Bécs közlekedése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bécs vasút- és metróvonalai
A Ring és környéke villamos- és metróvonalai

Bécs közlekedése több részre tagolódik: a vasútra, a közútra, a légi- és a vízi járatokra és természetesen a városon belüli tömegközlekedésre.

Légi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Schwechat a levegőből nézve

Bécs reptere a tőle 22 km-re található Bécs-Schwechati nemzetközi repülőtér, német nevén Flughafen Schwechat, amely mind utas-, mind pedig teherforgalom szempontjából fontos légikikötő. Többek között az Austrian Airlines és a SkyEurope légitársaságok bázisrepülőtere; mindkettő osztrák üzemeltetésű. Két kifutója és egy terminálépülete alkalmas mindenféle gép fogadására, beleértve a Boeing 747 és az Airbus A380 repülőgépeket is. Innen elsősorban belföldre, valamint Európába (főleg Németországba), Nyugat-Ázsiába és Észak-Amerikába indítanak járatokat.

A repülőtér a városból az A4-es autópályán, a 9-es számú főúton, az  S7 -es S-Bahnnal vagy a CAT-tel (City Airport Train) közelíthető meg. Wien Meidling vasútállomástól és a Westbahnhoftól körülbelül 60 percenként indulnak reptér-buszok.

Vasút[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Bécs környéki vasútvonalak térképe (VOR)
A Westbahnhof épülete a szomszédos Europaplatzról nézve az állomás átépítésének megkezdése előtt
A hütteldorfi állomás

Távolsági[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (Osztrák Szövetségi Vasutak) jelentős vonatállománya Bécsből indul vagy ide érkezik. A város nagyobb pályaudvarai:

Ezek közül a legnagyobb nemzetközi forgalomért a Westbahnhof a felelős, de például a Győr–Bécs és a Fertőszentmiklós–Bécs viszonylatú EuRegio személyvonatok a Südbahnhofot használják, és ide érkeznek a pozsonyi vonatok, néhány lengyel és német vonatpár, valamint a Südbahnon keresztül Olaszország felől érkező járatok, míg a soproni és más GYSEV-járatokat Wien Meidling szolgálja ki. Mindegyik pályaudvar közvetlenül vagy közvetve elérhető metróval, megkönnyítve az esetleges átszállásokat. A Südbahnhofot a 2009-ben kezdődött átépítés következtében nagyrészt elbontották, így a Magyarországra/ról induló/érkező vonatok az alábbiak szerint közlekednek:

 • EuRegio személyvonatok (Győr <-> Bécs): továbbra is a Südbahnhof (Bstg. 1-9) maradt
 • EC, EN és a nemzetközi gyorsvonatok: mindegyik megáll Wien Meidlingban

A Südbahnhof ideiglenes működése során megmaradó összeköttetések:

 • 1-9(-11) vágány: EuRegio személyvonatok, valamint S-Bahn szerelvények ( S7 ,  S8 ,  S60 ,  S80 )
 • Az eredeti 10-19 vágányokat elbontották, a jelenlegi 10-es és 11-es vágányokat más vágánykapcsolatból alakították ki
 • 21-22 vágány: Elővárosi vonatok, valamint S-Bahn szerelvények ( S1 ,  S,  S3 ,  S5 ,  S6 ,  S8 ,  S,  S15 )

A városi tömegközlekedési térképek a vasútvonalakat fekete színnel jelölik.

Elővárosi (S-Bahn)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bécsi S-Bahn emblémája
A Bécs környéki S-Bahn-vonalak térképe
S-Bahn-szerelvény (Talent)

A Bécs környéki elővárosi vasutak (megközelítőleg megegyezik a HÉV-vel) rengeteg utast szállítanak nap mint nap; számszerint megközelítőleg 300 000 főt. Működésükért az Osztrák Szövetségi Vasutak a felelős.

Előnye többek között, hogy

 • ütemes menetrenddel rendelkezik,
 • kifejezetten jó összeköttetéssel rendelkezik más közösségi közlekedési eszközökkel, s illeszkedik a különböző régiók tarifaszabályozásába és a különböző közlekedési társaságok működésébe,
 • általában motorvonatokból áll, amelyekre jellemző a gyors utascsere (sok és széles ajtóval rendelkeznek), a nagy befogadóképesség és az átlagosnál jobb gyorsulás,
 • megemelt (akadálymentesített) peronokkal rendelkezik, hogy az azokkal egy szintben lévő utastér ezáltal is gyorsabbá tegye a ki- és beszállást.

