Godzilla (film, 1998)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Godzilla
Godzilla.jpg
A szörny New Yorkban (filmrészlet)
Rendező Roland Emmerich
Producer Dean Devlin
Alapmű Godzilla
Műfaj sci-fi film
Forgatókönyvíró Roland Emmerich
Dean Devlin
Főszerepben Matthew Broderick
Jean Reno
Maria Pitillo
Hank Azaria
Kevin Dunn
Michael Lerner
Harry Shearer
Zene David Arnold
Operatőr Ueli Steiger
Vágó Peter Amundson
David Siegel
Gyártás
Gyártó Centropolis Entertainment
TriStar Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
+magyar szinkron
Időtartam 139 perc
Költségvetés 130 millió USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA TriStar Pictures
USA Sony Pictures Entertainment
japán Toho
Magyarország InterCom Zrt.
Bemutató USA 1998. május 20.
(díszbemutató: május 18.)
magyar 1998. augusztus 27.
Korhatár USA PG-13
magyar Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel
USA
136 314 294
USD[1]
Világszerte
379 014 294
USD[1]
Kronológia
Kapcsolódó sorozat Godzilla
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Godzilla egy 1998-ban készült amerikai sci-fi szörnyfilm, a japán Toho stúdió klasszikus kaidzsu filmjének és karakterének újragondolása. A forgatókönyvet Roland Emmerich rendező és Dean Devlin írta. A film a Centropolis Entertainment és TriStar Pictures koprodukciója.

A történet egy Dr. Niko "Nick" Tatopoulos (Matthew Broderick) nevű kutatóról szól, akit a katonaság felkér egy New York-ot ostromló óriásszörny (a filmben Godzilla, mai nevén Zilla[2]) tanulmányozására és elpusztítására. Ebben segítségére van a Philippe Roaché (Jean Reno) által vezetett francia hírszerzési különítmény, valamint riporterként dolgozó ex-barátnője, Audrey Timmonds (Maria Pitillo) és annak munkatársa, Victor "Állat" Palotti (Hank Azaria).

A film fogadtatása erősen negatív volt.[3] Az amerikai bevételek csalódást keltők voltak, a 130 millió dolláros költségvetésű alkotás alig több mint 136 millió dollárt termelt, világviszonylatban azonban sikerült az összeget 379 millió dollárra feltornáznia.[1] A filmkritikusok a történet, a színészi alakítások és a rendezés hiányosságait kifogásolták, a rajongók körében pedig a címszereplő szörny radikális áttervezése váltott ki ellenszenvet. Mint ilyen, a filmet számos Arany Málna díjra jelölték, melyek közül elnyerte a legrosszabb feldolgozás címét. Ezzel szemben a film számítógépes technikát alkalmazó speciális effektjei elismerésben és egy Szaturnusz-díjban részesültek. A negatív fogadtatás miatt a filmfolytatás terveiről lemondtak, s a cselekményt egy rajzfilmsorozatban folytatták.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplők Színész Magyar hang
Dr. Niko Tatopoulos Matthew Broderick Lippai László
Philippe Roaché Jean Reno Kovács István
Victor Palotti Hank Azaria Stohl András
Audrey Timmonds Maria Pitillo Kiss Eszter
Lucy Palotti Arabella Field Básti Juli
Hicks ezredes Kevin Dunn Csankó Zoltán
Ebert polgármester Michael Lerner Makay Sándor
Dr. Mendel Craven Malcolm Danare Háda János
O'Neal Doug Savant Boros Zoltán
Charles Caiman Harry Shearer Perlaki István

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 70-es években Francia Polinéziában végzett nukleáris kísérletek hatással vannak a szigetvilág hüllőire. A legtöbb fertőzött tojás elpusztul, de az egyik mutáns leguántojás kikel.

Évekkel később különös események történnek a Csendes-óceán déli részén. A japán halászhajókat egy óriási tengeri szörny támadja. Az egyik eset túlélőjét egy titokzatos francia alak látogatja meg a kórházban. Kérdésére, hogy mi történt, csak annyit felel: „Godzsira”.

