Csibefutam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csibefutam
(Chicken Run)
2000-es brit–amerikai gyurma animációs film

Rendező
Producer
Vezető producer
Műfajdráma, kaland, vígjáték
Forgatókönyvíró
Hang
ZeneJames Horner
Operatőr
Vágó
  • Robert Francis
  • Tamsin Parry
  • Mark Solomon
JelmeztervezőSally Taylor
DíszlettervezőPhil Lewis
GyártásvezetőHarry Linden
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelv
Játékidő84 perc
Költségvetés45 000 000 USD
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
106 834 564
USD
Világszerte
224 834 564
USD
Kronológia
KövetkezőCsibefutam: A csirkefalatok hajnala
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Csibefutam témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Csibefutam (eredeti cím: Chicken Run) 2000-ben bemutatott amerikaibrit gyurmafilm, amely a 4. DreamWorks-film. Az animációs játékfilm rendezői Peter Lord és Nick Park, producerei Peter Lord, Nick Park és David Sproxton. A forgatókönyvet Karey Kirkpatrick írta, a zenéjét Harry Gregson-Williams és John Powell szerezte. A mozifilm a DreamWorks Animation, az Aardman Animations és a Pathé gyártásában készült, és ugyancsak a DreamWorks Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja drámai kalandos filmvígjáték.

Amerikában 2000. június 21-én, Nagy-Britanniában 2000. június 30-án, Magyarországon 2000. augusztus 17-én mutatták be a mozikban.

A filmet a Wallace és Gromit alkotói készítették el.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet az 1950-es években játszódik az angliai Yorkshire-ben, a Tepsi-tanyán, mely egy második világháborús fogolytáborra emlékeztet. A farm egyik tyúkja, Rozsda (eredeti nevén: Ginger), nem riad vissza semmitől, megpróbálja kiszöktetni a csirkéket a telepről, különféle tervek, valamint Csóró (Nick) és Csali (Fetcher), a két csempész patkány segítségével. Alkalomadtán megpróbálkoznak a kerítés alatti ásással megszökni. Mindazonáltal Rozsdát mindig elfogja a farm egyik tulajdonosa, Tepsi gazda (Mr. Tweedy) és kutyái. Amíg az említett csirkét magánzárkában tartják, Mac, az intelligens, de kissé lökött tyúk segítségével a többiek újabb koncepciókat dolgoznak ki, hogy megvalósítsák szökésük egyetlen reményét: átrepülni a kerítés fölött.

Szökésüknek nem elhanyagolható okai vannak, többek között a szigorú selejtezési rendszer, amiben az a tyúk, aki egy hétig nem tojik, azt elviszik, lenyakazzák, és Tepsiék tányérjára kerül vacsoraként. Tepsiné (az eredetiben: Mrs. Tweedy), a farm gazdasszonya és tulajdonképpeni ügyvivője a gazdaság pénzügyi fenntartásával küzd, az egyre csökkenő tojástermelés mellett. Kapzsisága nem ismer határt: kezdi megelégelni az alacsony profitot. Arculatváltás mellett dönt, ezért rendel egy pitegyártó gépet.

Tepsi gazda (jogosan) azt gyanítja, a tyúkok szökést terveznek. Neje azonban paranoiaként fogja fel ötletét, melyet elutasít a maga durva és hatalmaskodó módján.

Amíg a gazdasszony a házhoz szállítást várja, az egyik éjszakán egy Rhode Island-fajtájú vörös kakas, Rocky landol a telepen, szárnyát törve. Míg a többiek csodálkozva szemlélik a jövevényt, Rozsda meggyőzi őket, hogy segíthet nekik megtanulni repülni. Rocky azonban valójában nem tud repülni, így megpróbálja az időt húzni azáltal, hogy a csirkéket látszólag hiábavaló edzéseken, gyakorlatokon át próbálja a repülés alapjaira okítani, amíg ő a sérült szárnyát ápoltatja.

Tepsiék megkezdik a tyúkok felhizlalását, hogy megfelelőek legyenek, mire megérkezik a gép. A szerkezet hamarosan megérkezik. Amikor a gazda megkezdi az összeszerelését, Rozsda rájön Tepsiné aljas tervére, és arra, hogy idejük vészesen fogy a szökésre tett erőfeszítések tekintetében. A szerelés végeztével Tepsi gazda megpróbálja a főkolompost a gépen keresztül feldolgozni, de Rocky megmenti, és közben sikerül elrontania a pitegépet. Ezzel adnak még maguknak egy kis időt, míg a gazda a javítással bajlódik.