A Bécs és környéki S-Bahn vonalak:

 •  S1 : Floridsdorf - Gänserndorf
 •  S: Floridsdorf - Mistelbach (- Laa/Thaya)
 •  S3 : Floridsdorf - Hollabrunn
 •  S5 : Floridsdorf - Hollabrunn
 •  S6 : Meidling (Philadelphiabrücke) - Wiener Neustadt
 •  S7 : Floridsdorf - Schwechat (Repülőtér) - Wolfsthal
 •  S8 : Südbahnhof - Floirdsdorf
 •  S: Meidling (Philadelphiabrücke) - Wiener Neustadt
 •  S15 : Meidling (Philadelphiabrücke) - Unter Purkersdorf
 •  S40 : Franz-Josefs-Bhf. - Tulln (- St. Pölten)
 •  S45 : Handelskai - Hütteldorf
 •  S50 : Westbahnhof - Tullnerbach-Pressbaum (- Rekawinkel)
 •  S60 : Südbahnhof - Bruck a.d. Leitha (- Parndorf Ost - Neusiedl am See)
 •  S80 : Südbahnhof - Hausfeldstraße

Létezik egy ún. fővonal is, amelyen valamennyi fent felsorolt S-Bahn közlekedik. Ez a vonal Bécs belvárosának mondhatni a határa. Ezen fővonalon az alábbi vonalak szerelvényei vesznek részt:  S1 ,  S,  S3 ,  S5 ,  S6 ,  S7 ,  S8 ,  S,  S15 . Ez egy ún. kiegészítő vonal, tehát a járatok nem mindegyike érinti. Ez a vonal a következő:
Floridsdorf - Handelskai - Traisengasse - Praterstern (Bhf. Wien-Nord) - Landstraße (Bhf. Wien-Mitte) - Rennweg (az  S7  itt válik ki) - Quartier Belvedere - Hauptbahnhof - Matzleinsdorfer Platz - Philadelphiabrücke (Bhf. Wien-Meidling)

A térképek (általánosan) sötétkék színnel jelölik.

Bécs–Baden vasút (WLB)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A WLB térképe

A Wiener Lokalbahnen AG BécsBaden viszonylatban közlekedő vonala, a Wiener Lokalbahn (Badner Bahn néven is ismert) az egyetlen (magyar vonatkozásnak megfelelően) igazán HÉV-nek nevezhető vonal. Mint a nevében is benne van, Bécs és Baden városát köti össze. Ez a távolság 27,2 km, amely vonalon napi 30 000 ember ingázik. A vonal belvárosi része egyúttal villamosvonal is: az Opera és a Philadelphiabrücke (Wien Meidling) között csaknem végig a 62-es villamos vonalával egyezik meg, ebből a Laurenzgasse és Eichenstrasse megálló között a felszín alatt közlekedik. Ez a vonal is tagja a VOR közlekedési szövetségnek.

Vasút létére 650, 750 illetve 850 V a felsővezeték feszültsége, ami jóval elmarad az Ausztriában szokásos más vonalakéhoz képest.

Csúcsidőszakban 7-8 percenként, míg egyéb időszakban 15 percenként közlekedik.[1] A vonal két végállomása: Bécs, Opera (Wien - Karlsplatz, Oper) és Baden, Josefsplatz, de egyes forgalmi időszakokban rövidített, sűrítő betétjáratok is közlekednek Bécs, Wolfganggasse és Wiener Neudorf végállomásokkal.

A térképek erősen sötétkék vagy zöldes-kék színnel jelölik.

City Airport Train (CAT)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

CAT szerelvény a Schwechati repülőtér felé

A City Airport Train a schwechati repülőteret köti össze a várossal. Rendkívül magas komfortfokozattal rendelkezik. A repülőtérről a városba (Landstraße, Bf. Wien Mitte) 16 perc alatt jut el. Menet közben információs monitorok tájékoztatják az utasokat a légitársaságok ajánlatairól, a városi programokról és egyéb információkról. Az utaskísérők a vonat indulását követően angol és német nyelven köszöntik az utasokat.

