Bécs közlekedése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bécs vasút- és metróvonalai
A Ring és környéke villamos- és metróvonalai

Bécs közlekedése több részre tagolódik: a vasútra, a közútra, a légi- és a vízi járatokra és természetesen a városon belüli tömegközlekedésre.

Légi közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Schwechat a levegőből nézve

Bécs reptere a tőle 22 km-re található Bécs-Schwechati nemzetközi repülőtér, német nevén Flughafen Schwechat, amely mind utas-, mind pedig teherforgalom szempontjából fontos légikikötő. Többek között az osztrák üzemeltetésű Austrian Airlines és SkyEurope légitársaságok bázisrepülőtere. Két kifutója és egy terminálépülete alkalmas mindenféle gép fogadására, beleértve a Boeing 747 és az Airbus A380-at is. Innen elsősorban belföldre, valamint Európába (főleg Németországba), Nyugat-Ázsiába és Észak-Amerikába indítanak járatokat.

A repülőtér a városból az A4-es autópályán, a 9-es számú főúton, az S 7 -es S-Bahnnal vagy a CAT -tel (City Airport Train) közelíthető meg. Wien Meidling vasútállomástól és a Westbahnhoftól körülbelül 60 percenként indulnak reptéri buszok.

Vasúti közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Bécs környéki vasútvonalak térképe (VOR)
A Westbahnhof épülete a szomszédos Europaplatzról nézve az állomás átépítésének megkezdése előtt
A hütteldorfi állomás

Távolsági vasutak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (Osztrák Szövetségi Vasutak) jelentős vonatállománya Bécsből indul vagy ide érkezik. A város nagyobb pályaudvarai:

Ezek közül a legnagyobb nemzetközi forgalmat a Westbahnhof bonyolítja, de például a Győr–Bécs és a Fertőszentmiklós–Bécs viszonylatú EuRegio személyvonatok a Südbahnhofot használják, és ide érkeznek a pozsonyi, néhány lengyel és német vonatpár, valamint a Südbahnon keresztül Olaszország felől érkező járatok, míg a soproni és más GYSEV-járatokat Wien Meidling szolgálja ki. Mindegyik pályaudvar közvetlenül vagy közvetve elérhető metróval, megkönnyítve az esetleges átszállást. A Südbahnhofot a 2009-ben kezdődött átépítés következtében nagyrészt elbontották, így a Magyarországra/ról induló/érkező vonatok az alábbiak szerint közlekednek:

 • EuRegio személyvonatok (Győr <-> Bécs): továbbra is a Südbahnhof (1-9. vágány) maradt
 • EC, EN és a nemzetközi gyorsvonatok: mindegyik megáll Wien Meidlingban

A Südbahnhof ideiglenes működése során megmaradó összeköttetések:

 • 1-9(-11.) vágány: EuRegio személyvonatok, valamint S-Bahn szerelvények (S 7 ,  S8 , S 60 , S 80 )
 • Az eredeti, 10-19. vágányokat elbontották, a jelenlegi 10-es és 11-est más vágánykapcsolatból alakították ki
 • 21-22. vágány: Elővárosi vonatok, valamint S-Bahn szerelvények (S 1 , S 2 , S 3 ,  S5 ,  S6 ,  S8 ,  S,  S15 )

A városi tömegközlekedési térképek a vasútvonalakat fekete színnel jelölik.

Elővárosi (S-Bahn) S-Bahn Wien.svg [szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bécsi S-Bahn emblémája
A Bécs környéki S-Bahn-vonalak térképe
S-Bahn-szerelvény (Talent)

A Bécs környéki elővárosi vasutak (kb. a HÉV-nek felel meg) rengeteg utast szállítanak nap mint nap; megközelítőleg 300 000 főt. Működtetésüket az Osztrák Szövetségi Vasutak végzi.

Előnye többek között, hogy rendelkezik:

 • ütemes menetrenddel
 • kifejezetten jó összeköttetéssel más közösségi közlekedési eszközökkel, s illeszkedik a különböző régiók tarifaszabályozásába és a különböző közlekedési társaságok működésébe
 • általában motorvonatokból áll, amelyekre jellemző a gyors utascsere (sok és széles ajtóval, nagy befogadóképességgel és az átlagosnál jobb gyorsulással)
 • megemelt (akadálymentesített) peronokkal, hogy a velük egy szintben lévő utastér ezáltal is gyorsabbá tegye a ki- és beszállást

A Bécs és környéki S-Bahn vonalak:

