Nagy-Magyarország

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az 1880-as népszámlálás alapján készült etnográfiai térkép (Hátsek Ignác, 1885)
Teleki Pál miniszterelnök, földrajztudós híres térképe Magyarország 1910-es népességének nemzetiségek szerinti megoszlásáról. A térkép „vörös térkép” néven is ismert a magyar nemzetiség jelzésére használt szín alapján[1]

Nagy-Magyarország a történettudományban történelmi Magyarország vagy Magyar Királyság néven tárgyalt, 1920-ban a trianoni békeszerződéssel megszűnt egykori államalakulat alternatív, az 1920-as években született elnevezése. A revizionista szóhasználatban nemcsak visszamenőlegesen, hanem előretekintve is megjelenik a kifejezés: Magyarország kívánt területét értik alatta.

Jelentése[szerkesztés]

A legszűkebb értelemben Magyarországnak közvetlenül a trianoni békeszerződés előtti földrajzi kiterjedését jelenti Horvát-Szlavónországok nélkül, míg a lehető legtágabb értelmezésben a Magyarországhoz különböző formákban valaha kapcsolódott országok és tartományok összességét, illetve jellemzően a valaha volt legnagyobb földrajzi és politikai kiterjedését.

Egyéb hasonló kifejezések[szerkesztés]

Az Egész Magyarország, illetve az Integer Magyarország kifejezés szintén a trianon előtti országterületre utal. Az integer latin szó, jelentése egészséges, sértetlen, csorbítatlan, ép, és ebben az összefüggésben a békeszerződés következtében létrejött országra alkalmazott csonka, megcsonkított jelzők ellentétpárja. Közismert irredenta jelmondatban: „Csonka Magyarország nem ország, Egész-Magyarország (vagy Nagy-Magyarország) mennyország”.

A 20. század végi rendszerváltás után a Nagy-Magyarország kifejezést ismét széles körben kezdték használni az 1918 előtti Magyarországra vonatkozóan, használata főleg az irredenta, nemzeti radikális közbeszédre jellemző a Csonka-Magyarország kifejezéssel együtt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Igazságot Magyarországnak - Trianon kegyetlen tévedései, a Pesti Hírlap karácsonyi albuma, Dr. Légrády Ottó szerkesztésében, 1930

Lásd még[szerkesztés]