Szerkesztővita:Jukiguni/2008. VI. 29 - 2011. II. 2.

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szalax 13 évvel ezelőtt a(z) Kiemelés témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Jukiguni!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Cassandro Taħdita/Streit 2008. június 29., 15:21 (CEST)

Cavalli

Szia, átneveztem a cikket Francesco Cavalli névre, mindenkit a kereszt- és családnevével együtt szoktunk nevezni :) Kérlek, hogy tedd át a szöveget múlt időbe, ez az általánosan elfogadott szokás a wikipédián,, hisz ami megtörtént már, az múlt idő, nem? :) A Wikipédia:Első lépések oldalról kiindulva találsz segítséget a formázáshoz. Üdv, – Timish levélboksz 2009. augusztus 6., 12:57 (CEST)

Életrajzi cikkek

Szia! Kérlek ügyelj arra, hogy egy személynél mind a kereszt-, mind a vezetékneve nagybetűs legyen. Patrick White esetében már javítottam a dolgot. Üdv, Cassandro Ħelyi vita 2009. augusztus 7., 00:07 (CEST)

Alessandro Scarlatti

Szia! Hiánypótló munkát végeztél, hogy megírtad az Alessandro Scarlattiról szóló cikket. Köszi:-). Néhány aprócska észrevétel:

  • amikor hivatkozol és a város neve a rag miatt megváltozik, akkor a következőt kell beírni [[Palermo|Palermóban]] és akkor nem éktelenkedik a piros belső hivatkozás. Egy fejezeten belül elég egyszer linkelni egy adott szócikkre.
  • amikor a zeneszerzők neveit linkeled, ügyelj, hogy mindig a teljes név legyen linkelve. Mivel több azonos családnevű (Scarlatti) zeneszerző van, így ha csak a Scarlattit linkeled be, akkor az átirányítás egyértelműsítő lapra vezet (Scarlatti (egyértelműsítő lap)) és ez rendesen megnehezíti az olvasó tájékozódását. Annak függgvényében, hogy kire akarsz hivatkozni, írhatod, hogy [[Alessandro Scarlatti|Scarlatti]] vagy [[Domenico Scarlatti|Scarlatti]], de a legjobb ha a szócikkbe kiírod rendesen a nevét. Ezt ajánlott csinálni akkor is, ha a kérdéses zeneszerzőről nincs szócikk pld. [[Alessandro Stradella|Stradella]]
  • érdemes egyes koronás főknek utánanézni a wikin. A konvenciók alapján nem írjuk le, hogy Medici Ferdinánd, hanem azt hogy I. Ferdinánd toszkánai nagyherceg. A Medici Ferdinánd megtévesztő lehet, ugyanis ketten voltak, I. és II. A cikkben II. Ferdinánd toszkánai nagyhercegről van szó. Ugyanez érvényes Krisztina királynőre is, ugyanis ebből a megnevezésből nem derül ki, hogy melyikről van szó (Krisztina svéd királynő).

További jó szerkesztést kívánok! Ha segítség kell, állok rendelkezésedre! – Istvánka posta 2009. augusztus 7., 08:07 (CEST)

Átirányítás

Szia! Létrehoztad a Marc- Antoine Charpentier lapot hibás név alatt, utána pedig létrehoztad a Marc-Antoine Charpentier lapot. Nincs szükség duplikátumra, ha az első változatra nincs szükséged, akkor tedd ki rá az {{azonnali}}(?) sablont és az adminisztrátorok törlik, ha pedig mégis meg akarod tartani, akkor csinálj belőle átirányítást, azaz a szöveget töröld ki és írd be helyette, hogy #ÁTIRÁNYÍTÁS [[Marc-Antoine Charpentier]]. Ekkor automatikusan a helyes változatra ugrik az olvasó. Erről bővebben a Wikipédia:Hogyan használd az átirányítást? oldalon olvashatsz. További jó szerkesztést– Istvánka posta 2009. augusztus 7., 14:06 (CEST)

Közben megcsináltam. Jó munkát! --Burumbátor Hyde Park Corner 2009. augusztus 7., 14:12 (CEST)

