Vienna Ring Tram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vienna Ring Tram
← U2Z villamos
Vienna Ring Tram
villamos
Schwedenplatz
Schwedenplatz
Történeti adatok
Státusz:szünetel
Első üzemnap:2009.
Üzemi adatok
Település:Bécs
Üzemeltető:Wiener Linien
Járművek:SGP E1
Végállomások
Végállomás:Schwedenplatz
Útvonaladatok
Menetidő:~25 perc
Kapcsolódó vonalak
Hálózat:Bécs közlekedése
Villamosok:Bécs villamosvonal-hálózata
A Wikimédia Commons tartalmaz Vienna Ring Tram témájú médiaállományokat.
Útvonaldiagram
Schwedenplatz

A bécsi Vienna Ring Tram egy városnéző villamosjárat, ami Bécs egyik látnivalójaként is ismert körútján, a Ringstraßén(wd) halad végig. Kijelölt végállomása Schwedenplatz metróállomásnál található, köztes megállóhelyeken nem áll meg. Az utazás ideje alatt az utasok a német és az angol nyelv mellett hat másikon is információkat szerezhetnek a nevezetességekről, ami mellett a jármű elhalad. A viszonylat normál díjszabással nem vehető igénybe. A Wiener Linien a koronavírus-járványra hivatkozva a viszonylatot átmenetileg nem üzemelteti.

Járművek[szerkesztés]

A viszonylaton egyedi arculatú, szóló SGP E1 típusú villamosok közlekednek (4866 és 4867-es pályaszámúak). A kocsik külseje eltér a bécsi villamosok jellemzően piros-fehér arculatától sárga külsejével, belső tere szintén különbözik a többi járműhöz képest.

Története[szerkesztés]

A Vienna Ring tram 2009-ben állt forgalomba, útvonala megegyezett a régi 1-2-es villamosjárattal, amely régen szintén a Ringen járt körbe. A városnéző járat igazán népszerű lett, 2015-ben ünnepelték a négyszázezredik utast.

Források[szerkesztés]