Bernard Montgomery

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bernard Law Montgomery
Bernard Law Montgomery
Bernard Law Montgomery
Beceneve Monty
Született 1887. november 17.
Flag of the United Kingdom.svg Kennington, Brit Birodalom
Meghalt 1976. március 24. (88 évesen)
Flag of the United Kingdom.svg Alton, Egyesült Királyság
Sírhely Beaulieu Abbey
Állampolgársága brit
Nemzetisége angol
Szolgálati ideje 19081958
Rendfokozata tábornagy
Egysége 8. Brit Hadsereg (1941–1943)
21. Szövetséges Hadseregcsoport (1943–1945)
Brit Hadsereg vezérkari főnöke (1946–1948)
A NATO Európai erőinek parancsnokhelyettese (1951–1958)
Csatái Első világháború
Ír függetlenségi háború
Arab felkelés Palesztinában (1936–1939)
Második világháború
Kitüntetései Knight of the Order of the Garter
Knight Grand Cross of the Order of the Bath (4x)
Distinguished Service Order
Mention in Despatches (4x)
Halál oka betegség
Gyermekei David Montgomery, 2nd Viscount Montgomery of Alamein
Szülei Maud Farrar
Henry Montgomery
Iskolái Sandhursti Királyi Katonai Akadémia

Bernard Law Montgomery aláírása
Bernard Law Montgomery aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Bernard Law Montgomery témájú médiaállományokat.

Bernard Law Montgomery (London, 1887. november 17.1976. március 24.) angol tábornagy, Első Alameini Őrgróf. Beceneve "Monty", ill. "Spártai Hadvezér". Idősebb angol tiszt, aki harcolt az első és a második világháborúban.

Élete[szerkesztés]

1887. november 17-én Londonban született, kilenc gyerekből a negyedikként. Apja Henry Montgomery tiszteletes, anyja Maud Farrar.

Miután meghalt a nagyapja (Sir Robert Montgomery), Henry örökölte a Montgomery New Park[1] birtokot Movilleében. A házon még volt 13.000£ jelzálog, ami igen jelentős tartozásnak számított az 1880-as években, és Henry akkor még mindig csak egy anglikán plébániát tudhatott magáénak. Ennek ellenére eladta az összes farmot, ami a Ballynally[2] utca mellett volt. Ez bizonyos mértékű pénzügyi megkönnyebbülést hozott a családnak. 1889-ben Henry Tasmániában egy brit kolónia püspöke lett, Bernard kezdeti éveit ott töltötte. Mikor Henry nem volt otthon, húszas éveiben lévő felesége, Maud állandóan verte a gyermekeit. Bernard testvére, Sybli idő előtt halt meg Tasmániában.

A család 1897-ben visszatért Angliába. Bernard és Harold testvére a The King's School-ban kezdett tanulni Canterburyben. 1901-ben Henry az Egyesült Társadalmi Partnerek Az Egyházban[3] titkára lett, ezért a család visszatért Londonba. Bernard a St. Pauls's Schoolba járt. Utána a sandhursti Királyi Katonai Akadémiára iratkozott, ahonnan majdnem kirúgták erkölcstelen és erőszakos magatartása miatt. Miután elvégezte a Királyi Katonai Akadémiát, 1908-ban a Királyi Warwickshire Ezred első zászlóaljában kapott megbízást: másodtiszt lett. Indiába helyezték, ahol megismerte a helyi viszonyokat – amelyek elriasztották az ottani szolgálattól, így visszatért Angliába. 1910-ben hadnaggyá léptették elő, 1912-ben pedig ezrede első zászlóaljának szárnysegédje lett a Schorncliffei Katonai Táborban.[4]

Első világháború[szerkesztés]

Harcolt az első világháborúban. 1914-ben Franciaországba ment a zászlóaljával, ahol akkoriban a 10. dandár[5] és a 4. hadosztály[6] állomásozott. Látta a Le Cateau-Cambrésis ütközetet, majd hamarosan visszavonult Mons-ból. Méteren és Bailleul (Nord)-nál, közel a belga határhoz 1914. október 13-án, egy szövetséges ellentámadás során lövést kapott a jobb tüdejébe – egy német mesterlövész súlyosan megsebesítette. Egy szanitécnek köszönhette az életét, aki a sebesült Montgomeryt kötözte, miközben a német mesterlövész tűz alá vette őket. A szanitéc meghalt, de testével takarta a századost, akinek a kötözőhelyen már megásták a sírját, ám éjszaka javult az állapota – így a többi sebesülttel együtt elszállították.

