Bécs közlekedése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bécs vasút- és metróvonalai
A Ring és környéke villamos- és metróvonalai

Bécs közlekedése több ágra tagolódik: a vasútra, a közútra, a légi- és a vízi járatokra és természetesen a városon belüli közösségi közlekedésre.

Légi közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Schwechat a levegőből nézve

Bécs reptere a tőle 22 km-re található Bécs-Schwechati nemzetközi repülőtér, német nevén Flughafen Schwechat, amely mind utas-, mind pedig teherforgalom szempontjából fontos légikikötő. Többek között az osztrák üzemeltetésű Austrian Airlines és SkyEurope légitársaságok bázisrepülőtere. Két kifutója és egy terminálépülete alkalmas mindenféle gép fogadására, beleértve a Boeing 747 és az Airbus A380-at is. Innen elsősorban belföldre, valamint Európába (főleg Németországba), Nyugat-Ázsiába és Észak-Amerikába indítanak járatokat.

A repülőtér a városból az A4-es autópályán, a 9-es számú főúton, az S 7 -es S-Bahnnal vagy a CAT -tel (City Airport Train) közelíthető meg. Wien Meidling vasútállomástól és a Westbahnhoftól körülbelül 60 percenként indulnak reptéri buszok.

Vasúti közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Bécs környéki vasútvonalak térképe (VOR)
A Westbahnhof épülete a szomszédos Europaplatzról nézve az állomás átépítésének megkezdése előtt
A hütteldorfi állomás

Távolsági vasutak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (Osztrák Szövetségi Vasutak) jelentős vonatállománya Bécsből indul vagy ide érkezik. A város nagyobb pályaudvarai:

Ezek közül a legnagyobb nemzetközi forgalmat a Westbahnhof bonyolítja, de például a Győr–Bécs és a Fertőszentmiklós–Bécs viszonylatú EuRegio személyvonatok a Südbahnhofot használják, és ide érkeznek a pozsonyi, néhány lengyel és német vonatpár, valamint a Südbahnon keresztül Olaszország felől érkező járatok, míg a soproni és más GYSEV-járatokat Wien Meidling szolgálja ki. Mindegyik pályaudvar közvetlenül vagy közvetve elérhető metróval, megkönnyítve az esetleges átszállást. A Südbahnhofot a 2009-ben kezdődött átépítés következtében nagyrészt elbontották, így a Magyarországra/ról induló/érkező vonatok az alábbiak szerint közlekednek:

 • EuRegio személyvonatok (Győr <-> Bécs): továbbra is a Südbahnhof (1-9. vágány) maradt
 • EC, EN és a nemzetközi gyorsvonatok: mindegyik megáll Wien Meidlingban

A Südbahnhof ideiglenes működése során megmaradó összeköttetések:

 • 1-9(-11.) vágány: EuRegio személyvonatok, valamint S-Bahn szerelvények (S 7 ,  S8 , S 60 , S 80 )
 • Az eredeti, 10-19. vágányokat elbontották, a jelenlegi 10-es és 11-est más vágánykapcsolatból alakították ki
 • 21-22. vágány: Elővárosi vonatok, valamint S-Bahn szerelvények (S 1 , S 2 , S 3 ,  S5 ,  S6 ,  S8 ,  S,  S15 )

A városi tömegközlekedési térképek a vasútvonalakat fekete színnel jelölik.

Elővárosi (S-Bahn) S-Bahn Wien.svg [szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bécsi S-Bahn emblémája
A Bécs környéki S-Bahn-vonalak térképe
S-Bahn-szerelvény (Talent)

A Bécs környéki elővárosi vasutak (kb. a HÉV-nek felel meg) rengeteg utast szállítanak nap mint nap; megközelítőleg 300 000 főt. Működtetésüket az Osztrák Szövetségi Vasutak végzi.

Előnye többek között, hogy rendelkezik:

 • ütemes menetrenddel
 • kifejezetten jó összeköttetéssel más közösségi közlekedési eszközökkel, s illeszkedik a különböző régiók tarifaszabályozásába és a különböző közlekedési társaságok működésébe
 • általában motorvonatokból áll, amelyekre jellemző a gyors utascsere (sok és széles ajtóval, nagy befogadóképességgel és az átlagosnál jobb gyorsulással)
 • megemelt (akadálymentesített) peronokkal, hogy a velük egy szintben lévő utastér ezáltal is gyorsabbá tegye a ki- és beszállást

A Bécs és környéki S-Bahn vonalak:

 • S 1 : Floridsdorf - Gänserndorf
 • S 2 : Floridsdorf - Mistelbach (- Laa/Thaya)
 • S 3 : Floridsdorf - Hollabrunn
 •  S5 : Floridsdorf - Hollabrunn
 •  S6 : Meidling (Philadelphiabrücke) - Wiener Neustadt
 • S 7 : Floridsdorf - Schwechat (Repülőtér) - Wolfsthal
 •  S8 : Südbahnhof - Floirdsdorf
 •  S: Meidling (Philadelphiabrücke) - Wiener Neustadt
 •  S15 : Meidling (Philadelphiabrücke) - Unter Purkersdorf
 • S 40 : Franz-Josefs-Bhf. - Tulln (- St. Pölten)
 • S 45 : Handelskai - Hütteldorf
 • S 50 : Westbahnhof - Tullnerbach-Pressbaum (- Rekawinkel)
 • S 60 : Südbahnhof - Bruck a.d. Leitha (- Parndorf Ost - Neusiedl am See)
 • S 80 : Südbahnhof - Hausfeldstraße