Az egy útra szóló jegy ára 8 €, míg a menettértié 15 €. A jegyek automatákból, interneten keresztül és pénztárakból egyaránt megvásárolhatók. Az utazást könnyítendő, az Austrian Airlines a központi pályaudvar indulási szintjén egy ún. check-in részleget helyezett el, így aki az AUA-val utazik, és a reptérre való kijutáshoz a CAT-ot veszi igénybe, az már itt feladhatja a csomagját. Létezik ún. CAT-TAXI is, amely a vonatéhoz hasonló komfortszinten juttatja el az utast a vonathoz/-tól.

A vonatok hétfőtől szombatig 5.30 és 23.30 között közlekednek, irányonként 30 perces intervallummal.

Jelenleg tervezés alatt áll, hogy a vonalat meghosszabbítsák a pozsonyi Stefanik repülőtérig.

A térképek sárgászöld színnel jelölik.

Közúti[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Úthálózat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bécs környéki autópályák és autóutak

Az egész városban (szinte kivétel nélkül) fizetni kell a parkolásért, amelyet automatáknál, SMS-ben, WAP-on vagy weben lehet fizetni. Azon autósok, akik nem fizetnek parkolási díjat, az autójukat a rendőrség vagy a parkolási ellenőrzés elszállítattja. Az így elvontatott autó kiváltása díja pedig a szabálysértés mértékének megfelelően változik.

A várost az alábbi utak érintik:

Autóbusz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Regionális[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A regionális autóbuszjáratokat az ÖBB-Postbuson kívül nagyszámú magántársaság üzemelteti. Ezek elsősorban Niederösterreich (Felső-Ausztria) és Burgenland tartományokba közlekednek.

Nemzetközi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nemzetközi forgalomban közlekedő autóbuszok (beleértve a Magyarországra/-ról közlekedő járatokat is) az erdbergi nemzetközi autóbuszállomásra érkeznek. A Szlovákiába közlekedő járatok általában a Südtiroler Platz-i, a Csehországba indulók főleg a Pratersternen található buszállomást használják. A menetidő Bécs és Budapest között megközelítőleg 3 óra; ezen a viszonylaton több autóbusztársaság (pl.: Volánbusz, Orangeways) is közlekedtet járatokat.

Városi tömegközlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A »leggyorsabb utak« térképe

A város tömegközlekedésének (autóbusz, villamos, metró) legjelentősebb részét a Wiener Linien (továbbiakban: WL) látja el, amely a Wiener Stadtwerke Holding tagja. A társaság közel 7.700 munkahelyet biztosít. 2007-ben 793 millió utast szállított, ami a cég történelmében rekordnak számít. Az utasok 24%-a (megközelítőleg minden negyedik) diák. Az emberek 36%-a választja a WL járatait a városban való utazáshoz.

A társaság jelmondata: Die Stadt gehört Dir. (Tiéd a város!)

A cég fenntart összesen

 • 5 metróvonalat (U-Bahn) 65,1 km hosszan (476,7 millió utassal)
 • 30 villamosvonalat 227,3 km hosszan (200,4 millió utassal)
 • 60 nappali-, 23 éjszakai- és 18 ASTAX-autóbuszvonalat 669,1 km hosszan (116 millió utassal).

A bécsi metró 2010. szeptember 4-étől hétvégén az éjszakai órákban is közlekedik, 15 perces időközönként. A nappali járatok átlagban 5:30 és 0:30 között közlekednek változó sűrűséggel.

Tarifarendszer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bécs tömegközlekedése része a VOR (Verkehrsverbund Ost-Region) közlekedési szövetségnek, amely zónás tarifarendszert használ. Bécs közigazgatási határáig terjed a 100-as zóna ("Kernzone"). Ezen belül egységes a díjszabási rendszer. A városon kívüli zónák jelölése háromjegyű számmal történik.

