Wikipédia:Sablondokumentáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A sablonok nagyban megnövelik a cikkírók lehetőségeit, de a kezdők számára nehezen érthetőek, és a számtalan különböző sablont és paramétert nehéz fejben tartani. Ezért fontos, hogy minden sablonhoz részletes dokumentáció tartozzon, ami leírja, mire való a sablon és hogyan kell használni, és a hasonló sablonok megtalálását is megkönnyíti.

Mi szerepeljen a dokumentációban?[szerkesztés]

  • Mindenekelőtt a sablon célja: mit csinál a sablon, és (ha nem magától értetődő) mi értelme azt csinálni. Ha van idevágó irányelv, útmutató vagy segítség lap, említsd meg. Ha vannak erre a feladatra más sablonok is, említsd meg őket és mondd meg, miben különbözik ez a sablon a többitől; így kisebb az esélye, hogy a rossz sablont használja valaki.
  • A sablon paraméterei. Írd le, hogy milyen paramétereket lehet használni, mik a névtelen paraméterek, mely paraméterek opcionálisak és mi az alapértelmezett értékük (ha van). Ha van valami kötelező vagy jellemző használati módja az egyes paramétereknek (pl. csak szám lehet; ha belső linket akarsz, kézzel kell beleírni), add meg azt is.
  • Példák. Adj néhány példát, hogyan kell használni, és az mit eredményez. Ha a sablonnak sok paramétere van, csinálj egy konkrét értékek nélküli, másolható mintát a <tt>...</tt> vagy a <pre>...</pre> használatával.
  • Kapcsolódó sablonok: ha a sablon több, együtt használandó vagy hasonló funkciójú sablon egyike, mindig linkelj a többi sablonra, hogy megkönnyítsd a navigációt. Ha elég sok sablonról van szó, érdemes külön navigációs sablont csinálni erre a feladatra. (Lásd például az angol Protection templates sablont.) A sablonok megadásához érdemes az {{sl}}(?) sablont használni.

Hogyan írj dokumentációt?[szerkesztés]

Az egyszerűbb megoldás, ha simán beírod a dokumentáció szövegét, a kategóriákat a sablon végén elhelyezett <noinclude>...</noinclude> blokkba, hogy csak a sablon saját lapján jelenjen meg, a sablon használatakor ne. (Ügyelj rá, hogy a <noinclude> ne új sorban kezdődjön, hanem az utolsó nem üres sor végén! Máskülönben a sablon használatakor több üres hely lesz utána, mint szeretnéd.) Ha a sablon a saját lapján csúnyán jelenik meg (például mert nincsenek megadva a paraméterek, amik a megjelenését szabályozzák), beleteheted a kódját egy <includeonly>...</includeonly> blokkba (de a dokumentációt nem!), hogy csak beillesztéskor jelenjen meg, a sablon saját lapján ne.

A javasolt megoldás azonban a dokumentációs allap használata, ilyenkor a dokumentáció a Sablon:Sablonneve/doc lapról lesz beillesztve. Ennek számos előnye van:

  • mind a sablon, mind a dokumentáció szövege áttekinthetőbb lesz;
  • nem áll fenn a veszélye, hogy a dokumentáció átírása közben véletlenül elrontja valaki a sablont;
  • a dokumentáció akkor is szerkeszthető, ha a sablon le van védve;
  • a dokumentáció nem növeli a sablont (ami nem lehet tetszőlegesen nagy – lásd en:Wikipedia:Template limits);
  • a MediaWiki fordítójának nem kell a dokumentáció minden egyes változtatásakor ellenőriznie, hogy a sablon változott-e.

Dokumentációs allap használatához a sablon végére a <noinclude>{{sablondokumentáció}}</noinclude> szöveget írd be. (Ilyenkor is ügyelj rá, hogy a <noinclude> ne új sorban kezdődjön!) A sablon elmentése után megjelenő doboz "szerkeszt" gombjára kattintva szerkesztheted a dokumentációs allapot. A kategóriákat ilyenkor a dokumentációs allap végén egy <includeonly>...</includeonly> blokkba zárd, hogy csak a sablonra vonatkozzanak, az allapra ne.

Navigációs sablonok dokumentációja[szerkesztés]

A navigációs sablonok számára speciális, de egyszerűen használható sablondokumentáció készült, melyet az alábbi módon illeszthetsz be (<noinclude></noinclude> közé):

{{navbox}}(?) esetében
{{Navbox sablondokumentációja||helyettesítő szöveg}}
{{navoszlop}}(?) esetében
{{Navbox sablondokumentációja||helyettesítő szöveg||navoszlop=igen}}

TemplateData[szerkesztés]

Ahhoz, hogy a sablon a vizuális szerkesztőben kényelmesen használható legyen, TemplateData-leírás szükséges. Ez egy szabványos formátum, ami tartalmazza a sablon általános leírását és az egyes paramétereket is (címke, leírás, kötelező-e stb.). A beillesztés helyén megjelenik a sablondokumentációban, így általában a paraméterekhez ezen felül nem szükséges dokumentáció, de a vizuális szerkesztő is le tudja kérdezni, ezáltal a használónak nem kell megnyitnia a sablon lapját ahhoz, hogy tudja, milyen paraméterek vannak és azok mire valók. A TemplateData egy <templatedata> és </templatedata> címkék között elhelyezett JSON-tömb, sablondokumentáció szerkesztésekor létrehozható a TemplateData szerkesztése gombbal.

A kategóriák elhelyezése[szerkesztés]

A sablon lapján a sablondokumentációs allap beillesztését ({{sablondokumentácó}}) „noinclude”-ba tesszük, hiszen nem akarjuk, hogy a sablondokumentáció ott is megjelenjen, ahova a sablont beillesztjük.

  • A sablondokumentációt tartalmazó doc lapon pedig „includeonly”-val ellátott részbe tesszük azokat a kategóriákat, amik nem a dokumentációra, hanem a sablonra vonatkoznak. Így a sablondokumentáció maga nem lesz ezekbe a kategóriákba besorolva, de a sablon igen;
    a sablondokumentáció saját kategóriáinak viszont egy „noinclude”-os részben van a helye, hogy csak a sablondokumentáció kerüljön be ezekbe a kategóriákba, a sablon ne.

Ezt az elég nehezen megjegyezhető szisztémát a sablondokumentáció egy előre betöltött mintával, és az azon feltüntetett kommentárokkal segíti.

Ez a gyakorlat elkerülhetővé teszi, hogy magának a sablonnak a megváltoztatására legyen szükség a sablon kategóriáin végzett változtatásokkor. Ha a változtatások közvetlenül a sablonokon történnének, az a szervernél az összes olyan lap frissítését vonná maga után, amire a sablon be van illesztve. Ez egy gyakran használt sablonnál tetemes terhelést jelenthet.

Példa[szerkesztés]

A Cite web sablon példa egy allappal dokumentált sablonra.

Lásd még[szerkesztés]