Turbó (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Turbó
(Turbo)
Turbo 1.PNG
A film logója
Rendező David Soren
Producer Lisa Stewart
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró David Soren
Robert Siegel
Darren Lemke
Főszerepben Ryan Reynolds
Paul Giamatti
Michael Peña
Luis Guzmán
Bill Hader
Richard Jenkins
Ken Jeong
Michelle Rodriguez
Maya Rudolph
Snoop Dogg
Samuel L. Jackson
Zene Henry Jackman
Operatőr Wally Pfister
Gyártás
Gyártó DreamWorks SKG
DreamWorks Animation
Nyelv angol
+ magyar szinkron
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
Magyarország Intercom
Bemutató USA 2013. július 19.
Magyarország 2013. október 17.
Korhatár USA PG
Magyarország Hat éven aluliak számára nem ajánlott.
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Turbó 2013-ban bemutatott amerikai animációs film, a Dreamworks Animation-től, a 20th Century Fox forgalmazásában.

A film eredeti ötlete David Sorentől származik, akinek ez az első egész estés animációs filmje.

A film története egy csigáról szól, aki arról álmodik, hogy ő legyen a világ leggyorsabb csigája, és egy nap - csodával határos módon - az álma valóra válik. A film eredeti bemutatóját 2013. július 19.-re tűzte ki a Dreamworks, Magyarországon október 17.-től látható.

Cselekménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Theo, alias Turbó, egy hétköznapi kerti csiga, aki arról álmodozik, hogy a világ egyik leggyorsabb versenyzője válhasson belőle, akárcsak nagy példaképe, a többszörös Indianapolis 500-as bajnok, Guy Gagne. Megszállottsággal felérő, elérhetetlen álma a gyorsaság után azonban kirekeszti a lassú és megfontoltan haladó csigaközösségből, és állandóan rossz fényt vet idősebb bátyára, Chetre is. Theo kétségbeesetten szeretne meneküli a csigatempójú életmódból, amelyben él, ezt bebizonyítva, megpróbál megmenteni egy paradicsomot egy fűnyíró elől, ami csaknem végzetes következményekkel jár reá nézve, s végül Chetnek kell őt megmentenie.

Az esetet követően Theo egy autópályára vándorol, ahol az autóforgalmat csodálva, azt kívánja, bár ő is ilyen gyors lehetne. Hirtelen egy utcai verseny kellős közepén találja magát, ahol belezuhan egy versenyautó motorjába, a DNS-ébe határtalan mennyiségű dinitrogén-oxid épül bele. Bár Theo megússza a kalandot, és épségben visszatér a kertbe, rövidesen váratlan, új képességeket fedez fel önmagában, képes a szemével világítani, mint a fényszórók, a háza hátsó lámpaként világít, s a szájából zene szól, mint egy autórádióból.

Rövidesen arra is rájön, hogy balesetének hála hihetetlen sebességre tett szert, ám új képességének legelső demonstrálása csaknem letarolja az egész kertet. Ennek következtében őt és Chetet kirúgják a csigaközösségből. Nem sokkal később Chetet elragadja néhány varjú, ám Theónak sikerül őt megmentenie, miközben mindketten egy lepukkant plázánál kötnek ki, ahol Tito, egy fiatalember, egy taco furgon vezetője talál rájuk, és magával viszi őket. A két testvér rövidesen egy csigaversenyre kerül, egy csapat versenycsiga közé, amit Tito rendez a pláza dolgozóinak. Theo lenyűgözi mind az embereket és a versenycsigákat egyaránt páratlan képességével, és a versenycsigák vezetője, Ostor felajánlja neki, hogy csatlakozzon a csapatukhoz, aminek a tagjai mind vagány csigák.

Tito elhatározza, hogy Theóval újrateremti a pláza jó hírét, és vendégeket csődít, ám próbálkozása kezdetben nem jár sikerrel. Végül Theo meggyőzi Titót, hogy nevezze be őt az Indy 500-ba, mint versenyzőt. Amíg Tito testvére, Angelo egyáltalán nem támogatja öccsének az ötletét, addig a pláza többi dolgozója vállalja, hogy elkísérik Titót Indianapolisba, a versenyre, és a szponzorcsapata lesznek. Bár a jelentkezésnél csaknem elvezettetik Titót, akit őrültnek néznek, amiért egy csigát akar benevezni a versenyre, Turbó kijut a versenypályára, ahol alkalma lesz megmutatni az embereknek a sebességét, köztük Guy Gagne-nek is.

