Anton Haus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anton Haus
1914-ben
1914-ben
Született 1851. június 13.
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Habsburg Birodalom, Tolmein (ma Szlovénia)
Meghalt 1917. február 8. (65 évesen)
 Osztrák–Magyar Monarchia, Póla (ma Horvátország)
Sírhely
  • Naval Cemetery, Pula
  • Hütteldorfer Friedhof
Állampolgársága osztrák
Fegyvernem Flag of Archduchy of Austria (1894 - 1918).svg Császári és Királyi Haditengerészet
Szolgálati ideje 1869-1917
Rendfokozata Főtengernagy
Csatái Első világháború
Kitüntetései Katonai Mária Terézia-rend parancsnoka
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Anton Haus témájú médiaállományokat.

Anton Haus (1851. június 13.1917. február 8.) szlovén származású osztrák-magyar tengerésztiszt, 1913-17 között a Császári és Királyi Haditengerészet admirálisa.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Haus 1851-ben született Tolmein városában, szlovén családban.

Katonai szolgálata[szerkesztés]

Haus 1869-ben csatlakozott a Császári és Királyi Haditengerészethez. A Fiumei Tengerészeti Akadémián szerzett tudása döntően meghatározta későbbi katonai pályafutását. Az akadémia tanáraként megjelent egy publikációja Óceántan és tengeri időjárás címmel. Az 1899-ben kirobbant bokszerlázadás során Haus volt annak a hajórajnak a parancsnoka, amelyet az osztrák-magyar kormány indított Kínába, hogy Japán, a Német Birodalom, az Orosz Birodalom, az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok, és Olaszország szövetségeseként részt vegyen a felkelés leverésében. A felkelést követően az osztrák-magyar csapatok szereztek egy kisebb gyarmatot, a Tiencsini osztrák-magyar koncessziós zónát. Haus 1902-ig tartózkodott Kínában, majd hazatért.

1912-ben az osztrák-magyar hadiflotta felügyelőjévé nevezték ki, majd Rudolf von Montecuccoli báró visszavonulását követően 1913 februárjától a Császári és Királyi Haditengerészet főparancsnoka.

Az első világháborús hadüzenet nem érte váratlanul Haus tengernagyot és törzsét. Még a hadüzenet éjszakáján a Saida vezetésével egy felderítő csoport indult el Pólából, majd egy óra múlva a többi hajó. Közte a Habsburg csatahajó fedélzetén Anton Haus tengernaggyal.

Az otrantói tengerzár miatt a Monarchia flottája nem bocsátkozott nagyobb vérveszteséggel járó rizikós csatákra, ami miatt Haust német szövetségesei gyakran kritizálták. Így vált szállóigévé híres mondata:

Kevesen értik meg, hogy sok esetben a semmittevés, illetve a várakozás az egyetlen helyes magatartás. A stratégia nem sakkjátszma, ahol minden lépést ellenlépésnek kell követnie. A stratégiában nem szükségszerű az ellenlépés, ott várakozni is lehet.
– Anton Haus véleménye a stratégiáról[1]

1916-ban főtengernaggyá nevezték ki.

1917-ben súlyos tüdőgyulladást kapott, majd február 17-én elhunyt Anton Haus főtengernagy halálával IV. Károly egyik legbizalmasabb emberét vesztette el. Helyére Maximilian Njegovan tengernagy került. Tervei között szerepelt az otrantói tengerzár feltörése. Ám ez nehéz feladatnak bizonyult.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Életrajza (angol nyelven). Firstworldwar.com. (Hozzáférés: 2013. május 31.)