Elvitte a víz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elvitte a víz
(Flushed Away)
2006-os brit–amerikai számítógépes animációs film
Rendező
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Hang
Zene Harry Gregson-Williams
Operatőr
Vágó
  • Eric Dapkewicz
  • John Venzon
Jelmeztervező Jane Poole
Gyártásvezető Mark Tarbox
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelv
Forgatási helyszín London
Játékidő 83 perc
Költségvetés 149 000 000 USD
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
Bevétel
USA
64 488 856
USD
Világszerte
176 275 540
USD
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Elvitte a víz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Elvitte a víz (eredeti cím: Flushed Away) 2006-ban bemutatott britamerikai 3D-s számítógépes animációs kalandfilm-vígjáték, amely az Aardman teljes egészében számítógéppel animált filmje, a megszokott stop-motion technika ellenében, és a DreamWorks 13. filmalkotása. Az animációs játékfilm rendezői David Bowers és Sam Fell, a producerei Cecil Kramer, Peter Lord és David Sproxton. A forgatókönyvet Dick Clement, Ian La Frenais és Simon Nye írta, a zenéjét Harry Gregson-Williams szerezte. A mozifilm a DreamWorks Animation és a Aardman Animations gyártásában készült, a Paramount Pictures forgalmazásában jelent meg.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2006. november 3-án, Magyarországon 2006. november 30-án mutatták be a mozikban.

Az Elvitte a víz az utolsó együttműködés az Aardman és a DreamWorks között, „kreatív különbségekre” hivatkozva.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy elővárosi patkány története, akit a tetőtéri lakásából lehúznak a vécén, és végül London csatornáiban köt ki, ahol egy teljesen új és más életmódot kell megtanulnia.

Cselekmény[szerkesztés]

Roddy St. James egy felsőosztálybeli házipatkány, aki egy kensingtoni luxuslakásban éli mindennapjait. Mikor egy közönséges, Sid nevű patkány a csatornából feljut a mosogató csövein keresztül, s úgy véli, megütötte a főnyereményt, Roddy, hogy megszabaduljon tőle, azt a tervet eszeli ki, hogy megmutatja újdonsült, nemkívánatos lakótársának a „jacuzzit”, ami valójában a vécécsésze. Lehet, hogy Sid egy nemtörődöm naplopó, ám csatornapatkány, így nem esik nehezére felismernie egy WC-t. A kövér rágcsáló megjátssza magát, majd egy hirtelen mozdulattal belöki Roddyt és lehúzza, egyenesen London csatornái között elterülő földalatti patkányváros forgatagába. Itt találkozik Roddy Rita Malone-nal, a vakmerő patkánylánnyal, aki a Jammy Dodger nevű hűséges hajójával szeli a csatornák szennyvizeit. Rita kezdetben egyáltalán nem szíveli Roddyt, ám az események egymás mellé sodorják őket: a galád Varangy Ritára küldi csatlós patkányait, Tüskét és Albínót, mivel a lány korábban visszalopta tőle édesapja értékes rubinját. Varangy – aki előkelő angol lévén megvet minden rágcsálót – jégre akarja tenni két foglyát…szó szerint. Azonban ezen szándékában kudarcot vall, s a helyzet megváltozik: a szökéshez Rita magával visz egy egyedi módon megalkotott elektromos kábelt, amit később övként használ. Fogalma sincs róla, milyen fontos e tárgy Varangynak, aki nélküle nem képes megnyitni a zsilipkaput, hogy megfullassza az összes élő patkányt a városban, s benépesítse milliónyi ebihalával.

Miután sikerül lerázniuk Varangy patkányait, Roddy rájön, hogy a rubin hamisítvány, és eltöri, hogy ezt bebizonyítsa Ritának. A lány igen mérges lesz rá, de vigaszt lel abban, hogy Roddy megígéri neki: ha segít a hazajutásában, cserébe több drágakövet is ad neki. Rita hazalátogat családjához, mielőtt nekivágnak az útnak, s a több tucat lelket számláló házban Roddy is meleg fogadtatásban részesül.