 • S 1 : Floridsdorf - Gänserndorf
 • S 2 : Floridsdorf - Mistelbach (- Laa/Thaya)
 • S 3 : Floridsdorf - Hollabrunn
 •  S5 : Floridsdorf - Hollabrunn
 •  S6 : Meidling (Philadelphiabrücke) - Wiener Neustadt
 • S 7 : Floridsdorf - Schwechat (Repülőtér) - Wolfsthal
 •  S8 : Südbahnhof - Floirdsdorf
 •  S: Meidling (Philadelphiabrücke) - Wiener Neustadt
 •  S15 : Meidling (Philadelphiabrücke) - Unter Purkersdorf
 • S 40 : Franz-Josefs-Bhf. - Tulln (- St. Pölten)
 • S 45 : Handelskai - Hütteldorf
 • S 50 : Westbahnhof - Tullnerbach-Pressbaum (- Rekawinkel)
 • S 60 : Südbahnhof - Bruck a.d. Leitha (- Parndorf Ost - Neusiedl am See)
 • S 80 : Südbahnhof - Hausfeldstraße

Létezik egy ún. fővonal is, amelyen valamennyi fent felsorolt S-Bahn közlekedik. Ez a vonal Bécs belvárosának mondhatni a határa, amelyen az alábbi vonalak szerelvényei járnak: S 1 , S 2 , S 3 ,  S5 ,  S6 , S 7 ,  S8 ,  S,  S15 . Ez egy ún. kiegészítő vonal, tehát a járatok nem mindegyike érinti. Ez a vonal a következő:
Floridsdorf - Handelskai - Traisengasse - Praterstern (Bhf. Wien-Nord) - Landstraße (Bhf. Wien-Mitte) - Rennweg (az S 7  itt válik ki) - Quartier Belvedere - Hauptbahnhof - Matzleinsdorfer Platz - Philadelphiabrücke (Bhf. Wien-Meidling)

A térképek (általánosan) sötétkék színnel jelölik.

Bécs–Baden vasút (WLB) Logo Wiener Lokalbahn.svg [szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A WLB térképe

A Wiener Lokalbahnen AG BécsBaden viszonylatban közlekedő vonala, a Wiener Lokalbahn (Badner Bahn néven is ismert) az egyetlen (magyar értelemben) igazán HÉV-nek nevezhető vonal. Mint a nevében is benne van, Bécs és Baden városát köti össze. Ez a távolság 27,2 km, amelyen napi 30 000 ember ingázik. A vonal belvárosi része egyúttal villamosvonal is: az Opera és a Philadelphiabrücke (Wien Meidling) között csaknem végig a 62-es villamos vonalával egyezik meg, ebből a Laurenzgasse és Eichenstrasse megálló között a felszín alatt közlekedik. Ez a vonal is tagja a VOR közlekedési szövetségnek.

Vasút létére 650, 750 illetve 850 V a felsővezeték feszültsége, ami jóval elmarad az Ausztriában szokásos más vonalakétól.

Csúcsidőszakban 7-8 percenként, míg egyéb időszakban 15 percenként jár.[1] A vonal két végállomása: Bécs, Opera (Wien - Karlsplatz, Oper) és Baden, Josefsplatz, de egyes forgalmi időszakokban rövidített, sűrítő betétjáratok is közlekednek Bécs, Wolfganggasse és Wiener Neudorf végállomásokkal.

A térképek erősen sötétkék vagy zöldes-kék színnel jelölik.

City Airport Train (CAT )[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

CAT-szerelvény a Schwechati repülőtér felé

A City Airport Train a schwechati repülőteret köti össze a várossal, rendkívül magas komfortfokozattal. A repülőtérről a városba (Landstraße, Wien Mitte pályaudvar) 16 perc alatt jut el. Menet közben információs monitorok tájékoztatják az utasokat a légitársaságok ajánlatairól, a városi programokról és egyéb információkról. Az utaskísérők a vonat indulását követően angol és német nyelven köszöntik az utasokat.

Az egy útra szóló vonaljegy ára 8 €, míg a menettértié 15 €. A jegyek automatákból, interneten keresztül és pénztárakból egyaránt megválthatók. Az utazást könnyítendő, az Austrian Airlines a központi pályaudvar indulási szintjén ún. check-in részleget helyezett el, így aki az AUA-val utazik, és a reptérre való kijutáshoz a CAT-ot veszi igénybe, az már itt feladhatja a csomagját. CAT-TAXI-val, a vonatéhoz hasonló komfortszinten juthat el az utas a vonathoz/tól.

A vonatok hétfőtől szombatig 5.30 és 23.30 között közlekednek, irányonként 30 perces intervallummal.

Tervezik, hogy a vonalat meghosszabbítsák a Štefánik pozsonyi repülőtérig.

A térképek sárgászöld színnel jelölik.

