Shrek a vége, fuss el véle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shrek a vége, fuss el véle
(Shrek Forever After)
2010-es amerikai animációs film

IMDB 6,4/10 (129 622 szavazat)
IMDB 6,4/10 (129 622 szavazat)
RendezőMike Mitchell
Producer
Vezető producer
AlapműWilliam Steig
Műfajakció, fantasy, kaland, vígjáték
Forgatókönyvíró
Hang
ZeneHarry Gregson-Williams
OperatőrYong Duk Jhun
VágóNick Fletcher
GyártásvezetőTony Cosanella
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő93 perc
Költségvetés135 millió USD[1]–165[2]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárUSA PG-13
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
238 736 787
USD
Világszerte
752 600 867
USD
Kronológia
ElőzőHarmadik Shrek
KövetkezőShrek 5
Kapcsolódó film
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Shrek a vége, fuss el véle témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Shrek a vége, fuss el véle (eredeti cím: Shrek Forever After vagy Shrek: The Final Chapter) 2010-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a Shrek-sorozat negyedik és egyben utolsó része. A Shrek-filmek a Dreamworks klasszikusává váltak. A 20. DreamWorks-film rendezője Mike Mitchell. Az animációs játékfilm producerei Gina Shay és Teresa Cheng. A forgatókönyvet Josh Klausner és Darren Lemke írta, a zenéjét Harry Gregson-Williams szerezte. Műfaja filmvígjáték. A mozifilm a DreamWorks Animation és Pacific Data Images gyártásában készült, a Paramount Pictures forgalmazásában jelent meg. A legelső premierjére Oroszországban került sor május 20-án, amíg Amerikában, és Nagy-Britanniában május 21-én, Magyarországon 2010. július 8-án mutatták be a mozikban.

Bár a kritikusok meglehetősen negatívan fogadták a filmet, sőt az eddigi Shrek-filmek legrosszabbikának nyilvánították, a film már az első három hét után több mint 752 millió dolláros bevételt hozott világszerte. Ezzel egy évig az eddigi legtöbb bevételt hozó Dreamworks filmek egyike lett, 2012-ben a Madagaszkár 3. meghaladta a bevételeit. Továbbá a film a 2010-ben bemutatott animációs filmek legjobbja lett, a Toy Story 3. után.

Cselekmény[szerkesztés]

Shrek, immár mint tisztességes családfő és köztiszteletben álló hős, úgy érzi, kezdi elveszíteni egykori énjét, amikor még mindenki rettegett tőle és békés magányban élhetett. Egy sor balszerencsés eset a gyerekei első szülinapi ünnepségén még inkább megsérti az önbecsülését, ami egy nyilvános kifakadásban és a feleségével, Fionával való veszekedésben csúcsosodik ki. Ekkor találkozik Rumpelstiltskinnel, a csavaros észjárású kuruzsló manóval. Rumpelstiltskin valaha Túl az Óperencián királya lehetett volna, ha Shrek nem menti meg Fionát a toronyból, Harold király és Lilian királyné hajlandóak lettek volna lemondani a trónról a javára, cserébe a lányuk szabadságáért. Rumpel azóta óriási haragot táplált Shrek iránt, és várta az alkalmas pillanatot a bosszúra. Felajánlja neki, hogy egy napra olyan ogrévá teszi őt, amilyen lenni akar, ám ehhez Shreknek le kell mondania egy napról a saját életéből. Bár Shrek eleinte szkeptikus, végül elfogadja az ajánlatot, és aláírja a feltételeket tartalmazó szerződést.

Shrek egy alternatív univerzumban találja magát, ahol az emberek újra félnek tőle, így azt hiszi, a kívánsága valóra vált. Rövidesen azonban furcsa dolgokat tapasztal: körözési posztereket talál magáról és Fionáról, a mocsárban pedig nem leli az otthonát. Túl az Óperencián királysága romokban hever, a mesebeli lények pedig elvetemült huligánok lettek. Shreket elfogja egy csapat boszorkány, így találkozik Szamárral, aki látszólag nem ismeri meg. A banyák Shreket Rumpelstiltskin színe elé viszik, aki most már Túl az Óperencián királya. Elmagyarázza, hogy Shrek életéből a születése napját vette el, így ő ebben a világban sosem létezett, sosem mentette meg Fionát, vagyis Rumpel gond nélkül megszerezte a hatalmat. Ráadásul a szerződés szerint a nap végeztével Shrek maga is megszűnik létezni. Szamár segítségével sikerül megszöknie Rumpel várából, és ő tudatja vele, hogy Rumpelstiltskin szerződéseiben mindig van egy titkos záradék; ennek értelmében Shreknek szerelmes csókot kell váltania Fionával, hogy minden visszaálljon a régibe.