Giovanni Paisiello

Szia! Tetszik a szócikked, értékes a Wikipédiának, jó munka. Van azonban egy-két szerkesztési szokás, amit jobb, ha Te már eleve így írod be, bár előbb-utóbb kijavítja valamelyik szerkesztő. Én átjavítgattam pár dolgot, nézd meg a változásokat, ebből is sokat lehet tanulni (kezdőként nekem is ez jelentette a legnagyobb segítséget). Az egyik általános észrevétel: a múltban játszódó történeteket múlt időben írjuk (tudom, hogy egyes életrajzírók szeretnek ilyenkor is jelenben fogalmazni, a Wikin ez másképp van). A másik a dátum helyes írása: május 9.-én helyett május 9-én (pont nélkül). Az első sorban, a születési és halálozási adatoknál, a városneveket írjuk előre, így: (Taranto, 1740. május 9. – Nápoly, 1816. június 5.) (itt már vannak pontok). A linkeknél a [[jezsuiták|jeuzsiutáknál]] helyett elegendő (és főleg helyes) a [[jezsuiták]]nál formát használni. Ha persze torzul az eredeti szóalak, akkor úgy kell alkalmazni, ahogy Te is helyesen tetted: [[szimfónia|szimfóniát]]. Más: az angol és más nyelvek esetén néha nehéz kideríteni, hogy mi a magyar szabályok szerinti helyes alak. Például Maria Fedorovna magyarul Marija Fjodorovna, és van is szócikke a Wikin. Más: idézőjelként a szerkesztőablak alján található idézőjel-párt használjuk: „ ”. Más: a szakaszcímeknél nem alkalmazunk bold (kövér) betűtípust, mert eleve vastag betűkkel jelenik meg, és nem teszünk kettőspontot sem utána (== '''Operái:''' == helyett == Operái ==). No, ez egyszerre biztos sok és tömény volt. További hasonló színvonalas munkát kívánok, ilyen „szépet” és fontosat máskor is írj! Üdv  … szalax vita 2009. augusztus 10., 18:33 (CEST)

Interwikik

Szia, kérlek a szócikk végén tüntesd fel az úgynevezett interwiki-linkeket, ezek a Wikipédia-közi hivatkozások, pl. [[en:Britney Spears]] az angol szócikkre fog vezetni, és a bal oldali menüsor alatt fog megjelenni. Ezeket mindig a szócikkek legvégén találod. Elég, ha megnyitod szerkesztésre az angol wikipédia megfelelő cikkét és kimásolod onnan az interwikiket, majd elé beírod az angol interwiki linkjét is en: előtaggal (mert nyilván az angol wikipédiában az angol interwiki linkje nem lesz a szócikk végén, ahogy itt sincs a magyar betéve). A Carl Heinrich Graun szócikken pótoltam, ha megynitod szerkezstésre, láthatod, hogy néznek ki az interwikik. Üdv, – Timish levélboksz 2009. augusztus 11., 11:14 (CEST)

Fejrész

Nálad: Giacomo Carissimi (Marini, 1605. április 18. – Róma, 1674. január 04.)

Olasz barokk zeneszerző, a római iskola egyik legjelentősebb képviselője és vezéregyénisége. Az oratórium műfajának első igazán jelentős mestere.

A Wikipédia szokás formája ezzel szemben:
Giacomo Carissimi (Marini, 1605. április 18.Róma, 1674. január 4.) olasz barokk zeneszerző, a római iskola egyik legjelentősebb képviselője és vezéregyénisége, az oratórium műfajának első igazán jelentős mestere.
Szócikkek ezrei tanusítják, hogy ez a szokásos forma. Kérlek, kövesd ezt Te is. Előre is köszönöm.--Linkoman vita 2009. augusztus 14., 11:24 (CEST)
A szül-hal év, hónap, nap belső linkbe tétele nem egyéni ízlész kérdése. Ismételten kérlek, ezt légy szíves betartani.--Linkoman vita 2009. augusztus 16., 13:18 (CEST)

Orgona, opera és kánon

Szia, Jukiguni! Örömmel látom a sok zenei tárgyú cikkedet. Kérlek, vedd figyelembe, hogy az orgona szónak több jelentése van - az eddigi cikkeidben több helyen javítottam a hivatkozást, nézd meg például Michael Praetoriust. További jó szerkesztést kívánok! – Hkoala 2009. augusztus 16., 14:28 (CEST)

Ugyanez lenne a kérésem az opera szóval kapcsolatban is. Köszönettel – Hkoala 2009. augusztus 16., 14:47 (CEST)

Bocsánat, hogy folyton zavarlak, de ilyen a kánon is. – Hkoala 2009. augusztus 16., 15:59 (CEST)

Szócikkeid kapcsán...