Másnap Rocky titokban megszökik, és otthagyja a „Repülő kakas” plakát másik darabját, amivel a tyúkok rájönnek, hogy Rocky valójában nem tud repülni, hanem csak egy cirkuszi ágyúval „lőtték ki”. Ezt követően egy csúnya verekedés tör ki a tyúkok között, amit Taréj, az öreg, és katonás természetű kakas próbál szétválasztani, sikertelenül. Rozsda, miután sikeresen megállítja a tömegverekedést, megkérdezi Taréjt, hogy mi az a „kasztni”, amit folyamatosan emleget. Miután megkapja a választ, miszerint a „kasztni” valójában egy repülőgép, Rozsda a többi tyúkkal együtt elhatározza, hogy építenek egy repülőgépet és azzal szöknek meg. A tyúkok Csóró és Csali közreműködésével nekilátnak a repülő megépítésének, mialatt Tepsi gazda a pitekészítő gépet javítja.

Mindeközben Rocky egy triciklivel Anglia útjait járja, távol a Tepsi tanyától. Útja közben azonban felfigyel egy óriás plakátra, ami Tepsiné csirkés pitéit reklámozza. Rocky ráeszmél, hogy a csirkék tényleg életveszélyben vannak, és visszaindul, hogy segítsen a csirkék megmenekülésében.

Ezalatt a csirkék minden erőfeszítésükkel a repülő megépítésen dolgoznak, azonban a dolgok rossz irányba fordulnak, amikor Tepsi gazda megszereli a gépet, majd Tepsiné utasítására elindul, hogy az összes tyúkot a gépbe vigye. Tepsi gazda felfedezi a csirkék tervét, akik pedig megtámadják, megkötözik és egy ól alá rakják őt.

A gép végül elkészül, a csirkék indulnának, azonban Taréj, aki a gép pilótája (volna), közli, hogy nem tudja elvezetni a gépet, révén hogy ő csak egy kabala volt a Légierőnél. Rozsda azonban meggyőzi, hogy menni fog neki a gép elvezetése, majd megkezdik a felszállást. Tepsi gazda időközben magához tér és ledönti a rámpát, amin a gép felszállt volna, Rozsda elindul, hogy visszaállítsa, azonban Tepsiné megtámadja. Rocky visszatér és a triciklijével fejen üti Tepsinét, aki elveszti az eszméletét. Rocky és Rozsda sikeresen visszaállítják a rámpát, majd a gép alulsó részébe gabalyodott karácsonyfa égősoron felmásznak a gépre.

Tepsiné magához tér és az égősoron megpróbál felmászni a gépre, hogy megakadályozza a csirkék szökését. Rozsda megpróbálja levágni az égősort, azonban kiesik a gépből, ahol a józan eszét már teljesen elvesztett Tepsiné próbálja lenyakazni őt a baltájával. Rozsdának sikerül átvernie Tepsinét, aki akaratán kívül levágja a vezetéket, majd leesik a repülőről a pitegépbe, ami később felrobban.

Végül Rocky, Rozsda és a többi tyúk a repülővel sikeresen megszökik a farmról, és egy tó közepén lévő zöld szigetre jutnak, ahol végre szabadon és boldogan élhetnek. Csóró és Csali eközben eltöpreng a tyúk tojás problémán

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
magyarul angolul
Rozsda Ginger Julia Sawalha Román Judit
Rocky Rocky Mel Gibson Dörner György
Tepsiné Melisha Tweedy Miranda Richardson Menszátor Magdolna
Tepsi gazda Willard Tweedy Tony Haygarth Melis Gábor
Taréj Fowler Benjamin Whitrow Dobránszky Zoltán
Csóró Nick Timothy Spall Bochkor Gábor
Csali Fetcher Phil Daniels Boros Lajos
Mac Mac Lynn Ferguson Schell Judit
Csipa Babs Jane Horrocks Csarnóy Zsuzsanna
Husi Bunty Imelda Staunton Halász Aranka
Cirkuszigazgató Ring-master John Sharian Lázár Sándor
Csirkék Chickens Lisa Kay Grúber Zita
Némedi Mari
Kisfalvi Krisztina

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Chicken Run című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

TV2, Comedy Central Korhatár nélkül megtekinthető

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • FANDOM Csibefutam a tematikus DreamWorks wikiben (angolul)