Eközben Dr. Niko Tatopoulos, az Egyesült Államok Nukleáris Hatóságának dolgozó tudós, Ukrajna 30 km-es zónájában végez kutatásokat, azonban az amerikai külügyminisztérium emberei véget vetnek kísérleteinek. Parancsukra Dr. Tatopoulos titokzatos pusztítás nyomait kezdi vizsgálni, köztük egy hajóroncsot, amelyen hatalmas karomnyomok fedezhetők fel. Útközben találkozik Philippe Roaché-val, a rejtélyes franciával.

A nyomkeresés során felfedeznek egy bőrmintát, amely egyértelműen egy hüllőtől való. A katonaság szerint egy dinoszauruszról van szó, de Tatopoulos szerint egy olyan hüllővel van dolguk, akit az atomkísérletek mutánssá változtattak. Feltevése bizonyosságot nyer, ugyanis New Yorkot hamarosan egy gigantikus hüllő támadja meg. A hadsereg megpróbálja megsemmisíteni, de nem járnak sikerrel, és a lény eltűnik. A begyűjtött vérmintákból viszont Tatopoulos megállapítja, hogy a lény ivartalan szaporodásra képes, és tojásokat készül rakni.

Niko ezután találkozik egykori barátnőjével, Audrey Timmonds-szal, aki riporterként tevékenykedik. Audrey ellop egy titkosított felvételt, amely fényt vet a szörny eredetére. A szenzációhajhász nő átadja a felvételt a médiának, ám főnöke, Charles Caiman, saját felfedezéseként teszi azt közzé. A lény eredete és neve, Godzilla, nyilvánosságra kerül, Niko-t pedig kidobják a kutatócsapatból.

Philippe Roaché ekkor fedi fel előtte, hogy igazából a francia titkosszolgálatnak dolgozik, és osztaga el akarja titkolni a francia atomteszteket. Niko beleegyezik, hogy segítségükre lesz a szörny fészkének felkutatásában és megsemmisítésében.

Godzilla újra feltűnik, de ezúttal a katonaságnak sikerül sarokba szorítania, s a Hudson folyóban a haditengerészet tengeralattjárói látszólag megölik. A Madison Square Garden alatti csatornákban ezután a Tatopoulos és Roaché csapata megindul a fészek felkutatására. Timmonds és operatőre, Victor "Állat" Palotti, titokban követik őket.

A fészket hamar felfedezik, de mielőtt a tojásokat megsemmisíthetnék, azok kikelnek. A Godzilla fiókák üldözőbe veszik a csapatot, akik üzenetet küldenek a katonaságnak, hogy bombázzák le a helyszínt. A bombák elől épphogy megmenekültek, amikor Godzilla hirtelen ismét feltűnik. Hajsza veszi kezdetét a város utcáin, melynek végén a szörny belegabalyodik a Brooklyn híd tartókábeleibe. A katonai gépek így könnyedén elpusztítják azt. A város népe ünnepelni kezd.

A Madison Square Garden romjai közt azonban az utolsó épségben maradt tojás kikel.

Háttér[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Produkció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy amerikai készítésű Godzilla film ötlete már a 80-as évek elején megfogalmazódott. A japán Toho stúdió, a franchise tulajdonosa, engedélyt adott Steven Miner rendezőnek egy 3D-s Godzilla film készítésére. Bár a Fred Dekker által jegyzett forgatókönyv és a William Stout által rajzolt storyboard-ok elkészültek, a tervezett 30 millió dolláros költségvetést egy stúdió sem volt hajlandó támogatni, és a filmjogok 1983-ban lejártak.[4]

A TriStar Pictures 1992-ben jött képbe. A Toho eladta nekik a jogokat három Godzilla film elkészítésére, azzal a feltétellel, hogy a kész mű maradjon hű az eredeti sorozathoz, és fő témája a nukleáris fegyverek és felelőtlenül használt technológia jelentette fenyegetés legyen.[5] A leendő film forgatókönyvét[6] Ted Elliott és Terry Rossio már 1994-ben elkészítette. A rendezői székbe Jan de Bont került, és a film a tervek szerint 1996-ra készült volna el.[7]