Tüske és Albínó újabb próbálkozásra sem tudja elfogni a két patkányt, így Varangynak nincs más választása, mint Franciaországba küldeni kuzinjáért – a hírhedt, noha kissé szórakozott és ütődött zsoldosért, akit úgy ismernek, Le Béka. Le Béka magával hozza csatlós békáit, hogy végezzenek a Roddy-Rita párossal és visszaszerezzék a kábelt. Már majdnem sikerrel járnak, mikor Rita elragadja a tárgyat a felhőtlenül örvendező Le Béka kezei közül, miközben Roddyval egy ejtőernyőként alkalmazott zacskóba kapaszkodva kilavíroznak a csatornákból a város fölé, miután Rita szeretett hajóját elnyeli a víz. A patkányok sikeresen landolnak Roddy lakásában.

Roddy megtartja ígéretét és Ritának ad két értékes ékkövet. A lány úgy hiszi, a házban Roddynak barátai és rokonai is élnek, mígnem meglátja a ketrecét és ráébred, hogy az előkelő élethez szokott patkány egy házikedvenc. Sid továbbra is folytatja ámokfutását a lakásban, s mikor feltűnik a színen, Roddy mint öccsét, „Rupertet” mutatja be Ritának. Szerencsétlenségére azonban ők ismerik egymást. Rita csalódottan elbúcsúzik Roddytól, és visszamegy a csatornába.

A lakásban maradt két patkány a futball világdöntőt bámulja, mikor Sid elmondja Roddynak, hogy nem akar többet inni a félidőig, mert így is már vissza kell tartania vizeletét. Roddy ekkor rájön a Varangy tervére: félidőben az összes ember megrohamozza a mellékhelyiséget és egyszerre húzzák le a vécét. A varangy a kábel segítségével megnyitja a zsilipkaput, így a rengeteg, egyszerre zúduló víz elárasztja Patkopoliszt. Roddy megbízza Sidet, hogy legyen jó a házban lakó kislányhoz, ha hazajön, ő pedig ismét a csészébe veti magát, hogy megmentse a város lakóit. Ritát időközben sikerült elfogniuk a cselszövőknek, így a vezeték ismét Varangy birtokába került. Roddy megmenti a lányt, elmés ötleteivel pedig sikerül megfagyasztania az árhullámot, mielőtt a szurkolók seregére dőlne az utcán.

Roddy segít Ritának megépíteni a Jammy Dodger II-t, és nekivág a vizeknek az egész családdal, hogy elkezdje új életét.

Rövidesen kiderül, Roddy épp jókor hagyta hátra régi otthonát. Gazdája ugyanis hazaérkezve új „baráttal” lepi meg az ott tartózkodó Sidet – egy macskával!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Roddy St. James Hugh Jackman Dévai Balázs
Miller Zoltán (ének)
Rita Kate Winslet Major Melinda
Varangy Ian McKellen Bács Ferenc
Le Béka Jean Reno Szilágyi Tibor
Albínó Bill Nighy Hajdu István
Tüske Andy Serkis Görög László
Sid Shane Richie Csuja Imre
Rita apja David Suchet Végh Ferenc
Rita anyja Kathy Burke Bókai Mária
Rita nagymamája Miriam Margolyes Várnagy Katalin
Tabitha Rachel Rawlinson Kántor Kitty
Anya Susan Duerden Lázár Erika
Apa Miles Richardson Kapácsy Miklós
Sportriporter John Motson Orosz István
Tex Newell Alexander Pethes Csaba
Edna Susan Fitzer Illyés Mari
Faláb Paul Shardlow Albert Péter
Rendőr Roger Blake Péter Richárd
Lufiárus Garamszegi Gábor
Pisze-orrú Ted Christopher Fairbank Varga Tamás
Csótány Garai Róbert
Tiszteletes patkány n. a.
Fergus Joshua Silk Bence Áron
Rita kishúga Meredith Wells Tamási Nikolett
Rita húga Ashleigh-Louis Elliot Kardos Lili
Rita húga Ashleigh Ludwig Holok Viktória
Dagi Barry Christopher Knights Németh Gábor
Légy-hölgy Emma Tate Kossuth Gábor
Akciófigura Tom McGrath Pipó László
Festő Arany Tamás
Tengeri makk Jonathan Kydd Gardi Tamás
Újságárus Douglas Weston Rékai Nándor
Liam Sam Fell Hamvas Dániel
Jós Bácskai János
Nőcsábász Posta Victor
Ventilátor árus Arany Tamás
Kivevő Conrad Vernon Pipó László
Aranyhal David Bowers Katona Zoltán
Békaszolga #1 Szokol Péter
Shocky Dene Tamás
Légy Kossuth Gábor
Ebihalak Katona Zoltán
Kossuth Gábor
Pipó László