A következő évben visszatért a frontra. Őrnaggyá nevezték ki a 112. dandárhoz,[7] mialatt a 104. dandárt[8] képezte ki Lancashire-ben. 1916 elején visszatért a nyugati frontra mint a 33. hadosztály[9] törzstisztje, hogy részt vegyen a második arrasi csatá-ban. A IX. hadtest törzstisztje lett 1917. júliusában, ami Sir Herbert Plumer 2. hadseregének részét képezte. Montgomery részt vett az 1917-es év végén zajlott harmadik ypres-i csatában. Még a világháború vége előtt a 47. hadosztály törzsfőnöke lett, alezredesi rendfokozatban.

Egy 1918-as fényképen látható, amint bemutatják az akkori ismeretlen Montgomery alezredest Winston Churchillnek, a Lille felszabadítását követő felvonuláson. Végigharcolta a háborút. Teljesítményéért megkapta a DSO-t (Distinguished Service Order – Kiváló Szolgálatért Érem).

A két világháború között[szerkesztés]

1920-22-ben a Sinn Féin mozgalom ellen harcolt Írországban. 1927-ben feleségül vette Betty Carvert, akitől egy fia született, David. 1931-ben Palesztinába vezényelték, ahol zászlóalj-parancsnoki pozíciót töltött be. 1937-ben meghalt a felesége, s ezévben brigadierré (dandártábornok) léptették elő.

A második világháború alatt[szerkesztés]

1939-40-ben hadosztályparancsnok volt Franciaországban. Egységeit Dunkerque-ből evakuálták. 1940-ben kapott altábornagyi rangot. A következő két évben Angliában látott el parancsnoki feladatokat. Az ő hadosztálya várta volna Dél-Angliában a partraszálló német alakulatokat.

1942-ben kinevezték a dieppei-partraszállásért felelős tisztté: a felelőtlen tervet ellenzi, de tenni ellene semmit sem tud. A hadművelet kezdete előtt augusztusban Claude Auchinleck tábornok utódjává nevezték ki az észak-afrikai 8. brit hadsereg élére. Az el-alameini csatában legyőzte a német–olasz seregeket. A szövetségesek észak-afrikai partraszállását követően a 7. amerikai hadsereggel együttműködve 7 hónap alatt felszámolták a tengelyhatalmak afrikai csapatait. 1943-ban Szicíliában és Olaszországban vezette harcba katonáit.

1944-ben visszahívták, hogy vegyen részt az európai hadműveletek tervezésében. A normandiai partraszállás kezdetétől július végéig a szövetségesek szárazföldi csapatainak parancsnoka, Eisenhower irányítása alá került. Később a szövetséges front balszárnyán harcoló 21. hadseregcsoport vezetője. Az ő nevéhez fűződik a merész, de tragikus véget ért Market Garden hadművelet, valamint a Varsity hadművelet – amellyel a szövetségesek átkeltek a Rajnán.

Sir Miles Dempsey tábornok és Montgomery a flottatengernagyi egyenruhát viselő VI. György király társaságában 1944. június 16-án normandiában.

A világháború után brit vezérkari főnök, illetve az európai szövetséges erők parancsnokának helyettese volt.

Művei magyarul[szerkesztés]

 • Montgomery tábornagy emlékiratai; ford. Auer Kálmán, utószó Nagy Gábor; Zrínyi–Kossuth, Bp., 1981
 • Montgomery tábornagy emlékiratai; ford. Auer Kálmán; Kossuth, Bp., 1996

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Monty and Moville | Donegal Diaspora (angol nyelven). www.donegaldiaspora.ie. (Hozzáférés: 2018. június 6.)
 2. Google Térkép. Google Térkép. (Hozzáférés: 2018. június 6.)
 3. (2018. február 22.) „United Society Partners in the Gospel” (angol nyelven). Wikipedia.  
 4. Kft., BioDigit: Shorncliffe - Lexikon :: (magyar nyelven). www.kislexikon.hu. (Hozzáférés: 2018. június 11.)[Tiltott forrás?]
 5. (2018. május 28.) „10th Infantry Brigade (United Kingdom)” (angol nyelven). Wikipedia.  
 6. (2018. május 28.) „4th Infantry Division (United Kingdom)” (angol nyelven). Wikipedia.  
 7. (2012. július 1.) „112th Brigade (United Kingdom)” (angol nyelven). Wikipedia.  
 8. (2017. március 5.) „104th Brigade (United Kingdom)” (angol nyelven). Wikipedia.  
 9. (2017. augusztus 19.) „33rd Division (United Kingdom)” (angol nyelven). Wikipedia.  

Források[szerkesztés]

 • Montgomery tábornagy emlékiratai
Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Bernard Montgomery témában.