Jegytípusok és jegyárak (2012. május 1-től.):

 • Egy utazásra szóló jegy: elővételben 2,00 €, járművön 2,20 € (egy irányban zónán belül korlátlan számú átszállásra jogosít)
 • Félárú jegy (Gyermek, kutya, kerékpár): elővételben 1,00 €; járművön 1,10 € ( Felnőtteknek metrón két állomásig, vagy szakaszhatárig busszal és villamossal)
 • 2 alkalmas senior jegy (65 év felett): 2,50 €
 • Bevásárlójegy (hétköznap 8-20 óráig): 5,40 €
 • 24 órás jegy: 7,10 €
 • 48 órás jegy: 12,40 €
 • 72 órás jegy: 15,40 €
 • Bécs kártya (Működése megegyezik a Budapest kártyáéval): 19,90 €
 • Hetijegy (naptári hétre): 15 €
 • 8 napos jegy (szabadon választható, egymást nem feltétlenül követő napokra, együtt utazók is használhatják, de mindegyiknek egy csíkot érvényesíteni kell): 33,80 €
 • Havijegy (naptári hónapra): 45,00 €
 • Éves bérlet: 365 € fénykép szükséges,
 • Gyerekek 6 év alatt ingyen utazhatnak, 15 év alatti gyerekek vasárnap, és a bécsi iskolaszüneti napokon ingyen utazhatnak, az életkor igazolásához igazolvány, diákigazolvány kell.

A jegyeket rendszeresen ellenőrzik. A jegy nélkül utazók büntetése 70 €.

Jegyek kaphatóak a VOR-automatáknál, a nagyobb állomásoknál lévő pénztáraknál, trafikokban, valamint az összes postahivatalban városszerte. A diákbérleteket kizárólag osztrák diákigazolvánnyal rendelkezők vehetik igénybe (nemzetközi diákigazolvánnyal nem vehető igénybe). Érdekesség, hogy míg Magyarországon a havi bérletek a tárgy hót követő 5. nap 24. órájáig érvényesek, addig Bécsben csak a tárgy hót követő 2. nap 24 órájáig érvényesek!

Egy pár éve bevezetett fejlesztésnek köszönhetően már interneten és SMS-ben is vásárolható vonal-, illetve napijegy. Előny, hogy így a vonaljegy 90 percig érvényes; hátrány viszont, hogy az elővételi árhoz képest 30 eurocenttel drágább.

Utastájékoztatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

U6 Burggasse-Stadthalle
U1 Leopoldau

Az utastájékoztatás rendkívül fejlett. Az összes vonal összes járművén található automata hangosbemondás, amely tájékoztatja az utast a következő megállóról valamint átszállási kapcsolatairól (amennyiben van) és metró esetén közli azt is, hogy melyik oldalon lesz a peron.

A megállóhelyek egyre növekvő részén található elektronikus kijelző berendezés, amely percre pontosan kiírja, mikor jön a következő járat, emellett a végállomását is feltünteti. Jelzi továbbá, hogy kerekesszékkel igénybe vehető-e a jármű.

A metrók kijelzőjének két oldalán található egy-egy kis nyíl. A kigyulladó nyíl mutatja, hogy melyik oldalon nyithatóak majd az ajtók a következő állomásnál.

Ahány ország, annyiféle lehetőség létezik arra, hogy milyen utastájékoztatás történik, amikor a metró az állomásról indulni készül. Bécsben 2008 óta automata figyelmezteti az utasokat a Zug fährt ab! (megközelítő magyar fordítás: a vonat indul!) üzenettel, majd ezt követően egy 1-2 másodperces búgó hang következik. Ezt követően az ajtók bezáródnak és a vonat elhagyja az állomást.

Metró (U-Bahn)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Volkstheater-i állomás lejárata

A metróhálózat 5 vonallal rendelkezik. Ezek érintik a város forgalmasabb pontjait, így biztosítva összeköttetést közöttük. Az 5 vonal:

Tervezett vonal; elkészülte 2020 előtt nem várható.

