Csillagok háborúja IV: Új remény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csillagok háborúja IV: Új remény
(Star Wars Episode IV: A New Hope)
Star Wars Logo.svg
A film eredeti posztere
Rendező George Lucas
Producer Gary Kurtz
George Lucas
Műfaj Űropera
sci-fi film
Akciófilm
kalandfilm
Forgatókönyvíró George Lucas
Főszerepben Mark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher
Peter Cushing
Alec Guinness
David Prowse
Zene John Williams
Operatőr Gilbert Taylor
Vágó Richard Chew
Paul Hirsch
Marcia Lucas
Gyártás
Gyártó Lucasfilm
Twentieth Century Fox Film Corporation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Időtartam 121 perc (eredeti változat)
125 perc (speciális változat)
Költségvetés 11 000 000 $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
Magyarország InterCom (1995 / 1997)
Bemutató USA 1977. május 25.
Egyesült Királyság 1979. augusztus 16.
MAGYAR FELIRATOS
Magyarország 1979. augusztus 19.[1]
MAGYAR VÁLTOZAT
1. szinkron
Magyarország 1984. december 25. (TV, MTV1)
2. szinkron
Magyarország 1995. október 3. (VHS)
3. szinkron
Magyarország 1997. március 27. (mozi)
Magyar adó 1. szinkronnal
MTV1
3. szinkronnal
RTL Klub
Film+
Díj(ak) 6 Oscar-díj
Korhatár USA PG
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel 775 398 007 USD
Kronológia
Előző Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja
Következő Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Csillagok háborúja IV: Új remény eredeti címén Csillagok háborúja (eredeti cím: Star Wars: Episode IV - A New Hope) egy 1977-ben bemutatott film, melyet George Lucas rendezett. Ez a film volt a megindítója a hat részből álló Csillagok háborúja sorozatnak.

A filmet 1977. május 25-én mutatták be a mozikban, ahol néhány hét alatt a filmtörténelem egyik legsikeresebb alkotása lett több mint 798 millió dolláros bevétellel világszerte.

A film cselekménye 19 évvel a Galaktikus Birodalom megalapítása után kezdődik: befejeződött a Halálcsillag építése – azé a fegyveré, amely képes elpusztítani egy egész bolygót. Miután Leia hercegnő, a lázadók szövetségének vezére megszerezte az egyedülálló fegyver titkos terveit abban a reményben, hogy talál rajta gyenge pontot, a birodalom elfogja és bezárja őt a Halálcsillag börtönébe. Eközben Luke Skywalker találkozik Obi-Wan Kenobival, aki remeteségben él a Tatuin bolygón. Miután Luke házát lerombolják a rohamosztagosok Obi-Wan megkezdi Luke Jedivé való kiképzését, és együtt kiszabadítják a hercegnőt a Birodalom karmai közül. A film szöveges nyitó sorai szerint: „A polgárháború idejét éljük. A lázadók rejtett bázisáról felszálló űrvadászgépei először arattak győzelmet a gonosz Galaktikus Birodalom felett. // A harc közben a lázadók kémeinek sikerült megszerezniük a Birodalom csodafegyverének, a Halálcsillagnak a titkos tervrajzait - ez a felfegyverzett űrállomás elég erős ahhoz is, hogy akár egy egész bolygót elpusztítson. // Leia hercegnő, nyomában a birodalom elvetemült ügynökeivel, hazafelé száguld űrhajóján, a fedélzeten a tervekkel, melyek megmenthetik népét és visszaállíthatják galaxisa szabadságát ...”

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban...
– a film nyitó sora

Áttekintés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film pénzügyileg minden idők legsikeresebb filmje volt. Az inflációt is figyelembe véve csak az Elfújta a szél (1939) című film előzte meg.

Az Amerikai Filmintézet 15.-ként rangsorolta a 20. század első száz filmje között, de a filmet nem mindenki szereti. Sokan hibáztatják, hogy felgyorsította a trendet a speciális effektusok köré épített filmek gyártására. Mások szerint ez a trend természetes következménye a gazdasági és technikai haladásnak a filmiparban.

