Maximilian Njegovan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maximilian Njegovan
Született 1858. október 31.
Habsburg Birodalom, Zágráb
Meghalt 1930. július 1. (71 évesen)
Jugoszláv Királyság Jugoszláv Királyság, Zágráb
Sírhely Mirogoj temető
Állampolgársága osztrák
Nemzetisége Horvátország horvát
Fegyvernem Az Osztrák-Magyar haditengerészet zászlaja Császári és Királyi Haditengerészet
Szolgálati ideje 1877-1918
Rendfokozata Tengernagy
Csatái Első világháború
Kitüntetései
  • Vaskorona-rend
  • Osztrák Császári Lipót-rend nagykeresztje
A Wikimédia Commons tartalmaz Maximilian Njegovan témájú médiaállományokat.

Maximilian Njegovan (Zágráb, 1858. október 31.Zágráb, 1930. július 1.) horvát származású osztrák-magyar tengerész, admirális. Anton Haus admirális halála után egy évig a Császári és Királyi Haditengerészet parancsnoka.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Maximilian Njegovan 1858. október 31-én született Zágrábban.

Katonai szolgálata[szerkesztés]

Njegovan az első világháború idején az 1. csatahajó osztagot vezette 1917-ig.

1917. február 17-én Anton Haus főtengernagy tüdőgyulladásban elhunyt, utódjának az uralkodó Njegovant nevezte ki. Njegovan nem volt képes pótolni a flotta szükségleteit, javítani a tengerészek életkörülményeit, emiatt hamar elvesztette kezdeti népszerűségét. A Pólában állomásozó erőknek kritikusan kevés volt az üzemanyag, hiányos volt az élelmiszer és a felszerelésellátás, mindennek a tetejébe az Olasz Légierő (Regia Aeronutica) egységei gyakorlatilag akadálytalanul bombázhatták az osztrák-magyar tengerparti városokat. Az 1917. május 14-15-én az Otrantói-szorosban vívott tengeri csatában való helytállásáért megkapta a Osztrák Császári Vaskorona-rend Nagykeresztjét.

IV. Károly király; Maximilian Njegovan tengernagy és Janko Vuković Podkapelski sorhajó kapitány az SMS Admiral Spaun fedélzetén 1917-ben

Az elégedetlenség végül nyílt lázadásba csapott át. 1918 februárjában a Császári és Királyi Haditengerészet egyik állomáshelyén, Cattaróban a matrózok fellázadtak a parancsnokaik ellen. A lázadók több hajót is elfoglaltak, de a lázadást viszonylag gyorsan és vér nélkül leverték.[1] A lázadás leverése után a lázadók vezetőit agyonlőtték és a felelősöket megbüntették. Njegovan admirális lemondásra kényszerült és nyugdíjba vonult. Utódja az akkor már ellentengernaggyá kinevezett Horthy Miklós lett.

A háború alatt az admirális több kitüntetést is kapott, többek közt a Osztrák Császári Lipót-rend nagykeresztjét. A háború után egy ideig Velencébe költözött. 1930. július 1-jén szülővárosában halt meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a köztudomás ellenére nem Horthy Miklós

Források[szerkesztés]