Szia. Csak a szócikkeid kapcsán kérdem, hogy nem volna kedved valami apró informárciót kiírni magadról? Nem kötelező, de sztem sokan örülnénk neki. :) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. augusztus 29., 14:19 (CEST)

Köszönjük. :) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. augusztus 30., 12:28 (CEST)

Szia! Ajánlom figyelmedbe a következő lapokat:

Ha bármi kérdésed van, írj a vitalapomra Szajci reci 2009. augusztus 30., 12:14 (CEST)

Meglepi

Fogadd ezt a barnstart köszönetképpen szorgalmad és lelkiismeretes munkád elismeréseként, a rengeteg gyönyörű életrajz és operaismertető megírásáért. Csak így tovább– Istvánka posta 2009. szeptember 6., 17:50 (CEST)

Gratula :)

Nézz be ide. :) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. szeptember 25., 20:32 (CEST)

Karácsony

Csillagszóró szórja fényét,

árasztja a szeretetet s a békét.
Angyalka száll házad felett,
hogy átadjon egy üzenetet: BOLDOG KARÁCSONYT!
Istvánka posta 2009. december 21., 22:48 (CET)


KeKaÜ / BUÉK! ☺

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok! – Einstein2 Einstein2 blablabla, és más zagyvaságok 2009. december 22., 09:35 (CET)

karbantartás, fejlesztés

Szia! Szeretném a segítségedet kérni. között rengeteg rossz minőségű cikk van. Tudnál fejleszteni pár neked testhez álló cikket? Szajci reci 2010. február 4., 08:17 (CET)

Nagyon szépen köszönöm:D

Egy kérésem volna még a vitalapommal kapcsolatban:

Kérlek, ha új szakaszt hozol létre vitalapon vagy egy közösségi oldalon, ne a legutolsó szakasz megnyitásával, hanem a lap tetején lévő „+” füllel tedd. Ezzel elkerülheted, hogy megtévesztő szerkesztési összefoglalók jelenjenek meg a laptörténetben. A szerkesztési ütközések ellen is ez a leghatékonyabb védelem.

Szajci reci 2010. február 4., 08:31 (CET)

Látom Goldmark Károly cikket eléggé felfejlesztetted. Esetleg nem próbálnád meg kiemeltre szintre felfejleszteni? Istvánka szokott itt a wikin ilyen témában írni, esetleg tőle tudnál tanácsokat kérni. Szajci reci 2010. február 27., 08:17 (CET)

Re Goldmark Károly

Szia! A hétvégén majd átnézem a szócikket és megírom a véleményemet, így elsőre nagyon impresszív. Gratula, szép munka. – Istvánka posta 2010. március 3., 14:14 (CET)

Francia Nobel-díjas írók

Szia! Látom foglalkozol francia irodalommal is. Lehet két tiszteletteljes kérésem? Rá tudsz nézni Roger Martin du Gard és André Gide cikkeire? Az életrajzi és munkássága rész mindkettőjüknél erősen hiányos. Azért merlek megkeresni, mert láttam, hogy több író cikkét megírtad. Persze, ha nincs időd, akkor tárgytalan a kérésem. Köszi előre is! Cassandro Ħelyi vita 2010. március 7., 20:47 (CET)

Goldmark Károly

Szia! Mindenekelőtt elnézést a kései válaszért, de csak most értem rá átolvasni a szócikket. Először is gratulálni szeretnék hozzá, nagyon alapos munka. Ha kiemeltre akarod jelölni akkor lenne néhány észrevételem. Ezek olyasmik amit a kiemeltszavazáson nagyon figyelnek a kollégák.

  1. A szócikk bevezetője túl rövid. Kiemelt cikkek esetében követelmény, hogy a bevezető tömören foglalja össze a cikk tartalmát a Wikipédia:Bevezető irányelvünknek megfelelően.
  2. Nagyon fontos, hogy meg legyenek nevezve a forrásaid! Az nem elegséges, ha a szócikk végére odaírod azokat a műveket, amelyek alapján dolgoztál, hanem a {{cite book}}(?) sablon segítségével minden állítást, de legalábbis az egyes paragrafusok végén meg kell nevezni a felhasznált forrásokat. Ha könyv a felhasznált forrás, akkor az oldalszámot is meg kell adni. Bővebb infókat találsz a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! és Wikipédia:Mikor szükséges forrásokat megadni? oldalakat.
  3. Jó lenne ha a cikkbe beillesztenéd a {{Zenész infobox}}(?)-ot.
  4. Jó lenne ha a megadott egyetlen könyv mellett más forrásokat is fel tudnál mutatni.

