Ugrás a tartalomhoz

Csuzimai csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csuzimai csata
A Mikasza japán hadihajó fedélzete. A középen álló alak Tógó admirális.
A Mikasza japán hadihajó fedélzete. A középen álló alak Tógó admirális.

KonfliktusOrosz–japán háború
Időpont1905. május 2728.
HelyszínCsuzima-szoros, Korea és Japán között.
Eredménydöntő japán győzelem
Szemben álló felek
Japán Birodalom Orosz Birodalom
Parancsnokok
Tógó Heihacsiró admirális
Kamimura Hikonodzsó admirális
Zinovij Rozsesztvenszkij tengernagy
Nyikolaj Nyebogatov ellentengernagy
Szemben álló erők
4 pre-dreadnought csatahajó
25 páncélos- és könnyűcirkáló
21 romboló
57 torpedónaszád
8 pre-dreadnought csatahajó
3 partvédő csatahajó
8 cirkáló
9 romboló
Veszteségek
117 halott
583 sebesült
3 torpedónaszád elsüllyedt
4380 halott
5917 fogoly
34 hajó
21 hajó elsüllyedt (köztük hét csatahajó)
13 hajót elfogtak vagy harcképtelenné tettek.
Térkép
Csuzimai csata (Ázsia)
Csuzimai csata
Csuzimai csata
Pozíció Ázsia térképén
é. sz. 34° 33′ 59″, k. h. 130° 09′ 03″34.566283°N 130.150933°EKoordináták: é. sz. 34° 33′ 59″, k. h. 130° 09′ 03″34.566283°N 130.150933°E
A Wikimédia Commons tartalmaz Csuzimai csata témájú médiaállományokat.


A csuzimai (helyes átírással: cusimai) csata az orosz–japán háború utolsó, döntő csatája volt, amely a tengeren, a Koreai-szoros keleti részén, a Csuzima-szorosban zajlott le, és a japán flotta győzelmével végződött. A Japán Haditengerészetet Tógó Heihacsiró japán tengernagy vezette, az ellene küldött orosz Balti Flotta parancsnoka pedig Zinovij Rozsesztvenszkij orosz tengernagy volt. A csata történelmi jelentőségét több tényező is adja. A japánok a megmaradt orosz flotta kétharmadát megsemmisítették, köztük az összes orosz csatahajót, ezzel gyakorlatilag eldöntve a háborút. A csata emellett bizonyította, hogy hosszabb hatótávolságú ágyúk előnyösebbek a tengeri csatában, mint a vegyes, rövid és hosszú hatótávolságú ágyúkból álló lövegtornyok. A japán hajóegységek a orosz flotta pozíciójának folyamatos jelentéséhez a drót nélküli távírót kiterjedten használták, ezért a csatát az elektronikus hadviselés hajnalának tekintik.

A csata előzményei[szerkesztés]

Japán és Oroszország között a háború 1904-ben tört ki, mert több területi vita alakult ki a Japán Birodalom és az Orosz Birodalom között. Egyik legnagyobb vita Port Arthur körül alakult ki. Ez a kulcsfontosságú kikötő volt a japánok legfontosabb célja. Bár az oroszok valamennyivel több katonát tudtak mozgósítani, elavult taktikájuk, stratégiájuk és rossz fegyvereik okozta gondokat kihasználva a japánok sorra aratták a diadalokat. Az orosz erők a háború végére felmorzsolódtak. A vesztes mukdeni csata után az orosz szárazföldi haderő végérvényesen összeomlott. Az oroszok a Csendes-óceáni Flottájuk szétverése után a Balti Flottájukat is a Csendes-óceánhoz vezényelték. A fáradt, éhes, ellátmányhiánnyal küszködő flotta a fél világot megkerülve, több hónapos hajózás múlva érte el a Csendes-óceánt, ahol a friss, jól felszerelt, korszerű taktikát és stratégiát alkalmazó Japán Hadiflottával találták szembe magukat.

A csata[szerkesztés]

Az ütközet átnézeti ábrája

Az orosz Balti Flotta 1905. május végére érkezett meg a Koreai-félsziget közelébe, ahol a japán hadihajók már várták őket. Az orosz hajóhadat a japánok május 27-én észlelték. Tógó japán admirális a részleges bekerítés taktikáját választotta a számára kedvező ködös időjárás miatt. A japánok nem egyszerre, hanem különböző irányokból támadtak, az oroszok viszont nem álltak meg, megpróbálták elérni a célállomást, Vlagyivosztok kikötőjét. Tógó admirális ekkor megváltoztatta taktikáját és az orosz zászlóshajó, a Knyaz Szuvorov sorhajó ellen intézett támadást. A japánok pontosabb és nagyobb tűzerejű ágyúi súlyos sérüléseket okoztak a Knyaz Szuvorovnak, ami kormányozhatatlanná vált. Az orosz flotta ekkor kénytelen volt megállni. Ezt követően a két flotta között tűzpárbaj alakult ki és a lövedékek a sérült Knyaz Szuvorov felett záporoztak el. A japánok fölénybe kerültek, mire az oroszok megpróbáltak elmenekülni, de a korszerű, gyors japán cirkálók hamar utolérték őket. Az oroszokat azzal a problémával is szembe kellett nézniük, hogy a hosszú tengeri út során sok tengeri moszat rakódott le a hajótestekre és ez csökkentette a hajóik sebességét. A japánok szétmorzsolták a menekülő flottát és a következő nap reggelére már csak a flotta megmaradt roncsai igyekeztek Vlagyivosztok felé, összesen hat, súlyosan sérült hadihajó. Nyebogatov ellentengernagy délelőtt 10 órakor megadta magát.

A csata következményei[szerkesztés]

A csatában több mint 5000 orosz tengerész halt meg, továbbá 6000 megsebesült, ezenkívül elvesztettek összesen 21 hajót, köztük hét csatahajót, szemben a japánok 115 halottjával, 552 sebesültjével és három elsüllyedt torpedónaszádjával. Ezzel a győzelemmel Japán évtizedekre biztosította magának a Koreai-félsziget és Dél-Mandzsúria irányítását, sőt lehetővé vált Szahalin megszállása (bár a békében csak a sziget déli felét tarthatták meg a japánok). A csata után amerikai közvetítéssel aláírták a békét, amiben Japán komoly területi nyereséget könyvelhetett el.

A háborús vereség, a megalázó békefeltételek Oroszországban általános elégedetlenséget váltottak ki, ez – az amúgy is rossz gazdasági helyzet mellett – közvetlenül hozzájárult az 1905-ös orosz forradalom kirobbanásához.

A csatát vezető tengernagyok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]