Shrek rövidesen egy népes ogre-klánnal találkozik, akik Rumpel hatalmának megdöntésére törekszenek. Meglepetten tapasztalja, hogy Fiona a vezetőjük, ám ő szemlátomást cseppet sem mutat érdeklődést Shrek iránt, így fogalma sincs, hogyan vegye rá a csókra. A kissé túltáplált és elpuhult Csizmás Kandúr segít közelebb hozni őket, aki ebben a világban Fiona háziállata. Fiona egy idő után megkedveli Shreket, de bevallja, hogy miután évekig hiába várt rá, hogy valaki megmentse, önmaga szökött meg a toronyból, és már nem hisz az igaz szerelemben.

Az ogrék váratlan rajtaütést szerveznek Rumpel ellen, ám ő számított a támadásra, ezért felbérelte a Patkányfogó nevű fejvadászt, aki bűvös furulyájával Rumpel várbörtönébe varázsolja az ogrékat. Egyedül Shrek és Fiona menekülnek meg. Fiona elkötelezett amellett, hogy megmentse a barátait, és lemond róla, hogy megcsókolja Shreket. Az összetört szívű Shrek, nem látván más megoldást, felajánlja saját magát Rumpelstiltkinnek, ha elengedi az összes ogrét. Rumpel meg is teszi, egyedül Fionával kivételez, aki nem számít igazi ogrénak az átka miatt. Shrekkel együtt börtönbe veti őt, és a kivégzésüket tervezi.

Shrek és Fiona kénytelenek szembenézni Sárkánnyal, aki Fiona tornyát őrizte, ám közös csapatmunkával sikerül őt ártalmatlanítaniuk. Közben az ogrék, Szamár és Kandúr vezetésével, megostromolják a várat, legyőzik a banyákat, és elkapják Rumpelt. A győzelmi ünnepet beárnyékolja a közeledő napfelkelte, ami miatt Shrek elkezd eltűnni. Fiona, aki most már valóban beleszeretett, megcsókolja őt, mielőtt a nap teljesen felkel. Ezzel megtöri a saját átkát és Rumpel szerződését is. Az alternatív univerzum megszűnik.

Shrek ott találja magát a gyerekei szülinapi ünnepségén, percekkel azelőtt, hogy elvesztette a türelmét. Hatalmas örömmel megöleli a családját, üdvözli a barátait, és ettől kezdve újfajta hozzáállással tekint az életére, amelyet megtanult jobban becsülni.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Shrek Mike Myers Gesztesi Károly
Szamár Eddie Murphy Kerekes József
Fiona hercegnő Cameron Diaz Für Anikó
Csizmás Kandúr Antonio Banderas Crespo Rodrigo
Rumpelstiltskin Walt Dohrn Scherer Péter
Lilian királyné Julie Andrews Hámori Ildikó
Harold király John Cleese Harsányi Gábor
Bakancs John Hamm Bognár Tamás
Süti Craig Robinson Szabó Győző
Cudarka Jane Lynch Némedi Mari
Pinokkió Cody Cameron Arany Tamás
Malacok Bodrogi Attila
Kapácsy Miklós
Kossuth Gábor
Mézi Conrad Vernon Bolba Tamás
Doris Larry King Szalay Imre
Palotai boszorkány Kristen Schaal Szabó Éva
Tök boszorkány Peller Mariann
Varázstükör Chris Miller Forgács Gábor
Geppetto Makay Sándor
Hírnök Garamszegi Gábor
Vakegér Christopher Knights Szokol Péter
Mabel Regis Philbin Papp János
Nagylepény Mike Mitchell Bácskai János
Butter Pants apja Ryan Seacrest Maday Gábor
Butter Pants Mike Mitchell Seszták Szabolcs
Bizarr, ogre Varga Rókus
Idegenvezető törpe Fellegi Lénárd
Baba boszorkány Téglás Judit
Déli boszorkány Sági Tímea
Őr boszorkány #2 Kiss Anikó
Falusi rajongó #1 Jeremy Hollingworth Haagen Imre
Falusi rajongó #2 James Ryan Magyar Bálint
Ogre Brian Hopkins Bolla Róbert
Falusi rajongó #3 Papucsek Vilmos
Teher boszorkányok Kathy Griffin Borbás Gabi
Lake Bell Béli Titanilla
Őr boszorkány #1 Mary Kay Place Bókai Mária