Létezik egy ún. fővonal is, amelyen valamennyi fent felsorolt S-Bahn közlekedik. Ez a vonal Bécs belvárosának mondhatni a határa, amelyen az alábbi vonalak szerelvényei járnak: S 1 , S 2 , S 3 ,  S5 ,  S6 , S 7 ,  S8 ,  S,  S15 . Ez egy ún. kiegészítő vonal, tehát a járatok nem mindegyike érinti. Ez a vonal a következő:
Floridsdorf - Handelskai - Traisengasse - Praterstern (Bhf. Wien-Nord) - Landstraße (Bhf. Wien-Mitte) - Rennweg (az S 7  itt válik ki) - Quartier Belvedere - Hauptbahnhof - Matzleinsdorfer Platz - Philadelphiabrücke (Bhf. Wien-Meidling)

A térképek (általánosan) sötétkék színnel jelölik.

Bécs–Baden vasút (WLB) Logo Wiener Lokalbahn.svg [szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A WLB térképe

A Wiener Lokalbahnen AG BécsBaden viszonylatban közlekedő vonala, a Wiener Lokalbahn (Badner Bahn néven is ismert) az egyetlen (magyar értelemben) igazán HÉV-nek nevezhető vonal. Mint a nevében is benne van, Bécs és Baden városát köti össze. Ez a távolság 27,2 km, amelyen napi 30 000 ember ingázik. A vonal belvárosi része egyúttal villamosvonal is: az Opera és a Philadelphiabrücke (Wien Meidling) között csaknem végig a 62-es villamos vonalával egyezik meg, ebből a Laurenzgasse és Eichenstrasse megálló között a felszín alatt közlekedik. Ez a vonal is tagja a VOR közlekedési szövetségnek.

Vasút létére 650, 750 illetve 850 V a felsővezeték feszültsége, ami jóval elmarad az Ausztriában szokásos más vonalakétól.

Csúcsidőszakban 7-8 percenként, míg egyéb időszakban 15 percenként jár.[1] A vonal két végállomása: Bécs, Opera (Wien - Karlsplatz, Oper) és Baden, Josefsplatz, de egyes forgalmi időszakokban rövidített, sűrítő betétjáratok is közlekednek Bécs, Wolfganggasse és Wiener Neudorf végállomásokkal.

A térképek erősen sötétkék vagy zöldes-kék színnel jelölik.

City Airport Train (CAT )[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

CAT-szerelvény a Schwechati repülőtér felé

A City Airport Train a schwechati repülőteret köti össze a várossal, rendkívül magas komfortfokozattal. A repülőtérről a városba (Landstraße, Wien Mitte pályaudvar) 16 perc alatt jut el. Menet közben információs monitorok tájékoztatják az utasokat a légitársaságok ajánlatairól, a városi programokról és egyéb információkról. Az utaskísérők a vonat indulását követően angol és német nyelven köszöntik az utasokat.

A jegyek automatákból, interneten keresztül és pénztárakból egyaránt megválthatók. A vonaljegy ára 8 €, a menettértié pedig 15. Az utazást könnyítendő, az Austrian Airlines a központi pályaudvar indulási szintjén ún. check-in részleget helyezett el, így aki az AUA-val utazik, és a reptérre való kijutáshoz a CAT-ot veszi igénybe, az már itt feladhatja a csomagját. CAT-TAXI-val, a vonatéhoz hasonló komfortszinten juthat el az utas a vonathoz/tól.

A vonatok hétfőtől szombatig 5.30 és 23.30 között közlekednek, irányonként 30 perces intervallummal.

Tervezik, hogy a vonalat meghosszabbítsák a Štefánik pozsonyi repülőtérig.

A térképek sárgászöld színnel jelölik.

Közúti közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Úthálózat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Bécs környéki autópályák és autóutak

Az egész városban (szinte kivétel nélkül) fizetni kell a parkolásért, amit automatáknál, SMS-ben, WAP-on vagy weben lehet eszközölni. Akik nem fizetnek parkolási díjat, azok autóját a rendőrség vagy a parkolásellenőrzés elszállíttatja. Az autó kiváltása díja a szabálysértés mértékének megfelelően változik.

A várost az alábbi utak érintik:

Autóbusz-közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Regionális buszjáratok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A regionális autóbuszjáratokat az ÖBB-Postbuson kívül nagyszámú magántársaság üzemelteti. Ezek elsősorban Niederösterreich (Alsó-Ausztria) és Burgenland tartományokba közlekednek.

Nemzetközi buszjáratok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nemzetközi forgalomban közlekedő autóbuszok (beleértve a Magyarországra/ról közlekedő járatokat is) az erdbergi nemzetközi autóbuszállomásra érkeznek. A Szlovákiába közlekedő járatok általában a Südtiroler Platz-i, a Csehországba indulók főleg a Pratersternen található buszállomást használják. A menetidő Bécs és Budapest között megközelítőleg 3 óra; ezen a viszonylaton több autóbusztársaság (pl.: Volánbusz, Orangeways) is közlekedtet járatokat.

