Ugrás a tartalomhoz

Ewald von Kleist (tábornok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paul Ludwig Ewald von Kleist
Született1881. augusztus 8.
Német Birodalom Braunfels an der Lahn, Német Császárság
Meghalt1954. november 13. (73 évesen)
Szovjetunió Vlagyimir, Szovjetunió
Állampolgárságanémet
Nemzetiségenémet
FegyvernemHeer
Szolgálati ideje1900-1938, 1939-1944
RendfokozataTábornagy (Generalfeldmarschall)
Egysége1. páncélos hadsereg,
A Hadseregcsoport
CsatáiElső világháború
Második világháború
KitüntetéseiVaskereszt Lovagkeresztje tölgyfalombokkal, kardokkal és gyémántokkal (1944)
A Wikimédia Commons tartalmaz Paul Ludwig Ewald von Kleist témájú médiaállományokat.

Paul Ludwig Ewald von Kleist (1881. augusztus 8.1954. november 13.) német tábornagy volt a második világháborúban.

Élete

[szerkesztés]

Braunfels an der Lahnban, egy főúri családban született. Katonai iskolába íratták és az első világháborúban huszárhadnagyként szolgált. A háború után a lovasság főparancsnoka volt. (1932-1935). 1939-ben nyugdíjba vonult de a háború kezdetekor visszajött.

A lengyelországi hadjárat alatt az XXII. hadtestet irányította. Franciaország megszállásakor a Panzergruppe von Kleist ami a XLI. és XIX. Páncélos hadtestet (Heinz Guderian vezetésével) tartalmazza a La Manche csatornához irányította. Megpróbálta leállítani a hadműveletet de Gerd von Rundstedt, az "A" hadseregcsoport főparancsnoka kijelentette, hogy az angol és francia csapatokat csapdába ejtették és folytatta a hadműveletet. 1941 áprilisában Kleist irányította az 1. Páncéloscsoportot Jugoszlávia és Görögország megszállására. Később részt vett a Barbarossa hadműveletben a Dél Hadseregcsoporttal. 1942-ben Kleistet a Kaukázusba küldték, hogy foglalja el és biztosítsa az olajmezőket. 1942. november 22-én az A hadseregcsoport élére helyezték, 1943-ban tábornagyi rangot szerzett. 1944-ben visszavonult a 8. hadsereggel, ezzel megszegve Hitler parancsát.

1945-ben az amerikaiak elfogták. 1946-ban Jugoszláviában elkövetett háborús bűnökkel vádolták. 1948-ban adták ki a Szovjetuniónak. 1952-ben ítélték el. A vladimiri fogolytáborban halt meg 1954-ben. Ő volt a legmagasabb rangú német tiszt, aki szovjet fogságban halt meg.

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ewald von Kleist című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.