A vonalakon az átlagos járatsűrűség hétköznap csúcsidőben 2-5 perc, egyéb időszakban 5-8 perc. A vonatok szenteste és Szilveszter napján 17.00 órától 15 perces járatsűrűséggel közlekednek. 2010. szeptember 3-ától minden hétvégén és további 3 napon (december 8. valamint karácsony) éjszaka is közlekednek a szerelvények 15 perces járatsűrűséggel.[2]

Villamos (Straßenbahn)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Villamosmegálló
A bécsi villamosok négy nemzedéke
E1 típusú villamos a Ringen (Körúton)
ULF típusú villamos

A villamoshálózat 31 vonallal rendelkezik. Ezek keresztül-kasul átszelik az egész várost. A 31 vonal:

 • D: Südbahnhof (S) - Nussdorf, Beethovengang
 • O: Migerkastraße - Praterstern, Bf. Wien Nord (S) (U)
 • 1: Stefan-Fadinger-Platz - Prater, Hauptallee
 • 2: Ottakringer Straße/Erdbrustgasse - Friederich-Engels-Platz
 • 5: Praterstern, Bf. Wien Nord (S) (U) - Westbahnhof (S) (U)
 • 6: Burggasse, Stadthalle - Zentralfriedhof, 3. Tor
 • 9: Westbahnhof (S) (U) - Wallrissstraße
 • 10: Dornbach, Güpfelingerstraße - Kennedybrücke, Hietzing (U)
 • 18: Burggasse, Stadthalle (U) - Schlachthausgasse (U)
 • 25: Floridsdorf - Oberdorfstraße
 • 26: Edmund-Hawranek-Platz - Oberdorfstraße
 • 30*: Floridsdorf (S) (U) - Stammersdorf
 • 31: Schottenring (U) - Stammersdorf
 • 33: Friedrich-Engels-Platz - Josefstädter Straße (U)
 • 37: Schottentor (U) - Hohe Warte
 • 38: Schottentor (U) - Grinzing
 • 40: Schottentor (U) - Gersthof, Herbeckstraße
 • 41: Schottentor (U) - Pötzleinsdorf
 • 42: Schottentor (U) - Währing, Antonigasse
 • 43: Schottentor (U) - Neuwaldegg
 • 44: Schottentor (U) - Dornbach, Güpferlingstraße
 • 46: Dr.-Karl-Renner-Ring (U) - Joachimsthalerplatz
 • 49: Dr.-Karl-Renner-Ring (U) - Hütteldorf, Bujattigasse
 • 52: Westbahnhof (S) (U) - Baumgarten
 • 58: Westbahnhof (S) (U) - Unter Sankt Veit, Hummelgasse
 • 60: Hietzing (U) - Rodaun
 • 62: Karlsplatz, Oper (S) (U) (WLB) - Lainz, Wolkersbergenstraße
 • 67: Otto-Probst-Platz - Kurzentrum Oberlaa
 • 71: Schubertring - Zinnergasse/Kaiserebersdorfer Straße

Egy 2009-ben tervezett módosítás szerint a D villamosból 3-as, míg a 71-esből 4-es villamos lesz.

Autóbusz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Autóbuszmegálló
48A várakozik a végállomáson
74A Sankt Marx (S) felé
68A (Dr. Richard)
Minibusz a 3A vonalán Schottenring (U) felé

Általában a nagyobb fővárosok autóbuszhálózata minimum 100 vonalból áll - ez Bécsre nem érvényes. Mivel a villamosvonalak igen sűrűn szelik át a várost, az autóbuszvonalak csak a villamossal el nem látott részeken találhatók: 2010-ben Bécsben 61 nappali és 23 éjszakai vonal van.

Bécsben egy érdekes viszonylatnév-jelölési rendszert vezettek be. Ennek értelmében a villamosok száma után nincs semmilyen betűjel, a metrók vonalszáma előtt egy U, az S-Bahnok vonalszáma előtt egy S, míg az autóbuszok viszonylatszáma mögött egy A vagy B betű található – általában attól függően, hogy az autóbuszt a WL üzemelteti-e vagy sem. Az A jelzésűek általában, néhány kivétellel a WL-hez tartoznak, míg B-vel jelölt járatokat nem a WL üzemelteti, hanem környéki autóbusztársaságok (a WL alvállalatai), elsősorban a Dr. Richard. Az éjszakai buszjáratokat a járatszám elé írt N betű jelzi (Nachtbus).

