Tengerparttal nem rendelkező ország

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tengerparttal nem rendelkező országok területe

Tengerparttal nem rendelkező ország (angolul landlocked country) minden olyan állam, amelyet minden irányból szárazföld ölel körbe. 2012-ben 44, a vitatott státuszú államokkal (Koszovóval, Dél-Oszétiával, Hegyi-Karabahkal és a Dnyeszter Menti Köztársasággal, valamint a Seborga Hercegség mikronemzettel) együtt 49 ilyen ország létezett. Az ilyen státusz a történelem során mindig hátrányokkal járt, mert elvágta az országok lehetőségét a halászattól, és a tengeri kereskedelem előnyeitől. A kereskedelem jelenleg egyre növekvő hányada bonyolódik vízi úton, nagy része tengereken. A part menti területek, régiók általában nagyobb népsűrűséggel és jobb gazdasággal rendelkeztek a tengertől elzárt társaiknál. Ezeket a hátrányokat elkerülendő, a legtöbb ország arra törekedett hogy legyen tengerparti határszakasza. A jelentősebb próbálkozások közé tartozott amikor a Dunát nemzetközivé tették, amikor az első világháború után Lengyelország megkapta a lengyel folyosót; a Raguzai Köztársaság Neum városát önként az Oszmán Birodalomnak ajándékozta, csakhogy ne legyen közös határa Velencével - ez a terület most Bosznia-Hercegovina területéhez tartozik, amely segítségével tengeri kijárata van Horvátország belsejében.

Kétszeresen tengertől elzárt országok[szerkesztés]

Az ilyen országok attól különlegesek, hogy minden határszakaszukon olyan országok határolják őket, amelyek szintén nem rendelkeznek tengerparttal. Az egész világon csupán két ilyen ország van: Liechtenstein és Üzbegisztán. Az ilyen országok állampolgárainak legalább kétszer kell határt átlépniük, hogy tengerhez érjenek. Megjegyzendő azonban, hogy az Üzbegisztánnal határos Kazahsztán és Türkmenisztán is rendelkezik „tengerparttal”, a Kaszpi-tenger mossa mindkét ország partját. A Kaszpi-tenger azonban nem része a világtengernek, hanem valójában egy hatalmas tó.

Majdnem tengerpart nélküli országok[szerkesztés]

A Föld 44 tengerparttal nem rendelkező országán kívül számos olyan van, amelyik tengerpartja igen rövid; ezek az országok csak egy keskeny szakaszon élhetnek a nyílt víz előnyeivel, gyakran csak korlátozott számú kikötőjük van. Ilyen a Kongói Demokratikus Köztársaság, amely teljes határszakaszának csupán 3 százada tengerparti. Bosznia-Hercegovina esetében ez az arány 1,4; Irak esetében 1,6, csakúgy mint Jordániában. A Kongói Köztársaság határának 3 százaléka tengerparti, Togóé 3,3. Kicsi ez az arány Szlovéniában (3,4) és Belgiumban (4,6). A többi országot, ahol ez az arány 5% felett van, már nem szokták ebbe a kategóriába sorolni.

Tengerparttal nem rendelkező országok listája[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]