Helyesírásilag nem mászok bele, mivel az nem az erősségem, de ha kiemelésre kerül sor, biztosan akad majd kolléga aki átnézi :-). További jó szerkesztést! – Istvánka posta 2010. március 11., 17:58 (CET)

Egy megjegyzés: az oldalszámos forrásolás nyilván csak fontosabb vagy érzékenyebb állításokhoz kell, nem minden mondathoz. Hagyományosan csak ott kívánjuk meg, ahová valaki kérdőjelet illeszt. Egyébként teljesen elfogadható, ha egy-egy szakasznak egyben van megadva. Ha persze négy-öt forrása is van valaminek, és a dolognak jelentősége van, célszerű megadni őket egyenként. De ésszel, nyilván nem akarunk ezer lábjegyzetet egy cikkhez, és csak ott érdekesek az ilyen részletek, ahol az olvasót is érdekelhetik, mert nem könyvelési irodát vezetünk. :-) Bennófogadó 2010. március 11., 18:37 (CET)

Szia! Szép munkát végeztél a Goldmark Károly szócikkel, még egyszer gratula. Szerintem érdemes lenne megkeresni Szalax is, hogy javítsa át helyesírásilag és mondjon ő is véleményt, de szerintem nyugodtan mehet kiemelésre. Ha valami észrevétel lenne a kiemeltszavazáson, szívesen segítek megoldásában.

A két operáról (A kékszakállú herceg vára és Sába királynője) szóló cikkek szintén parádésak, szerintem azokat is tovább lehetne fejleszteni kiemeltszavazásra, én mindenképpen támogatnám. A Kékszakállú cikket Szalax bővítette, úgyhogy talán nála is meg kéne említeni a dolgot. Üdv– Istvánka posta 2010. március 18., 07:41 (CET)

Szia! Átnéztem a szócikket, remek, kiemelt szintű! Ami a helyesírását illeti, valóban át kellett nézni (;-) nehogy megsértődj!), néhol a gördülékenységén is próbáltam javítani. Még egyszer át fogom olvasni valamelyik nap, aztán szerintem mehet kiemeltre. Nem lesz vele gond (remélem). De: a magyar-osztrák zeneszerző kifejezést én törölném, az angol nyelvű Wiki is magyarnak írja. Szerintem: „német anyanyelvű magyar zeneszerző”. Ráadásul: „Goldmark mindig hangsúlyozta magyarságát, mint ahogy később, nagy sikere idején, a többször felkínált osztrák állampolgárságot is visszautasította.” (Káldor János: A magyar zenetörténet kistükre. Rózsavölgyi és Társa, Budapest, 1938. 49. old.) Örülnék, ha megfontolnád. Más: a fideliós külső hivatkozás nem működik. Alkalmasint a Sába királynőjét is átnézem. Üdv  … szalax vita 2010. március 18., 21:28 (CET)
Bocs, de nem a négy hullámvonallal (~~~~) írsz alá? Úgy egyszerűbb lenne a hozzászólásodra válaszolni, meg dátum is lenne mellette. Ezzel is lehet:
. Üdv  … szalax vita 2010. március 18., 21:41 (CET)

Kiemelés

Szia! A Goldmark Károly szócikket kitettem kiemeltszavazásra. Egyelőre csak váróslistán van, nem tudom megsaccolni mikor kerül sor a tényleges szavazásra. Kérlek szépen figyeld a szavazólapot: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Goldmark Károly, és majd ott válaszolj az esetleg felmerülő kérdésekre, javaslatokra. Sok sikert!– Istvánka posta 2010. május 9., 21:01 (CEST)

navoszlop

szia, az ilyen Sablon:Gounod-operák sablonok létrehozásáholz kérlek legközelebb {{navoszlop}}(?) sablont használj alapnak. Minden navigációs sablont egységesítünk. Megértésed köszönöm. – Timish sablongyár üzenőfal 2010. június 17., 23:43 (CEST)

