Károlyi Tibor (politikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Károlyi Tibor
Károlyi Tibor.PNG
Született 1843. szeptember 26.[1]
Pozsony
Elhunyt 1904. április 5. (60 évesen)[1]
Abbázia
Állampolgársága magyar
Házastársa Emma Susanne Katharine Julia Gräfin von Degenfeld-Schonburg (1868. június 9. – )[2]
Gyermekei
  • Countess Gabriela Karolyi
  • Count Julius Karolyi
  • Count Emmerich Karolyi
  • Count Franz Karolyi
  • Count Anton Karolyi
SzüleiZichy Karolina
Károlyi György
Foglalkozása politikus
Tisztség magyar országgyűlési képviselő
A Wikimédia Commons tartalmaz Károlyi Tibor témájú médiaállományokat.

Gróf nagykárolyi Károlyi Tibor János Jusztin (Pozsony, 1843. szeptember 26.Abbázia, 1904. április 5.) politikus, országgyűlési képviselő, a főrendiház elnöke.[3]

Életrajza[szerkesztés]

Gróf Károlyi György és gróf Zichy Karolina fia, Károlyi István bátyja. Keresztszülei gróf Zichy János Nepomük és gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia voltak; gróf Zichy Domonkos veszprémi püspök keresztelte meg.[3] Birtokai a 19. század végén Szatmár megyében, a róla elnevezett Tiborszálláson voltak. Felesége Degenfeld-Schomburg Emma grófnő (1844–1901), fia Károlyi Gyula, a későbbi miniszterelnök.

Húszévesen, 1863-ban testvéreivel hosszabb külföldi körutazásra indult, mely során bejárta többek között Spanyolországot is, de Afrikába is eljutott. Az 1866-os porosz–osztrák–olasz háború kitörésérének hírére visszatért Európába és csatlakozott a poroszok oldalán harcoló Klapka György légiójához, ahol Klapka szárnysegédje lett. A háború után Párizsba utazott, ahonnan 1867-ben tért vissza Magyarországra.

Az Ecsedi láp 1780-ban. 1894-ben gróf Károlyi Tibor vezetésével társulatot hoztak létre az Ecsedi-láp lecsapolására

1875-től 1884-ig országgyűlési képviselő volt a Szabadelvű Párt színeiben az első két ciklusban az orosházi, majd harmadik ciklusában (1881-1884) a pécskai kerületből. 1894-ben gróf Károlyi Tibor vezetésével társulatot hoztak létre az Ecsedi-láp lecsapolására.

Ezután megválasztották a főrendiház örökös tagjává, melynek 1888. október 10-től másod-, majd 1894. szeptember 16-tól első alelnöke, majd 1898. július 17-től 1900. október 2-áig elnöke volt. 1894-ben valóságos belső titkos tanácsosi rangot is kapott.

Első képviselővé választásától kezdve hat választási cikluson keresztül tevékenykedett különböző parlamenti bizottságokban, közülük is legtöbbet (három cikluson át) a közoktatásiban.

A politika mellett időt szentelt a gazdaságnak és a művészeteknek is; többek között elsőként fordította magyarra a neves francia történész, Edgar Quinet Histoire de la campagne de 1815 című, a francia forradalmat kritikusan elemző átfogó művét, valamint John Lothrop Motley egyik, a németalföldi szabadságharccal foglalkozó könyvét is, valamint kiadta a Károlyi család oklevéltárát öt kötetben.

Gazdasági tevékenységei közül messze kiemelkedik a kor jelentős vízszabályozási műveleteiben vállalt része, melynek keretében elnöke volt a Tisza, a Maros, a Körös és a Szamos bal-parti ármentesítő, valamint a Nyírvíz szabályozó, illetve az Ecsedi-lápot lecsapoló társulatoknak.

Társadalmi munkát is vállalt; így lett Ipolyi Arnold után a Magyar Képzőművészeti Társulat elnöke, a kisbirtokosok földhitelintézetének alelnöke, valamint az Adriai Tengerhajózási Társaság igazgatósági elnöke. Abbáziában (a mai Opatija) érte a halál, holttestét Kaplonyban helyezték örök nyugalomra.

Származása[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Kálnási Árpád: A mátészalkai jár. földr. nevei.
  • Károlyi Tibor életrajza In: Jónás Károly–Villám Judit: A Magyar Országgyűlés elnökei 1848–2002, 224-225. oldal. Argumentum Kiadó, 2002. ISBN 963-446-225-1

Jegyzetek[szerkesztés]