Csecsemőhalandóság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A világ csecsemőhalandósága 2016-ban

A csecsemőhalandóság egy demográfiai mutató, az 1000 élve születésre jutó 1 éves kor alatti halálozások éves száma. A Földön az átlag 44, vagyis 1000 csecsemő közül 44 gyermek hal meg 1 éves kora előtt.

Mint minden világméretű összehasonlító statisztikának ez esetben is lehetnek problémák a pontosság területén az egyes országok sajátosságai miatt. A főbb okok a következőek:

  • Hiányos adatgyűjtés. Elmaradott állami infrastruktúrával rendelkező országokban pontatlan lehet az adatgyűjtés. Adott esetben rosszabb, mint a hivatalos statisztika. Például Észak-Korea.
  • Eltérő statisztikai módszerből eredő eltérés. Például országonként változik, hogy adott végzetes kimenetelű koraszülés az hányadik héttől számít bele a statisztikába.
  • Területi minta nagyságából adódó pontatlanságok. Egy kisebb népességű ország esetén az általánosító mintavétel eredménye torzulhat. Például Monaco statisztikája a különböző években nagy eltéréseket mutatott (2009-ben 5., 2011-ben pedig „világelső” 1,79-dal). Jellemző, hogy a lista élvonalában sok az ún. törpeállam.

A 2011-ben várható adatok egyes országokban[szerkesztés]

Európában[szerkesztés]

Ázsiában[szerkesztés]

Afrikában[szerkesztés]

Észak- és Közép-Amerikában[szerkesztés]

Dél-Amerikában[szerkesztés]

Ausztrália és Óceánia területén[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. CIA The world factbook. [2018. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 11.)