Taiwan High Speed 700T

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Taiwan High Speed 700T
Taiwan High Speed 700T sorozat
Általános adatok
GyártóHitachi, Kawasaki, Kinki Sharyo, Nippon Sharyo
Gyártásban2004
Szolgálatba állás2007. január 5.
Darabszám30 motorvonat db
Műszaki adatok
Nyomtávolság1435 mm
Gyorsítás2,0 km/h/s
Engedélyezett legnagyobb sebesség300 km/h
Ütközők közötti hossz24500 mm (betétkocsi), 26750 (vonófej) mm
Magasság3650 mm
Szélesség3380 mm
Szolgálati tömeg503 t
Vonatbefolyásoló rendszerD-ATC
Villamos vontatás
Áramnem25 kV, 60 Hz AC
Áramellátásfelsővezeték
Teljesítmény
Állandó10 260 kW
Kocsi / Motorkocsi
Ülőhelyek száma12 részes motorvonat: 989 db
A Wikimédia Commons tartalmaz Taiwan High Speed 700T témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Turista osztály
Business osztály

A Taiwan High Speed 700T sorozat egy japán nagysebességű villamosmotorvonat-sorozat. 2004-ben gyártották a Tajvani nagysebességű vasút részére. A motorvonat a Tokaido és Sanyo vonalakon közlekedő Sinkanszen 700-as sorozat exportra tervezett változata.

A Taiwan-i követelmények azonban szükségessé tették a kiváló futási tulajdonságokkal rendelkező, környezetbarát megoldásokkal épített, kis karbantartás igényű járműtípus jelentős mértékű átalakítását. A THSRC megrendelésére épített 700T sorozat a kisebb Taiwan-i forgalmi igényeknek megfelelően az eredeti 16 járműből álló motorvonatoktól eltérően csak 12 egységből áll. Az új motorvonatok kialakításánál megtartotta az eredeti koncepciót, amely szerint a zárt szerelvényeket négy-négy járműből, három motor és egy meghajtás nélküli kocsiból álló kisebb egységekből képezik.

Összesen 30 12 részes szerelvény épült. A kocsik alumíniumból készültek.

Műszaki jellemzése[szerkesztés]

A három meghajtás nélküli kocsi közül kettő a szerelvény elején és végén elhelyezkedő vezérlőkocsi. Ennek megfelelően a 700T szerelvény összeállítása a következő: TC-1; M2-2; MP-3; M1-4; T-5; M1S-6; MP-7; M2-8; M1-9; MP-10; M2-11; TC-12. A TC- a vezérlő kocsikat, a T – a betétkocsit, az M1, M2, MP és az M1S – a különböző kialakítású motorkocsikat, a betűk után álló szám pedig a szerelvényben elfoglalt helyüket jelöli, amely egyben megegyezik a járművek helyfoglalásnál használt számozásával is. Az MP jelöli az áramszedővel is felszerelt motorkocsikat. A szerelvényben közlekedő többi motorkocsi energiaellátását a járművek tetején elhelyezett 25 kV névleges feszültségű kábel biztosítja. A járművek szekrénye a 700-as sorozatnál már jól bevált, kiváló hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkező, duplafalú alumínium szendvics szerkezeti elemek felhasználásával készült.

A legnagyobb eltérést a 700-as sorozat járműveitől a vezérlő kocsik orrkialakítása mutatja. Mivel a nagysebességű motorvonatok orrkialakítása a távol-keleten, az üzemben tartónak a szolgáltatáshoz tartozó szimbóluma, ezért az aerodinamikai tulajdonságok szemmel tartásával egy új orrot terveztek a szerelvények számára.

A szerelvények külső bevonatához a nagysebességű szerelvényeken elfogadott fehéret, mint alapszint választva a járművek oldalán a THSRC által használt fekete-narancs vállalti színekből összeállított csíkozással egészítették ki.

