Werner von Blomberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Werner Fritz Eduard von Blomberg
Blomberg 1937-ben.
Blomberg 1937-ben.
Született 1878. szeptember 2.
Flag of Germany (1867–1918).svg Stargard, Porosz Királyság, Német Császárság
Meghalt 1946. március 14. (67 évesen)
Merchant flag of Germany (1946–1949).svg Nürnberg, Németország
Sírhely Bad Wiessee
Állampolgársága német
Nemzetisége német
Fegyvernem Wehrmacht
Szolgálati ideje 1907–1938
Rendfokozata Tábornagy (Generalfeldmarschall)
Csatái Első világháború
Második világháború
Kitüntetései Vaskereszt,
Pour le Mérite
Halál oka rák
Házastársa Eva von Blomberg

Werner Fritz Eduard von Blomberg aláírása
Werner Fritz Eduard von Blomberg aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Werner Fritz Eduard von Blomberg témájú médiaállományokat.

Werner Fritz Eduard von Blomberg (Stargard, 1878. szeptember 2.Nürnberg, 1946. március 14.) a német hadsereg vezető tagja 1938-tól. 1933–1938 között birodalmi hadügyminiszter.

Korai évei[szerkesztés]

Stargardban (Pomeránia, Poroszország) született. Már fiatal korában, 1904-ben felvették a vezérkari tiszti akadémiára (Kriegsakademie).

Katonai pályafutása[szerkesztés]

Miután 1907-ben diplomázott, belépett a német vezérkarba (1908). Az első világháború alatt kitüntették a Pour le Mérite érdemrend arany fokozatával. 1920-ban Blomberget a Döberits-brigád élére nevezték ki, 1921-ben a Stuttgarti Hadászati térség vezérkari főnöke, 1929-ben Kelet-Poroszország körzetvezetője lett.

1933-ban hadügyminiszteri tárcát kapott a Hitler-kormányban. Blomberg Hitler leghűbb követői közé tartozott. Beceneve „Gumihulladék oroszlán” volt. Teljes erővel dolgozott a hadsereg teljesítményének növelése érdekében. 1934-ben Blomberg arra ösztönözte Hitlert, számoljon le az SA-val és tagjaival, mert a szervezet létezését nagy veszélynek látta a hadseregre nézve. Részt vett a Hosszú kések éjszakájának eseményeiben.

1935-ben a Hadügyminisztériumot átnevezték Háború minisztériummá, Blomberg vezetésével. Blomberg mint a hadsereg legbefolyásosabb embere mégsem tudta megtartani pozícióját, mert Hermann Göring és Heinrich Himmler összeesküdtek ellene. Az 1937-es Hossbachi memorandum után Hitler elégedetlen volt vele.

1938-ban összeházasodott Erna Gruhnnal, a 26 éves írónővel. Ez azonban karrierjének végét jelentette, mert a rendőrség bűnügyi nyilvántartásában szerepelt, hogy Erna pornográf képeket küldött. Ez prostitúciónak minősült, és közölték a Gestapóval. Göring a hírt az esküvőn közölte Blomberggel, ezután értesítette Hitlert, aki a botrány elkerülése érdekében elrendelte a házasság megsemmisítését. Blomberg megtagadta beleegyezését. 1938. január 27-én, miután Göring megfenyegette, Blomberg lemondott minden tisztségéről. Az események Blomberg–Fritsch-ügy néven váltak ismertté.

Blomberget és feleségét egy évre Capri szigetére száműzték. A második világháború alatt visszavonultan éltek, míg 1945-ben elfogták őket a szövetségesek. A nürnbergi perben Blomberg tanúként szerepelt. 1946-ban fogságban, egy amerikai hadikórházban halt meg rákos megbetegedés következtében.

Fordítás[szerkesztés]

Commons:Category:Werner von Blomberg
A Wikimédia Commons tartalmaz Werner von Blomberg témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Werner von Blomberg című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.