Theresianum Katonai Akadémia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Theresianum Katonai Akadémia (Theresianische Militärakademie)

Alapítva1751. december 14.
HelyAusztria, Bécsújhely
Típuskatonai akadémia (a Szövetségi Honvédelmi és Sportminisztérium tulajdonában)
IgazgatóNorbert Sinn dandártábornok
Elhelyezkedése
Theresianum Katonai Akadémia (Ausztria)
Theresianum Katonai Akadémia
Theresianum Katonai Akadémia
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 47° 48′ 35″, k. h. 16° 14′ 44″Koordináták: é. sz. 47° 48′ 35″, k. h. 16° 14′ 44″
Térkép
A Theresianum Katonai Akadémia weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Theresianum Katonai Akadémia témájú médiaállományokat.

A Theresianum Katonai Akadémiát, más néven Bécsújhelyi Katonai Akadémiát vagy Mária Terézia Katonai Akadémiát (németül: Theresianische Militärakademie) 1751. december 14-én Mária Terézia magyar és cseh királynő, osztrák főhercegnő alapította. Az akadémia főépülete a bécsújhelyi várban található.

Története[szerkesztés]

A Theresianum Katonai Akadémia volt a világ első katonai akadémiája, ahol 1918-ig a Habsburg Birodalom, majd az Osztrák–Magyar Monarchia tisztjeit képezték. A magyar királyi honvédtisztek képzését, 1897-től végezte a Theresianum katonai akadémiával egyenjogúsított, budapesti Ludovika Akadémia. A bécsújhelyi intézmény első igazgatója Leopold Joseph von Daun tábornagy volt, Mária Terézia katonai főtanácsadója, a Császári-Királyi Hadsereg (Kaiserlich-Königliche Armee) főparancsnoka. Az akadémia által nyújtott képzés eredetileg tizenegy éves volt, amit csak fokozatosan csökkentettek hároméves képzésre.

Az Osztrák–Magyar Monarchia megszűnése után az épület az osztrák tisztikar képzésére szolgált, az Anschlusst követően pedig, a náci Németország tartott itt fenn altisztképzőt. Az épület ma az Osztrák Szövetségi Hadsereg (Bundesheer) katonai akadémiájának ad otthont.

Híres egykori diákjai[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]