A külföldi rajongók körében a filmet újabban ANH-ként (A New Hope) ismerik. Az epizód eredetileg szimplán a Star Wars, azaz Csillagok háborúja címen jelent meg, csak később látták el az epizódot az „Új remény” alcímmel. Ha a „Csillagok háborúja” c. filmről esik szó, így egyes számban, az többnyire manapság is ezt az elsőként megjelent epizódot jelöli. Ami az alcím jelentését illeti: az több mindenre utalhat. Egy kézenfekvő értelmezés szerint az új remény maga Luke Skywalker, a főhős, hiszen csak ő lehet képes szembeszállni az Uralkodóval és Vaderrel [2]; de lehetséges olyan értelmezés is, miszerint a Halálcsillag elpusztítása adott új reményt a felkelésnek, mert ez a legyőzhetetlennek hitt fegyver legyőzhetetlenné tette volna a Birodalmat is.

1997-ben a filmet digitálisan újra feldolgozták és a bemutató 20. évfordulójára újra kiadták Különleges kiadás (angolul: Special Edition) néven. Ez a kiadás olyan filmrészleteket is tartalmaz, melyek nem voltak benne az eredetiben; a legjelentősebb a Han Solo és Jabba, a hutt közti beszélgetés, valamint más kisebb hozzáadások és vizuális javítások. Néhány hozzáadott részlet bele volt tervezve az eredeti filmbe is, de a technológia akkori állása miatt nem voltak lehetségesek. A különleges kiadás olyan filmrészleteket is tartalmaz, amelyek a régi kiadásban is benne voltak, de a cselekményt megváltoztatták. Ezek a változtatások vegyes fogadtatásra találtak, egyes rajongók szerint gyengítik a filmet.

Újabb változtatásokat végeztek el a filmen 2004-ben, mikor kiadták DVD formátumban. Néhány kivétellel ezek csak apró vagy kozmetikai változtatások voltak. A trilógián apró, de a régi rajongók egyre erősödő kritikáját kiváltó újabb változtatásokat hajtottak végre a 2011-es [[blue-ray]] lemezes változat számára.

Cselekménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Birodalmi rohamosztagosnak öltözött rajongó - Az Új Remény körül világszerte óriási rajongótábor alakult ki, számos jelmez és egyéb filmelem vált kulturális emblémává
Az egyik forgatási helyszín: hagyományos földalatti építmény, a Hotel Sidi Driss belső udvara (Matmâta, Tunézia) - a filmben Luke családjának háza

Leia hercegnő űrhajóját egy birodalmi csillagromboló üldözi, és el is fogja, majd heves harc során elfoglalják a birodalmi rohamosztagosok, akiket személyesen Darth Vader, a birodalmi hadsereg operatív hadura vezet. A hercegnő a Birodalom új csodafegyverének, a Halálcsillagnak a tervrajzát szállítja a Lázadókhoz, Darth Vader ezt mindenképpen meg akarja akadályozni.

A hajón lévő egyik droidot (robotot), R2-D2-t Leia hercegnő azzal a titkos küldetéssel bízza meg, hogy egy mentőkabinnal szálljon le a Tatuin bolygón, és a terveket juttassa el egy bizonyos Obi-Wan Kenobi tábornokhoz, aki a bolygón él valahol. A birodalmi tüzérség észleli a távozó mentőkabint, de mivel nem észlelnek rajta élőlényt, nem semmisítik meg. Vader ehelyett utána küld egy osztagot, mert sejti, hogy csak a kabinban lehetnek a keresett tervrajzok.

R2-D2 és társa, C-3PO sikeresen landol a Tatuin homoksivatagában, de helybéli, ócskavas- és használtcikk-kereskedésből élő lények, dzsavák (angolul: jawa) fogják el őket, akik több robot mellett mindkettejüket felkínálják eladásra egy Owen Lars nevű párafarmernek, Luke nagybátyjának. A birodalmi katonák közben megtalálják az elszökött mentőkabint, és egy, a leszállás során valamelyik droidról levált burkolatrészt is találnak. Így elkezdik keresni a droidokat.