A film Godzilla eredettörténetét nagyban átírta volna. Az eredeti elképzelést, miszerint az atombombák hozták őt létre, elvetették – az új forgatókönyv szerint Godzilla egy mesterséges, atlantisziak által kreált lény volt, aki „The Gryphon” („A Griff”) nevű alakváltoztatásra képes szörny ellen védelmezte a Földet.[4] A két szörny dizájnját Stan Winston álmodta meg,[8][9] és Godzilla kinézete nagyban emlékeztetett volna a japán eredetire. A projektet azonban a 100 millió dollár fölé rúgó költségvetése miatt félbehagyták.[10]

A függetlenség napja című film a Toho forgalmazásában nagy sikert aratott Japánban, ezért a stúdió Dean Devlin produceren keresztül megkérte annak rendezőjét, Roland Emmerich-et a Godzilla leforgatására. A Toho egy 75 oldalas mappában közölte előírásait, mely magába foglalta, hogy a szörny nem halhat meg a film végén.[11] Ennek ellenére Patrick Tatopoulos, aki Godzilla vizuális áttervezéséért volt felelős, elmondása alapján mindössze annyi útmutatást kapott a rendezőtől, hogy a szörny tudjon gyorsan futni.[12]. Az eredetileg robusztus, felegyenesedetten járó, teljes talpára lépő szörnyet karcsú, testét vízszintesen tartó, lábujjain mozgó lényként képzelték újjá. Egyedül a hangja és a háti lemezei emlékeztettek valamelyest az eredeti változatra.[4] Emmerich eleinte úgy gondolta, a Toho visszautasítja az áttervezést, de végül engedélyt kaptak tőlük, hogy a leendő filmet saját elképzelésiek alapján valósítsák meg,[13] azzal a feltétellel, hogy az új szörnyet nem fogják egyként kezelni az eredeti Godzillával.[11]

A hagyományos japán szörnyfilmekkel szemben Emmerich Godzilláját számítógépes grafikával keltették életre. Mozgását eleinte a motion capture eljárással tervezték megvalósítani, de a produktum így egy jelmezt viselő ember hatását keltette volna.[14] A Godzilla fiókák részben számítógépes trükkfelvételek, részben fejlett jelmezek voltak. Emellett készült egy 1:6-os méretarányú, animatronikus makett a felnőtt szörny fejéről.

Filmzene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Godzilla: The Album 1998. május 19-én került boltokba az Epic Records kiadásában.[15] Az alternatív rock betétdalokat tartalmazó album nagy siker volt, a Billboard 200 szerint a slágerlisták második helyét foglalta el, és június 22-én platinalemezt kapott. A David Arnold által filmhez komponált zenét a La La Land Records 2007-ben adta ki limitált példányszámban.[16]

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bevételi adatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmet 1998. május 20-án mutatták be az amerikai mozik, amely egybeesett a háborús hősök emléknapjának (Memorial Day) hosszú hétvégéjével. A kiadók remélték, hogy a film megdönti a négy napos ünnepre vonatkozó mozibevételi rekordot, amelyet egy évvel korábban a Az elveszett világ: Jurassic Park állított fel a maga 90 161 880 dolláros bevételével.[17] A Godzilla ezzel szemben mindössze 55 726 951 dollárt hozott.[18] Teljes vetítési ideje alatt a film az Egyesült Államokban 136 314 294 dollárt, világszerte 379 014 294 dollárt termelt, amivel '98-ban az ország kilencedik legjobban teljesítő filmje lett,[19] az egész világot nézve azonban a harmadik helyen teljesített.[20]

