Oguma Hideo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oguma Hideo
Élete
Született1901. szeptember 9.
Otaru, Japán
Elhunyt1940. november 20. (39 évesen)
Tosima, Japán
Nemzetiségjapán
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers, mese
Fontosabb műveiOguma Hideo versgyűjtemény
Repülő szán
Hosszú, hosszú őszi esték
Nomád költészeti gyűjtemény
Hatottak ráPuskin
A Wikimédia Commons tartalmaz Oguma Hideo témájú médiaállományokat.

Oguma Hideo (japánul: 小熊秀雄; Otaru, 1901. szeptember 9.Tokió (Tosima), 1940. november 20.) japán költő. A proletárirodalmi mozgalom japán alkotója, gyermektörténetek, képregények és irodalomkritika írója.

Élete és munkássága[szerkesztés]

A középiskolai tanulmányok befejezése után különféle munkákat végzett, mígnem 1922-ben az Aszahikava Sinbun (旭川新聞) újság alkalmazottja lett. Ekkortájt kezdett el verseket és meséket írni. 1928-ban Tokióba ment, és folytatta a versírást, de szegénység és betegség gyötörte.

Emlékkő verssel[1]

1931-ben csatlakozott a „Proletár Költők Szövetségéhez” (プロレタリア詩人会). Az orosz irodalom, például Puskin lelkes olvasójaként rugalmas, de hajthatatlan álláspontot képviselt Japán születőben lévő militarizmusa idején. A proletárirodalomban egyedülálló volt „csevegésként” írt költészetével, korának változatos kritikájával.

1935-ben megjelentek a Oguma Hideo sisú (小熊秀雄詩集) Oguma Hideo versgyűjtemény és Tobu szori (飛ぶ橇) Repülő szán művei. Ezt követte a Naganaga súja (長長秋夜) Hosszú, hosszú őszi esték és a Rjúmin sisú (流民詩集) Nomád költészeti gyűjtemény. Míg festményekről és festőkről írt, saját festményeket hagyott hátra, többnyire vázlatokat. Aktív szerepet játszott az Endzsu (槐) és a Gendai Bungaku (現代文学) című irodalmi folyóiratok elindításában, de 1940-ben fiatalon meghalt tüdőtuberkulózisban.

Válogatott festmények[szerkesztés]

Válogatott rajzok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Tokiva Parkban (常盤公園) Aszahikavában

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hideo Oguma című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Oguma Hideo című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]