Walther von Brauchitsch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Walther von Brauchitsch
Született 1881. október 4.
Német Birodalom Berlin, Porosz Királyság, Német Császárság
Meghalt 1948. október 18. (67 évesen)
Hamburg, Németország
Sírhely Salzgitter
Állampolgársága német
Nemzetisége porosz
Fegyvernem tüzérség
Szolgálati ideje 1900-1941
Rendfokozata Tábornagy (Generalfeldmarschall)
Egysége A Heer főparancsnoka
Csatái első világháború
második világháború
Kitüntetései A Vaskereszt Lovagkeresztje
Halál oka tüdőgyulladás
Szülei Bernhard von Brauchitsch
Iskolái Francia Gimnázium (Berlin)

Walther von Brauchitsch aláírása
Walther von Brauchitsch aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Walther von Brauchitsch témájú médiaállományokat.

Walther von Brauchitsch (teljes nevén Walther Heinrich Alfred Hermann von Brauchitsch; Berlin, 1881. október 4.Hamburg, 1948. október 18.) német tábornagy.

Porosz katonacsaládból származott. 1938-ban a német szárazföldi haderő (Heer) főparancsnoka lett. 1939 novemberében ő és a vezérkari főnöke, Franz Halder nem értettek egyet Hitlerrel abban, hogy egy X napon megkezdődjék a Franciaország elleni invázió. Von Brauchitchs a tábornoki kar reményeivel ellentétben sem mert szembeszállni a Führer elképzeléseivel.

Beosztásánál fogva von Brauchitsch volt a lengyelországi hadjárat főparancsnoka. A nyugati hadjáratot kockázatosnak vélte, de érveit nem fogadták el: 1940. május 10-én megkezdődött a franciaországi hadjárat, és ezzel véget ért a Furcsa háború.

A Barbarossa hadművelet - a Szovjetunió elleni támadás - idején von Brauchitsch szívrohamot kapott, és mivel így nem tudta ellátni vezetői feladatait, ez jó ürügyül szolgált arra, hogy ő lett a Moszkva alatti kudarc egyik bűnbakja. 1941 decemberében Hitler leváltotta, és maga vette át első civilként a Heer főparancsnoki beosztását.

A háború után Walther von Brauchitschot háborús bűnök elkövetésével vádolták meg, de még az ítélet kihirdetése előtt elhunyt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Walther von Brauchitsch című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Walther von Brauchitsch
A Wikimédia Commons tartalmaz Walther von Brauchitsch témájú médiaállományokat.