Erhard Milch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Erhard Milch
Erhard Milch Generalfeldmarschall
Erhard Milch Generalfeldmarschall
Született 1892. március 30.
Wilhelmshaven,
Flag of Germany (1867–1918).svg Német Birodalom
Meghalt 1972. január 25. (79 évesen)
Düsseldorf,
Németország Németország
Sírhely Lüneburg
Állampolgársága
Nemzetisége német
Fegyvernem Luftwaffe
Szolgálati ideje 1910-1945
Rendfokozata Tábornagy (Generalfeldmarschall)
Csatái Első világháború
Második világháború
Kitüntetései Lovagkereszt (Ritterkreuz)
Civilben Lufthansa igazgatója
A Wikimédia Commons tartalmaz Erhard Milch témájú médiaállományokat.

Erhard Milch (Wilhelmshaven, 1892. március 30.Düsseldorf, 1972. január 25.) német tábornagy, nürnbergi vádlott. A Luftwaffe fejlődését felügyelte és segédkezett Németország újrafegyverkezésében az első világháború után.

Korai évei[szerkesztés]

1892. március 30-án született Wilhelmshavenben. Apja, Anton Milch zsidó származású gyógyszerész volt a haditengerészetnél, anyja Clara Milch (született: Clara Rosenau).

Első világháború[szerkesztés]

1910-ben sorozták be, a tüzérséghez csatlakozott, hadnaggyá nevezék ki. Később belépett a Luftstreitkräfte-ba és légi megfigyelőként tevékenykedett. Bár nem volt pilóta, 1918-ban a vadászrepülő század parancsnoka lett.

A két háború között[szerkesztés]

1921-1932[szerkesztés]

1921-ben kilépett a hadseregből és csatlakozott a danzigi Lloyd Luftdienst légitársasághoz Gotthard Sachsenberggel együtt. A légitársaság Danzig és a balti államok közt közlekedett. 1923-ban ügyvezető igazgató lett. Innen Milch és Sachsenberg átment a Junkers Luftverkehr rivális légitársasághoz, ahol Sachsenberg volt az igazgató. Sachsenberg tartotta állását, míg Milch 1925-ben át nem vette tőle. Milch felügyelte a Junkers Luftverkehr és a Deutscher Aero Lloyd egybeolvasztását, az így keletkező Lufthansa első igazgatója lett.

1933–1939[szerkesztés]

1933-ban Milch az újonnan alakult Légügyi minisztérium államtitkára lett. Ebben a pozícióban javasolta a Luftwaffe létrehozását, habár Ernst Udet döntött a katonai repülőgépekről. Kihasználva helyzetét, rendezte nézeteltéréseit a légi iparág más személyiségeivel, mint Hugo Junkers és Willy Messerschmitt.

1935-ben etnikai hovatartozása problémát jelentett, mert apja zsidó volt. A Gestapo nyomozást indított ellene, ezalatt Hermann Göring aláíratott egy esküokmányt Milch anyával, hogy az igazi apja Karl Brauer, Milch nagybátyja, ezzel Göring kimentette a Gestapo markából.

Második világháború[szerkesztés]

Milch (középen) találkozik Albert Speer fegyverkezési miniszterrel (bal) és Willy Messerschmidttel.

Mikor kitört a háború, Milch a Luftflotte 5 parancsnoka volt a Norvég hadjárat alatt. A Fall Gelb után tábornaggyá nevezték ki, és a légi feladatok irányításáért volt felelős. 1944-ben összefogott Joseph Goebbelsszel és Heinrich Himmlerrel, hogy meggyőzzék Hitlert, mentse fel posztjáról Göringet az oroszországi vereségek miatt. Mikor Hitler kijelentette, hogy nem menti fel Göringet, Milch kilépett a pozíciójából. A háború további éveit Albert Speer irányítása alatt töltötte.

Hitler öngyilkossága után megpróbált elmenekülni Németországból, de a szövetségesek elfogták a Balti-tenger partjainál 1945. május 4-én.

A Nürnbergi per[szerkesztés]

1946-ban a Nürnbergi per főbűnösei közé tartozott. Két vádat emeltek ellene:

  1. Háborús bűnök közé tartozott a hadifoglyok kényszermunkája és a civilek deportálása miatt.
  2. Az emberiesség elleni bűntettek közé tartozott a civilek ellen elkövetett gyilkosságokban, megsemmisítésben, deportálásban, kínzásban, bebörtönzésben, rabszolga bánásmód alkalmazásában való részvétele miatt.

Milch-et a Landsberg börtönben letöltendő életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 1951-ben az ítéletet 15 éves elzárásra módosították. Végül 1954 júniusában kiszabadult, hátralévő életét Düsseldorfban töltötte 1972-ben bekövetkezett haláláig.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Erhard Milch című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.