Turbó hamarosan a média legnagyobb szenzációjává válik, végül a verseny alapítójához is eljut a híre, aki az emberek és Guy Gagne támogatásának fényében végül engedélyezi, hogy csiga is indulhasson a versenyen. Azonban a verseny előestéjén Turbó óriásit csalódik, amikor hőse, Gagne gúnyosan elmondja neki, hogy sosem fogja megnyerni a versenyt, s Chet is bevallja, hogy nem tudja elviselni, hogy az öccse milyen veszélynek van kitéve a versenyautók között. Ettől függetlenül Turbó másnap elindul a versenyen, ám képtelem megtalálni a helyét a versenyautók között, így sokáig a legutolsó helyre kerül.

A kiállásnál Ostor és a csapat azt tanácsolják neki, hogy vezessen úgy, mint egy csiga. Turbó ezen felbátorodva, kihasználva egyedi képességeit, csigaként, amiket más autó nem tud, megelőzi többi versenytársát. Turbó végül Guy Gagne-nel halad fej-fej mellett, a versenyző azonban megpróbál ráhajtani Turbóra, akinek egy szerencsétlen ütközéstől megsérül a háza. Bár folytatja a versenyt, felfedezi, hogy a gyors sebességre való képessége kezd gyengülni. Végül sikerül megelőznie Gagne-t, aki azonban nem hajlandó beletörődni, hogy egy csiga legyőzze, így egy váratlan fordulattal tömegszerencsétlenséget okoz a pályán. A baleset következtében Turbónak végleg elszáll a sebességereje, és emiatt csüggedten visszahúzódik a házába. Az utolsó pillanatban Chet és a versenycsigák varjúháton érkeznek a pályára, miközben Chet arra biztatja öccsét, hogy most saját erejéből fejezze be az utolsó pár métert és nyerje meg a versenyt. Így Turbó csigatempóban elindul a célvonal felé, bár Gagne sportszerűtlen módon próbálja akadályozni (még rá is akar taposni), de végül Turbó beér a célvonalon és ezzel megnyeri a versenyt.

Ezek után a Strip Mall pláza óriási hírnévre tesz szert, és rengeteg vendégük akad. A leglátogatottabb attrakció a Tito által szervezet csigaverseny, ahol a csigák immár a házukra felszerelt speciális hajtóművel versenyeznek, míg Chet lesz a játékvezető. A versenyen Turbó is részt vesz, akinek Tito egy vadonatúj csigaházzal kedveskedik. Ám miközben le akarja váltani az addig a csigaházat védő ragtapaszt, váratlanul felfedezi csigabarátjával együtt, hogy a ház meggyógyult. A verseny kezdete előtt Turbó észreveszi, hogy a háza meggyógyulása közben a szuper-sebessége visszatért, ezért a versenycsiga-csapat "szuperházai" ellen fel tudja venni a versenyt.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Képkocka a filmből (az autóverseny egyik pillanata)
Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Turbó Ryan Reynolds Varju Kálmán
Theo, későbbi nevén Turbó, a csiga, aki igazi versenyző szeretne lenni.
Chet Paul Giamatti Schnell Ádám
Turbó túlzottan óvatoskodó és gondviselő bátyja.
Tito Michael Peña Rajkai Zoltán
A "Dos Bros Taco" nevű taco büfé vezetője. Ő segít Turbónak megvalósítani az álmát.
Ostor Samuel L. Jackson Kőszegi Ákos
A versenycsigák csapatának vezetője, később Turbó mentora.
Csigavér Snoop Dogg Dévai Balázs
A versenycsigák csapatának hihetetlenül laza tagja.
Parázs Maya Rudolph Söptei Andrea
A versenycsigák csapatának női tagja, később Chet szerelmi vonzalmának tárgya.
Féknyom Ben Schwartz Nagy Ervin
A versenycsigák elszánt és kitartó csapattagja.
Angelo Luis Guzmán Scherer Péter
Tito testvére, a "Dos Bros Taco" nevű büfé másik tulajdonosa.
Guy Gagne Bill Hader Fekete Ernő
A francia-kanadai származású ötszörös Indy 500-as bajnok.
Kim-Li Ken Jeong Józsa Imre
Házsártos öregasszony, ám roppant ügyes tervező, a szponzorcsapat egyik tagja.
Paz Michelle Rodriguez Balsai Mónika
Autószerelő lány, akinek tehetsége jól jön a Turbó-csapatnak.
Bobby Richard Jenkins Mertz Tibor
Egy hobbibolt tulajdonos, a versenycsigák házának fő modellezője.
Árnyék Michael Bell Faragó András
A versenycsigák csapatának nagydarab és nagy dumás tagja.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]