Ugrás a tartalomhoz

UEFA-bajnokok ligája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(UEFA Bajnokok Ligája szócikkből átirányítva)
UEFA-bajnokok ligája
Az UEFA-bajnokok ligája logója
Az UEFA-bajnokok ligája logója

2024–2025-ös UEFA-bajnokok ligája
Címvédő Spanyolország Real Madrid
(2024)
Legtöbb győzelem Spanyolország Real Madrid
(15 győzelem)
Adatok
SportágLabdarúgás
Résztvevők32 (csoportkör)
(selejtezőben indult: 79)
KontinensEurópa (UEFA)
Időpontminden évben, szeptember–május
Első esemény1955
Eddigi események száma69 (2024-ig)

Honlapuefa.com

Az UEFA-bajnokok ligája (gyakran csak BL), teljes nevén angolul UEFA (Union of European Football Associations) Champions League, egy európai klubcsapatok részvételével játszott labdarúgósorozat, mely évente kerül megrendezésre. Minden európai országból az elmúlt időszakban elért eredményeiktől függően indulhat egy, kettő, három, illetve négy csapat (kivétel Liechtenstein, amely mivel nem rendez nemzeti labdarúgó-bajnokságot, csak a Konferencia Ligában indíthat csapatot). Az induló csapatok az adott ország bajnokságának megnyerésével (illetve második, harmadik, negyedik helyének elérésével) vívják ki a részvételt.

A BL győztese részt vesz az UEFA-szuperkupa döntőjében, ahol az Európa-liga győztesével játszik, valamint részvételi jogot szerez a FIFA-klubvilágbajnokságra is.

Története

[szerkesztés]

Az UEFA-bajnokok ligája elődje, a bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) 1955-ben indult. Azóta rendezi meg rendszeresen az UEFA évről évre az európai elit klubcsapatok tornáját, amely során minden évben eldől, melyik csapat a legjobb a legjobbak között. A megtiszteltetésen kívül a győzelem nem kevés pénzjutalommal is jár. A torna az 1992–93-as szezonban vette fel az UEFA-bajnokok ligája nevet, és ezzel együtt a rendszer is átalakult. Az UEFA bevezette a korábban csak világversenyeken használt csoportküzdelmeket, amivel izgalmasabbá, nem utolsósorban pedig még nagyobb üzletté tette az addig egyenes kieséssel működő legnagyobb európai kupasorozatot. Kezdetben egy selejtező, valamint két egyenes kieséses kört követően két négyes csoportban folytak a küzdelmek, melyek első két helyezettje vívta ki a jogot a döntőbe jutásra.

Formátum

[szerkesztés]

A következő leírás a 2024–2025-ös szezontól érvényes.[1]

A sorozat három nagyobb részre oszlik, a selejtezőre, az alapszakaszra és az egyenes kieséses szakaszra.

Részvételi jog

Az országokra vonatkozó UEFA-együttható alapján felállított rangsortól függ, hogy az adott ország hány csapatot és azokat melyik fordulóban indíthatja.

Selejtező

A selejtező négy fordulóból áll: 1., 2., 3. selejtezőkör és a rájátszás. A selejtező két ágra oszlik, bajnoki ágra és nem bajnoki ágra. A bajnoki ágon azok a bajnokcsapatok, a nem bajnoki ágon pedig azok a nem bajnokcsapatok szerepelnek, amelyek indulási jogot szereztek és nem kerültek közvetlenül a csoportkörbe. A selejtezőkörökben a csapatokra vonatkoztatott UEFA-együttható alapján egy sorrendet állítanak fel, a csapatokat kiemeltekre és nem kiemeltekre osztják, majd a párosításokat sorsolják. Egy kiemelthez egy nem kiemeltet párosítanak. A selejtező oda-visszavágós, kieséses rendszerű, azaz a két találkozó végén az összesítésben jobbnak bizonyuló csapatok jutnak tovább a következő körbe. A rájátszás győztesei a csoportkörbe jutnak. Valamennyi fordulóban a bajnoki ág kiesői az Európa-liga selejtezőjének bajnoki ágára, a nem bajnoki ág kiesői az Európa-liga selejtezőjének főágára kerülnek. A rájátszás vesztesei, illetve a nem bajnoki ág 3. selejtezőkörének vesztesei az Európa-liga csoportkörébe kerülnek.