Közúti közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Úthálózat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Bécs környéki autópályák és autóutak

Az egész városban (szinte kivétel nélkül) fizetni kell a parkolásért, amit automatáknál, SMS-ben, WAP-on vagy weben lehet eszközölni. Akik nem fizetnek parkolási díjat, azok autóját a rendőrség vagy a parkolásellenőrzés elszállíttatja. Az autó kiváltása díja a szabálysértés mértékének megfelelően változik.

A várost az alábbi utak érintik:

Autóbusz-közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Regionális buszjáratok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A regionális autóbuszjáratokat az ÖBB-Postbuson kívül nagyszámú magántársaság üzemelteti. Ezek elsősorban Niederösterreich (Alsó-Ausztria) és Burgenland tartományokba közlekednek.

Nemzetközi buszjáratok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nemzetközi forgalomban közlekedő autóbuszok (beleértve a Magyarországra/ról közlekedő járatokat is) az erdbergi nemzetközi autóbuszállomásra érkeznek. A Szlovákiába közlekedő járatok általában a Südtiroler Platz-i, a Csehországba indulók főleg a Pratersternen található buszállomást használják. A menetidő Bécs és Budapest között megközelítőleg 3 óra; ezen a viszonylaton több autóbusztársaság (pl.: Volánbusz, Orangeways) is közlekedtet járatokat.

Városi közösségi közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A »leggyorsabb utak« térképe

A város tömegközlekedésének (autóbusz, villamos, metró) legjelentősebb részét a Wiener Linien (továbbiakban: WL) látja el, amely a Wiener Stadtwerke Holding tagja. A társaság közel 7700 munkahelyet biztosít. 2007-ben 793 millió utast szállított, ami a cég történelmében rekordnak számít. Az utasok 24%-a (megközelítőleg minden negyedik) diák. Az emberek 36%-a választja a WL járatait a városban való utazáshoz.

A társaság jelmondata: Die Stadt gehört Dir. (Tiéd a város!)

A cég fenntart összesen

 • 5 metróvonalat (U-Bahn) 65,1 km hosszan (évi 476,7 millió utassal)
 • 30 villamosvonalat 227,3 km hosszan (200,4 millió utassal)
 • 60 nappali-, 23 éjszakai- és 18 ASTAX-autóbuszvonalat 669,1 km hosszan (116 millió utassal).

A bécsi metró hétvégén az éjszakai órákban is közlekedik, 15 perces időközönként. A nappali járatok átlagban 5.30 és 0.30 között közlekednek változó sűrűséggel.

Tarifarendszer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bécs tömegközlekedése része a VOR (Verkehrsverbund Ost-Region) közlekedési szövetségnek, amely zónás tarifarendszert használ. Bécs közigazgatási határáig terjed a 100-as zóna ("Kernzone"). Ezen belül egységes a díjszabási rendszer. A városon kívüli zónák jelölése háromjegyű számmal történik.

Jegytípusok és jegyárak (2012. május 1-jétől):

 • Egy utazásra szóló jegy: elővételben 2,10 €, a járművön 2,20 € (egy irányban, zónán belül korlátlan számú átszállásra jogosít)
 • Félárú jegy (gyermek, kutya, kerékpár): elővételben 1,00 €; a járművön 1,10 € (felnőtteknek metrón két állomásig, vagy szakaszhatárig busszal és villamossal)
 • 2 alkalomra szóló, senior jegy (65 év felett): 2,50 €
 • Bevásárlójegy (hétköznap 8-20 óra közt): 5,40 €
 • 24 órás jegy: 7,10 €
 • 48 órás jegy: 12,40 €
 • 72 órás jegy: 15,40 €
 • Bécs kártya (Működése megegyezik a Budapest kártyáéval): 19,90 €
 • Hetijegy (naptári hétre): 15 €
 • 8 napos jegy (szabadon választható, egymást nem feltétlenül követő napokra, együtt utazók is használhatják, de mindegyiküknek külön csíkot kell érvényesíteni): 33,80 €
 • Havijegy (naptári hónapra): 45,00 €
 • Éves bérlet: 365 € (fénykép szükséges)
 • Gyerekek 6 év alatt mindig, 15 év alatti gyerekek vasárnap, és a bécsi iskolaszüneti napokon ingyen utazhatnak, az életkor igazolásához igazolvány kell.

A jegyeket rendszeresen ellenőrzik. A jegy nélkül utazók büntetése 103 €.