Városi közösségi közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A »leggyorsabb utak« térképe
v / V metrókocsi
Talent motorkocsi
ULF villamos
Citaro busz
Citaro busz
N60 jelzésű járat

A város tömegközlekedésének (autóbusz, villamos, metró) legjelentősebb részét a Wiener Linien (továbbiakban: WL) látja el, amely a Wiener Stadtwerke Holding tagja. A társaság közel 7700 munkahelyet biztosít. 2007-ben 793 millió utast szállított, ami a cég történelmében rekordnak számít. Az utasok 24%-a (megközelítőleg minden negyedik) diák. Az emberek 36%-a választja a WL járatait a városban való utazáshoz.

A társaság jelmondata: Die Stadt gehört Dir. (Tiéd a város!) (Szó szerint: A város hozzád tartozik)

A cég fenntart összesen

 • 5 metróvonalat (U-Bahn) 65,1 km hosszan (évi 476,7 millió utassal)
 • 30 villamosvonalat 227,3 km hosszan (200,4 millió utassal)
 • 60 nappali-, 23 éjszakai- és 18 ASTAX-autóbuszvonalat 669,1 km hosszan (116 millió utassal).

A bécsi metró hétvégén az éjszakai órákban is közlekedik, 15 perces időközönként. A nappali járatok átlagban 5.30 és 0.30 között közlekednek változó sűrűséggel.

Tarifarendszer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bécs tömegközlekedése része a VOR (Verkehrsverbund Ost-Region) közlekedési szövetségnek, amely zónás tarifarendszert használ. Bécs közigazgatási határáig terjed a 100-as zóna („Kernzone”). Ezen belül egységes a díjszabási rendszer. A városon kívüli zónák jelölése háromjegyű számmal történik.

Jegytípusok és jegyárak (2012. május 1-jétől):

 • Egy utazásra szóló jegy: elővételben 2,10 €, a járművön 2,20 € (egy irányban, zónán belül korlátlan számú átszállásra jogosít)
 • Félárú jegy (gyermek, kutya, kerékpár): elővételben 1,00 €; a járművön 1,10 € (felnőtteknek metrón két állomásig, vagy szakaszhatárig busszal és villamossal)
 • 2 alkalomra szóló, senior jegy (65 év felett): 2,50 €
 • Bevásárlójegy (hétköznap 8-20 óra közt): 5,40 €
 • 24 órás jegy: 7,10 €
 • 48 órás jegy: 12,40 €
 • 72 órás jegy: 15,40 €
 • Bécs kártya (Működése megegyezik a Budapest kártyáéval): 19,90 €
 • Hetijegy (naptári hétre): 15 €
 • 8 napos jegy (szabadon választható, egymást nem feltétlenül követő napokra, együtt utazók is használhatják, de mindegyiküknek külön csíkot kell érvényesíteni): 33,80 €
 • Havijegy (naptári hónapra): 45,00 €
 • Éves bérlet: 365 € (fénykép szükséges)
 • Gyerekek 6 év alatt mindig, 15 év alatti gyerekek vasárnap, és a bécsi iskolaszüneti napokon ingyen utazhatnak, az életkor igazolásához igazolvány kell.

A jegyeket rendszeresen ellenőrzik. A jegy nélkül utazók büntetése 103 €.

Jegyek kaphatóak a VOR-automatáknál, a nagyobb állomásoknál lévő pénztáraknál, trafikokban, valamint az összes postahivatalban, városszerte. A diákbérleteket kizárólag osztrák diákigazolvánnyal rendelkezők vehetik igénybe (nemzetközi diákigazolvánnyal sem). Érdekesség, hogy míg Magyarországon a havi bérletek a tárgyhót követő 5. nap 24. órájáig érvényesek, addig Bécsben csak a tárgyhót követő 2. nap végéig. Interneten és SMS-ben is vásárolható vonal-, illetve napijegy. Ennek előnye, hogy így a vonaljegy 90 percig érvényes; hátránya viszont, hogy az elővételi árhoz képest 30 eurocenttel drágább.

Viszonyaltjelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bécsben egy érdekes viszonylatnév-jelölési rendszert vezettek be. Ennek értelmében a villamosok száma után nincs semmilyen betűjel, a metrók vonalszáma előtt egy U (U-bahn), az S-Bahnok vonalszáma előtt egy S, míg az autóbuszok viszonylatszáma mögött egy A vagy B betű található – általában attól függően, hogy az autóbuszt a WL üzemelteti-e vagy sem. Az A jelzésűek általában, néhány kivétellel a WL-hez tartoznak, míg B-vel jelölt járatokat nem a WL üzemelteti, hanem környéki autóbusz-társaságok (a WL alvállalatai), elsősorban Dr. Richard. Az éjszakai buszjáratokat a járatszám elé írt N betű jelzi (NightLine).