A két robot így jut a sorozat egyik főhőse, a Tatuinon élő Luke Skywalker birtokába. Luke az R2-es tisztítása során véletlenül felfedezi, hogy a kisebbik droid egy rejtett holografikus üzenetet tartalmaz egy titokzatos és vonzó nőtől, Leia hercegnőtől egy Obi-Wan Kenobi nevű embernek. Luke-nak csak az üzenet egy részletét sikerül előhívnia a droidból: „Segítsen, Obi-Wan Kenobi! Ön az utolsó reményünk!”. Luke érdeklődik családjánál Kenobi után, de nagybátyját láthatóan kellemetlenül érintik ezek a kérdések, végül annyit hajlandó elmondani, hogy talán Ben Kenobiról, egy közelben lakó, remeteként élő fura öregemberről lehet szó, bár valószínűbb, hogy olyasvalakiről, aki már halott.

R2-D2 éjszaka megszökik és elindul, hogy megkeresse Obi-Want. Luke reggel a keresésére indul C-3PO-val. Sikerül megtalálniuk a robotot, de közben a sivatagban portyázó, nomád életet élő, emberszabású, de a telepesek által (nem indokolatlanul) rettegett szörnyetegek, buckalakók támadják meg őket, akik Luke esetleg értékes felszerelést tartalmazó terepsiklóját akarják el-, de legalábbis kirabolni. Luke ijedtében elájul. Ekkor egy különös, rémisztő, kámzsás-csuklyás alak érkezik, aki még a taszkeneknél is ijesztőbb, és akitől láthatóan még azok is félnek, a rablók el is menekülnek. Ekkor kiderül, hogy az újonnan érkezett lény - egy öregember, és miután eszméletre téríti Luke-ot, az is rögtön kiderül, hogy nem más, mint Obi-Wan Kenobi, aki Ben Kenobi álnéven él a környéken.

Kenobi otthonában Obi-Wan átadja Luke-nak az apja fénykardját, és elmondja, hogy Luke apja egykor Jedi-lovag volt, a köztársaságkori Galaxis békéjén és biztonságán őrködő elit testület egyik tagja, mígnem egy Darth Vader nevű áruló, a Birodalom oldalára áttért ex-Jedi, Kenobi tanítványa és életének legnagyobb tévedése, meg nem ölte, ahogyan számos más Jedit is. Ezután közösen megnézik az R2-D2 tárolta teljes üzenetet, amiben Leia hercegnő elmondja, hogy R2-D2 memóriája a felkelés számára létfontosságú információkat (tervrajzokat) tartalmaz. Azt kéri Obi-Wantól, hogy juttassa el ezeket az Alderaan bolygóra. Idős korára hivatkozva Kenobi arra kéri Luke-ot, hogy a droidot és a terveket ő vigye el az Alderaan bolygóra. Luke vonakodik, de miután hazaérve családját lemészárolva találja a birodalmi katonák által, elhatározza, hogy csatlakozik Obi-Wanhoz.

Közben Darth Vader a Halálcsillagon, ahol Leiát fogva tartják, vallató droiddal próbálja kiszedni Leiából az információt arról, merre van a Lázadó Szövetség titkos bázisa. Leia sikeresen ellenáll a kínzásnak. Az űrállomás parancsnoka, Tarkin tábornok taktikát változtat és Leia otthona, az Alderaan bolygó megsemmisítésével fenyegetőzik, ha nem vall. Leia végül azt mondja, hogy a lázadók a Dantuin bolygón vannak, azonban az admirális mégis megsemmisíti az Alderaant, hogy ezáltal megmutassa a Galaxisnak a Halálcsillag erejét. A Dantuinhoz küldött birodalmi cirkáló megtalálja a Lázadók bázisát, de azt régen elhagyták: Leia tehát szintén becsapta a birodalmiakat, ezért a bosszús Tarkin elrendeli a kivégzését.

