Jamamoto Iszoroku

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jamamoto Iszoroku
Jamamoto Iszoroku
Jamamoto Iszoroku
Született 1884. április 4.
Nagaoka, Japán
Meghalt 1943. április 18. (59 évesen)
Bougainville felett, Salamon-szigetek
Sírhely Tama Cemetery
Állampolgársága japán
Nemzetisége Japán japán
Fegyvernem haditengerészet
Szolgálati ideje 1901-1943
Rendfokozata főparancsnok, tengernagy
Egysége összevont flotta
Csatái csuzimai csata, Pearl Harbor-i csata, midwayi csata
Kitüntetései
  • Knight's Cross of the Iron Cross with Oak Leaves and Swords
  • Order of the Rising Sun, 1st class
  • Grand Cordon of the Supreme Order of the Chrysanthemum
  • Order of the Golden Kite
  • Japán Szent Hagyaték rend
  • Order of the German Eagle
  • Knight grand cross of the order of the crown of Italy
  • Order of the Chrysanthemum
  • Order of the Paulownia Flowers
Halál oka csatában elesett
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Jamamoto Iszoroku témájú médiaállományokat.

Jamamoto Iszoroku (japánul: 山本五十六, nyugaton: Isoroku Yamamoto) (1884. április 4.1943. április 18.) japán tengernagy, a Japán Császári Haditengerészet összevont flottájának főparancsnoka a második világháborúban. Iskoláit Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban végezte.

Jamamoto számos fontos tisztséget töltött be a Japán Császári Haditengerészetben. Rengeteg változtatásba fogott bele, főként a tengerészeti repülés terén. A második világháború első éveiben főparancsnok volt, és olyan csatákban irányította a japán haderőket, mint Pearl Harbor vagy Midway. Egy ellenőrző körút során halt meg a Salamon-szigetek felett, amikor az amerikaiak lelőtték repülőgépét. Halála hatalmas csapás volt a japán katonai morálra a világháború során.

Életrajz[szerkesztés]

Jamamoto Iszoroku Nagaokában született Takano Iszoroku néven, apja Takano Teikicsi volt (más források szerint Takano Szadajosi), a tartomány egyik szamurája. Korán árvaságra jutott, 1916-ban a szintén szamuráj Jamamoto-család fogadta örökbe, és az ő családnevüket vette föl.

17 évesen beiratkozott a Tengerészeti Akadémiára, 1905-ben fejezte be tanulmányait.

Részt vett a csuzimai csatában. Főhadnagyi rangot kapott. 1907-ben Torpedóiskola tanfolyamára járt. 1914-ben a Tengerészeti Főiskolán tanult. 1916-ban a 2. tengeri flotta vezérkaránál szolgált, majd a hadügyi iroda II. osztályán dolgozott.

1919-ben Amerikában, a Harvardon tanult két évig, majd visszatért Japánba. 1925-től 1927-ig haditengerészeti attasé volt az Amerikai Egyesült Államokban. 1929-ben részt vett a londoni tengerészeti konferencián. 1930-ban ellentengernaggyá léptették elő.

1934-ben részt vett a londoni leszerelési konferencián, ahol igyekezett elérni, hogy Japánnak ugyanakkora flottája legyen, mint az USA-nak.

1936-ban a tengerészeti miniszter helyettese és a légügyi törzs főnöke volt.

Többször szót emelt a japán-német szövetség ellen. Felismerte, hogy egy eljövendő háborúban országának nincs esélye szárazföldön győzni az USA ellen, így egyetlen lehetőségként az ellenséges flottát kell semlegesíteni. Embereit intenzív gyakorlatokra kötelezte. Új hajók készítését támogatta, különösen a repülőgép-hordozók építését, amelyekről úgy gondolta, hogy fontos szerepet fognak játszani egy háborúban.

1939 őszén kinevezték a japán haditengerészet főparancsnokává. 1941-ben tengernaggyá léptették elő.

Ő tervezte a Pearl Harbor elleni támadást, sőt oly mértékben sürgette is azt, hogy lemondással fenyegetett, ha a legfelsőbb vezetés nem engedi kivitelezni. A Csendes-óceánon vezetett hadműveleteket.

1943 áprilisában az amerikaiak egy dekódolt távirat nyomán tudomást szereztek egyik utazásáról. Nagy hatósugaruk miatt P–38G Lightning típusú vadászgépeket jelöltek ki a „Bosszú” hadművelet végrehajtására, az admirális lelövésére. Április 18-án a Guadalcanal Henderson Field nevű repülőteréről felszálló 16 db Lightning Bougainville szigetének közelében észlelte a hat Zero vadászgéptől védett japán köteléket. Rövid tűzharcban Jamamoto G4M Betty típusú szállító gépét több végzetes találat érte, majd a gép a dzsungelbe zuhant, és a személyzettel együtt mindenki életét vesztette.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]