Längenfeldgasse metróállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Längenfeldgasse
Cím
OrszágAusztria
HelyBécs, Meidling
NévadóLängenfeldgasse (utca)
Állomáskód63778
IBNR állomáskód8170029
Építési adatok
Megnyitás1989
Felhasználási területmetróállomás
ÜzemeltetőWiener Linien
Egyéb jellemzők
Peronnal rendelkező vágányok száma4
Része ennekbécsi metró
Szomszédos állomások
Vasútvonalak
Szolgáltatások
Vonatok
Elhelyezkedése
Längenfeldgasse (Bécs)
Längenfeldgasse
Längenfeldgasse
Pozíció Bécs térképén
é. sz. 48° 11′ 06″, k. h. 16° 20′ 07″Koordináták: é. sz. 48° 11′ 06″, k. h. 16° 20′ 07″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Längenfeldgasse témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Längenfeldgasse metróállomás egy metrócsomópont Bécsben, a 12. kerületben (Meidling-ben). A megállót U4-es és U6-os jelzésű metróviszonylatok használják. Ez az egyetlen olyan metrócsomópont Bécsben, ahol a különböző metróvonalak egymással egy szintben állnak meg.

Története[szerkesztés]

A 4-es metró elődjének, a Wientallinie Stadtbahnvonal pályája a Wien folyó medrében, amikor még nem létezett Längenfeldgasse állomás
Längenfeldgasse állomás átadásával a 4-es vonal régi folyómadres szakasza megszűnt, és az új állomáshoz lett bevezetve

A mai négyes és hatos metró elődje, az elektromos Stadtbahn nem rendelkezett itt állomással. A 4-es metró elődjének a pályája ekkor még a Wien folyó medrében haladt Margaretengürtel és Meidling Hauptstraße állomások között is. A 6-os metró vonala, a Gürtellinie pedig még Meidling Hauptstraße felé vezetett, így bár helyileg a mai állomáshoz közel haladt, mégsem rendelkezett itt állomással.
A Stadtbahnos rendszer az idő múlásával elavulttá vált, és megindult a teljes hálózat metróvá alakítása. Az átalakítás fokozatosan történt, a Wientallinie ezen szakaszát 1980 októberében érte el. Ekkortól már a régi Stadtbahn pályáján metró üzemelt, de Längenfeldgasse állomás átadására még várni kellett.
A Gürtellinie, azaz a mai 6-os metró az összes többi Stadtbahnvonaltól később lett metróvá átalakítva. Bár 1981-re már a teljes Wientallinie helyén a 4-es metró üzemelt, a Gürtellinie átalakítását csak 1983-ban kezdték meg. Ekkor viszont az átalakítást egybekapcsolták egy déli irányú meghosszabbítással is. A Gürtellinie Gumpendorfer Straße és Meidling Hauptstraße közötti szakaszát '85-ben felhagyták és megindult a déli irányú hosszabbítás Meidling vasútállomásig.
Längenfeldgasse megépítése is ekkor történt. A Stadtbahnból lett U6 a négyes metróval Margaretengürtel és Meidling Hauptstraße állomások között találkozott. Az U4 vonalát ekkor egy rövid szakaszon a folyó medre mellől áthelyezték az épülő 6-os metró vonala mellé. Itt épült egy új, közös állomása a két vonalnak, amit Längenfeldgassénak neveztek el. Az állomást mindkét vonal számára 1989-ben adták át. A négyes vonal régi szakasza így használaton kívülre került, melynek maradványa ma is látható.

Jellemzője[szerkesztés]

Az állomásnál a 4-es és 6-os metró szerelvényei egy szintben, közös peronon állnak meg, így megkönnyítve az átszállást

A megállónál a 4-es és 6-os metró közötti átszállásra nagy hangsúlyt fektettek. Itt azt találták ki, hogy a két metróvonalnak ne 2 külön peronja legyen. A megoldás az volt, hogy a Heiligenstadt felé menő 4-es és a Floridsdorf felé menő 6-os metrónak van egy közös középperonja, a Hütteldorf és Siebenhirten irányába közlekedő járatok szintén egy középperon két oldalán osztoznak. Ennek elsődleges előnye, hogy ha egy utas a közös peront használó metrók között akar átszállni, akkor nem kell az aluljárón át kerülőutat tenni. A metrók meg főleg csúcsidőn kívül bevárják egymást az átszállással, így csökkentik az utasoknak megállóban töltött idejét. Azok az utasok, akik nem a közös peront használó metrók között akarnak átszállni változatlanul az aluljárón át kell menniük, ám ez a forgalom kb. a fele annak, mintha a 4-es és 6-os metrók külön-külön peronon állnának meg.

U4 (Heiligenstadt ↔ Hütteldorf)
U6 (Floridsdorf ↔ Siebenhirten)
Állomás Átszállási kapcsolatok Fontosabb létesítmények
Längenfeldgasse 12A
N60, N64 (Éjszakai)

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az U-Bahn-Station Längenfeldgasse című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]


Az U4-es metróvonal állomásai
Előző állomás:
Margaretengürtel
Längenfeldgasse Következő állomás:
Meidling Hauptstraße
Az U6-os metróvonal állomásai
Előző állomás:
Niederhofstraße
Längenfeldgasse Következő állomás:
Gumpendorfer Straße