Kritikai visszhang[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmet az Egyesült Államokban főleg negatív kritikák érték. A Rotten Tomatoes oldalán a kritikusok 25%-ától kapott pozitív értékelést, a tízes skálán 4.7-es pontátlagot ért el. Az átlagnézők 29%-a értékelte pozitívan, a nézői skálán 5-ből 2.5 pontot ért el.[21]. A Metacritic oldalán 32 pontot ért el a lehetséges százból.[22] A film hat Arany Málna díj jelölést kapott, melyek közül elnyerte a legrosszabb feldolgozás és legrosszabb mellékszereplő színésznő (Maria Pitillo) díjakat.[23] Ezeken kívül jelölték a legrosszabb film, legrosszabb rendező és legrosszabb forgatókönyv kategóriákban is. A film technikai oldala több elismerésben részesült, a speciális effektusokat Szaturnusz-díjjal jutalmazták.[24]

A ReelViews-nek író James Berardinelli kritikus szerint a film „agyhalottak számára íródott. A forgatókönyv nem egyszerűen lebutított, hanem lobotomizált. [...] A Godzilla minden idők egyik legostobább sikerfilmje, olyan, mint széllel szembe köpni. [...] Talán hiábavaló azt remélni, hogy egy nap a moziba járók ráeszmélnek, hogy átverték őket.[25] Barbara Shulgasser (The San Francisco Examiner) kritikájában azt mondta, a film „cselekményében nem ismerhető fel semmilyen logika.[26] Mick LaSalle (San Francisco Chronicle) a film számos szörnyes jelenetét kritizálta, mondván, a Jurassic Parkból lettek másolva, és a film nem tartogat semminemű izgalmat.[27]

A Chicago Sun-Times-ban közölt írásában a híres filmkritikus, Roger Ebert a következőket írta: „Ha ilyen filmet nézünk, gondosan vissza kell fojtanunk az intelligens gondolkodást. A filmnek nincs semmi értelme, kivéve ha felmenőinek gondatlan egyvelegeként nézzük.[28] Érdekesség, hogy a filmben New York polgármesterét Ebert-nek hívják, segédjét pedig Gene-nek. Ez egyértelmű utalás Roger Ebert és Gene Siskel filmkritikus-párosra, akik korábban a rendező egyéb filmjeit is negatívan értékelték.[29] Egyikük sem fogadta jól a paródiát, hiányolták, hogy a szörny nem lépett legalább rájuk.[28] Michael O'Sullivan (The Washington Post) így értekezett: „A kérdés a következő: A lenyűgöző szörnyeffektek és tomboló harcjelenetek vajon elegek ahhoz, hogy megfeledkezzünk az ostoba történetről, a tudományos pontatlanságokról és az alapvető lehetetlenségekről?”[30] Owen Gleiberman (Entertainment Weekly) valamelyest pozitívabb véleménnyel volt az akciójeleneteket illetően, de kritikája végén megjegyezte, hogy hiába költöttek a filmre ennyi pénzt, a szórakoztató rombolás tekintetében így is alulmaradt a japán „szemétfilmekhez” képest.[31]

A film pozitív kritikákat is kapott. Aladino Debert (Variety) elismerő szavakkal illette a film speciális effektusait és a szörny dizájnját.[32] Kevin Thomas szerint a film „Egy profin kivitelezett hullámvasút, tele szakadatlan izgalmakkal.[33] Gary Kamiya elismerte, de tűrhetőnek nevezte a film butaságait.[34] Joe Leydon (Variety) kritizálta a filmet, többek között mert nagyban megváltoztatta Godzilla kinézetét és képességeit, de pozitívan írt egyes jelenetek hangulatáról.[35]

A film a Godzilla rajongók körében elsöprően negatív fogadtatásban részesült.[13][36] Ennek fő oka, hogy a címszereplőt gyakorlatilag a felismerhetetlenségig megváltoztatták.[37] Megfosztották jellegzetes vonásaitól, úgy mint ikonná vált kinézetétől, atomleheletétől és a fegyverekkel szembeni sérthetetlenségétől.