Alapszakasz

A 2024–2025-ös szezontól az UEFA újraszervezte összes nemzetközi tornáját, eltörölve a csoportköröket, egy 36 csapatos alapszakaszra váltva. Minden csapat nyolc mérkőzést játszik az alapszakaszban, lehetőleg olyan csapatok ellen, amelyek nem saját szövetségükből vannak, de kivételek lehetnek. A korábbi körmérkőzéses rendszer helyett minden csapat egy sorsolás során kap 8 különböző ellenfelet és mindegyikkel játszik egyszer. Az első nyolc csapat az alapszakasz végén automatikusan továbbjut a nyolcaddöntőbe, míg a 9–24. helyen végző csapatoknak egymás ellen kell játszaniuk a továbbjutásért. Az új rendszer bevezetésével megszűnt a csapatok európai kupasorozatok közötti mozgása, a kieső csapatok nem folytatták az évet az UEFA-bajnokok ligájában.

Egyenes kieséses szakasz

Az egyenes kieséses szakasz oda-visszavágós rendszerben zajlik, a döntő kivételével. A két találkozó végén az összesítésben jobbnak bizonyuló csapatok jutnak tovább a következő körbe. A nyolcaddöntő rájátszásban az alapszakaszban 9–24. helyen végző csapatok játszanak, az első nyolc (9–16.) csapat kiemelt. A nyolcaddöntőben az alapszakasz első nyolc helyezettjei a kiemeltek, a nyolcaddöntő rájátszásnak győztesei a nem kiemeltek. Nincs tagországi korlátozás, bármely csapat bármelyikkel összekerülhet.

A döntőt egy előre kijelölt helyszínen rendezik, egy mérkőzés dönt a győztesről. A győztes részt vesz az UEFA-szuperkupán, ahol az ellenfele az Európa-liga győztese lesz. Továbbá a következő szezonban automatikus részvételi jogot kap az UEFA-bajnokok ligája csoportkörébe. A győztes a soron következő FIFA Interkontinentális kupára és a FIFA-klubvilágbajnokságra is kijut.

A szakaszban bekapcsolódó csapatok Az előző forduló továbbjutói
1. selejtezőkör
(30 csapat)
 • 30 bajnok a 25–55. helyen rangsorolt bajnokságokból (Liechtenstein kivételével)
2. selejtezőkör
(30 csapat)
Bajnoki ág
(24 csapat)
 • 9 bajnok a 15–24. helyen rangsorolt bajnokságokból (Oroszország kivételével)
 • 15 győztes az első selejtezőkörből
Nem bajnoki ág
(4 csapat)
 • 4 második a 12–15. helyen rangsorolt bajnokságokból
3. selejtezőkör
(20 csapat)
Bajnoki ág
(12 csapat)
 • 12 győztes a második selejtezőkör bajnoki ágáról
Nem bajnoki ág
(8 csapat)
 • 4 második a 8–11. helyen rangsorolt bajnokságokból
 • 1 harmadik a 6. helyen rangsorolt bajnokságból
 • 1 negyedik az 5. helyen rangsorolt bajnokságból
 • 2 győztes a második selejtezőkör nem bajnoki ágáról
Rájátszás
(14 csapat)
Bajnoki ág
(10 csapat)
 • 4 bajnok a 11–14. helyen rangsorolt bajnokságokból
 • 6 győztes a harmadik selejtezőkör bajnoki ágáról
Bajnoki ág
(4 csapat)
 • 4 győztes a harmadik selejtezőkör nem bajnoki ágáról
Alapszakasz
(36 csapat)
 • UEFA-bajnokok ligája-címvédő
 • 10 bajnok az 1–10. helyen rangsorolt bajnokságokból
 • 7 második az 1–7. helyen rangsorolt bajnokságokból
 • 5 harmadik az 1–5. helyen rangsorolt bajnokságokból
 • 4 negyedik az 1–4. helyen rangsorolt bajnokságokból
 • Egy-egy csapat extra kvótát kap abból a két bajnokságból, amely a legtöbb együtthatót szerezte az előző szezonban
 • 5 győztes a rájátszás bajnoki ágáról
 • 2 győztes a rájátszás nem bajnoki ágáról
A csoportkör korábbi lebonyolítása

A csoportkörben 32 csapat vett részt. 26 csapat automatikus résztvevő volt, köztük a BL és az EL címvédője. A selejtező bajnoki ágáról 4, a nem bajnoki ágáról 2 csapat jutott be. A csapatok négy kalapba sorolták be. Az 1. kalap különleges, a csapatok UEFA-együtthatóitól független volt. Ide került a BL és az EL címvédője, valamint az országokra vonatkozó UEFA-együttható alapján az első, legfeljebb 8 ország bajnokcsapatából annyi, amennyi 8 csapatot kitesz.