A jelölések alól csak a D és O villamosjáratok kivételek.

különlegesség példa járműtípus
a viszonylat elő eleme: U U2 metró
a viszonylat elő eleme: S S7 S-bahn
csak számból áll 38 villamos
a viszonylat vége: A 38A autóbusz (wl üzemelteti)
a viszonylat vége: B 11B autóbusz (alvállalkozó üzemelteti)
a viszonylat eleje: N N60 éjszakai autóbusz

Utasforgalmi adatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bécsben a tömegközlekedők száma egyre nő. 2012-ben 906,6 millió utazás történt. Elsősorban azért választják egyre többen ezt, mert gyors, pontos, biztonságos és higiénikus. A járatok igen sűrűn járnak (Bécs külső részein a buszok olyan sűrűn, mint pl. Debrecen belvárosában), így a legtöbb utasnak nappal nem is kell figyelnie a menetrendet, pár percen belül várhatóan jön jármű. A sűrű járatok további előnye, hogy az átszállást is megkönnyítik, mivel ha a járat pár percet késik, akkor sem késik le az utasok a csatlakozást. 2012-ben a megkérdezett utasok 97%-a azt mondta, hogy egyértelműen pozitívan vélekedik a pénzéért cserében nyújtott szolgáltatásról. Ezen belül a megkérdezettek 30%-a igen jó, 55%-a pedig jó értékelést adott a tömegközlekedés minőségére. A városi közlekedés vonzerejének növeléséhez tagadhatatlanul hozzájárult az, hogy 2012-ben majd 2014-ben drasztikusan csökkent az éves bérlet ára.

Az is a tömegközlekedésre biztatja az embereket, hogy a parkolójegy elég drága, és a belvárosban történű autózás elég nehézkes. Azok akik autóval érkeznek Bécsbe a város széléig nyúló metróknál lévő P+R  parkolóikban hagyhatják autójukat, majd a városba metróval utazhatnak be.

A Wiener Linien talán legnagyobb problémája éppen a túl sok utas. Ez a 13A buszon mutatkozik meg a legjobban, ugyanis kapacitáshiány lép fel. Ennek enyhítésére fokozatosan fejlesztések, járatsűrítések történnek. A metrók, villamosvonalak meghosszabbítása szinte minden évben napirenden van, ha ezek rendszerint csak néhány megállót jelentenek is. A következő nagy beruházás, az U5-ös metró várhatóan 2018-ban kezdődik.

Utastájékoztatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

U6 Burggasse-Stadthalle (hang: Franz Kaida)
U1 Leopoldau (hang: Franz Kaida)

Az utastájékoztatás rendkívül fejlett. Az összes vonal minden járművén található automata hangosbemondás, amely tájékoztatja az utast a következő megállóról, valamint átszállási kapcsolatairól (amennyiben vannak). A metrón közli azt is, hogy melyik oldalon lesz a peron.

Egyre több megállóhelyen található elektronikus kijelző berendezés, amely percre pontosan kiírja, mikor jön a következő járat, emellett a végállomását is feltünteti. Jelzi továbbá, hogy kerekesszékkel igénybe vehető-e a jármű.

A metrók kijelzőjének két oldalán egy-egy kigyulladó kis nyíl mutatja, hogy melyik oldalon nyithatóak majd az ajtók a következő állomásnál. Az ajtókat megállás után az utasok nyithatják ki egy gomb megnyomásával vagy kar meghúzásával (Mint Magyarországon a HÉV-en, nem nyílnak ki feleslegesen maguktól.)

Ahány ország, annyiféle lehetőség létezik arra, hogy milyen utastájékoztatás történik, amikor a metró az állomásról indulni készül. Bécsben automata hang figyelmezteti az utasokat a Steigen Sie nicht mehr ein!! (kérem, fejezzék be a felszállást!) üzenettel, majd ezt követően egy-két másodperces búgó hang/szaggatott sípszó következik. Ezután az ajtók becsukódnak és a vonat elhagyja az állomást, miközben bemondják a zug färst ab! szignált.

1968-2013 között Fanz Kaida volt az utastájékoztató hang, amely a ding-dong hanggal a Winer Liniennek jellegzetessége volt. 2012-ben szavazást indítottak az új hangról, amin Angela Schneider nyert összesen 2000 szavazattal. Azóta többen vissza akarják kapni Franz Kaidát. Az újítást azért vezették be, hogy a turisták könnyebben tájékozódjanak. Ez viszont visszafele sült el, mert a női hang könnyebben elvész, nem figyelemfelhívó. Az új hangok bevezetésekor például eltűnt a korábbi „Zurückbleiben, bitte!”, helyette a „Steigen Sie nicht mehr ein!” felszólítás hangzik el, amelyet sok utas kifejezetten udvariatlan parancsnak tart. De többen felvetették azt is, hogy miért kellett az átszállási kapcsolatok esetében az „Umsteigen zu den Linien...” szavakat a rövid „Umsteigen zu...” fordulatra cserélni. Sokan ennek kapcsán azt vetik fel, hogy hiába tanítják a fiatalokat a választékos nyelvhasználatra, ha maga a hivatalos hangos bemondás is egyre egyszerűsödik. De ugyancsak felmerült kifogásként az is, hogy az átszállási kapcsolatokat túl lassan, túlságosan érthetetlenül sorolja fel az új hang, ami egyébként 1,5 millió euróba került.