Japánban a Godzilla franchise-zal kapcsolatban állók hasonlóan rosszul fogadták az amerikai újraértelmezést.[38] Nakadzsima Haruó és Szacuma Kenpacsiró, akik a klasszikus filmek legtöbbjében Godzillát alakították, többször kifejtették nemtetszésüket. Nakadzsima szerint az új dizájn „arca olyan, mint egy leguáné, és a teste meg a végtagjai mint egy békaé”.[39] Szacuma nem bírta végignézni a filmet, a vetítés közben kisétált a moziteremből. Később azt nyilatkozta, „ez nem Godzilla, nincs meg benne a lélek”.[38][40] Richard Pusater kritikus és Godzilla-rajongó állt elő a széles körben elterjedt „GINO” gúnynévvel („Godzilla In Name Only”, magyarul „csak nevében Godzilla”).[41] A későbbi japán Godzilla filmek némelyikében is történtek gúnyos visszautalások az amerikai változatra.

A 2004-es Godzilla: Final Wars című film kiadásával Kitamura Rjuhei rendező és a Godzilla franchise-ért felelős Tomijama Sogó hivatalosan átnevezték a filmben szereplő szörnyet „Zilla”-ra.[2] Tehát elmondható, hogy a filmben nem Godzilla szerepel, és a modernebb művekben Godzilla és Zilla két külön lényként jelenik meg. Ezt szemléltetendő, a Final Wars-ban találkozik egymással a két szörny, és Godzilla pillanatok alatt végez Zillával.[42] Az IDW Publishing képregénykiadó Godzilla: Rulers of Earth[43] című sorozatában szintén megütközik a két szörny.[44] A katonaság közbelépése miatt Zilla elmenekül, de a dialógus szerint ha a harc folytatódott volna, Godzilla biztosan megölte volna Zillát.

A filmkészítők közül szintén többen kifejtettek már cinikus véleményeket. Maga Roland Emmerich bevallotta, hogy nem is kedvelte a Godzilla filmeket, és csak azért vállalta el a film rendezését, mert szabad kezet kapott.[45] A Holnapután című filmje kapcsán készült egyik interjújában elárulta, hogy több tekintetben bánta a Godzilla elkészítését, ugyanis a határidő nagy nyomás alá helyezte őt, és a stúdió kérésére a film még tesztvetítést sem kapott. A készterméket ennek dacára védelmezte a kritikusokkal szemben, és szülőktől kapott visszajelzésekből tudta, hogy a gyerekek körében ez volt a legnépszerűbb filmje.[46] 2014-ben az angol Empire Magazine-nak adott beszámolója szerint leginkább azt sajnálta, hogy a film miatt nem tudta megvalósítani eredeti elképzelését egy meteoros katasztrófafilmről: „A Godzilla mókás volt, de Michael Bay és Mimi Leder készítették el azt a filmet, amit én akartam. Pedig könnyen megverhettem volna őket![11]

Dean Devlin producer és társíró véleménye inkább a rajongókét visszhangozza. Az Entertainment Weekly-nek adott 2012-es interjújában, melyben kifejtette véleményét a 2014-ben bemutatott amerikai Godzilla reboot-ról, a következőképp nyilatkozott: „Én tudom, hogy a saját Godzillámat elcsesztem. Nagyon fogok örülni, ha nekik sikerül egy jót csinálniuk. Mindig azt kívánom, bárcsak újra nekifuthatnék. De, nézzék, Godzillát gyermekkorom óta imádom. Keményen dolgoztunk, hogy készítsünk egy sajátot. Elrontottuk.[47] Egy másik interjúban magára vállalta a film hibáit, és azt kívánta, bárcsak kijavíthatná a forgatókönyv hiányosságait.[48] Egyben kifejezte támogatását a Gareth Edwards által rendezett újabb film felé, és örült, hogy az amerikaiak ismét megpróbálnak egy Godzilla filmet készíteni.

Folytatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

El nem készült folytatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A TriStar eredetileg egy filmtrilógia első epizódjának szánta a filmet. A japán Godzilla filmes projekteket pedig 2005-ig szüneteltették volna.[49] A pénzügyileg alulteljesítő és ellenszenv övezte film azonban elkedvtelenítette nemcsak a rajongókat és mozitulajdonosokat, hanem a készítőket is. A tervezett filmfolytatás így nem készült el, s a TriStar által megvásárolt Godzilla jogok 2003-ban lejártak.[7]

A leendő második rész korai történeti vázlata szerint az életben maradt Godzilla fióka Niko-t tekintette volna anyjának, aki ezáltal megszelídíti és még kiskorában Ausztráliába menekíti. Az ott megnő, és saját utódokat nemz, akiket egy Anna Charlton nevű biológus védelmez. A cselekmény java az első filmből visszatérő Philippe Roaché, valamint az általa elrabolt és ezáltal Audrey-t elhagyni kényszerülő Niko ütköző szándékai körüli bonyodalomról szólt volna, továbbá Niko és a vele szemben eleinte bizalmatlan Anna között kialakuló viszonyról. A másik fő történeti szál mutáns óriásrovarokhoz kapcsolódott volna, amelyek, hála természetes ragadozójuk (az első Godzilla) halálának, világszerte embereket rabolnak, akiket a fészkükben fogva tartanak és megesznek. A film végén Godzilla és egyetlen életben maradt fiókája megmentette volna a még élő rabokat és legyőzte volna a rovarkirálynőt, elnyerve így az emberek bizalmát.[50] A történetet Tab Murphy vázolta fel. A harmadik rész tervezett cselekménye ismeretlen.

Tomijama Sogó úgy vélte, az amerikai film fogadtatása fényében az „igazi” Godzilla nem várathat magára.[51] 1999-ben elkészült a Godzilla 2000 című film, amely azonban az 1954-es eredeti folytatása volt. Az amerikai változat nem részesült valós filmfolytatásban, viszont a 2001-es Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack című alkotás egyik jelenetében a szereplők megemlítenek egy szörnyet, amely évekkel korábban New York-ot terrorizálta. Szerintük az amerikaiak tévedtek azzal, hogy Godzillának nevezték ezt a lényt.