 • Az UEFA-bajnokok ligája és az Európa-liga címvédői garantált helyet kaptak a csoportkörben, ha a hazai bajnokságukon keresztül nem jutottak be a BL-be. Ha az UEFA-bajnokok ligája vagy az Európa-liga címvédője valamelyik hazai eseményén keresztül bejutott az Európa-ligába vagy az UEFA Európa Konferencia Ligába, akkor a tagországot megillető helyek száma az Európa-ligában vagy az UEFA Európa Konferencia Ligában eggyel csökkent.
 • Ha az UEFA-bajnokok ligája vagy az Európa-liga címvédője a hazai bajnokságán keresztül bejutott a csoportkörbe, akkor a csoportkörben megüresedett helyet a következőképpen töltötték be:
  • Az UEFA-bajnokok ligája címvédője által megüresedett helyet a rangsor 11. helyén álló tagország bajnoka töltötte be, és a bajnoki ágat átrangsorolták, elsőbbséget adva a rangsorban az adott fordulóban a legjobb helyen álló tagország klubjának.
  • Az UEFA Európa-liga címvédője által megüresedett helyet a rangsor ötödik helyén álló tagország bajnoki harmadik helyezett klubja töltötte be, és a nem bajnoki ágat átrangsorolták, elsőbbséget adva a rangsorban az adott fordulóban a legjobb helyen álló tagország klubjának.
 • Ha az UEFA-bajnokok ligája vagy az Európa-liga címvédője bejutott a selejtezőbe vagy a selejtező rájátszásába, a megfelelő selejtezőköröket vagy rájátszást ennek megfelelően átrangsorolták, elsőbbséget adva a rangsorban az adott fordulóban a legjobb helyen álló tagország klubjának.

A 2–4. kalapba a többi csapat került, a csapatokra vonatkozó UEFA-együttható alapján. A 32 csapatot 8 darab négycsapatos csoportba sorsolták. Ezen felül az azonos nemzetű csapatokat négy csoportra nézve is szétosztották (A–D, E–H), a televíziós közvetítések miatt. A csoportokban a csapatok körmérkőzéses, oda-visszavágós rendszerben mérkőztek meg egymással. Összesen hat fordulót rendeztek, melyek alatt egy csoporton belül mindegyik csapat kétszer játszott mindegyikkel, egyszer pályaválasztóként egyszer pedig idegenben. Egy játéknapon négy csoport mérkőzéseit rendezték. Az egyik négy csoport keddi, a másik négy csoport szerdai napokon játszott, illetve fordítva. A végleges menetrendet a sorsolás után, számítógéppel állították össze. A csoportok első két helyén záró csapat az egyenes kieséses szakaszba jutott. A harmadik helyezettek az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába kerültek.

Pénzdíjazás

[szerkesztés]

A 2023–24-es szezonban az UEFA a résztvevők között következő pénzdíjakat osztja ki. Valamennyi összeg euróban értendő.[2]

Cél elérése Összeg
Rájátszás 5 000 000
Csoportkör alapdíja 15 640 000
Mérkőzésen győzelem a csoportkörben 2 800 000
Mérkőzésen döntetlen a csoportkörben 930 000
Nyolcaddöntő 9 600 000
Negyeddöntő 10 600 000
Elődöntő 12 500 000
A döntő vesztese 15 500 000
A döntő győztese 20 000 000

Döntők

[szerkesztés]

Az 1992–93-as szezon előtt Bajnokcsapatok Európa-kupája néven létezett. Lásd: Bajnokcsapatok Európa-kupája#Döntők