A[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 61 darab A jelzésű vonal listája:

 • 1A*: Stubentor (U) - Schottentor (U)
 • 2A*: Schwedenplatz (U) - Kirchengasse (U)
 • 3A*: Schottenring (U) - Schwazerbergplatz
 • 4A: Karlsplatz (U) (WLB) - Rotundenbrücke, Wittelsbachstraße
 • 5A: Brigittenau, Griegstraße - Nestroyplatz (U)
 • 7A: Bf. Wien Meidling (S) - Reumannplatz (U)
 • 8A: Bf. Wien Meidling (S) - ORF-Zentrum, Küniglberg
 • 9A*: Philadelphiabrücke, Bf. Wien Meidling (S) (U) - Meidling Hauptstraße (U)
 • 10A: Bf. Heiligenstadt (S) (U) - Niederhofstraße (U)
 • 11A: Krieau (U) - Heiligenstadt (S) (U)
 • 12A: Possingergasse - Eichenstraße (WLB)
 • 13A: Südbahnhof (S) - Alser Straße, Skodagasse
 • 14A: Neubaugasse (U) - Reumannplatz (U)
 • 15A: Meidling Haupstraße (U) - Grillgasse (U)
 • 16A: Hetzendorf - Inzersdorf, Richard-Strauss Straße
 • 17A: Wienerfeld - Unterlaa, Stadtgrenze
 • 19A*: Alaudagasse - Alaudagasse
Körjárat a Favoritenstr. - Oberlaaer Str. - Großmarktstr. - Franz-Koci Str. - Alaudagasse útvonalon
 • 23A: Kagraner Platz (U) - Hausfeldstraße (S)
 • 24A: Kagraner Platz (U) - Invalidensiedlung
 • 25A: Rennbahnweg (U) - Süßenbrunner Platz
Iskolai időszakban és minden este a Kagraner Platz (U) - Süßenbrunn (S) útvonalon közlekedik
 • 26A: Kagran (U) - Groß-Enzersdorf
 • 27A: Kagran (U) - Erzherzog-Karl Straße (S)
 • 28A: Floridsdorf (S) (U) - Großfeldsiedlung, Bubergasse
 • 29A: Floridsdorf (S) (U) - Leopoldau (S) (U) - Großfeldsiedlung (U)
 • 30A: Stammersdorf, Freiheitsplatz - Siemensstraße (S)
 • 31A: Kagraner Platz (U) - Jochbergengasse
 • 32A: Leopoldau (S) (U) - Strebersdorf (S)
Minden este érinti a Siemensstraße-i (S) megállóhelyet
 • 33A*: Floridsdorf - Mühlschüttel
 • 34A*: Heiligenstadt (S) (U) - Kreilplatz - Amsthaus Muthgasse
 • 35A: Salmannsdorf - Nordbergbrücke (S) (U)
 • 36A*: Jedlesee, Bellgasse - Großjedlersdorf, Skraupstraße
 • 37A: Dänenstraße - Engerthstraße, Traisengasse
 • 38A: Heiligenstadt (S) (U) - Leopoldsberg
 • 39A: Jägerstraße (U) - Sievering
 • 40A: Schottentor (U) - Döblinger Friedhof
 • 41A: Pötzleinsdorf - Neustrifter Friedhof, 3. Tor
 • 47A: Unter Sankt Veit (U) - Baumgartner Höhe, Pulmologisches Zentrum
 • 48A: Baumgartner Höhe - Dr. Karl Renner Ring (U)
 • 51A: Ottakringer Bad - Kennedybrücke, Hietzing (U)
 • 57A: Burgring (U) - Anschützgasse
 • 59A: Karlsplatz, Oper (U) (WLB) - Philadelphiabrücke (S) (U) (WLB)
 • 60A: Liesing (S) - Atzgersdorf (S) - Liesing (S)
Körjárat a Breitenfurter Str. - Endresstr. - Rodaunerstr. útvonalon
 • 62A: Bf. Wien Meidling (S) (U) (WLB) - Liesing (S)
 • 63A: Wienerbergstraße - Am Rosenhügel
 • 64A: Bf. Hetzendorf (S) - Liesing (S)
 • 65A: Reumannplatz (U) - Inzersdorf, Zetschegasse
 • 66A: Reumannplatz (U) - Alt Erlaa (U) - Liesing (S)
 • 67A: Reumannplatz (U) - Bíróstraße, Jochen Rindt Straße
 • 68A: Reumannplatz (U) - Laaer Berg, Kurpark Nordoesteingang
 • 69A: Südtiroler Platz (S) (U) - Simmering (S) (U)
 • 70A: Reumannplatz (U) - Inzersdorf, Großmarkt
 • 72A: Gasometer (U) (Bécsi Aréna) - Hasenleitengasse
 • 73A: Simmering (S) (U) - Landwehrstraße (HUMA Bevásárlóközpont) - Alberner Hafenzufahrstraße
 • 74A: Stubentor (U) - Sankt Marx, Leberstraße (S)
 • 76A: Simmering, Grillgasse (U) - Landwehrstraße (HUMA Bevásárlóközpont) - Kaisebersdorf
 • 77A: Rennweg (S) - Prater, Lusthaus
 • 80A: Praterstern, Bf. Wien Nord (S) (U) - Schlachtausgasse (U)
 • 82A: Stadion (S) (U) - Praterstern, Bf. Wien Nord (S) (U)
 • 83A: Arnikaweg - Erzherzog-Karl Straße (S)
 • 84A: Schlachtausgasse (U) - Donaustadtbrücke - Zachgasse
 • 90A: Kaisermühlen, Vienna International Center (U) - Gansehäufel
 • 91A: Kaisermühlen, Vienna International Center (U) - Ölhafen, Neue Donau
 • 92A: Kaisermühlen, Vienna Internation Center (U) - Siedlung Wulzendorf
 • 93A: Kagran (U) - Aspernstraße, Oberdorfstraße
 • 94A: Kagran (U) - Erzherzog-Karl Straße
 • 97A: Aspern, Oberdorfstraße - Hausfeldstraße
 • 98A: Hirschstetten Ort - Eßling Schule

