BDŽ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Български държавни железници, Balgarski darzhavni zheleznitsi rövidítve БДЖ, BDZ
Bdz-logo.png
Típus vállalat
Alapítva 1885
Székhely Szófia, Bulgária
Iparág Vasúti szállítás

A(z) Български държавни железници, Balgarski darzhavni zheleznitsi rövidítve БДЖ, BDZ weboldala
Commons
Egy bolgár Desiro

A BDŽ (bolgárul Български държавни железници (ejtsd: Balgarszki darzsavni zseleznici) – БДЖ (ejtsd: BDZs)) Bulgária államvasútja. A pálya hossza 3886 km, normál nyomtávú, ebből 2800 km villamosított 25 kV 50 Hz-el.

Hozzá tartozik még 126 km hosszú kisvasút is, amely 760 mm nyomtávú, nem villamosított.

A BDŽ 2006-ban 34,65 millió utast szállított, 3%-kal többet, mint 2005-ben. Áruszállítási teljesítménye 21,3 millió tonna volt, ez 5%-kal több, mint az előző évben.

2011-ben az Európai Bizottság hozzájárult, hogy a bolgár kormány a Bolgár Államvasutak számára 174 millió amerikai dollár tőkét juttasson. A Bizottság azért támogatta a javaslatot, mivel ez csak egy hat hónapos likviditási problémát segít áthidalni, a hitelezők kifizetését, a gördülőállomány üzembetartását, és a nagyon rossz állapotban lévő pálya hálózat rekonstrukciója folytatását teszi lehetővé. A Bizottság egyetértett a BDŽ megmentésével, mivel a társaság hirtelen megszűnése az egész gazdaságot megrendítheti, jelentette ki az EC elnökhelyettese, Joaquin Almunia. 2010 decemberében a bolgár közlekedési miniszter aláírt egy memorandumot a Világbankkal, mely a BDŽ számára 460 millió Bolgár leva kölcsönt nyújt, és további 140 milliót a Nemzeti Infrastruktúra Társaság számára. A kölcsönök a BDŽ által elhatározott reformok megvalósítási ütemével összhangban kerülnek átutalásra. A BDŽ kijelentette, hogy 2010-ben az előző évhez képest csökkent a deficitje, és hasonló haladás érhető el ez évben is. A Világbank nagyon ambiciózus tervnek minősítette a BDŽ reform terveit.[1]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. vasutgepeszet.hu - Az EU hozzájárult a betegeskedő BDŽ számára nyújtandó tőke injekcióhoz. vasutgepeszet.hu, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. július 31.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]