Fedor von Bock

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fedor von Bock
Fedor von Bock tábornagy
Fedor von Bock tábornagy
Született 1880. december 3.
Német Birodalom Küstrin, Német Császárság
Meghalt 1945. május 4. (64 évesen)
Németország 1933 Oldenburg, Harmadik Birodalom
Állampolgársága német
Nemzetisége porosz
Szolgálati ideje 1898-1945
Rendfokozata tábornagy
(Generalfeldmarschall)
Egysége Észak Hadseregcsoport (1939)
B Hadseregcsoport (1940)
Közép Hadseregcsoport (1941)
Dél Hadseregcsoport (1942)
Csatái

első világháború
második világháború

Kitüntetései A Vaskereszt Lovagkeresztje,
Pour le Mérite

Fedor von Bock aláírása
Fedor von Bock aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Fedor von Bock témájú médiaállományokat.

Fedor von Bock (teljes nevén: Moritz Albrecht Franz Friedrich Fedor von Bock; Küstrin, 1880. december 3.Oldenburg, 1945. május 4.) német tábornagy a második világháborúban, a villámháború specialistája.

Magánélete[szerkesztés]

Édesapja Moritz von Bock porosz vezérőrnagy, édesanyja az orosz ősökkel is rendelkező Olga Helene Fransziska Freifrau von Falkenhayn von Bock.[1]

Katonai pályája[szerkesztés]

Az első világháború[szerkesztés]

1898-tól szolgált a német hadsereg kötelékében, az első világháborúban több kitüntetést is szerzett. Ezt követően szolgált a hadügyminisztériumban és különböző egységeknél is.

A második világháború[szerkesztés]

Az Anschluss idején a 8. Német hadsereg bevonulását irányította. A Lengyelország elleni hadműveletekben az Észak hadseregcsoportot, az 1940-es nyugat-európai hadjárat idején a B hadseregcsoportot irányította. 1941-ben a Szovjetunió lerohanásánál a Közép hadseregcsoportot vezette. A Moszkva elleni sikertelen hadművelet (Moszkvai csata) után Hitler elővigyázatlansággal vádolta meg Bockot, és menesztette posztjáról.

Az 1942-es év első felében reaktiválták, ekkor rövid időre a Dél hadseregcsoport parancsnoka lett, majd júliusban véglegesen nyugdíjazták. 1945. május 4-én, a háború utolsó hetében kocsiját egy angol vadászgép megtámadta és a támadásban a felesége, a lánya mellett ő is az életét vesztette.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Fedor von Bock írásai (német nyelven). Deutsche Nationalbibliothek. [2016. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 27.)
  • Fedor von Bock (angol nyelven). webcitation.org. [2009. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 27.)