Jegyek kaphatóak a VOR-automatáknál, a nagyobb állomásoknál lévő pénztáraknál, trafikokban, valamint az összes postahivatalban, városszerte. A diákbérleteket kizárólag osztrák diákigazolvánnyal rendelkezők vehetik igénybe (nemzetközi diákigazolvánnyal sem). Érdekesség, hogy míg Magyarországon a havi bérletek a tárgyhót követő 5. nap 24. órájáig érvényesek, addig Bécsben csak a tárgyhót követő 2. nap végéig. Interneten és SMS-ben is vásárolható vonal-, illetve napijegy. Ennek előnye, hogy így a vonaljegy 90 percig érvényes; hátránya viszont, hogy az elővételi árhoz képest 30 eurocenttel drágább.

Utastájékoztatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

U6 Burggasse-Stadthalle (hang: Franz Kaida)
U1 Leopoldau (hang: Franz Kaida)

Az utastájékoztatás rendkívül fejlett. Az összes vonal minden járművén található automata hangosbemondás, amely tájékoztatja az utast a következő megállóról, valamint átszállási kapcsolatairól (amennyiben vannak). A metrón közli azt is, hogy melyik oldalon lesz a peron.

Egyre több megállóhelyen található elektronikus kijelző berendezés, amely percre pontosan kiírja, mikor jön a következő járat, emellett a végállomását is feltünteti. Jelzi továbbá, hogy kerekesszékkel igénybe vehető-e a jármű.

A metrók kijelzőjének két oldalán egy-egy kigyulladó kis nyíl mutatja, hogy melyik oldalon nyithatóak majd az ajtók a következő állomásnál. Az ajtókat megállás után az utasok nyithatják ki egy gomb megnyomásával vagy kar meghúzásával (Mint Magyarországon a HÉV-en, nem nyílnak ki feleslegesen maguktól.)

Ahány ország, annyiféle lehetőség létezik arra, hogy milyen utastájékoztatás történik, amikor a metró az állomásról indulni készül. Bécsben automata hang figyelmezteti az utasokat a Steigen Sie nicht mehr ein!! (kérem, fejezzék be a felszállást!) üzenettel, majd ezt követően egy-két másodperces búgó hang/szaggatott sípszó következik. Ezután az ajtók becsukódnak és a vonat elhagyja az állomást, miközben bemondják a zug färst ab! szignált.

1968-2013 között Fanz Kaida volt az utastájékoztató hang, amely a ding-dong hanggal a Winer Liniennek jellegzetessége volt. 2012-ben szavazást indítottak az új hangról, amin Angela Schneider nyert összesen 2000 szavazattal. Azóta többen vissza akarják kapni Franz Kaidát. Az újítást azért vezették be, hogy a turisták könnyebben tájékozódjanak. Ez viszont visszafele sült el, mert a női hang könnyebben elvész, nem figyelemfelhívó. Az új hangok bevezetésekor például eltűnt a korábbi „Zurückbleiben, bitte!”, helyette a „Steigen Sie nicht mehr ein!” felszólítás hangzik el, amelyet sok utas kifejezetten udvariatlan parancsnak tart. De többen felvetették azt is, hogy miért kellett az átszállási kapcsolatok esetében az „Umsteigen zu den Linien...” szavakat a rövid „Umsteigen zu...” fordulatra cserélni. Sokan ennek kapcsán azt vetik fel, hogy hiába tanítják a fiatalokat a választékos nyelvhasználatra, ha maga a hivatalos hangos bemondás is egyre egyszerűsödik. De ugyancsak felmerült kifogásként az is, hogy az átszállási kapcsolatokat túl lassan, túlságosan érthetetlenül sorolja fel az új hang, ami egyébként 1,5 millió euróba került.

Metró (U-Bahn) U-Bahn Wien.svg [szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Volkstheater állomás lejárata

A metróhálózat 5 vonala érinti a város forgalmasabb pontjait, így biztosítva összeköttetést közöttük:

Tervezett vonal; építése 2018-ban kezdődhet.

A vonalakon az átlagos járatsűrűség hétköznap csúcsidőben 2-5 perc, egyéb időszakban 5-8 perc. A vonatok szenteste, szilveszterkor, minden hétvégén és további 3 napon (december 8., 25., 26.) 17 órától éjszaka is negyedóránként közlekednek.[2]

Villamos (Straßenbahn)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Villamosmegálló
A bécsi villamosok négy nemzedéke
E1 típusú villamos a Ringen (Körúton)
ULF típusú villamos

A villamoshálózat 31 vonalból áll. Ezek keresztül-kasul átszelik az egész várost:

 • D: [[D villamos|Südbahnhof S-Bahn Wien.svg  - Nussdorf, Beethovengang]]
 • O: Migerkastraße - Praterstern, Bf. Wien Nord U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
 • 1: Stefan-Fadinger-Platz - Prater, Hauptallee
 • 2: Ottakringer Straße/Erdbrustgasse - Friederich-Engels-Platz
 • 5: Praterstern, Bf. Wien Nord U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Westbahnhof U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
 • 6: Burggasse, Stadthalle - Zentralfriedhof, 3. Tor
 • 9: Westbahnhof U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Wallrissstraße
 • 10: Dornbach, Güpfelingerstraße - Kennedybrücke, Hietzing U-Bahn Wien.svg 
 • 18: Burggasse, Stadthalle U-Bahn Wien.svg  - Schlachthausgasse U-Bahn Wien.svg 
 • 25: Floridsdorf - Oberdorfstraße
 • 26: Edmund-Hawranek-Platz - Oberdorfstraße
 • 30*: Floridsdorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Stammersdorf
 • 31: Schottenring U-Bahn Wien.svg  - Stammersdorf
 • 33: Friedrich-Engels-Platz - Josefstädter Straße U-Bahn Wien.svg 
 • 37: [[37-es villamos (Bécs)|Schottentor U-Bahn Wien.svg  - Hohe Warte]]
 • 38: Schottentor U-Bahn Wien.svg  - Grinzing
 • 40: Schottentor U-Bahn Wien.svg  - Gersthof, Herbeckstraße
 • 41: Schottentor U-Bahn Wien.svg  - Pötzleinsdorf
 • 42: Schottentor U-Bahn Wien.svg  - Währing, Antonigasse
 • 43: Schottentor U-Bahn Wien.svg  - Neuwaldegg
 • 44: Schottentor U-Bahn Wien.svg  - Dornbach, Güpferlingstraße
 • 46: Dr.-Karl-Renner-Ring U-Bahn Wien.svg  - Joachimsthalerplatz
 • 49: Dr.-Karl-Renner-Ring U-Bahn Wien.svg  - Hütteldorf, Bujattigasse
 • 52: Westbahnhof U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Baumgarten
 • 58: Westbahnhof U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Unter Sankt Veit, Hummelgasse
 • 60: Hietzing U-Bahn Wien.svg  - Rodaun
 • 62: Karlsplatz, Oper U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  Logo Wiener Lokalbahn.svg  - Lainz, Wolkersbergenstraße
 • 67: Otto-Probst-Platz - Kurzentrum Oberlaa
 • 71: Schubertring - Zinnergasse/Kaiserebersdorfer Straße

Egy tervezett módosítás szerint a D villamosból 3-as, míg a 71-esből 4-es villamos lesz.

Autóbusz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Autóbuszmegálló
48A várakozik a végállomáson
74A Sankt Marx S-Bahn Wien.svg  felé
68A (Dr. Richard)
Minibusz a 3A vonalán Schottenring U-Bahn Wien.svg  felé

Általában a nagyobb fővárosok autóbuszhálózata minimum 100 vonalból áll - ez Bécsre nem érvényes. Mivel a villamosvonalak igen sűrűn szelik át a várost, az autóbuszvonalak csak a villamossal el nem látott részeken találhatók: 2010-ben Bécsben 61 nappali és 23 éjszakai vonal volt.

Bécsben egy érdekes viszonylatnév-jelölési rendszert vezettek be. Ennek értelmében a villamosok száma után nincs semmilyen betűjel, a metrók vonalszáma előtt egy U, az S-Bahnok vonalszáma előtt egy S, míg az autóbuszok viszonylatszáma mögött egy A vagy B betű található – általában attól függően, hogy az autóbuszt a WL üzemelteti-e vagy sem. Az A jelzésűek általában, néhány kivétellel a WL-hez tartoznak, míg B-vel jelölt járatokat nem a WL üzemelteti, hanem környéki autóbusztársaságok (a WL alvállalatai), elsősorban a Dr. Richard. Az éjszakai buszjáratokat a járatszám elé írt N betű jelzi (Nachtbus).

A[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 61 A jelzésű vonal listája:

 • 1A*: Stubentor U-Bahn Wien.svg  - Schottentor U-Bahn Wien.svg 
 • 2A*: Schwedenplatz U-Bahn Wien.svg  - Kirchengasse U-Bahn Wien.svg 
 • 3A*: Schottenring U-Bahn Wien.svg  - Schwazerbergplatz
 • 4A: Karlsplatz U-Bahn Wien.svg  Logo Wiener Lokalbahn.svg  - Rotundenbrücke, Wittelsbachstraße
 • 5A: Brigittenau, Griegstraße - Nestroyplatz U-Bahn Wien.svg 
 • 7A: Bf. Wien Meidling S-Bahn Wien.svg  - Reumannplatz U-Bahn Wien.svg 
 • 8A: Bf. Wien Meidling S-Bahn Wien.svg  - ORF-Zentrum, Küniglberg
 • 9A*: Philadelphiabrücke, Bf. Wien Meidling U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Meidling Hauptstraße U-Bahn Wien.svg 
 • 10A: Bf. Heiligenstadt U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Niederhofstraße U-Bahn Wien.svg 
 • 11A: Krieau U-Bahn Wien.svg  - Heiligenstadt U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
 • 12A: Possingergasse - Eichenstraße Logo Wiener Lokalbahn.svg 
 • 13A: Südbahnhof S-Bahn Wien.svg  - Alser Straße, Skodagasse
 • 14A: Neubaugasse U-Bahn Wien.svg  - Reumannplatz U-Bahn Wien.svg 
 • 15A: Meidling Haupstraße U-Bahn Wien.svg  - Grillgasse U-Bahn Wien.svg 
 • 16A: Hetzendorf - Inzersdorf, Richard-Strauss Straße
 • 17A: Wienerfeld - Unterlaa, Stadtgrenze
 • 19A*: Alaudagasse - Alaudagasse
Körjárat a Favoritenstr. - Oberlaaer Str. - Großmarktstr. - Franz-Koci Str. - Alaudagasse útvonalon
 • 23A: Kagraner Platz U-Bahn Wien.svg  - Hausfeldstraße S-Bahn Wien.svg 
 • 24A: Kagraner Platz U-Bahn Wien.svg  - Invalidensiedlung
 • 25A: Rennbahnweg U-Bahn Wien.svg  - Süßenbrunner Platz
Iskolai időszakban és minden este a Kagraner Platz U-Bahn Wien.svg  - Süßenbrunn S-Bahn Wien.svg  útvonalon közlekedik
 • 26A: Kagran U-Bahn Wien.svg  - Groß-Enzersdorf
 • 27A: Kagran U-Bahn Wien.svg  - Erzherzog-Karl Straße S-Bahn Wien.svg 
 • 28A: Floridsdorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Großfeldsiedlung, Bubergasse
 • 29A: Floridsdorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Leopoldau U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Großfeldsiedlung U-Bahn Wien.svg 
 • 30A: Stammersdorf, Freiheitsplatz - Siemensstraße S-Bahn Wien.svg 
 • 31A: Kagraner Platz U-Bahn Wien.svg  - Jochbergengasse
 • 32A: Leopoldau U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Strebersdorf S-Bahn Wien.svg 
Minden este érinti a Siemensstraße-i S-Bahn Wien.svg  megállóhelyet
 • 33A*: Floridsdorf - Mühlschüttel
 • 34A*: Heiligenstadt U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Kreilplatz - Amsthaus Muthgasse
 • 35A: Salmannsdorf - Nordbergbrücke U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
 • 36A*: Jedlesee, Bellgasse - Großjedlersdorf, Skraupstraße
 • 37A: Dänenstraße - Engerthstraße, Traisengasse
 • 38A: Heiligenstadt U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Leopoldsberg
 • 39A: Jägerstraße U-Bahn Wien.svg  - Sievering
 • 40A: Schottentor U-Bahn Wien.svg  - Döblinger Friedhof
 • 41A: Pötzleinsdorf - Neustrifter Friedhof, 3. Tor
 • 47A: Unter Sankt Veit U-Bahn Wien.svg  - Baumgartner Höhe, Pulmologisches Zentrum
 • 48A: Baumgartner Höhe - Dr. Karl Renner Ring U-Bahn Wien.svg 
 • 51A: Ottakringer Bad - Kennedybrücke, Hietzing U-Bahn Wien.svg 
 • 57A: Burgring U-Bahn Wien.svg  - Anschützgasse
 • 59A: Karlsplatz, Oper U-Bahn Wien.svg  Logo Wiener Lokalbahn.svg  - Philadelphiabrücke U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  Logo Wiener Lokalbahn.svg 
 • 60A: Liesing S-Bahn Wien.svg  - Atzgersdorf S-Bahn Wien.svg  - Liesing S-Bahn Wien.svg 
Körjárat a Breitenfurter Str. - Endresstr. - Rodaunerstr. útvonalon
 • 62A: Bf. Wien Meidling U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  Logo Wiener Lokalbahn.svg  - Liesing S-Bahn Wien.svg 
 • 63A: Wienerbergstraße - Am Rosenhügel
 • 64A: Bf. Hetzendorf S-Bahn Wien.svg  - Liesing S-Bahn Wien.svg 
 • 65A: Reumannplatz U-Bahn Wien.svg  - Inzersdorf, Zetschegasse
 • 66A: Reumannplatz U-Bahn Wien.svg  - Alt Erlaa U-Bahn Wien.svg  - Liesing S-Bahn Wien.svg 
 • 67A: Reumannplatz U-Bahn Wien.svg  - Bíróstraße, Jochen Rindt Straße
 • 68A: Reumannplatz U-Bahn Wien.svg  - Laaer Berg, Kurpark Nordoesteingang
 • 69A: Südtiroler Platz U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Simmering U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
 • 70A: Reumannplatz U-Bahn Wien.svg  - Inzersdorf, Großmarkt
 • 72A: Gasometer U-Bahn Wien.svg  (Bécsi Aréna) - Hasenleitengasse
 • 73A: Simmering U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Landwehrstraße (HUMA Bevásárlóközpont) - Alberner Hafenzufahrstraße
 • 74A: Stubentor U-Bahn Wien.svg  - Sankt Marx, Leberstraße S-Bahn Wien.svg 
 • 76A: Simmering, Grillgasse U-Bahn Wien.svg  - Landwehrstraße (HUMA Bevásárlóközpont) - Kaisebersdorf
 • 77A: Rennweg S-Bahn Wien.svg  - Prater, Lusthaus
 • 80A: Praterstern, Bf. Wien Nord U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Schlachtausgasse U-Bahn Wien.svg 
 • 82A: Stadion U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Praterstern, Bf. Wien Nord U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
 • 83A: Arnikaweg - Erzherzog-Karl Straße S-Bahn Wien.svg 
 • 84A: Schlachtausgasse U-Bahn Wien.svg  - Donaustadtbrücke - Zachgasse
 • 90A: Kaisermühlen, Vienna International Center U-Bahn Wien.svg  - Gansehäufel
 • 91A: Kaisermühlen, Vienna International Center U-Bahn Wien.svg  - Ölhafen, Neue Donau
 • 92A: Kaisermühlen, Vienna Internation Center U-Bahn Wien.svg  - Siedlung Wulzendorf
 • 93A: Kagran U-Bahn Wien.svg  - Aspernstraße, Oberdorfstraße
 • 94A: Kagran U-Bahn Wien.svg  - Erzherzog-Karl Straße
 • 97A: Aspern, Oberdorfstraße - Hausfeldstraße
 • 98A: Hirschstetten Ort - Eßling Schule

B[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A B jelzésű autóbuszokat nem a WL, hanem magántársaságok (mint a Dr. Richard) üzemeltetik. Ezen vonalak listája:

 • 7B: Schedifkaplatz - Business Park Vienna
 • 20B: Floridsdorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Kaisermühlen, VIC U-Bahn Wien.svg 
 • 33B: Floridsdorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Strebersdorf
 • 35B: Neustift am Walde - Hütteldorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
 • 42B: Hernals S-Bahn Wien.svg  - Schafberg
 • 43B: Neuwaldegg - Cobenzl
 • 44B: Hernals S-Bahn Wien.svg  - Mitterberg
 • 45B: Ottakring U-Bahn Wien.svg  - An der Scheibenwiese
 • 46B: Ottakring U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Ottakringer Bad - Predigtstuhl - Ottakring U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
Körjárat, a 146B ellenkező irányába közlekedik
 • 53B: Unter St.Veit U-Bahn Wien.svg  - Hütteldorf U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
 • 54B: Ober St.Veit U-Bahn Wien.svg  - Wolkersbergenstraße - Stock im Weg - Ober St.Veit U-Bahn Wien.svg 
Körjárat, az 55B ellenkező irányába közlekedik
 • 55B: Ober St.Veit U-Bahn Wien.svg  - Stock im Weg - Wolkersbergenstraße - Ober St.Veit U-Bahn Wien.svg 
Körjárat, az 54B ellenkező irányába közlekedik
 • 56B: Hietzing U-Bahn Wien.svg  - Rosenhügel - Maurer Hauptplatz - Hietzing U-Bahn Wien.svg 
Körjárat, Hietzing–Stranzenberggasse szakasz kivételével a 156B ellenirányú járata
 • 58B: Hietzing U-Bahn Wien.svg  - Atzgersdorf
 • 60B: Hermesstraße - Lainzer Tor
 • 80B: Krieau - Kaiserebersdorf, Münnichplatz
 • 95B: Erzherzog-Karl-Straße S-Bahn Wien.svg  - Rautenweg
 • 96B: Schillwasserweg - Neubreitenlee
 • 99B: Eßling Schule - Wegmayersiedlung - Eßling Schule
 • 99B: Eßling Schule - Schafflerhof - Eßling Schule
 • 146B: Ottakring U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg  - Predigtstuhl - Ottakringer Bad - Ottakring U-Bahn Wien.svg  S-Bahn Wien.svg 
Körjárat, a 46B ellenkező irányába közlekedik
 • 156B: Hietzing U-Bahn Wien.svg  - Maurer Hauptplatz - Rosenhügel - Hietzing U-Bahn Wien.svg 
Körjárat, Hietzing–Stranzenberggasse szakasz kivételével az 56B ellenkező irányába közlekedik
 • 171: Kaiserebersdorf, Münnichplatz - Zentralfriedhof - Schwechat, Volksbank
Környéki járat, üzemeltetve a WL által

