Vasúti határállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gare de Latour-de-Carol - Enveitg, határállomás a spanyol-francia határon

A vasúti határállomások olyan vasútállomások, melyekből egy másik országba vezető vasútvonal kezdődik el. A határállomások jellegzetessége, hogy ott legtöbb esetben útlevél és vámvizsgálat is történik, továbbá a vasútállomástól kevés kilométerre már ott van az államhatár.

Vasúti határállomásokon történő feladatok[szerkesztés]

A határállomásokon minden eseten van kocsivizsgáló, minden esetben kell kocsivizsgálatot tartani és általában itt cserélnek mozdonyt is a szerelvények. A határállomásokon minden esetben tartanak fékpróbát.

Vasúti határállomásokon való közlekedésszabályozási feladatok[szerkesztés]

Határállomások vasúti közlekedésének szabálya, hogy egyik határállomásról a másikra csak a nemzetközi egyezményekben meghatározott módszerekkel történő értekezés után járhat ki. Ezért például nem lehet az ezeken az állomásokon szolgálatot teljesítő forgalmi szolgálattevőknek egymással telefonon értekezni.

Magyarországon határállomás-határállomás közötti értekezésre a ForCom informatikai szoftvert használják.

Az írásbeli rendelkezések kiállításának szabályai: Minden esetben az indító határállomásnak kell a másik ország határállomásának megfelelő nyelven és formátumban szükséges kiállítani, de ehhez csatolni kell az indító határállomás adott nyelvű és formátumú írásbeli rendelkezését.

Mozdonyok egyik országból a másik országba való közlekedésének szabályai[szerkesztés]

Nemzetközi egyezmények írják elő azt, hogy melyik állomáson kell mozdonyt és személyzetet váltani, és hogy hol kell a teljes fékpróbát megtartani.

Fontos szabály, hogy rendkívüli esetben sem közlekedhet az adott határállomáson túl mozdony a másik határállomás országában.

Minden esetben a mozdonyok személyzetének ismernie kell az országok forgalmi utasításait.

A MÁV jelenleg érvényes szabályozása kimondja: "Magyarországon határállomásról vasúti határátmeneten keresztül csak 20 éven felüli, az adott ország forgalmi utasítását tudó személy továbbíthat vasúti szerelvényt. A forgalmi utasításokból 2 évente kötelezően újra kell vizsgázni."

Magyarországi vasúti határátmenetek[szerkesztés]

Magyarország-Románia[szerkesztés]

Magyarország-Ukrajna[szerkesztés]

  • Eperjeske - Szalóka (fonódott normál (1435 mm) és széles (1524 mm) nyomtávolságú vágány, nem villamosított; csak teherforgalom).
  • Záhony - Csap (fonódott normál (1435 mm) és széles (1524 mm) nyomtávolságú vágány, nem villamosított).

Magyarország-Szlovákia[szerkesztés]

Magyarország - Horvátország[szerkesztés]

Magyarország - Szlovénia[szerkesztés]

Magyarország - Ausztria[szerkesztés]

Magyarország - Szerbia[szerkesztés]