Az egy szerelvényben közlekedő járművek közül 11 belső terét az ottani „Standard Class”, egyét pedig a „Business Class” követelményeinek megfelelően alakították ki. Az előzőn a középfolyosó két oldalán két, illetve három, az utóbbin két-két ülést helyeztek el egy sorban. Az emelt szintű szolgáltatást igénybe vevő utasok kiszolgálásához szükséges kereskedelmi egységeket a 6-os számú „Business Class” kocsival szomszédos két járművön helyezték el. A 7-es számú kocsi belső berendezése a mozgáskorlátozott utasok fogadására is alkalmas, szélesebb folyosókkal és tágas WC-helyiséggel készült. A szerelvények belső berendezés kialakításánál már a szerkesztésnél figyelembe vették a Kaohsiung városából a Taoyuan állomás közelében található Taiwan Nemzeti Repülőtérre utazók igényeit is. Ezért a járműszekrények végein tágas csomagteret alakítottak ki. A 12 járműből álló szerelvényeken 989 ülőhely van, köztük 66 „Business Class” ülés. A vonat szolgálati tömege utasok nélkül 503 t.

Hajtásrendszer[szerkesztés]

A 12 kocsiból álló motorvonatokon található három ,négy-négy járműből képezett, funkcionális egységet a szerelvényenként két áramszedő lája el az alállomások által szállított, 25 kV 60 Hz névleges feszültségű villamos energiával. Az alacsony zajjal üzemelő áramszedők egykarú kialakításúak és áramvonalas burkolattal rendelkeznek. A harmadik és a tizedik kocsira felszerelt áramszedőket a járművek tetején végigfutó nagyfeszültségű kábel köti össze, amelyre vákuumos főmegszakítón keresztül csatlakoznak a funkcionális egységeket kiszolgáló, szilikon olajhűtésű, nitrogéngázzal tömített, köpenyes főtranszformátorok.

A transzformátorok szekunder tekercseiről kapják az energiát a hárompont kapcsolású, IGBT vontatási áramirányítók. Minden egyes áramirányító egység négy vontatómotort hajt meg. A kimenő teljesítményük 285 kW motoronként, azaz 36 motorral hajtott teljes vonategység vontatási teljesítménye 10260 kW.

Vezérlés[szerkesztés]

A motorvonatok vezérlése 13 menet teljesítmény- és hét üzemi fékfokozat beállítását, valamint a vészfék használatát teszi lehetővé. A menetszabályzó által generált, pulzus szélesség modulációval előállított jelek megfelelő módon kódolva, kerülnek fel a vonatokon kialakított vezérlési adatvonalra a megbízható működéshez szükséges kábel erek számának csökkentése érdekében. Minden rendszer kialakítása megfelelő redundanciával rendelkezik, így az egyes elemek kiesése nincs hatással a vonatok működésére.

Fékberendezés[szerkesztés]

A hajtással rendelkező kocsikon a visszatápláló villamos fék az üzemi fék, a vezérlő- és betétkocsikon pedig a visszatáplált energia felhasználásával működtetett tárcsás örvényáramfék. A vészfék szintén szoftvervezérlésű villamos fék, kiegészítve a csak biztonsági feladatokat ellátó, kevésbé hatékony mechanikus fékkel. A vezérlőkocsik rögzítő fékkel is rendelkeznek a szerelvények műhelyek területén történő biztonságos állva tartása érdekében.

Segédüzemi energiaellátás[szerkesztés]

A segédüzemi energiaellátás a transzformátorokhoz csatlakozó segédüzemi egyenirányítókon keresztül 110 V váltakozó és 100 V egyen feszültségű áramkörökről történik. A vontatómotorok hűtőventilátorait meghajtó 440 V feszültségű motorok közvetlenül a transzformátorok kivezetéseihez csatlakoznak.