Közben a cselekmény újra Obi-Wanra és Luke-ra terelődik. Amint terepsiklójukkal és a két droiddal Mos Eisley űrkikötőjébe érnek, birodalmi rohamosztagosok tartóztatják fel őket. Kenobi az Erő segítségével egy Jedi elmetrükköt (afféle hipnotikus akaratátvitelt) alkalmaz: elhiteti a katonákkal, hogy nem a náluk lévő két droidot keresik. Ezután találkoznak két újabb főhőssel, Han Solo teher- és csempészhajó-kapitánnyal, valamint első tisztjével, a majomszerű kinézetű vukival, Csubakkával egy kantinban, akik magas jutalom ellenében vállalkoznak rá, hogy elviszik őket az Alderaanra. Solo amúgy is utálja a birodalmiakat, mivel csempészettel foglalkozik, amit a birodalmi hatóságok nagyon megnehezítenek. Továbbá a pénzre is szüksége van, mivel főnökének, a Jabba nevű gengsztervezérnek egy elfogott, kárba veszett szállítmány ellenértékeként jelentős összeggel tartozik, és Jabba már utána is küldte fejvadászait. Egyikük (a neve a szövegkönyv és a felújított változat szerint Greedo) meg is próbálja feltartóztatni, de Solo a kantinban rövid szóváltás után lelövi.

Közben a birodalmi rohamosztagosok rábukkannak a nyomukra és nagy számban hőseinkre támadnak. A Millennium Falconnak csak az utolsó percben sikerül felszállnia. A bolygórendszerbe egyre nagyobb számban érkező csillagrombolók közül egy háromtagú raj is sikertelenül próbálja feltartóztatni a csempészhajót.

Az út ideje alatt Kenobi elkezdi Luke tanítását az Erő útjain. Solo, aki keresztül-kasul bejárta a galaxist, szkeptikus az Erő létezésével kapcsolatban, de Luke-nak a szemét takaró sisakban sikerül érzékelnie a lebegő gyakorlógömb helyét, mialatt fénykarddal hárítja annak támadásait.

Az Alderaanhoz érkezve (legalábbis ahol a bolygónak kellene lennie), már csak sebesen távolodó sziklatörmelékeket találnak. Üldözőbe vesznek egy rövid hatótávú TIE-vadászt, mert félnek, hogy az értesíti hollétükről a birodalmi flottát, de túl későn veszik észre a hajó célját, a Halálcsillagot (amit Luke először, hatalmas mérete miatt természetes holdnak gondol). A Halálcsillag elfogja a teherhajót, vonósugarakkal bevontatja, így Luke-nak és útitársainak nincs más választása, mint elrejtőzni a hajó csempészrekeszeiben. Mielőtt a birodalmiak alaposabban átkutatnák a hajót, a társaság kilopódzik. R2-D2 rákapcsolódik a számítógépes hálózatra, hogy megtudják, hol kell a vonósugarat kikapcsolni a szökéshez, de azt is megtudják, hogy Leiát melyik börtöncellában őrzik. Kenobi elindul, hogy hatástalanítsa a vonósugarakat, míg az öregember tudta nélkül (és Solo meglehetős ellenkezése dacára) Luke, Han és Csubakka elindulnak a börtönblokkba a hercegnőt szabadítani. A Falconban ártalmatlanná tett rohamosztagosok egyenruhájába öltöznek, és látszólag megbilincselik Csubakkát, mintha fogoly lenne. Így meglehetősen akadálytalanul eljutnak a börtöncelláig, kiszabadítják Leiát, de a visszaút már sokkal bajosabb: a birodalmiak rájönnek az ottlétükre, és megtámadják őket. Egy szemétpréselőn keresztül szöknek meg (ami majdnem szétlapítja őket). Közben Kenobi hatásosan hatástalanítja a vonósugarat, és visszatér az űrhajóhoz, de meglepetésére, úgy találja, hogy Luke és Han harcban állnak az üldöző rohamosztagosokkal, sőt már maga Vader is feltűnik a színen. Kenobi szembeszáll Vaderrel, hogy a többiek menekülni tudjanak.

Kenobi, a Mester és egykori tanítványa, Vader - aki immáron magát nevezi mesternek - összecsapnak, Kenobi azt mondja Vadernek harc közben: „ha most halálra sújtasz, nagyobb erőm lesz, semmint azt el tudnád képzelni”. Nem tudni, mit ért ezen, mindenesetre Vader valóban megöli. Azonban Kenobi holtteste pillanatokon belül eltűnik, Vader hiába kotorja át lábával tanácstalanul az öregember ruháit, azokban nincs senki.

