Walter Model

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Walter Model
Walter Model vezértábornagy
Walter Model vezértábornagy
BeceneveA Führer tűzoltója
Született1891. január 24.
Genthin, Német Birodalom,
Meghalt1945. április 21. (54 évesen)
Duisburg közelében
SírhelyVossenacki német katonai temető
Állampolgárságanémet
Nemzetiségeszász
Fegyvernempáncélos
Szolgálati ideje1910–1945
Rendfokozatavezértábornagy
CsatáiElső világháború
Második világháború Lengyelországi hadjárat
Barbarossa hadművelet
Ardenneki offenzíva
Kitüntetései
Lovagkereszt tölgyfalombokkal és kardokkal
Halál okaagyonlőtte magát
GyermekeiHansgeorg Model

Walter Model aláírása
Walter Model aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Walter Model témájú médiaállományokat.

Otto Moritz Walter Model (Genthin, 1891. január 24.Duisburg mellett, 1945. április 21.), német tábornagy a második világháborúban. Remek védekező stratéga volt, innen is kapta „A Führer tűzoltója” becenevet.

Élete[szerkesztés]

Az I. világháborúig[szerkesztés]

Model 1909-ben lépett a német császári hadseregbe zászlósi rendfokozatban. Az első világháború folyamán 1915-ben hadnaggyá léptették elő. Verdun ostrománál kitüntették, a csapatszolgálat mellett vezérkari és segédtiszti beosztásokat is betöltött. 1917-ben századossá léptették elő.

A két világháború között[szerkesztés]

A vereség után is maradt a Reichswehrnél, ahol 1929-ben őrnagy, 1932-ben alezredes, 1934-ben ezredes. A nemzetiszocialista hatalomátvétel után a Wehrmachtban a vezérkar műszaki osztályának vezetője lett. Ebbéli minőségben 1939. március 1-jén léptették elő vezérőrnaggyá.

A második világháborúban[szerkesztés]

A lengyelországi hadjáratban a 16. hadsereg parancsnoka, majd az offenzíva után nyugatra vezényelték. 1940. április 1-jén nevezték ki altábornaggyá. A nyugati hadjárat során szintén a 16. hadsereget irányította, elfoglalva Verdunt, egykori harcainak színhelyét.

A háború további szakasza[szerkesztés]

A Szovjetunió megtámadásakor harckocsizó csapatokat vezetett. Harcolt a kurszki ütközetben is, később sikeresen tartóztatta fel a szovjet hadsereg 1944 nyarán indított támadását. 1944-ben Günther von Kluge utódaként rövid ideig a nyugati front parancsnoka volt, szeptemberben pedig Rundstedtet váltotta fel a Belgiumból Hollandiába visszavonuló B hadseregcsoport élén. Az ardenneki offenzíva során katonái sikertelenül próbálták meg átvenni a kezdeményezést a szövetségesektől. A meggyőződéses náciként ismert Model, aki Hitler egyik kedvence volt, 1945 áprilisában, amikor csapatait a Ruhrnál bekerítették, öngyilkosságot követett el. Sírja a Vossenacki német katonai temetőben van.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Walter Model című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.