Metró (U-Bahn) U-Bahn Wien.svg [szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Metrókocsi a Duna fölött
A Volkstheater állomás lejárata

A bécsi metró egyik előnyös tulajdonsága, hogy az U6-os vonal kivételével a metrókocsik bármelyik vonalon közlekedhetnek (Nem úgy mint Budapesten, ahol minden vonal egyedi). Ez lehetővé teszi, hogy a kocsiszínek több vonalnak biztosítsák a járműkiadást, és rendezvények esetén a tartalékkocsik az U1; U2; U3 és U4 vonalak mindegyikén tudnak közlekedni. A metróhálózat 5 vonala érinti a város forgalmasabb pontjait, így biztosítva összeköttetést közöttük:

Szám Útvonal Építés Hossz Állomások száma Állomások átlagos távolsága
U1 Reumannplatz ↔ Leopoldau 1978 – 2006 14,6 km 19 811 m
U2 Karlsplatz ↔ Seestadt 1980 – 2013 16,7 km 20 781 m
U3 Ottakring ↔ Simmering 1991 – 2000 13,5 km 21 675 m
U4 Hütteldorf ↔ Heiligenstadt 1976 – 1981 16,4 km 20 863 m
U6 Siebenhirten ↔ Floridsdorf 1989 – 1996 17,5 km 24 761 m
Tervezett vonal; építése 2018-ban kezdődhet.

A vonalakon az átlagos járatsűrűség hétköznap csúcsidőben 2-5 perc, egyéb időszakban 5-8 perc. A vonatok szenteste, szilveszterkor, minden hétvégén és további 3 napon (december 8., 25., 26.) 17 órától éjszaka is negyedóránként közlekednek.[2]

Villamos (Straßenbahn)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Villamosmegálló
A bécsi villamosok négy nemzedéke
E1 típusú villamos a Ringen (Körúton)
ULF típusú villamos

A villamoshálózat 31 vonalból áll. Ezek keresztül-kasul átszelik az egész várost:

viszonylat Végállomás 1 Végállomás 2 Vonalhossz
D Hauptbahnhof OstS-Bahn Wien.svg  Logo ÖBB.svg 
Alfred-Adler-Straße
Nußdorf
Beethovengang
10,607 km
O Migerkastraße Praterstern U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  7,378 km
1 Stefan-Fadinger-Platz Prater,Hauptallee 10,801 km
2 Friedrich-Engels-Platz Ottakringer Str./Erdbrustgasse 11,486 km
5 Praterstern U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  Westbahnhof U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  Logo ÖBB.svg  7,574 km
6 Burggasse-Stadthalle U-Bahn Wien.svg  Kaiserebersdorf
Zinnergasse
&Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter14,559 km
9 GersthofS-Bahn Wien.svg  Logo ÖBB.svg 
Wallrißstraße
Westbahnhof U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  Logo ÖBB.svg  &Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter6,201 km
10 Dornbach
Güpferlingstraße
Hietzing U-Bahn Wien.svg 
Kennedybrücke
&Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter5,801 km
18 Burggasse-Stadthalle U-Bahn Wien.svg  Schlachthausgasse U-Bahn Wien.svg  &Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter7,963 km
15 Aspern
Oberdorfstraße
Floridsdorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  8,862 km
16 Hausfeldstraße U-Bahn Wien.svg  Strebersdorf
Edmund-Hawranek-Platz
11,591 km
30 Floridsdorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  Logo ÖBB.svg  Stammersdorf 5,169 km
31 Schottenring U-Bahn Wien.svg  Stammersdorf &Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter11,404 km
33 Josefstädter Straße U-Bahn Wien.svg  Friedrich-Engels-Platz &Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter5,884 km
37 Schottentor U-Bahn Wien.svg  Hohe Warte &Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter5,027 km
38 Schottentor U-Bahn Wien.svg  Grinzing &Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter5,346 km
40 Schottentor U-Bahn Wien.svg  Gersthof
Herbeckstraße
&Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter4,551 km
41 Schottentor U-Bahn Wien.svg  Pötzleinsdorf &Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter5,189 km
42 Schottentor U-Bahn Wien.svg  Antonigasse &Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter3,371 km
43 Schottentor U-Bahn Wien.svg  Neuwaldegg &Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter5,902 km
44 Schottentor U-Bahn Wien.svg  Dornbach
Güpferlingstraße
&Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter5,537 km
46 Dr.-Karl-Renner-Ring Joachimsthalerplatz &Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter4,580 km
49 Dr.-Karl-Renner-Ring Hütteldorf
Bujattigasse
&Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter8,423 km
52 Westbahnhof U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  Logo ÖBB.svg  Baumgarten &Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter5,735 km
58 Westbahnhof U-Bahn Wien.svg S-Bahn Wien.svg Logo ÖBB.svg  Unter-St.-Veit
Hummelgasse
&Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter5,145 km
60 Hietzing U-Bahn Wien.svg 
Kennedybrücke
Rodaun &Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter8,092 km
62 Kärntner Ring (Oper) Lainz
Wolkersbergenstraße
&Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter10,802 km
67 Otto-Probst-Platz Per-Albin-Hansson-Siedlung &Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter7,181 km
71 Börse Zentralfriedhof
3. Tor
&Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakterHiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter.Hiba a kifejezésben: ismeretlen „,” központozó karakter10,820 km


Egy tervezett módosítás szerint a D villamosból 3-as, míg a 71-esből 4-es villamos lesz.