Luke, Leia, Han és Csubakka több vadászgépet lerázva elérnek a lázadók rejtekhelyére és átadják a terveket a lázadók vezetőinek. Nem tudnak róla (bár Leia sejti), hogy Tarkin tudatosan hagyta őket elmenekülni, azért, hogy követhesse őket a rejtekhelyükre, ami a Yavin bolygó egyik holdja. Amíg a Halálcsillag megérkezik a Yavin-rendszerbe, a felkelők átvizsgálják az R2-D2 memóriájában raktározott műszaki adatokat, és sikerül egy gyenge pontot találniuk: egy 2 méter átmérőjű hőelvezető aknát, amely egészen a Halálcsillag főreaktoráig vezet.

Ekkor a film cselekménye átvált a pilóták eligazítására (akikhez közben Luke Skywalker is csatlakozott). A terv az, hogy egyszemélyes vadászgépekkel fogják megtámadni a Halálcsillagot, és megkísérlik protontorpedókkal eltalálni a hőelvezető-nyílást. Han Solo kijelenti, hogy őt csak a hercegnő kiszabadításáért járó jutalom érdekli, a Halálcsillag megtámadását öngyilkos vállalkozásnak tartja, amiben nem akar részt venni.

A film hátralevő része a harcot mutatja be. Az X-szárnyú és Y-szárnyú vadászokból álló kötelék elindul a Halálcsillag ellen. Mivel túl parányiak ahhoz, hogy az állomás lézerágyús légvédelme érzékelje őket (hiszen ki lenne olyan őrült, hogy ilyen kis hajókkal támadjon meg egy harci bázist), a birodalmiak bevetik ellenük híres TIE-vadászaikat. Maga Darth Vader is hajóra száll. Egyre több és több felkelő pusztul el, köztük Luke barátja, Biggs Darklighter is, és már kétségessé válik a küldetés sikere. Közben Luke többször is hallani véli Kenobi hangját, amint azt mondja neki: „használd az Erőt, Luke!”. Solo segítségével (aki a döntő pillanatban megjelenik és kísérői lelövésével elvonja Vader figyelmét, akinek gépe egy másik vadász roncsaival való ütközés miatt irányíthatatlanná válik és eltávolodik Luke-tól) végül is sikerül eltalálnia a nyílást és ezzel elpusztítja a Halálcsillagot, hatalmas veszteséget okozva ezzel a Birodalomnak.

Később a Lázadók katonáinak sorfala előtt Luke Skywalker és Han Solo Leia hercegnőtől ünnepélyes keretek között egy-egy kitüntetést kap.

A cselekmény a Csillagok háborúja: A Birodalom visszavág c. epizódban folytatódik.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmet több mű is ihlette, s George Lucas elismerte, hogy tudatosan vett át egyes elemeket híres filmekből vagy könyvekből.

Flash Gordon meghódítja az Univerzumot[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bevallása szerint (ld. a filmsorozat felújított video/DVD-változatához mellékelt interjút) az egész sorozat megalkotásához a Flash Gordon meghódítja az Univerzumot c. amerikai sci-fi-sorozatból merítette a fő ihletet és késztetést. Gyerekkorában a sorozat nagy rajongója volt.

A rejtett erőd[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lucas elmondta, hogy Kuroszava Akira 1958-ban készült Rejtett erőd filmje nagy hatást tett rá. A hasonlóság a két farmer és a két beszélő droid között nyilvánvaló.

Az angliai csata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Halálcsillagon bemutatott jelenetek nagyon hasonlítanak a Az angliai csata c. filmben látható jelenetekre, főleg amikor a kamera a pilóta arcát filmezi a kabinban és a rádiós beszélgetések a színek után elnevezett csapatok között.

Dűne[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Tatuin bolygó nagyon hasonlít az Arrakis bolygóra Frank Herbert A Dűne című regényéből. A Mongo nevű bolygó is sivatag-bolygó volt a Flash Gordon képregényben. Általában a Csillagok háborúja filmek azt a megszokott sci-fi irányt követték, hogy minden földi éghajlatnak megfelel egy bolygó, ennek megfelelően van sivatag-bolygó, dzsungel-bolygó, jég-bolygó, láva-bolygó, stb.