B[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A B jelzésű autóbuszokat nem a WL, hanem magántársaságok (mint a Dr. Richard) üzemeltetik. Ezen vonalak listája:

 • 7B: Schedifkaplatz - Business Park Vienna
 • 20B: Floridsdorf (S) (U) - Kaisermühlen, VIC (U)
 • 33B: Floridsdorf (S) (U) - Strebersdorf
 • 35B: Neustift am Walde - Hütteldorf (S) (U)
 • 42B: Hernals (S) - Schafberg
 • 43B: Neuwaldegg - Cobenzl
 • 44B: Hernals (S) - Mitterberg
 • 45B: Ottakring (U) - An der Scheibenwiese
 • 46B: Ottakring (S) (U) - Ottakringer Bad - Predigtstuhl - Ottakring (S) (U)
Körjárat, a 146B ellenkező irányába közlekedik
 • 53B: Unter St.Veit (U) - Hütteldorf (S) (U)
 • 54B: Ober St.Veit (U) - Wolkersbergenstraße - Stock im Weg - Ober St.Veit (U)
Körjárat, az 55B ellenkező irányába közlekedik
 • 55B: Ober St.Veit (U) - Stock im Weg - Wolkersbergenstraße - Ober St.Veit (U)
Körjárat, az 54B ellenkező irányába közlekedik
 • 56B: Hietzing (U) - Rosenhügel - Maurer Hauptplatz - Hietzing (U)
Körjárat, Hietzing–Stranzenberggasse szakasz kivételével a 156B ellenirányú járata
 • 58B: Hietzing (U) - Atzgersdorf
 • 60B: Hermesstraße - Lainzer Tor
 • 80B: Krieau - Kaiserebersdorf, Münnichplatz
 • 95B: Erzherzog-Karl-Straße (S) - Rautenweg
 • 96B: Schillwasserweg - Neubreitenlee
 • 99B: Eßling Schule - Wegmayersiedlung - Eßling Schule
 • 99B: Eßling Schule - Schafflerhof - Eßling Schule
 • 146B: Ottakring (S) (U) - Predigtstuhl - Ottakringer Bad - Ottakring (S) (U)
Körjárat, a 46B ellenkező irányába közlekedik
 • 156B: Hietzing (U) - Maurer Hauptplatz - Rosenhügel - Hietzing (U)
Körjárat, Hietzing–Stranzenberggasse szakasz kivételével az 56B ellenkező irányába közlekedik
 • 171: Kaiserebersdorf, Münnichplatz - Zentralfriedhof - Schwechat, Volksbank
Környéki járat, üzemeltetve a WL által