A villamoshálózatot 500 db jármű garnitúra szolgálja. Ebből 2014-ben 280 db alacsony padlós Siemens ULF villamos, amelyekre az 1990-es évek elején szerződtek és 1997. óta vannak szolgálatba. Az első szerződés 150 villamosról szólt. Folyamatban van még ebből a szériából 45 villamos leszállítása. 2014-ben új szerződés köttetett 156 új Bombardier Flexity Outlook villamos beszerzésére. A beszerzési ár 532 millió euró volt és a leszállítás 2018-2026. között történik.[3]

Autóbusz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Autóbuszmegálló
48A várakozik a végállomáson
74A Sankt Marx S-Bahn Wien.svg  felé
68A járat (A busz üzemeltetője: Dr. Richard)
Minibusz a 3A vonalán Schottenring U-Bahn Wien.svg  felé

Általában a nagyobb fővárosok autóbuszhálózata minimum 100 vonalból áll - ez Bécsre nem érvényes. Mivel a villamosvonalak igen sűrűn szelik át a várost, az autóbuszvonalak csak a villamossal el nem látott részeken találhatók: 2010-ben Bécsben 61 nappali és 23 éjszakai vonal volt.

A[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 61 darab A jelzésű vonal listája:

 • 1A*: Stubentor U-Bahn Wien.svg  - Schottentor U-Bahn Wien.svg 
 • 2A*: Schwedenplatz U-Bahn Wien.svg  - Kirchengasse U-Bahn Wien.svg 
 • 3A*: Schottenring U-Bahn Wien.svg  - Schwazerbergplatz
 • 4A: Karlsplatz U-Bahn Wien.svg  Logo Wiener Lokalbahn.svg  - Rotundenbrücke, Wittelsbachstraße
 • 5A: Brigittenau, Griegstraße - Nestroyplatz U-Bahn Wien.svg 
 • 7A: Bf. Wien Meidling S-Bahn Wien.svg  - Reumannplatz U-Bahn Wien.svg 
 • 8A: Bf. Wien Meidling S-Bahn Wien.svg  - ORF-Zentrum, Küniglberg
 • 9A*: Philadelphiabrücke, Bf. Wien Meidling U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Meidling Hauptstraße U-Bahn Wien.svg 
 • 10A: Bf. Heiligenstadt U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Niederhofstraße U-Bahn Wien.svg 
 • 11A: Krieau U-Bahn Wien.svg  - Heiligenstadt U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
 • 12A: Possingergasse - Eichenstraße Logo Wiener Lokalbahn.svg 
 • 13A: Südbahnhof S-Bahn Wien.svg  - Alser Straße, Skodagasse
 • 14A: Neubaugasse U-Bahn Wien.svg  - Reumannplatz U-Bahn Wien.svg 
 • 15A: Meidling Haupstraße U-Bahn Wien.svg  - Grillgasse U-Bahn Wien.svg 
 • 16A: Hetzendorf - Inzersdorf, Richard-Strauss Straße
 • 17A: Wienerfeld - Unterlaa, Stadtgrenze
 • 19A*: Alaudagasse - Alaudagasse
Körjárat a Favoritenstr. - Oberlaaer Str. - Großmarktstr. - Franz-Koci Str. - Alaudagasse útvonalon
 • 23A: Kagraner Platz U-Bahn Wien.svg  - Hausfeldstraße S-Bahn Wien.svg 
 • 24A: Kagraner Platz U-Bahn Wien.svg  - Invalidensiedlung
 • 25A: Rennbahnweg U-Bahn Wien.svg  - Süßenbrunner Platz
Iskolai időszakban és minden este a Kagraner Platz U-Bahn Wien.svg  - Süßenbrunn S-Bahn Wien.svg  útvonalon közlekedik
 • 26A: Kagran U-Bahn Wien.svg  - Groß-Enzersdorf
 • 27A: Kagran U-Bahn Wien.svg  - Erzherzog-Karl Straße S-Bahn Wien.svg 
 • 28A: Floridsdorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Großfeldsiedlung, Bubergasse
 • 29A: Floridsdorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Leopoldau U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Großfeldsiedlung U-Bahn Wien.svg 
 • 30A: Stammersdorf, Freiheitsplatz - Siemensstraße S-Bahn Wien.svg 
 • 31A: Kagraner Platz U-Bahn Wien.svg  - Jochbergengasse
 • 32A: Leopoldau U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Strebersdorf S-Bahn Wien.svg 
Minden este érinti a Siemensstraße-i S-Bahn Wien.svg  megállóhelyet
 • 33A*: Floridsdorf - Mühlschüttel
 • 34A*: Heiligenstadt U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Kreilplatz - Amsthaus Muthgasse
 • 35A: Salmannsdorf - Nordbergbrücke U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
 • 36A*: Jedlesee, Bellgasse - Großjedlersdorf, Skraupstraße
 • 37A: Dänenstraße - Engerthstraße, Traisengasse
 • 38A: Heiligenstadt U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Leopoldsberg
 • 39A: Jägerstraße U-Bahn Wien.svg  - Sievering
 • 40A: Schottentor U-Bahn Wien.svg  - Döblinger Friedhof
 • 41A: Pötzleinsdorf - Neustrifter Friedhof, 3. Tor
 • 47A: Unter Sankt Veit U-Bahn Wien.svg  - Baumgartner Höhe, Pulmologisches Zentrum
 • 48A: Baumgartner Höhe - Dr. Karl Renner Ring U-Bahn Wien.svg 
 • 51A: Ottakringer Bad - Kennedybrücke, Hietzing U-Bahn Wien.svg 
 • 57A: Burgring U-Bahn Wien.svg  - Anschützgasse
 • 59A: Karlsplatz, Oper U-Bahn Wien.svg  Logo Wiener Lokalbahn.svg  - Philadelphiabrücke U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  Logo Wiener Lokalbahn.svg 
 • 60A: Liesing S-Bahn Wien.svg  - Atzgersdorf S-Bahn Wien.svg  - Liesing S-Bahn Wien.svg 
Körjárat a Breitenfurter Str. - Endresstr. - Rodaunerstr. útvonalon
 • 62A: Bf. Wien Meidling U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  Logo Wiener Lokalbahn.svg  - Liesing S-Bahn Wien.svg 
 • 63A: Wienerbergstraße - Am Rosenhügel
 • 64A: Bf. Hetzendorf S-Bahn Wien.svg  - Liesing S-Bahn Wien.svg 
 • 65A: Reumannplatz U-Bahn Wien.svg  - Inzersdorf, Zetschegasse
 • 66A: Reumannplatz U-Bahn Wien.svg  - Alt Erlaa U-Bahn Wien.svg  - Liesing S-Bahn Wien.svg 
 • 67A: Reumannplatz U-Bahn Wien.svg  - Bíróstraße, Jochen Rindt Straße
 • 68A: Reumannplatz U-Bahn Wien.svg  - Laaer Berg, Kurpark Nordoesteingang
 • 69A: Südtiroler Platz U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Simmering U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
 • 70A: Reumannplatz U-Bahn Wien.svg  - Inzersdorf, Großmarkt
 • 72A: Gasometer U-Bahn Wien.svg  (Bécsi Aréna) - Hasenleitengasse
 • 73A: Simmering U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Landwehrstraße (HUMA Bevásárlóközpont) - Alberner Hafenzufahrstraße
 • 74A: Stubentor U-Bahn Wien.svg  - Sankt Marx, Leberstraße S-Bahn Wien.svg 
 • 76A: Simmering, Grillgasse U-Bahn Wien.svg  - Landwehrstraße (HUMA Bevásárlóközpont) - Kaisebersdorf
 • 77A: Rennweg S-Bahn Wien.svg  - Prater, Lusthaus
 • 80A: Praterstern, Bf. Wien Nord U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Schlachtausgasse U-Bahn Wien.svg 
 • 82A: Stadion U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Praterstern, Bf. Wien Nord U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
 • 83A: Arnikaweg - Erzherzog-Karl Straße S-Bahn Wien.svg 
 • 84A: Schlachtausgasse U-Bahn Wien.svg  - Donaustadtbrücke - Zachgasse
 • 90A: Kaisermühlen, Vienna International Center U-Bahn Wien.svg  - Gansehäufel
 • 91A: Kaisermühlen, Vienna International Center U-Bahn Wien.svg  - Ölhafen, Neue Donau
 • 92A: Kaisermühlen, Vienna Internation Center U-Bahn Wien.svg  - Siedlung Wulzendorf
 • 93A: Kagran U-Bahn Wien.svg  - Aspernstraße, Oberdorfstraße
 • 94A: Kagran U-Bahn Wien.svg  - Erzherzog-Karl Straße
 • 97A: Aspern, Oberdorfstraße - Hausfeldstraße
 • 98A: Hirschstetten Ort - Eßling Schule

