Georg von Boeselager

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Georg von Boeselager
Született1915. augusztus 25.
Kassel
Meghalt1944. augusztus 29. (29 évesen)
Łomża
SírhelyBurg Heimerzheim
Állampolgárságanémet
Nemzetiségenémet
Fegyvernemlovasság
Szolgálati ideje1934 - 1944
Rendfokozataezredes
Egysége15. lovas hadosztály
Csatáimásodik világháború
KitüntetéseiVaskereszt lovagkeresztje tölgyfalombokkal és kardokkal
Keleti Front-medál
Sebesülési Érem
SzüleiMaria-Theresia von Salis-Soglio
Albert Freiherr von Boeselager
RokonaiPhilipp von Boeselager
IskoláiAloisiuskolleg

Georg Freiherr von Boeselager (Kassel, 1915. augusztus 25.Łomża, 1944. augusztus 29.) német katonatiszt a Wehrmachtban, a második világháború idején, a Claus Schenk von Stauffenberg neve által fémjelzett Hitler elleni összeesküvés résztvevője. A merénylet kudarca után megmenekült a felelősségre vonástól, de rövidesen életét vesztette a keleti fronton vívott harcokban. Halála után posztumusz megkapta a Vaskereszt lovagkeresztje tölgyfalombokkal és kardokkal kitüntetést.

Élete[szerkesztés]

Georg von Boeselager a hesseni Kasselben született, a római-katolikus vallású, nemesi rangú Boeselager családban. Gimnáziumi tanulmányait Bad Godesburgban végezte. Kezdetben papi tanulmányokat szeretett volna folytatni, végül azonban a katonai pálya mellett döntött. 1934. április 1-jén sorozták be, majd a Paderbornban székelő 15. lovas hadosztályhoz került. 1936-ban alhadnagyi, majd 1939-ben hadnagyi rangot kapott.

Lengyelország lerohanásakor egységével részt vett a harcokban, az ott tanusított bátorságáért másodosztályú Vaskereszt kitüntetésben részesült. 1940-ben a nyugat-európai hadjáratban is részt vett, melynek eredményeként megkapta az első osztályú Vaskeresztet. 1941-ben a Vaskereszt lovagkeresztjének kitüntetésében részesült, majd júliusban Rittmeister rangot kapott.

A Barbarossa hadművelet idején alakulatával Breszt, Białystok és Minszk környékén végzett felderítést, majd részt vett a moszkvai csatában.

1942 elejétől a potsdami Kriegsschule tanára lett, ahol – annak ellenére, hogy ő hagyományos lovas alakulatnál szolgált – páncélos hadviselést oktatott. Potsdami tevékenysége alatt került kapcsolatba a Widerstand német ellenállási mozgalommal.

1943-ban a Közép Hadseregcsoport kötelékében partizánellenes hadműveletekben vett részt, majd a 3. román hadsereg kiképzésében segédkezett, mely hadsereg a 6. német hadsereggel karöltve harcolt a sztálingrádi csatában. Ekkor került kapcsolatba Günther von Kluge tábornokkal, aki beavatta őt a Hitler meggyilkolására irányuló tervekbe. Az 1944-es július 20-i merénylet idején Georg von Boeselager és testvére Philipp von Boeselager feladata lett volna egységeiket Berlinbe irányítani és a várost pacifikálni Hitler meggyilkolása után. Az előre megbeszélt időponton Boeselager csapataival megindult Berlin irányába, de útközben értesült a merénylet sikertelenségéről, így azonnal vissza vezényelte katonáit a frontra.

Habár neve nem került gyanúba a Hitler elleni merénylet kivizsgálásakor, az ekkor alezredesi rangú Boeselager augusztus 29-én ismeretlen okokból katonáival megrohamozta a lengyelországi Łomża melletti szovjet erődítményt és a harcban elesett. Halála után két nappal ezredessé léptették elő és a Vaskereszt lovagkeresztje tölgyfalombokkal és kardokkal kitüntetésben részesült.

Források[szerkesztés]

  • Fellgiebel, Walther-Peer: Die Träger des Ritterkreuzes des Eisernen Kreuzes 1939-1945, Friedburg, 2000
  • Hoffman, Peter: The History of the German Resistance, 1939-1945. Cambridge, MA: MIT Press, 1977