N[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az N jelölésű autóbuszok az éjszakai autóbuszok. Ezekből 23 járja a várost, átlagosan 60 perces járatsűrűséggel 0.30 és 4.30 (bizonyos vonalakon 0.00 és 5.30) között. A 23 éjszakai vonal:

 • N6: Enkplatz, Grillgasse - Handelskai
 • N20: Edmund-Hawranek-Platz - Am Heidjöchl, Huasfeldstraße
 • N25: Adolf-Loos-Gasse - Schwedenplatz
 • N26: Guntherstraße, Stadtgrenze - Schwedenplatz
 • N29: Floridsdorf - Praterbrücke
 • N31: Stammersdorf B7 - Schwedenplatz
 • N35**: Salmannsdorf - Nußdorfer Straße
 • N36**: Nußdorf - Schottentor
 • N38: Grinzing - Schottentor
 • N41: Pözleinsdorf - Schottentor
 • N43: Neuwaldegg - Schottentor
 • N46**: Psychiatrisches Krankenhaus - Kärtner Ring, Oper
 • N49: Hütteldorf, Bujattigasse - Kärtner Ring, Oper
 • N50**: Badgasse - Kärtner Ring, Oper
 • N58**: Hummelgasse - Kärtner Ring, Oper
 • N60: Maurer Hauptplatz - Kärtner Ring, Oper
 • N62: Hermesstraße - Kärtner Ring, Oper
 • N64**: Siebenhirten - Handelskai
 • N66: Liesing - Kärtner Ring, Oper
 • N67: Oberlaaer Straße - Kärtner Ring, Oper
 • N71: Svetelskystraße - Kärtner Ring, Oper
 • N75: Gasometer (Bécsi Aréna) - Kärtner Ring, Oper

ASTAX[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ASTAX (Anrufsammelntaxi) egy nyugaton előszeretettel használt tömegközlekedési szolgáltatás. Ennek értelmében az utas felhív egy telefonszámot (+1-7909-424-xx, ahol xx a vonal száma), majd közli, hogy melyik vonal melyik megállójából szeretne indulni egy megadott időpontban, melyik irányba és persze meddig. Ezt követően az autóbusz 'érte megy'. Az ASTAX járatok mindegyikét a WL üzemelteti; ezek vonalhálózata:

 • 19A: Alaudagasse - Alaudagasse
Körjárat, útvonala megegyezik a normál üzemű 19A vonaléval
 • 25A: Postamt - Süßenbrunner Platz
 • 30A: Freiheitsplatz - Großjedelsdorf
 • 41A: Pötzleinsdorf - Neustift am Walde
Útvonala megegyezik a normál üzemű 41A vonaléval
 • 44T: Güpferlingerstraße - Oberwiedenstraße
 • 83A: Arnikaweg - Erzherzog-Karl Straße (S)
Útvonala megegyezik a normál üzemű 83A vonaléval
 • 99B: Eßling Schule - Eßling Schule
Körjárat, útvonala megegyezik a normál üzemű 99B vonaléval
 • N17: Himberger Straße - Unterlaa
 • N20: Kagraner Platz - Neu Eßling
 • N29: Praterbrücke - Praterstern
 • N35: Salmannsdorf - Nußdorfer Straße
 • N36: NußdorferPlatz - Nußdorfer Straße
 • N54: Westbahnhof - Baumgartenbrücke
 • N61: Maurer Hauptplatz - Liesing
 • N64: Alterlaa - Siebenhirten
 • N68: Quellenplatz - Laaer Berg
 • N90: Feiertag Kaisermühlen - Aspern

Fontos megjegyezni, hogy az ASTAX járatok csak a nap bizonyos szakában közlekednek. Ezek az időpontok vonalanként eltérőek.

Használt jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • *: Vasár- és ünnepnapokon nem közlekedik (egyes vonalak szombaton se)
 • **: Csak szombat, vasár- és ünnepnapokon közlekedik
 • (S): Átszállási lehetőség S-Bahnra
 • (U): Átszállási lehetőség metróra (U-Bahn)
 • (WLB): Átszállási lehetőség a Lokalbahnra

A zárójeles jelölések mind a menetrendekben, mind pedig a járművek kijelzőin megtalálhatóak (gyakran piktogramok formájában).

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wiener Linien című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bécs közlekedése témájú médiaállományokat.