B[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A B jelzésű autóbuszokat nem a WL, hanem magántársaságok (mint a Dr. Richard) üzemeltetik. Ezen vonalak listája:

 • 7B: Schedifkaplatz - Business Park Vienna
 • 20B: Floridsdorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Kaisermühlen, VIC U-Bahn Wien.svg 
 • 33B: Floridsdorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Strebersdorf
 • 35B: Neustift am Walde - Hütteldorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
 • 42B: Hernals S-Bahn Wien.svg  - Schafberg
 • 43B: Neuwaldegg - Cobenzl
 • 44B: Hernals S-Bahn Wien.svg  - Mitterberg
 • 45B: Ottakring U-Bahn Wien.svg  - An der Scheibenwiese
 • 46B: Ottakring U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Ottakringer Bad - Predigtstuhl - Ottakring U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
Körjárat, a 146B ellenkező irányába közlekedik
 • 53B: Unter St.Veit U-Bahn Wien.svg  - Hütteldorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
 • 54B: Ober St.Veit U-Bahn Wien.svg  - Wolkersbergenstraße - Stock im Weg - Ober St.Veit U-Bahn Wien.svg 
Körjárat, az 55B ellenkező irányába közlekedik
 • 55B: Ober St.Veit U-Bahn Wien.svg  - Stock im Weg - Wolkersbergenstraße - Ober St.Veit U-Bahn Wien.svg 
Körjárat, az 54B ellenkező irányába közlekedik
 • 56B: Hietzing U-Bahn Wien.svg  - Rosenhügel - Maurer Hauptplatz - Hietzing U-Bahn Wien.svg 
Körjárat, Hietzing–Stranzenberggasse szakasz kivételével a 156B ellenirányú járata
 • 58B: Hietzing U-Bahn Wien.svg  - Atzgersdorf
 • 60B: Hermesstraße - Lainzer Tor
 • 80B: Krieau - Kaiserebersdorf, Münnichplatz
 • 95B: Erzherzog-Karl-Straße S-Bahn Wien.svg  - Rautenweg
 • 96B: Schillwasserweg - Neubreitenlee
 • 99B: Eßling Schule - Wegmayersiedlung - Eßling Schule
 • 99B: Eßling Schule - Schafflerhof - Eßling Schule
 • 146B: Ottakring U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Predigtstuhl - Ottakringer Bad - Ottakring U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
Körjárat, a 46B ellenkező irányába közlekedik
 • 156B: Hietzing U-Bahn Wien.svg  - Maurer Hauptplatz - Rosenhügel - Hietzing U-Bahn Wien.svg 
Körjárat, Hietzing–Stranzenberggasse szakasz kivételével az 56B ellenkező irányába közlekedik
 • 171: Kaiserebersdorf, Münnichplatz - Zentralfriedhof - Schwechat, Volksbank
Környéki járat, üzemeltetve a WL által

