Viasat 3

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Viasat3 szócikkből átirányítva)
Viasat 3
Adatok
Indulás 2000. október 14.
Társaság Viasat Hungária Zrt.
Tulajdonos Sony Pictures Television
Nézettség 2,65% (2014)[2]
Ország Magyarország
Vételi terület 86,9%[1]
Székhely 1139 Budapest, Váci út 99.
Társadók Viasat 6, Viasat Explore, Viasat History, Viasat Nature
Vétel
Földi sugárzás
Hello Digital
MinDig TV Extra
Műholdas vétel
UPC Direct 7. programhely
DIGI 9. programhely
Telekom
AustriaSat Magyarország
Kábeles vétel
UPC 6. programhely
Telekom 17. programhely
DIGI
TvNetWork
TVnet
PARISAT
Vidanet
Orange FiberTV (Szlovákia)
IPTV
Telekom
TVnet
Invitel
Externet
Interware
Hivatalos oldal

A Viasat 3 egy magyar kereskedelmi televíziócsatorna, a svéd Modern Times Group Broadcasting AB (MTG) csoport tagja. 2000. október 14-én kezdte meg műsorai sugárzását a volt Alfa TV helyén, Budapesten és környékén, az UHF 47-es csatornán. Műsorainak sugárzására hamar leszerződött a kábeltársaságokkal. A csatorna a 2000 februárjában megszűnt TV3 előkelő helyét igyekezett megszerezni, ezt több műsorának átvételével (pl. A Simpson család, Egy rém rendes család) is tette, de azóta számos új műsort mutatott be hazánkban. Programja nagyrészt az általános tematikájú csatornákéra hasonlít, leszámítva, hogy nem sugároz hírműsort és politikai műsorokat.

A csatorna station voice-a az indulástól kezdve 2014 novemberéig László M. Miksa volt, akihez a csatorna 2009-es arculatfrissítésekor csatlakozott egy női karakter is Mezei Kitty személyében. Miksa ugyanakkor a társcsatorna Viasat 6 bemondója is volt. 2014. november 1-től Barabás Botond vette át helyét mindkét Viasat csatornán.[3]

2013. január 1-jével a reklámidejét az Atmedia értékesíti.[4] Ez év április 1-jén átállt 16:9-es képarányra.

A csatorna 2014. április 16-án 21:13 órakor ismét felfrissítette arculatát egy nagyszabású Deák téri reklámkampány kíséretében. Az arculatváltás után kínos technikai hibát vétett a csatorna: a Feketelista című sorozat első snittjeit angol nyelven adták le. A Viasat3 másnap este magyarul ismételte meg az addig hazánkban nem látott sorozat bevezető részét.[5]

2015. február 11-én a Sony Pictures Television (SPT) Networks megegyezett a Modern Times Grouppal (MTG) a magyarországi VIASAT3 és VIASAT6 kereskedelmi csatornák, illetve a Viasat Play catch-up szolgáltatás megvásárlásáról, hogy tovább bővítse magyarországi portfólióját, mely jelenleg az AXN, AXN White és AXN Black lineáris csatornákat, valamint az AXN Now és AXN Player digitális szolgáltatásokat tartalmazza.

Története[szerkesztés]

A VIASAT3 sugározta Magyarország első valóságshowját 2001-ben Bár címen. 2006-ban az UEFA Bajnokok Ligájának kizárólagos (hivatalos) magyarországi közvetítője. 2007-től 5 éven keresztül a kézilabda Bajnokok Ligájának kizárólagos közvetítési jogait is a Viasat 3 birtokolja Magyarországon, ez kiterjed mind a női, mind a férfi meccsekre.

2009. május 1-jétől áttette központját Angliába, így a magyar médiaszabályozás nem terjed ki rá, ezért nem kell például a korhatárt jelző karikákat sem mutatnia a képernyőn.[6]

A Viasat 3 2008-ban hozta létre férfiakra specializálódott adóját, amit ma Viasat 6 néven juttatnak el a nézőkhöz. Ezzel párhuzamosan a Viasat 3 a nők igényeinek irányába kezdett húzódni.

2015. február 11-én a Sony Pictures Television Networks megvásárolta a svéd Modern Times Group-tól a magyarországi Viasat 3 és Viasat 6 tévécsatornákat.  2016 januárjában a két Viasat-csatorna weboldala megújúlt, így már egységes az AXN-csatornákéval.

Műsorok[szerkesztés]

Érdekesség[szerkesztés]

A Viasat tervei között szerepelt, hogy csatornát idővel átkereszteli TV3-ra, erre utalás volt a Viasat 6 korábban használt alternatív neve is: TV6. Mivel a TV3 név jogai a TV2-t birtokló céget illetik, és az egyeztetések sikertelenek voltak, így a Viasat-cégcsoport egyedüliként Magyarországon (különben a világon is egyedüliként) továbbra is Viasat 3 és Viasat 6 néven sugározza műsorát.

Konkurensei, helyzete a piacon[szerkesztés]

A Viasat 3 egyrészt állandó riválisa a két nagy országos kereskedelmi csatornának, a TV2-nek és az RTL Klub-nak, valamint az MTV-nek is. Ezt időről időre saját készítésű műsoraival is hangsúlyozza, amelyek magas nézettséget hoznak a csatornának. Másrészről filmjeivel kisebb adókat is gyakran legyőz a nézettségi versenyben, például a Cool TV-t, a Film+-t, a FEM3-at vagy a Story 4-et.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]