Ernst Busch (katona)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ernst Busch
Született1885. július 6.
Német Birodalom Essen, Német Császárság
Meghalt1945. július 17. (60 évesen)
Egyesült Királyság Aldershot, Egyesült Királyság
Állampolgárságanémet
Nemzetiségenémet
Szolgálati ideje1904–1945
Rendfokozatatábornagy
(Generalfeldmarschall)
Egysége16. Hadsereg (16. Armee)
Csatáielső világháború
második világháború
KitüntetéseiA Vaskereszt Lovagkeresztje Tölgyfalombokkal (1943),
Pour le Mérite (1918)
Halál okaszív- és érrendszeri betegség

Ernst Busch aláírása
Ernst Busch aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Ernst Busch témájú médiaállományokat.

Ernst Bernhard Wilhelm Busch (Essen, 1885. július 6.Aldershot, 1945. július 17.) német tábornagy a második világháború alatt.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Essenben született 1885-ben. A Groß Lichterfelde-i katonai akadémiára járt. 1904-ben belépett a porosz hadseregbe, és az első világháború alatt a nyugati fronton szolgált. 1918-ban megkapta a Pour le Mérite érdemrendet. A háború után maradt a seregben, és 1925-ben a katonai szállítások felügyelője lett. 1930-ban előléptették alezredessé, és kinevezték a 9. gyalogezred élére.

Busch alatt szolgált 1939-ben Lengyelország lerohanásakor Wilhelm List. A következő évben a 16. hadsereg parancsnoka volt a nyugati fronton. Hitler kitüntette a Lovagkereszttel addigi erőfeszítéséi miatt.

Részt vett a Barbarossa hadműveletben, valamint 1941. szeptember 8-án a 16. hadsereggel elfoglalta Gyemjanszk városát, mielőtt Leningrád alá vonult. Az orosz ellentámadás ellenére tartották a vonalat Sztaraja Russzától Osztaskovig. A bátor védelem miatt tábornaggyá léptették elő. A központi hadseregcsoport parancsnoka lett 1943-ban és 1944-ben, de az 1944 júniusi vereség után Hitler leváltotta, és helyére Walter Modelt nevezte ki.

1945-ben a nyugati hadseregcsoport élére nevezték ki. Kurt Student 1. ejtőernyős alakulatával együtt azt a parancsot kapták, hogy állítsák meg a Németországba nyomuló szövetséges erőket. Busch 1945. május 3-án adta meg magát Bernard Montgomery tábornagynak.

1945. július 17-én halt meg az angliai aldershoti hadifogolytáborban. A staffordshire-i Cannock Chase német katonai temetőben nyugszik.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ernst Busch (military) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Commons:Category:Ernst Busch (Field Marshal)
A Wikimédia Commons tartalmaz Ernst Busch (katona) témájú médiaállományokat.