Szezon Helyszín Döntő
Győztes Eredmény Döntős
1992–1993 Olimpiai Stadion, München Marseille FRA 1–0 ITA AC Milan
1993–1994 Olimpiai Stadion, Athén AC Milan ITA 4–0 ESP Barcelona
1994–1995 Ernst Happel Stadion, Bécs Ajax NED 1–0 ITA AC Milan
1995–1996 Stadio Olimpico, Róma Juventus ITA 1–1 (ti. 4–2) NED Ajax
1996–1997 Olimpiai Stadion, München Borussia Dortmund GER 3–1 ITA Juventus
1997–1998 Amsterdam ArenA, Amszterdam Real Madrid ESP 1–0 ITA Juventus
1998–1999 Camp Nou, Barcelona Manchester United ENG 2–1 GER Bayern München
1999–2000 Stade de France, Párizs Real Madrid Spanyolország 3–0 ESP Valencia CF
2000–2001 San Siro, Milánó Bayern München GER 1–1 (ti. 5–4) ESP Valencia CF
2001–2002 Hampden Park, Glasgow Real Madrid ESP 2–1 GER Bayer Leverkusen
2002–2003 Old Trafford, Manchester AC Milan ITA 0–0 (ti. 3–2) ITA Juventus
2003–2004 Arena AufSchalke, Gelsenkirchen FC Porto POR 3–0 FRA AS Monaco
2004–2005 Atatürk Olimpiai Stadion, Isztambul Liverpool FC ENG 3–3 (ti. 3–2) ITA AC Milan
2005–2006 Stade de France, Párizs FC Barcelona ESP 2–1 ENG Arsenal
2006–2007 Olimpiai Stadion, Athén AC Milan ITA 2–1 ENG Liverpool
2007–2008 Luzsnyiki Stadion Moszkva Manchester United ENG 1–1 (ti. 6–5) ENG Chelsea
2008–2009 Stadio Olimpico, Róma FC Barcelona ESP 2–0 ENG Manchester United
2009–2010 Santiago Bernabéu stadion, Madrid Internazionale ITA 2–0 GER Bayern München
2010–2011 Wembley Stadion, London FC Barcelona ESP 3–1 ENG Manchester United
2011–2012 Allianz Arena, München Chelsea ENG 1–1 (ti. 4–3) GER Bayern München
2012–2013 Wembley Stadion, London Bayern München GER 2–1 GER Borussia Dortmund
2013–2014 Estádio da Luz, Lisszabon Real Madrid Spanyolország 4–1 (h.u.) Spanyolország Atlético de Madrid
2014–2015 Berlini Olimpiai Stadion, Berlin FC Barcelona Spanyolország 3–1 Olaszország Juventus
2015–2016 San Siro, Milánó Real Madrid Spanyolország 1–1 (ti. 5-3) Spanyolország Atlético de Madrid
2016–2017 Millennium Stadion, Cardiff Real Madrid Spanyolország 4–1 Olaszország Juventus
2017–2018 Olimpiai Stadion, Kijev Real Madrid Spanyolország 3–1 Anglia Liverpool FC
2018–2019 Wanda Metropolitano Stadion, Madrid Liverpool FC Anglia 2–0 Anglia Tottenham Hotspur
2019–2020 Estádio da Luz, Lisszabon Bayern München Németország 1–0 Franciaország Paris Saint-Germain
2020–2021 Estádio do Dragão, Porto Chelsea Anglia 1–0 Anglia Manchester City
2021–2022 Stade de France, Párizs Real Madrid Spanyolország 1–0 Anglia Liverpool FC
2022–2023 Atatürk Olimpiai Stadion, Isztambul Manchester City Anglia 1–0 Olaszország Internazionale
2023–2024 Wembley Stadion, London Real Madrid Spanyolország 2–0 GER Borussia Dortmund
Szezon Helyszín Hazai Vendég
2024–2025 Allianz Arena, München
2025–2026 Puskás Aréna, Budapest

Döntősök

[szerkesztés]

Az alábbi listában a Bajnokcsapatok Európa-kupájában elért eredmények is szerepelnek.

Klubok szerint

[szerkesztés]

Országok szerint

[szerkesztés]
Nemzet Győztes Döntős Győztes klubok Döntősök
Spanyolország Spanyolország 20 11 Real Madrid (15), Barcelona (5) Real Madrid (3), Barcelona (3), Atlético Madrid (3), Valencia (2)
Anglia Anglia 15 11 Liverpool (6), Manchester United (3), Nottingham Forest (2), Chelsea (2), Aston Villa (1), Manchester City (1) Liverpool (4), Manchester United (2), Leeds United (1), Arsenal (1), Chelsea (1), Tottenham Hotspur (1), Manchester City (1)
Olaszország Olaszország 12 16 AC Milan (7), Internazionale (3), Juventus (2) Juventus (7), AC Milan (4), Internazionale (3), Fiorentina (1), Roma (1), Sampdoria (1)
Németország Németország 8 11 Bayern München (6), Borussia Dortmund (1), Hamburg (1) Bayern München (5), Borussia Dortmund (2), Bayer Leverkusen (1), Borussia Mönchengladbach (1), Eintracht Frankfurt (1), Hamburg (1)
Hollandia Hollandia 6 2 Ajax (4), PSV (1), Feyenoord (1) Ajax (2)
Portugália Portugália 4 5 Benfica (2), Porto (2) Benfica (5)
Franciaország Franciaország 1 6 Marseille (1) Stade Reims (2), Saint-Étienne (1), Marseille (1), Monaco (1), Paris Saint-Germain (1)
Románia Románia 1 1 Steaua (1) Steaua (1)
Jugoszlávia 1 1 Crvena Zvezda (1) FK Partizan (1)
Skócia Skócia 1 1 Celtic (1) Celtic (1)
Svédország Svédország 0 1 Malmö FF (1)
Görögország Görögország 0 1 Panathinaikósz (1)
Belgium Belgium 0 1 Club Brugge (1)

UEFA-bajnokok ligáját nyert magyarok

[szerkesztés]

Játékosok

Edzők

Jegyzetek

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]