Utalások filmekre és másra[szerkesztés]

  • Mikor Roddy a film elején kiválasztja a megfelelő öltözéket, az egyik, amit előkap a gardróbjából, Wallace ruhája a Wallace és Gromitból. Egy másik az X-Men képregény Farkasának szerelése. Hugh Jackman, aki Roddy hangját adja, egyben Farkas megszemélyesítője is az X-Men filmváltozataiban. Ian McKellen, Varangy megszólaltatója ott szintén az ellenfelét (Magnetót) alakítja.
  • Amikor a csatornába lezuhanás közben Roddy ölébe pottyan egy aranyhal és megkérdezi "Láttad apukámat?" az egyértelműrn Némó nyomában utalás
  • Akikor Tüskéjék Roddyék nyomára bukkannak és bevillan egy pillanatra előbb közeledve, majd távolodva Tüske és Albínó feje és az a jellegzetes trombita dallam hozza az egyértelműen régi Batman rajzfilm utalás
  • Rita hajójának a neve, „Jemmy Doger”, a Jolly Rogerre utal
  • Abban a jelenetben, mikor Roddy és Rita a fagyasztóval néz farkasszemet, az egyik megfagyott patkány úgy van felöltözve, mint Han Solo a Csillagok háborújából (akit szintén „lefagyasztottak”).
  • Roddy találkozik egy aranyhallal a csatornában. A hal azt kérdezi tőle, „Láttad apukámat?”, ami utalás a Disney és a Pixar filmjére, a Némó nyomábanra.
  • Le Béka belépője Pókember belépőjének paródiája.
  • Le Béka egyik csatlósa, Marcel, pantomimművész, csíkos pulóverben. Egyértelmű utalás Marcel Marceau pantomimművészre.
  • Patkopolisz London kicsinyített mása.
  • Roddy majdnem az összes James Bond-film főcímét parodizálja a nyitójelenetben. A film címe, amit megnéz „Halj meg holnap is” ("Die Again Tomorrow") nyilvánvaló tréfálkozás a két Bond-filmen, az A holnap markában című filmen (Tomorrow Never Dies) és a Halj meg máskor című filmen (Die Another Day).
  • Miközben Roddy és Rita a Jammy Dodgerrel utaznak a csatornában, kis híján összeütköznek egy erős déli akcentussal beszélő patkánypárral. Az ütközést elkerülendő, Rita egy spirális manőverrel a csatorna tetejére kormányozza a hajót. Egy hasonló mutatványt láthatunk az Az aranypisztolyos férfi címet viselő Bond-moziban, amiben szerepel egy déli seriff és egy autó, ami szintén megpördül, mikor átugrik egy hidat.
  • A spagettis csók/lenyelés a két csiga között a Susi és Tekergő híres jelenetét utánozza.
  • Megérkeztekor Patkopoliszba, Roddy a levegőben röpül egy takaróba és egy alsóneműbe gabalyodva, és alant a patkányoktól azt hallhatjuk: „Egy madár? Egy repülő? Egy fickó az én alsógatyámban?” Ez a sor a szintén jól ismert Superman-szöveg kicsit módosított változata.
  • Az egyik patkány falra vetődő árnyéka a Nosferatu, a vámpír híres képének megidézése.
  • Rita családi házának tűzhelye mögött egy csótány Franz Kafka Az átváltozásának francia fordítását olvassa. A novella egy szürreális történet egy fiatalemberről, aki egy közelebbről meg nem határozott rovarrá transzformálódik; a fordításokban gyakran csótányhoz hasonlónak ábrázolják.
  • Rex, a gnóm, az Aardman Animations egyik karaktere, feltűnik a film végén egy bámészkodó pólóján.
  • Mielőtt a Jammy Dodger végleg a vízbe vész, a motorizált keze integet Ritának és Roddynak. A jelenet meglehetősen hasonló a Terminátor 2. – Az ítélet napja egyik utolsó jelenetéhez, amikor a T800-as (Arnold Schwarzenegger) az olvasztóba süllyed és integet.
