Lázadó Szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

„Minél jobban szorítják össze a markukat, annál többen csúsznak ki a kezeik közül”

Leia Organa, Tarkin kormányzónak[1]

A Lázadó Szövetség a kitalált Csillagok háborúja univerzumban egy olyan, kezdetben és részben civil jellegű, később katonai erőt is alkalmazó csoport, amely megpróbált ellenszegülni a gonosz Galaktikus Birodalomnak. A Szövetség teljes (illetve, valódi) neve: Galaktikus Szövetség a Köztársaság Visszaállításáért. A szövetség sok tagja úgy gondolta, hogy Palpatine, a Birodalom Uralkodója, aki korábban a Galaktikus Köztársaság vezetője volt, illegitim módon törölte el a Köztársaságot, ezért ők nem „felkelők” és „lázadó csőcselék” [2], hanem a Galaxis vezetésére hivatott törvényes mozgalom. A „lázadó” megjelölést inkább (bár nem kizárólag) a birodalmiak használták. De a rövidség kedvéért maguk a lázadók is alkalmazták a „felkelés”, „lázadás”, és a „Szövetség” megjelölést a mozgalomra.

A Szövetség megalapítása körül keletkezett és az alapítással kapcsolatos fontosabb iratok: a Kétezrek Petíciója, a Kiáltvány a Lázadásról, a Koréliai Egyezmény.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pontos dátumok nincsenek a Szövetség megalakulásáról, de annyi bizonyos, hogy valamikor a Galaktikus polgárháború idején alakult meg, amikor Palpatine Legfelsőbb Kancellár a Galaktikus Köztársaságot birodalommá alakította, és magát császárnak kiáltotta ki.

A felkelőmozgalom a Kétezrek nevű szervezetből fejlődött ki. Palpatine egyre növekvő hatalma, és a polgárháború ürügyén meghosszabbított rendkívüli jogai nemcsak a Jediket nyugtalanították, de számos szenátort is. Mon Mothma, Chandrila szenátornője és még négy-öt szenátor elhatározta, hogy megpróbálják Palpatine-t békés úton rákényszeríteni a hatalma csökkentésére. Informális megbeszéléseket szerveztek, melyeken több szenátort megpróbáltak megnyerni maguknak, mint pl. Padmé Amidalát. Hamarosan létrejött egy (volt loyalistákból álló) támogatói kör körülöttük, mintegy kétezer taggal. Ők voltak a Kétezrek. A Kétezreket nemcsak a rendkívüli diktátori jogok nyugtalanították, de az is, hogy Palpatine a szektorok irányítását a szenátus helyett egyre inkább az általa kinevezett kormányzók, a moffok kezébe adta.[3] Palpatine ekkor még nem mert nyílt konfrontációba bocsátkozni velük, birodalma kikiáltása után azonban a kör tagjait árulónak nyilvánította, ami egyenértékű volt a halálos ítélettel. Sokukat bebörtönözték vagy megölték, illetve illegalitásba kényszerítették.

A katonai lázadás a ghormani mészárlással kezdődött, amikor Wilhuff Tarkin tábornok szándékosan nem vette figyelembe a Ghorman bolygó űrkikötőjének leszállópályáin az önkényesen létrehozott új adórendszer ellen tüntető tömeget, leszállt az űrhajójával, és sokakat közülük megölt vagy megsebesített.

Mon Mothma és Bail Organa szenátorok számára nyilvánvalóvá lett, hogy a Birodalom semmibe veszi az alattvalók jogait, és minden békés ellenállás hiábavaló. A két szenátor segítségével egy földalatti szervezet jött létre, amely a Császár megbuktatását tűzte ki céljául. Az említettek mellett fontos alapítói voltak Garm Bel Iblis, illetve - a kiterjesztett univerzumban - Galen Marek. Az egykori ellenfelek, a szeparatisták közül is sokan csatlakoztak hozzájuk.

Mikor készen álltak a harcra, nyilvánvalóvá vált, hogy a világ is meg kell ismerje őket. Mon Mothma kiadott egy kiáltványt a Szövetség céljairól. Ekkor a Birodalom nyíltan ellenük fordult, de néhány szövetségese titokban a lázadókhoz csatlakozott.

A kémhálózatának köszönhetően, a Szövetség nyomára akadt a Halálcsillag építésének. Leia hercegnőnek sikerült megszereznie a titkos tervrajzokat, de Darth Vader felfedezte és elfogta Leiát. Luke Skywalkernek és barátainak sikerül kiszabadítania a hercegnőt, és eljuttatni a terveket a Lázadó Szövetség főhadiszállására. Ezáltal sikerült elpusztítani a Halálcsillagot a yavini csatában, de ugyanakkor megnyerték maguknak Luke-ot is, az egyetlen olyan embert közülük, aki az Erő használatában volt járatos.

A Szövetségnek nagy visszaesést jelentett, amikor a Hoth bolygón levő bázisukat a Darth Vader által vezetett haderő elpusztította, de később, az endori csatában sikerült felrobbantaniuk a második Halálcsillagot, és ugyanakkor elesett a Császár és Darth Vader (Anakin Skywalker) is.

Hat hónappal a császár halála után Mon Mothma végre kijelenthette, hogy a lázadásnak vége, és kikiáltotta az Új Köztársaság létrejöttét. Mon Mothma lett a Legfelsőbb Kancellár a megújított Galaktikus Szenátusban.

A Lázadó Szövetség vezetői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Mon Mothma – A Szövetség legfelsőbb vezetője (Chief of State) és katonai Főparancsnoka (Commander-in-Chief) (Leia Organa előtt)
  • Ackbar admirális – A Szövetség katonai Főparancsnoka (Leia Organa után), és a Szövetségi Űrflotta Admirálisa
  • Leia Organa – A Szövetség helyettes vezetője (Minister of State) Mon Mothma alatt, majd legfelsőbb vezetője (Mon Mothma után és Ackbar adm. előtt
  • Luke Skywalker – katonai parancsnok és jedi lovag

Fontosabb katonai parancsnokok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

(csak olyanok, akiket a fenti szakasz nem sorolt fel)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Csillagok háborúja IV: Egy új remény
  2. Angol eredetiben: rebel scum, azaz „lázadó csőcselék”, amit a Jedi visszatér magyar szinkronja „mocskos lázadó”-nak fordított.
  3. A Sithek bosszúja c. rész kivágott jelenetei alapján.