Várpark (Dinnyés)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vármakettek a parkban, elöl jobbra a szabolcsi földvár makettje

A dinnyési Várpark egy turisztikai létesítmény Magyarországon, a Fejér megyei Gárdonyhoz tartozó Dinnyés területén, a Kossuth utca 17. szám alatt. A park központi részét a történelmi Magyarországon állt középkori várak anyaghű makettjeinek együttese alkotja, melyek úgy is vannak elhelyezve hogy egymáshoz viszonyított elhelyezkedésük hozzávetőlegesen megfeleljen az eredeti várak topográfiai viszonyainak. A park ingatlanán 2018-as állapot szerint 35 vármakett áll, ezzel a park bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

Létrejötte[szerkesztés]

A Várpark létrehozója Alekszi Zoltán volt, aki 2012 elején kezdett foglalkozni egy hasonló létesítmény megvalósításának gondolatával. Az előkészítő munka során igyekezett megfelelő történelmi anyagokat felkutatni a megmakettezni kívánt várakról, alkalmas helyszínt találni, illetve megtervezni a kivitelezés mikéntjét. Az eddig megvalósult várak az eredetivel lényegében megegyező anyagokból készültek, azonos tájolással, méghozzá úgy, hogy minden egyes vár a parkot övező, Nagy-Magyarország formáját idéző sétány mentén, hellyel-közzel az eredeti helyén található meg.

A parkot övező sétányt emlékoszlopok kísérik, melyek mind egy-egy magyar királynak, kormányzónak, Árpád-kori, illetve erdélyi fejedelemnek állít emléket. Kérhető a parkban tárlatvezetés, amely nemcsak a fiatalabb, de a felnőtt korosztályok képviselői számára is élményt adó módon kínálnak lehetőséget történelmi ismereteik tovább mélyítésére. Emellett alkalmi programokat is szerveznek a területen, például lovagi napokat, harcosok napját, illetve rendszeresen szerveznek sötétedés utáni díszkivilágítást is.

A parkban bemutatott várak[szerkesztés]

Rekord[szerkesztés]

2018. január 4-ével a Várpark bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe mint a világ legnagyobb, vármaketteket bemutató kiállítása.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]