N[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az N jelölésű autóbuszok az éjszakai autóbuszok. Ezekből 23 járja a várost, átlagosan 60 perces járatsűrűséggel 0.30 és 4.30 (bizonyos vonalakon 0.00 és 5.30) között. A 23 éjszakai vonal:

 • N6: Enkplatz, Grillgasse - Handelskai
 • N20: Edmund-Hawranek-Platz - Am Heidjöchl, Huasfeldstraße
 • N25: Adolf-Loos-Gasse - Schwedenplatz
 • N26: Guntherstraße, Stadtgrenze - Schwedenplatz
 • N29: Floridsdorf - Praterbrücke
 • N31: Stammersdorf B7 - Schwedenplatz
 • N35**: Salmannsdorf - Nußdorfer Straße
 • N36**: Nußdorf - Schottentor
 • N38: Grinzing - Schottentor
 • N41: Pözleinsdorf - Schottentor
 • N43: Neuwaldegg - Schottentor
 • N46**: Psychiatrisches Krankenhaus - Kärtner Ring, Oper
 • N49: Hütteldorf, Bujattigasse - Kärtner Ring, Oper
 • N50**: Badgasse - Kärtner Ring, Oper
 • N58**: Hummelgasse - Kärtner Ring, Oper
 • N60: Maurer Hauptplatz - Kärtner Ring, Oper
 • N62: Hermesstraße - Kärtner Ring, Oper
 • N64**: Siebenhirten - Handelskai
 • N66: Liesing - Kärtner Ring, Oper
 • N67: Oberlaaer Straße - Kärtner Ring, Oper
 • N71: Svetelskystraße - Kärtner Ring, Oper
 • N75: Gasometer (Bécsi Aréna) - Kärtner Ring, Oper

ASTAX[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ASTAX (Anrufsammelntaxi) egy nyugaton előszeretettel használt tömegközlekedési szolgáltatás. Ennek értelmében az utas felhív egy telefonszámot (+1-7909-424-xx, ahol xx a vonal száma), majd közli, hogy melyik vonal melyik megállójából szeretne indulni egy megadott időpontban, melyik irányba és persze meddig. Ezt követően az autóbusz 'érte megy'. Az ASTAX járatok mindegyikét a WL üzemelteti; ezek vonalhálózata:

 • 19A: Alaudagasse - Alaudagasse
Körjárat, útvonala megegyezik a normál üzemű 19A vonaléval
 • 25A: Postamt - Süßenbrunner Platz
 • 30A: Freiheitsplatz - Großjedelsdorf
 • 41A: Pötzleinsdorf - Neustift am Walde
Útvonala megegyezik a normál üzemű 41A vonaléval
 • 44T: Güpferlingerstraße - Oberwiedenstraße
 • 83A: Arnikaweg - Erzherzog-Karl Straße S-Bahn Wien.svg 
Útvonala megegyezik a normál üzemű 83A vonaléval
 • 99B: Eßling Schule - Eßling Schule
Körjárat, útvonala megegyezik a normál üzemű 99B vonaléval
 • N17: Himberger Straße - Unterlaa
 • N20: Kagraner Platz - Neu Eßling
 • N29: Praterbrücke - Praterstern
 • N35: Salmannsdorf - Nußdorfer Straße
 • N36: NußdorferPlatz - Nußdorfer Straße
 • N54: Westbahnhof - Baumgartenbrücke
 • N61: Maurer Hauptplatz - Liesing
 • N64: Alterlaa - Siebenhirten
 • N68: Quellenplatz - Laaer Berg
 • N90: Feiertag Kaisermühlen - Aspern

Fontos megjegyezni, hogy az ASTAX járatok csak a nap bizonyos szakában közlekednek. Ezek az időpontok vonalanként eltérőek.

Jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • *: Vasár- és ünnepnapokon nem közlekedik (egyes vonalak szombaton se)
 • **: Csak szombat, vasár- és ünnepnapokon közlekedik
 • S-Bahn Wien.svg : Átszállási lehetőség S-Bahnra
 • U-Bahn Wien.svg : Átszállási lehetőség metróra (U-Bahn)
 • Logo Wiener Lokalbahn.svg : Átszállási lehetőség a Lokalbahnra

A zárójeles jelölések mind a menetrendekben, mind pedig a járművek kijelzőin megtalálhatóak (gyakran piktogramok formájában).

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wiener Linien című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bécs közlekedése témájú médiaállományokat.