Walter Model

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Walter Model
Walter Model vezértábornagy
Walter Model vezértábornagy
Beceneve A Führer tűzoltója
Született 1891. január 24.
Flag of Germany (1867–1918).svg Genthin, Német Birodalom,
Meghalt 1945. április 21. (54 évesen)
Duisburg közelében
Sírhely Vossenacki német katonai temető
Állampolgársága német
Nemzetisége szász
Fegyvernem páncélos
Szolgálati ideje 1910–1945
Rendfokozata vezértábornagy
Csatái

Első világháború
Második világháború

Lengyelországi hadjárat
Barbarossa hadművelet
Ardenneki offenzíva
Kitüntetései
Lovagkereszt tölgyfalombokkal és kardokkal
Halál oka agyonlőtte magát
Gyermekei Hansgeorg Model

Walter Model aláírása
Walter Model aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Walter Model témájú médiaállományokat.

Otto Moritz Walter Model (Genthin, 1891. január 24.Duisburg mellett, 1945. április 21.), német tábornagy a második világháborúban. Remek védekező stratéga volt, innen is kapta „A Führer tűzoltója” becenevet.

Élete[szerkesztés]

Az I. világháborúig[szerkesztés]

Model 1909-ben lépett a német császári hadseregbe zászlósi rendfokozatban. Az első világháború folyamán 1915-ben hadnaggyá léptették elő. Verdun ostrománál kitüntették, a csapatszolgálat mellett vezérkari és segédtiszti beosztásokat is betöltött. 1917-ben századossá léptették elő.

A két világháború között[szerkesztés]

A vereség után is maradt a Reichswehrnél, ahol 1929-ben őrnagy, 1932-ben alezredes, 1934-ben ezredes. A nemzetiszocialista hatalomátvétel után a Wehrmachtban a vezérkar műszaki osztályának vezetője lett. Ebbéli minőségben 1939. március 1-jén léptették elő vezérőrnaggyá.

A második világháborúban[szerkesztés]

A lengyelországi hadjáratban a 16. hadsereg parancsnoka, majd az offenzíva után nyugatra vezényelték. 1940. április 1-jén nevezték ki altábornaggyá. A nyugati hadjárat során szintén a 16. hadsereget irányította, elfoglalva Verdunt, egykori harcainak színhelyét.

A háború további szakasza[szerkesztés]

A Szovjetunió megtámadásakor harckocsizó csapatokat vezetett. Harcolt a kurszki ütközetben is, később sikeresen tartóztatta fel a szovjet hadsereg 1944 nyarán indított támadását. 1944-ben Günther von Kluge utódaként rövid ideig a nyugati front parancsnoka volt, szeptemberben pedig Rundstedtet váltotta fel a Belgiumból Hollandiába visszavonuló B hadseregcsoport élén. Az ardenneki offenzíva során katonái sikertelenül próbálták meg átvenni a kezdeményezést a szövetségesektől. A meggyőződéses náciként ismert Model, aki Hitler egyik kedvence volt, 1945 áprilisában, amikor csapatait a Ruhrnál bekerítették, öngyilkosságot követett el. Sírja a Vossenacki német katonai temetőben van.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Walter Model című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.