Forgóvázak[szerkesztés]

A futómű szerkezete a japánban üzem közben már sikeresen vizsgázott 300 km/h sebességű, himba nélküli forgóvázakra épül. Természetesen a Taiwan-i viszonyok szükségessé tették a konstrukció kismértékű módosítását. A forgóvázak anyaga a nagy hőmérséklet és páratartalom által előidézett korróziónak ellenálló, melegen hengerelt szerkezeti acél. A forgóvázakra felszerelt, villamos csatlakozó kábeleket alumínium védőcsőben helyezték el. A forgóvázakat rezgés érzékelőkkel és a tengelyhajtás rendellenes működését érzékelő berendezéssel is felszerelték.

Szellőző- és klímaberendezés[szerkesztés]

A fedélzeti berendezések közül a legnagyobb energiafogyasztó a járművekre felszerelt szellőző és klímaberendezés. Minden egyes kocsiszekrény alatt egy-egy, a tajvani időjárási körülményekhez illesztett klíma-egység található. A berendezés érdekessége a légszívó és a légkibocsátó ventilátor, amelyeknek a fordulatszáma külön-külön szabályozható. Ha az egyik ventilátor elromlik, a másik teljesítménye még elég a szükséges minimális légcsere biztosításához. Ezenkívül a kocsik vész-szellőző egységekkel is fel vannak szerelve, amelyeknek a feladata a szén-dioxid szint növekedésének megakadályozása. Ezért a felsővezeték feszültség kimaradás esetén akkumulátorról táplálva 40 percig fenn tudják tartani a szükséges légcserét.

Fedélzeti számítógéprendszer[szerkesztés]

A rendszer feladata a járművezetők munkájának támogatása és az öndiagnosztikai rendszer működtetése, amely akkor lép működésbe, amikor a szerelvények a karbantartó telepeket elhagyják. A működtetéséhez szükséges monitorokat és a monitorokon megjelenő információkat kezelő navigációs rendszert foglalja magába. A járművezetők a kezeléséhez az angol és a hagyományos kínai nyelv közül választhatnak. A rendszer egy digitális rádiócsatornán keresztül tartja a kapcsolatot a forgalomirányító központtal, amely többek között a vonatszámot és egyéb fontos adatokat küld a vonatra. A vonat menet közben a javítások előkészítéséhez szükséges, meghibásodott berendezésekről szóló, valamint a járművezetők munkájának ellenőrzésére szolgáló adatokat küld a központba.

Tűzvédelem[szerkesztés]

A járműveket a BS6853 brit nemzeti szabványnak megfelelő tűz és füstérzékelő berendezéssel szereltek fel, amely az alagutakban keletkezett tűz esetén lehetővé teszi a szerelvények szabadtéren történő megállítását. A belső tereket elválasztó ajtók érintésre nyílnak és önműködően záródnak a tűz terjedésének megakadályozása érdekében. A belső berendezés kialakításához felhasznált anyagok kiválasztása szintén a BS6853 szabvány előírásainak megfelelően történt. Veszély esetén egy erre a célra kiépített kommunikációs rendszer segítségével az utasok közvetlen kapcsolatba léphetnek a járművezetővel. A rendszert kiegészítő vezeték nélküli berendezés lehetővé teszi az utasok tájékoztatását, az értekezést a járművezető és a vonatszemélyzet, valamint a vonat és a forgalomirányító központ között.

Önműködő vonatvezérlési rendszer[szerkesztés]

A közlekedő vonatok biztonságra az önműködő, digitális vonatvezérlési rendszer vigyáz.

A szerelvény megállítása után az ATC adja ki az ajtónyitási engedélyt a kiválasztott oldalra. Az ajtókat a jegyellenőrzést végző vonatszemélyzet nyitja. A beszállóajtók mellett elhelyezett működtető berendezés lehetővé teszi a kalauz által kezelt egyetlen vagy az összes peronoldali ajtó egy időben történő nyitását és zárását. Az ajtózárási folyamat része az akadályérzékelés, amely az ajtókat visszanyitja.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Taiwan High Speed 700T train
A Wikimédia Commons tartalmaz Taiwan High Speed 700T témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]