A zene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lucas egy hangzatos zenei aláfestést akart a filmben a különböző karaktereknek, ugyanúgy, mint Richard Wagner operáiban. Több klasszikus darabot is összeszedett, hogy a film zeneszerzője John Williams rájöjjön, mit is akar, így a film zenéi eredeti klasszikus darabokra emlékeztetnek. A filmsorozat felújított DVD-változatához mellékelt interjúk szerint Williams főleg a Cápa filmek zenéinek köszönhette, hogy Lucas rá gondolt elsősorban, amikor a megfelelő zeneszerzőt kereste.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Színész Szerep Magyar hang
1. szereposztás (1984) 2. szereposztás (1995) 3. szereposztás (1997)
Mark Hamill Luke Skywalker Kassai Károly Stohl András
Harrison Ford Han Solo Csernák János
Carrie Fisher Leia hercegnő Bencze Ilona Kovács Nóra
Alec Guinness Obi-Wan "Ben" Kenobi Szabó Ottó
David Prowse
James Earl Jones (hang)
Darth Vader Kristóf Tibor Hollósi Frigyes
Anthony Daniels C-3PO Szatmári István Maros Gábor
Kenny Baker R2-D2 eredeti hang
Peter Mayhew Csubakka eredeti hang
Peter Cushing Tarkin nagy moff Versényi László
Phil Brown Owen Lars Füzessy Ottó Makay Sándor
Shelagh Fraser Beru Lars Martin Márta Bajza Viktória
Paul Blake Greedo Szokol Péter Botár Endre eredeti hang
Peter Diamond URoRRuR'R'R eredeti hang

A film megjelenése Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Csillagok háborúja a Mokép filmforgalmazó jóvoltából került először a magyar mozikba 1979. augusztus 19.-én, ekkor még csak feliratosan vetítették. Később készítettek hozzá szinkront, melyet 1984 karácsonyán a Magyar Televízió a műsorára tűzött. Ez a szinkron (a mai napig is) klasszikusnak számít a Magyar Star Wars rajongók és filmkedvelők körében. 1992-ben a Guild Home Video megjelentette VHS kazettán a Csillagok háborúját az imént említett szinkronnal és egy csonkított eredeti kópiával. Ez a kiadvány kifejezetten a videó tékákban volt fellelhető. 1995 októberében az InterCom Zrt. kiadta a trilógia "lakossági verzióját" a THX-es digitálisan felújított változatot, azonban erre a kazetta kiadványra már egy új "egységes" szinkront készítettek. 1997-ben pedig jött a díszdobozos, speciális VHS változat (kiadó: InterCom), mely már bővített jeleneteket tartalmazott, ez volt a Special Edition. Ebből kétféle változat is került a boltok polcaira. Az egyik (az arany dobozos) volt a szinkronos változat, melyen immáron egy harmadik magyar szinkron volt fellelhető, a másik (az ezüst) volt a feliratos, szélesvásznú verzió. 2000-ben még egy fehér díszdobozos VHS kiadvány is napvilágot látott, azonban ez a kiadás megegyezett a '97-es ezüst dobozos változattal. A Csillagok háborúját a 2000-es évek elején sugározta először az RTL Klub, kereskedelmi TV csatorna. Itt már a speciális változatot vetítették a harmadik magyar szinkronnal. 2004-ben jelent meg először Magyarországon a Star Wars Trilógia DVD-n az InterCom jóvoltából, amelyre már tökéletes kép és hangminőség került. Azonban egyik magyar szinkron sem kapott helyet a DVD lemezeken, feliratot illesztettek a szélesvásznú kópiákra.

Díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Könyvváltozat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film könyvváltozatát [3], bár első kiadásai minden nyelven Lucas neve alatt jelentek meg, Alan Dean Foster írta. A könyvváltozatban csak apró eltérések vannak a film cselekményétől, illetve olyan jelenetek – pl. Luke és Biggs Darklighter párbeszédei –, melyeknek a megvalósítása ugyan tervbe volt véve, de technikai okok vagy az időkorlátok miatt a filmből végül kimaradtak (a film speciális bővített újrakiadásain azonban láthatóak).

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. „IMDB Release Dates”, (Hozzáférés: 2011. december 26.)
  2. Vö. a Jedi visszatér c. epizódban Kenobi szövegét: „Ez a fiú minden reményünk.”
  3. Alan Dean Foster: Csillagok háborúja (pdf).

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak