Wien Hauptbahnhof

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bécsi főpályaudvar
Wien Hauptbahnhof
Hauptbahnhof Wien 20120607.jpg
A pályaudvar peronjainak építése
Ország Ausztria
Hely  Ausztria, Bécs
Építési adatok
Építés éve 2009-2014
Megnyitás 2012 (teljes: 2014)
Hasznosítása
Felhasználási terület vasúti pályaudvar
Tulajdonos Osztrák Szövetségi Vasutak
Elhelyezkedése
Bécsi főpályaudvar (Bécs)
Bécsi főpályaudvar
Bécsi főpályaudvar
Pozíció Bécs térképén
é. sz. 48° 11′ 06″, k. h. 16° 22′ 40″Koordináták: é. sz. 48° 11′ 06″, k. h. 16° 22′ 40″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bécsi főpályaudvar témájú médiaállományokat.
A régi Wien Südbahnhof madártávlatból, a helyén épült a főpályaudvar
A pályaudvar látványterve

A bécsi főpályaudvar (németül Wien Hauptbahnhof) az osztrák főváros, Bécs jelenleg még épülő, de 2012. december 9-én, a 2012/2013. évi menetrend érvénybe lépésével részlegesen forgalomba helyzett, átmenő nemzetközi vasúti pályaudvara. A pályaudvar a korábbi Südbahnhof helyén épült, annak kiváltására, illetve a város főpályaudvari funkcióinak ellátására, mely szerepet korábban részben a Westbahnhof, részben pedig maga a Südbahnhof két része külön töltötte be. Jelenleg még csak részlegesen vette át a tervezett széleskörű nemzetközi vasúti kapcsolatait, a teljes kiépülést 2014-re tervezik.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az építkezés 2007 júniusában kezdődött, amikor Werner Faymann osztrák közlekedési miniszter, Michael Häupl, Bécs főpolgármestere és Martin Huber, az Osztrák Szövetségi Vasutak elnöke Bécsben, a Südtiroler Platzon letették a jövendőbeli állomás alapkövét.

A Wien Hauptbahnhof az elavult, 2010-ben túlnyomórészt lebontott Wien Südbahnhof helyén épül meg 886 millió euró költséggel. Naponta mintegy ezer szerelvény és 145 ezer utas fog áthaladni rajta. Az építkezés 2009-ben, a labdarúgó EB után indult meg. Az új pályaudvar a tervek szerint átveszi a Südbahnhof és Wien Westbahnhof jelenlegi szerepét. A pályaudvar a tervek szerint 2012-re készül el. Az építkezést a kifejezetten erre a célra épült, bahnorama elnevezésű, 67 méter magas, fából készült kilátótoronyból lehet nyomonkövetni.[1]

Új fejezetet jelent 2012. harmadik negyedéve az építkezés történetében. Noha még az utasforgalom számára nem nyitották meg, 2012. augusztusa óta a vágányain szerelvényeket tárolnak, 2012. szeptembere óta pedig az elkerülő vágányok használatát megszüntetve a Wien Meidling felől érkező vonatok (így többek között a Magyarországra induló Railjetek is) a főpályaudvar fedett vágányain haladnak át.

2012. december 9-én a pályaudvart részlegesen forgalomba helyezték, és ezzel az egykori Südbahnhof még megmaradt ideiglenes fejpályaudvari részét is bezárták. A korábban ide, illetve innen közlekedő vonatok (így például a Magyarországról érkező EURegio vonatok) a Hauptbahnhofot használják. A lépéssel egyidejűleg részben átszervezték a Bécsi S-Bahn vonalait is, a korábbi Südbahnhof S-Bahn (alsó) állomását Wien Quartier Belvedere névre keresztelték át, így a bécsi Südbahnhof neve végleg eltűnt a menetrendekből.

Műszaki leírása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A pályaudvaron a tervek szerint 12 peron lesz, melyből kettő a föld alatt lesz. Épül továbbá egy 600 férőhelyes parkoló, és egy 1100 férőhelyes kerékpártároló is. 20000 m²-en 100 új üzlet és étterem nyílik majd. Az állomás környékén, a tárolóvágányok helyén új irodaházak, üzletek, lakások épülnek majd.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Wolfgang Kos, Günter Dinhobl (Hrsg.): Großer Bahnhof. Wien und die weite Welt. Czernin, Wien 2006, ISBN 3-7076-0212-5 (Sonderausstellung des Wien-Museums 332), (Ausstellungskatalog, Wien, Wien-Museum, 28. September 2006 – 25. Februar 2007).
  • Ralf Roman Rossberg: Wien Hbf - Europas neue Mitte in Eisenbahn-Magazin 6(2011)28-30

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bécsi főpályaudvar témájú médiaállományokat.