Rajzfilm[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Adelaide Productions és a Fox Godzilla (Godzilla: The Series)[52] című rajzfilmsorozata a film közvetlen folytatásaként készült, és annak záróképével, vagyis az életben maradt Godzilla fiókával kezdődik. A Godzilla Jr. (ma Zilla Jr.) nevet viselő lény Niko Tatopoulos-t véli szülőjének, és a jók oldalára áll. Niko egy kis kutatócsoport élén különös jelenségeket vizsgál világszerte, és folyamatosan óriásszörnyekre bukkan, akikkel Godzillának kell megküzdenie. A sorozatban visszatér több filmszereplő is, például Anthony Hicks ezredes, Audrey Timmonds, Victor "Állat" Palotti és Philippe Roaché, valamint a filmben megölt Godzilla is újra életre kel Kiber-Godzillaként.[53] A két évados sorozat hangulata jobban hasonlít a klasszikus japán kaidzsu filmekére.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. ^ a b c d Godzilla (1998). Box Office Mojo (angol nyelven)
 2. ^ a b Godzilla Stomps into Los Angeles, pennyblood.com (angol nyelven)
 3. 'Godzilla' To Be Revived in 2012..., Box Office Mojo (angol nyelven)
 4. ^ a b c The Three American Godzilla Films, filmconnoisseur.blogspot.com (angol nyelven)
 5. TriStar lands monster of deal with ‘Godzilla’, variety.com (angol nyelven)
 6. Eredeti, elvetett forgatókönyv, scifiscripts.com
 7. ^ a b GODZILLA 2 RUMORS UNFOUNDED, scifijapan.com (angol nyelven)
 8. Stan Winston és The Gryphon
 9. Godzilla elvetett dizájnja
 10. GODZILLA-The Films That Never Were, theglobalcafe.com (angol nyelven)
 11. ^ a b c Az Empire Magazine 2014. áprilisi száma, 76. oldal (angol nyelven)
 12. Rickitt, Richard: Designing Movie Creatures and Characters: Behind the Scenes With the Movie Masters, Focal Press (2006), ISBN ISBN 0-240-80846-0, 74–76. oldal (angol nyelven)
 13. ^ a b THE TRI-STAR GODZILLA FILM, angelfire.com (angol nyelven)
 14. Rickitt, Richard: Special Effects: The History and Technique, Billboard Books (2000), ISBN 0-8230-7733-0, 174. oldal (angol nyelven)
 15. Godzilla: The Album, amazon.com (angol nyelven)
 16. GODZILLA: LIMITED EDITION, lalalandrecords.com (angol nyelven)
 17. May 23-26, 1997 4-day Memorial Day Weekend, boxofficemojo.com (angol nyelven)
 18. May 22-25, 1998 4 day Memorial Day Weekend, boxofficemojo.com (angol nyelven)
 19. 1998 DOMESTIC GROSSES, boxofficemojo.com (angol nyelven)
 20. 1998 WORLDWIDE GROSSES, boxofficemojo.com 8angol nyelven)
 21. Godzilla (1998), rottentomatoes.com (angol nyelven)
 22. Godzilla, metacritic.com (angol nyelven)
 23. 1998 Archive, razzies.com (angol nyelven)
 24. Godzilla (1998) Awards, imdb.com (angol nyelven)
 25. Godzilla, reelviews.net (angol nyelven)
 26. GODZILLA RETURN OF THE LIZARD KING, sfgate.com (angol nyelven)
 27. Size Doesn't Matter Much / Empty spectacle inflates `Godzilla', sfgate.com (angol nyelven)
 28. ^ a b Godzilla, rogerebert.com (angol nyelven)
 29. Godzilla (1998) Trivia, imdb.com (angol nyelven)
 30. Doing the Monster Mash, washingtonpost.com (angol nyelven)
 31. Godzilla (1998), ew.com (angol nyelven)
 32. Review: ‘Godzilla’, variety.com (angol nyelven)
 33. Thomas, Kevin (1998. május 20.), Godzilla. Los Angeles Times (angol nyelven)
 34. Kamiya, Gary (1998. május 20.), Godzilla. Salon.com (angol nyelven)
 35. Review: ‘Godzilla’, variety.com (angol nyelven)
 36. "Godzilla" [The American Version], godzillatemple.com (angol nyelven)
 37. It Came from Japan!, az Animal Planet dokumentumfilmje, 2005. (angol nyelven)
 38. ^ a b Steve Ryfle: Japan's Favorite Mon-star: The Unauthorized Biography of "The Big G”, ECW Press (1998), ISBN 978-1550223484, 344. oldal (angol nyelven)
 39. KAIJU CONVERSATIONS, interjú Szacuma Kenpacsiróval és Nakadzsima Haruóval (angol nyelven)
 40. Godzilla (1998) Trivia, imdb.com (angol nyelven)
 41. http://www.scifijapan.com/articles/staff-contributors/#RichardPusateri (angol nyelven)
 42. Zilla, tohokingdom.com (angol nyelven)
 43. Terrifying New Monsters Rise in… GODZILLA: RULERS OF EARTH!, idwpublishing.com (angol nyelven)
 44. Godzilla: Rulers of Earth #2 Preview, scifijapan.com (angol nyelven)
 45. Godzilla (1998) Trivia, imdb.com (angol nyelven)
 46. The Day After Tomorrow: An Interview with Roland Emmerich, blackfilm.com (angol nyelven)
 47. Dean Devlin on the recently announced 'Godzilla' reboot: 'I know I screwed up my Godzilla', insidemovies.ew.com (angol nyelven)
 48. Dean Devlin Talks About the Failure of His 'Godzilla' 1998 Script, bloody-disgusting.com (angol nyelven)
 49. Godzilla 2000 - a Retrospective Review, voices.yahoo.com (angol nyelven)
 50. Godzilla 2 Script Treatment, monsterlegacy.wordpress.com (angol nyelven)
 51. Godzilla Returns to His Japanese Stamping Ground, articles.latimes.com (angol nyelven)
 52. Godzilla: The Series, tv.com (angol nyelven)
 53. Cyber Godzilla, tohokingdom.com (angol nyelven)