Canisius Szent Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Canisius Szent Péter
Saint Petrus Canisius.jpg
jezsuita szerzetes, egyháztanító
Születése
1521. május 8.
Nijmegen (Dél-Németalföld)
Halála
1597. december 21.
Fribourg (Svájc)
Tisztelik Római katolikus egyház
Boldoggá avatása 1864, Róma
Boldoggá avatta: IX. Piusz pápa
Szentté avatása 1925. május 21., Róma
Szentté avatta: XI. Piusz pápa
Ünnepnapja december 21.
Minek/kiknek a védőszentje? a katolikus sajtónak
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Canisius Szent Péter témájú médiaállományokat.
Szent Mihály Kollégium (Fribourg)

Canisius Szent Péter (születési neve Pieter Kanijs) (Nijmegen, 1521. május 8.Fribourg (Svájc), 1597. december 21.) holland jezsuita pap, egyháztanító. A protestantizmus terjedése ellen harcolt Németországban, Ausztriában, Csehországban, Morvaországban és Svájcban. Az ellenreformáció idején jelentős munkát végzett a németországi katolikus egyház újraszervezésében. IX. Piusz pápa avatta boldoggá 1864-ben. XI. Piusz pápa 1925. május 21-én avatta szentté, és emelte az egyháztanítók sorába.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Péter születésének napján helyezték birodalmi átok alá Wormsban Luther Mártont. A kölni egyetemen találkozott Fáber Péterrel, a Jézus Társaságának egyik alapítójával, és 22 éves korában ő is belépett a rendbe, amelynek ő lett a nyolcadik tagja. 1547-ben Augsburg püspöke meghívta a Tridenti zsinatra, és ettől kezdve használta nevének latinos változatát. Ingolstadt egyetemén teológiát tanított, és az intézmény rektori feladatait is ellátta. 1551-ben őt is Bécsbe rendelték, és azt a feladatot kapta szerzetestársaival együtt, hogy vegyenek részt az ellenreformációban. A püspöki hivatalt nem fogadta el, de a bécsi püspökség 1554/55. évre szóló adminisztrátori tisztségét elvállalta. 1556 februárjában prédikációt tartott a zsúfolásig megtelt Szent István-székesegyházban. Ezután szigorúan betiltották az evangélikus istentiszteletek tartását magánházakban és a Bécsi Városházán. Canisius rendkívül aktívan működött dél-német területeken I. Ferdinánd és XIII. Gergely pápa megbízásából.

Canisius szelíden és kedvesen szólt az emberekhez, soha nem használta az eretnekek, eretnekség szavakat, csupán új tanokról, új tanítókról beszélt. 1555-ben katekizmust írt Summa doctrinae christianae címmel válaszul Luther Nagy kátéjára, és amely haláláig kétszáz kiadást ért meg. 1580-ban, élete végén, megalapította a Szent Mihály Kollégiumot Fribourgban.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Julius Oswald, Peter Rummel: Petrus Canisius, Reformer der Kirche. Sankt Ulrich, Augsburg 1996. ISBN 978-3-929246-17-9

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]