Wilhelm von Leeb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wilhelm von Leeb
Lovag Wilhelm von Leeb tábornagy
Lovag Wilhelm von Leeb tábornagy
Született1876. szeptember 5.
Német Birodalom Landsberg am Lech, Bajor Királyság, Német Császárság
Meghalt1956. április 29. (79 évesen)
NSZK Füssen, NSZK
SírhelyWaldfriedhof Solln
Állampolgárságanémet
Nemzetiségebajor
Fegyvernemtüzérség
Szolgálati ideje18951942
Rendfokozatatábornagy
(Generalfeldmarschall)
EgységeC Hadseregcsoport,
Észak Hadseregcsoport
Csatáibokszerlázadás,
első világháború,
második világháború
KitüntetéseiA Vaskereszt Lovagkeresztje,
Katonai Miksa József-rend

Wilhelm von Leeb aláírása
Wilhelm von Leeb aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Wilhelm von Leeb témájú médiaállományokat.

Wilhelm Leeb, 1915-től lovag Wilhelm von Leeb (németül: Wilhelm Ritter von Leeb) (Landsberg am Lech (Bajorország), 1876. szeptember 5.Füssen (Németország), 1956. április 29.) bajor származású német tábornagy, második világháborús hadseregparancsnok a keleti fronton.

A kezdetek[szerkesztés]

Régi bajor katonacsaládból származott. Katonai pályafutását 1895-ben a 4. tábori tüzérezredben kezdte kadétként. 1897-1899 között tüzérségi és hadmérnöki iskolában folytatott tanulmányokat. 1900-ban részt vett a bokszerlázadás leverésében. 1907-1909 között a Bajor Vezérkarban, 1909-től 1911-ig pedig Berlinben, a Német Nagyvezérkarban teljesített szolgálatot.

Az első világháború[szerkesztés]

1914-1916 között a nyugati- majd két évig a keleti fronton, Szerbiában, Galiciában és Romániában harcolt, és kivételes bátorságáért lovagi (Ritter) címet, és magas bajor kitüntetést, a Miksa József-rendet („Max Joseph, Rex Bajoariae”) kapta. 1916-ban őrnaggyá léptették elő, majd 1917-ben visszatért a nyugati frontra, ahol a háború végéig harcolt.

A két világháború között[szerkesztés]

A két világháború között különböző parancsnoki beosztásokat tölt be, és gyorsan emelkedik a ranglétrán. 1920-ban alezredes. 1923-ban részt vesz Adolf Hitler és az NSDAP müncheni sörpuccsában. 1925-ben ezredes, 1929-ben vezérőrnagy, 1930-ban altábornagy.

1938-ban megjelent a Honvédelem című könyve. Vezérezredessé nevezték ki, és nyugállományba vonult, de még ugyanebben az évben reaktiválták, kinevezték a 12. hadsereg parancsnokává. Ennek élén vett részt Csehszlovákia megszállásában. Ezt követően ismét nyugdíjazták.

A második világháború[szerkesztés]

1939-ben ismét visszatért, és a C hadseregcsoport főparancsnokává nevezték ki. 1940-ben a Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában vívott csatái elismeréséül Hitler tábornaggyá nevezte ki és megkapta a Vaskereszt Lovagkeresztjét.

A Barbarossa hadműveletben von Leeb Észak Hadseregcsoportjának feladata a szovjet csapatok kiszorítása volt a Baltikumból. A 26 hadosztályból álló hadseregcsoport 30 szovjet hadosztállyal állt szemben, de Leningrádban még volt további 20 hadosztály. A cél Leningrád gyors elfoglalása volt, de ezt von Leeb képtelen volt végrehajtani, ezért a nyugdíjazását kérte.

A háború után[szerkesztés]

1948. október 28-án a Wehrmacht Főparancsnokságának perében von Leeb három év szabadságvesztés-büntetést kapott, de szabadon engedték, mert az előzetes letartóztatásban letöltött időt beszámították.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wilhelm Ritter von Leeb című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.