  • A Csibefutam DVD-változata is látható a filmek között a polcon, mikor Roddy kiválasztja a „Halj meg holnap is” filmet. Továbbá, még korábbi DreamWorks-filmek, mint a Cápamese, a Túl a sövényen, a Shrek, a Madagaszkár, és a Z, a hangya borítói is feltűnnek.
  • Roddy szobájában a plüssnyúl mögött a könyvespolcon észrevehető a Cracking Animation című könyv, a gerincén Wallace és Gromit fotójával. Ez egy valódi könyv, melyben az Aardman a stop-motion technikáiról tanít.
  • Gromit a Wallace és Gromitból plüssfiguraként tűnik fel a szobában, akárcsak Alex, az oroszlán a Madagaszkár című filmből, továbbá még néhány nyúl a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylényből.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A legfőbb oka, hogy az Elvitte a víz számítógéppel készült, az az, hogy a víz megalkotása rendkívül bonyolult lett volna gyurmából, illetve a valódi víz kárt tett volna a modellekben. Hagyományosan, az Aardman stop-motion-nel animálja a filmjeit, de rendkívül drága lett volna a felvételeket vízzel megalkotni, s mivel a történetben a víz nagyon jelentős szerepet tölt be, az alkotók a CGI mellett döntöttek. A szereplők ugyanakkor jól kivehetően emlékeztetnek az Aardman klasszikus gyurmafiguráira, mivel az animátorok közvetlenül az eredeti gyurmamodellekről mintázták őket.
  • A film munkacíme Ratopolis (kb. Patkánypolisz) volt, ám ezt megváltoztatták, hogy elkerüljék az esetleges keveredést a Disney-Pixar még be nem mutatott, Ratatouille (L'ecsó) címet viselő, szintén patkányos mozijával.
  • A film eredeti koncepciójában kalózok fontos szerephez jutottak volna. A filmterv nem sokkal a Csibefutam 2000-es bemutatója után került a DreamWorkshöz, ahol az Aardmant arról tájékoztatták, hogy nincs piaca a kalózos filmeknek (ez 3 évvel az A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka moziba kerülése előtt volt), s azt az utasítást kapták, hogy modernizálják a történetet. Míg az írók az új feladatot számításba véve munkához láttak, a produkciót ideiglenesen jegelték, hogy utat nyissanak a Wallace és Gromit és az Elvetemült Veteménylény előtt, s így az Elvitte a víz végül az A Karib-tenger kalózai: Holtak kincsét követően került a vászonra.
  • Az Elvitte a víz az első DreamWorks animációs film, melynek poszterén a Paramount Pictures logója is szerepel (a Túl a sövényen plakátján csupán egy „Forgalmazza a Paramount Pictures Corporation”-sor volt feltüntetve, noha a Paramount-logó megjelent a főcím legvégén).
  • Hugh Jackman a hangját biztosította egy másik 2006. novemberi produkcióhoz, a Táncoló talpakhoz. Mindkettőben dalra is fakad.
  • Egy alkalommal a film folyamán Roddy azt állítja: „Hé, Anglia a világbajnokság döntőjében van. Bármi lehetséges.” Az utolsó jelenetek egyikében azonban egy újságcímlapon olvashatjuk, hogy Anglia kikapott a büntetők alkalmával. Egészen véletlenül a 2006-os labdarúgó-világbajnokságon Anglia ténylegesen tizenegyesrúgásokban maradt alul (noha a negyeddöntőkben) Portugáliával és nem Németországgal szemben.

Díjak és jelentősebb jelölések[szerkesztés]

jelölés: legjobb animációs film
  • Annie Awards
díj: legjobb forgatókönyv
díj: legjobb szinkronhang (Ian McKellen)
díj: legjobb karakteranimáció
díj: legjobb animációs effektusok
díj: legjobb produkciós dizájn

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]