További magyar hangok: Barbinek Péter, Bogdányi Titanilla, Fehér Péter, Garai Róbert, Jelinek Éva, Straub Martin, Straub Norbert, Téglás Judit, Tóth Szilvia

Produkció[szerkesztés]

A Shrek 2. sikereit követően Jeffrey Katzenberg, a film producere bejelentette, hogy tervbe vették a harmadik, negyedik, sőt még az ötödik részt is. Véleménye szerint a harmadik és negyedik rész a filmmel kapcsolatos, eddig megválaszolatlan kérdéseket fogja feltárni, és azt utolsó részben bontakoztatják ki, miképp lett Shrekből az az ogre, akivel az első film elején találkozunk.[3] Kezdetben a film címe Shrek Goes Forth lett volna (a magyar változatban valószínűleg Negyedik Shrek), ám 2009 májusában a Dreamworks megváltoztatta a címet Shrek Forever After-re, amellyel kijelentették, hogy ez lesz a sorozat utolsó része.[4] 2004 novemberében Bill Damaschke, a Dreamworks Animation akkori igazgatója bejelentette, hogy az utolsó rész lezár majd minden egyes olyan szálat, amely a három film során megválaszolatlan maradt.

Tim Sullivan kezdte el írni a forgatókönyvet 2005-ben,[5] később azonban Josh Klausner és Darren Lemke váltották őt fel. Klausner elmondása szerint Sullivan forgatókönyve inkább egy újabb folytatást szül, mintsem lezárja az addigi cselekményt. Olyan sztorit akartak írni, amely váratlan ugyan, de ugyanakkor a végkifejletig viszi Shrek addigi kalandjait.[6] Nem sokkal a harmadik film premierjét követően, a Dreamworks bejelentette, hogy Mike Mitchellt nevezte ki a negyedik film rendezőjének.[7] 2008 szeptemberében különböző pletykák merültek fel arról, hogy a film legújabb főgonoszának hangját Tom Cruise fogja kölcsönözni,[8] amelyek végül feledésbe merültek.[9] Habár a negyedik részt utolsónak titulálták, 2016-ban röppent fel a hír, hogy 2019-ben érkezik a Shrek 5, ami a jelenlegi hollywoodi trendeket figyelve könnyen lehet, hogy egyfajta soft reboot lesz, vagyis Shrek-ék világában játszódik majd, de más karaktereket helyez a középpontba – például Shrek és Fiona gyerekeit.

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Goodman, Dean. „UPDATE 1-'Shrek' sequel underperforms at box office”, Reuters, Thomson Reuters, 2010. május 23. (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 16.) „"Shrek Forever After," with the voice cast including Michael Myers, Antonio Banderas, Eddie Murphy, Cameron Diaz, cost about $135 million to make. Worldwide marketing costs will be about $165 million, Globe said.” 
  2. Shrek Forever After (2010). Box Office Mojo. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. augusztus 22.)
  3. Linder, Brian: More Shrek. IGN, 2004. május 17. (Hozzáférés: 2012. március 9.)
  4. [https://archive.today/20120527053108/http://ir.dreamworksanimation.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=540593 DreamWorks Animation Announces Plans to Release Five Feature Films Every Two Years]”, DreamWorks Animation , 2009. május 28.. [2012. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2012. március 8.) 
  5. DreamWorks plans 'Shrek 4'”, Variety, 2005. március 6.. [2013. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 29.) 
  6. Eckerling, Debra. „We Asked ... Josh Klausner and Darren Lemke, "Shrek Forever After"”, Storylink , 2010. május 18.. [2011. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2012. március 10.) 
  7. Mike Mitchell to Direct Shrek 4”, Coming Soon.net, 2007. május 7.. [2008. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. január 13.) 
  8. Tyler, Josh (September 4, 2008). "Tom Cruise Is The Villain Of Shrek 4? Archiválva 2014. január 2-i dátummal a Wayback Machine-ben". Cinema Blend. Accessed from February 17, 2013.
  9. Grossberg, Josh (September 16, 2008). "Tom Cruise Wrecks Shrek Rumors". E! Online. Accessed from February 17, 2013.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]