N[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az N jelölésű autóbuszok az éjszakai autóbuszok. Ezekből 23 járja a várost, átlagosan 60 perces járatsűrűséggel 0.30 és 4.30 (bizonyos vonalakon 0.00 és 5.30) között. A 23 éjszakai vonal:

 • N6: Enkplatz, Grillgasse - Handelskai
 • N20: Edmund-Hawranek-Platz - Am Heidjöchl, Huasfeldstraße
 • N25: Adolf-Loos-Gasse - Schwedenplatz
 • N26: Guntherstraße, Stadtgrenze - Schwedenplatz
 • N29: Floridsdorf - Praterbrücke
 • N31: Stammersdorf B7 - Schwedenplatz
 • N35**: Salmannsdorf - Nußdorfer Straße
 • N36**: Nußdorf - Schottentor
 • N38: Grinzing - Schottentor
 • N41: Pözleinsdorf - Schottentor
 • N43: Neuwaldegg - Schottentor
 • N46**: Psychiatrisches Krankenhaus - Kärtner Ring, Oper
 • N49: Hütteldorf, Bujattigasse - Kärtner Ring, Oper
 • N50**: Badgasse - Kärtner Ring, Oper
 • N58**: Hummelgasse - Kärtner Ring, Oper
 • N60: Maurer Hauptplatz - Kärtner Ring, Oper
 • N62: Hermesstraße - Kärtner Ring, Oper
 • N64**: Siebenhirten - Handelskai
 • N66: Liesing - Kärtner Ring, Oper
 • N67: Oberlaaer Straße - Kärtner Ring, Oper
 • N71: Svetelskystraße - Kärtner Ring, Oper
 • N75: Gasometer (Bécsi Aréna) - Kärtner Ring, Oper

ASTAX[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ASTAX (Anrufsammelntaxi) egy nyugaton előszeretettel használt tömegközlekedési szolgáltatás. Ennek értelmében az utas felhív egy telefonszámot (+1-7909-424-xx, ahol xx a vonal száma), majd közli, hogy melyik vonal melyik megállójából szeretne indulni egy megadott időpontban, melyik irányba és persze meddig. Ezt követően az autóbusz 'érte megy'. Az ASTAX járatok mindegyikét a WL üzemelteti; ezek vonalhálózata:

 • 19A: Alaudagasse - Alaudagasse
Körjárat, útvonala megegyezik a normál üzemű 19A vonaléval
 • 25A: Postamt - Süßenbrunner Platz
 • 30A: Freiheitsplatz - Großjedelsdorf
 • 41A: Pötzleinsdorf - Neustift am Walde
Útvonala megegyezik a normál üzemű 41A vonaléval
 • 44T: Güpferlingerstraße - Oberwiedenstraße
 • 83A: Arnikaweg - Erzherzog-Karl Straße S-Bahn Wien.svg 
Útvonala megegyezik a normál üzemű 83A vonaléval
 • 99B: Eßling Schule - Eßling Schule
Körjárat, útvonala megegyezik a normál üzemű 99B vonaléval
 • N17: Himberger Straße - Unterlaa
 • N20: Kagraner Platz - Neu Eßling
 • N29: Praterbrücke - Praterstern
 • N35: Salmannsdorf - Nußdorfer Straße
 • N36: NußdorferPlatz - Nußdorfer Straße
 • N54: Westbahnhof - Baumgartenbrücke
 • N61: Maurer Hauptplatz - Liesing
 • N64: Alterlaa - Siebenhirten
 • N68: Quellenplatz - Laaer Berg
 • N90: Feiertag Kaisermühlen - Aspern

Fontos megjegyezni, hogy az ASTAX járatok csak a nap bizonyos szakában közlekednek. Ezek az időpontok vonalanként eltérőek.

Jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • *: Vasár- és ünnepnapokon nem közlekedik (egyes vonalak szombaton se)
 • **: Csak szombat, vasár- és ünnepnapokon közlekedik
 • S-Bahn Wien.svg : Átszállási lehetőség S-Bahnra
 • U-Bahn Wien.svg : Átszállási lehetőség metróra (U-Bahn)
 • Logo Wiener Lokalbahn.svg : Átszállási lehetőség a Lokalbahnra

A zárójeles jelölések mind a menetrendekben, mind pedig a járművek kijelzőin megtalálhatóak (gyakran piktogramok formájában).

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wiener Linien című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bécs közlekedése témájú médiaállományokat.