Gordon Gollob

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gordon Gollob
Gordon Gollob
Gordon Gollob
Született 1912. június 16.
Graz, Ausztria
Meghalt 1987. szeptember 8. (75 évesen)
Sulingen, Németország
Állampolgársága
Nemzetisége német
Fegyvernem Luftwaffe (Wehrmacht) Luftwaffe (Wehrmacht)
Szolgálati ideje 1933-1945
Rendfokozata ezredes
Egysége ZG 76, JG 3, JG 54, JG 77, Luftflotte 5
Csatái II. világháború
Kitüntetései A Vaskereszt Lovagkeresztje tölgyfalombokkal, kardokkal és briliánsokkal
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Gordon Gollob témájú médiaállományokat.

Gordon MacGollob (1912. június 16.1987. szeptember 8.) osztrák vadászrepülőgép-pilóta. Neve onnan származik, hogy skót származású édesapja úgy vélte, ha be akar lépni a német hadseregbe, nevének hangzását németesebbé kell tennie. Egyike volt annak a 27 embernek, akik kiérdemelték a Vaskereszt Lovagkeresztjének tölgyfalombokkal, kardokkal és briliánsokkal ékesített darabját. 150 igazolt győzelmét 340 bevetés alatt érte el, ebből 144-et a keleti fronton.

Ifjúsága[szerkesztés]

Gollob Grazban született. 1933-ban belépett az osztrák Bundesheerbe, mint kadét. Egy évvel később fejezte be a kiképzést. A nevelő egysége a Schulstaffel A. Mikor Ausztria csatlakozott Németországhoz, Gollob belépett a Luftwaffehoz főhadnagyi rangban. 1939. március 15-én csatlakozott a 3./ZG 76-hoz.

A második világháború[szerkesztés]

A ZG 76 a lengyel határ közelében állomásozott. 1939. szeptember 1-jén, a Fall Weiss[1] hadművelet alatt bevetésre került. Gollob első győzelmét itt szerezte.

1940. április 8-án kinevezték Staffelkapitännak a 3./ZG 76. elére. Az egység részt vett a Weserübung hadműveletben,[2] ahol Gollob kettővel növelte győzelmeinek számát. Még ebben az évben lelőtt egy Spitfire-t az angliai csata alatt. Ezek után átképzést kapott éjszakai repülésre és a II./JG 3-hoz került. A JG 3 a Csatorna feletti harcokban vett részt, ahol remek teljesítményt nyújt ezért Staffelkapitännak nevezik ki a 4./JG 3.

1941-ben az egységet keletre irányították, hogy részt vegyen a Barbarossa hadműveletben. Pár nappal az invázió megkezdte után Gollob már százados volt és ezután két nappal századparancsnoknak nevezték ki a II./JG 3-nál. Augusztusban, a gyengének bizonyult szovjet légierő ellen nagyobb sikereket ért el. 18 gépet lő le. Szeptember 18-án, 42. győzelmekor, megkapta a Lovagkeresztet. Októberben 37 győzelmet könyvelhetett el magáénak, volt olyan nap amikor kilenc repülőgépet lőtt le. Október 26-án, 85. győzelmekor, megkapta a tölgyfalombokat. Decemberben a frontszolgálat véget ért Gollobnak. Az egységét visszarendelték, hogy véleményezzék a Bf 109 új verzióját.

A krími harcok alatt a JG 77 feladata volt a Kercsi-szoros bombázása. A JG 77-et olyan szakértők vezették, mint Gollob vagy Heinrich Bär. Versengés alakult ki Gollob és Bär között. Mindkettejük próbálja felülmúlni a másikat. Május 20-án megszerezte 100. győzelmét, ezért megkapta a kardokat a Lovagkeresztjéhez. Két hónappal később már 150 győzelemnél tartott. Ezzel ő lett a Luftwaffe legeredményesebb pilótája. Augusztus 29-én megkapta a briliánsokat, amit addig csak ketten birtokoltak.

1944 őszén a Nowotny kommandó tagja lett, repülte a Me-262-est is.

Parancsnoki beosztás[szerkesztés]

1942. október 1-jén, a most már ezredes Gollobot áthelyezték a Jagdfliegerführer 3 ezredhez. Október 15-én Jagdfliegerführer 5-höz került, ahol egy taktikai vadászgép-különítményt felügyelt Északnyugat-Franciaországban.

1944 áprilisában csatlakozott a JG 44 személyi állományához. Novemberben, az ardenneki offenzíva alatt, Galland kijelölte egy különleges harci kommandó vezetésére. Januárban a pilóták főparancsnoka lett a Bodenplatte hadművelet alatt.

A háború után[szerkesztés]

Miután kiszabadult a hadifogságból, csak a Repülőgép magazinnak élt. 1948-ban a Party of Independence csoport vezetője volt. Két fia és egy lánya született. 1987. szeptember 7-én hal meg Alsó-Szászországban Diepholz körzetben, Sulingenben.

Kitüntetései[szerkesztés]

  • Frontvonali érdemrend arany fokozata gyémántokkal
  • A becsület serlege
  • Pilóta és megfigyelő kitűző
  • krími pajzs (Crimea Shield)
  • Vaskereszt első- és másodosztályú
  • A Vaskereszt lovagkeresztjének tölgyfalombokkal, kardokkal és briliánsokkal tulajdonosa

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lengyelország lerohanása
  2. Dánia és Norvégia lerohanása

Források[szerkesztés]