Goldmark kiemelés

Szia! Valószínleg holnap már elkezdődik a munka a Goldmark Károly szócikk kiemelésével kapcsolatosan. Kérlek szépen figyeld a Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Goldmark Károly oldalt. A szócikket átolvasó szerkesztők valószínűleg kérdéseket fognak feltenni, javaslatokat, stb. Ezekre kérlek szépen majd reagálj. Sok sikert kívánok. Hajrá!– Istvánka posta 2010. június 20., 23:04 (CEST)

Gratulálok! :-) A cikk megkapta a csillagot! – Istvánka posta 2010. július 19., 10:32 (CEST)

Gratulálok a kiemeléshez! Remek szócikk, további hasonlóan jó és színvonalas munkát kívánok!  … szalax vita 2010. július 19., 10:44 (CEST)

Re kérdés

Szia! Te is pontosan olyan szerkesztő vagy itt a wikin mint bárki más, nincsenek pozíciók, így bátran átnézheted a szócikkeket, bátran javíthatod azokat és a kiemelésen is bátran elmondhatod a véleményedet. Üdv– Istvánka posta 2010. július 19., 13:02 (CEST)

Szia! Meg fogom nézni, még ma, bár emlékeim szerint semmi probléma nincs vele. :) Üdv  … szalax vita 2010. július 19., 13:08 (CEST)

Szia! Átnéztem a szöveget, minimális javítanivaló volt benne. Amit lényegesnek tartottam: a kissé novellisztikus-mesélő jellegének helyenkénti tompítása (én régebben már kaptam ezért, meg is sértődtem miatta, de aztán beláttam, hogy lexikonba „szárazon” ;-) kell írni). Egyéb észrevételeim:

  • A bevezetőbe írtam vagy két mondatot, hogy valamivel hosszabb legyen.
  • Bemutató: bevezetőben 1875, Az opera története, 8. bekezdésében 1873 (nyilván a 75 a jó).
  • Az opera története, 4. bek.: egyértelműsíteni kellene, melyik Badenről van szó, mert most átirányításra mutat.
  • A mostani kiemelési eljárás minden bekezdéshez forrásmegjelölést követel meg, ezt mindenképpen pótolni kellene.

Más gondot nem találtam, a fentiek után szerintem mehet is kiemelésre. Én leszek az első tanúsítója!  … szalax vita 2010. július 19., 14:42 (CEST)

Szia! Részemről OK, de még Istvánka is nézze meg, több szem többet lát. A forrásoknál nem ártott volna kissé részletesebb oldalszámozást megadni, mert az feltűnő, hogy egy egész fejezet pl. 1-es vagy 5-ös „csoportforrással” van megadva. Ha véglegesítődik, közszemlére tétel előtt én majd segítek a források Opcit sablonnal megadásában. Várjuk meg Istvánkát! Üdv  … szalax vita 2010. július 20., 12:23 (CEST)

Szia! Majd délután/este átolvasom én is a cikket, és utánanézek még mit lehetne tenni a forrásolás érdekében. Üdv– Istvánka posta 2010. július 20., 13:12 (CEST)

Szia! A cikk kiváló, viszont a Szalax által javasolt forrásmegadást meg kéne csinálni még mielőtt várólistára teszed. Most ez a módi a wikin :-). Ugyanakkor a Felhasznált irodalom szakaszban a forrásműveket a cite book sablon segítségével kéne megadni. A források listáját még lehetne bővíteni a következőkkel: 1 és 2, 3. Ha szükséges szívesen segítek. Btw. a Berlioznál kért változtatásokat elvégeztem: a mellégépelésben jó vagyok :-)Istvánka posta 2010. július 20., 22:30 (CEST)

Szia! Még egy apróbb javaslatom lenne a cikk felépítését illetően. Lehet, hogy a Története-Szereplők-Cselekménye-Zenéje-A színpadra állítás nehézségei-Kiadások sorrend jobb lenne. A Megjegyzés az opera színpadra állításáról fejezetet mindenképp a cselekmény után kéne tenni. De ez csak egy ötlet, nekem így tűnik logikusabbnak. Üdv– Istvánka posta 2010. július 21., 08:11 (CEST)

A jelenlegi kiemelt operaismertetők szerkezetének meghatározása P/c kollégától származik, de nem kötelező azt alkalmazni. Lehet, hogy idővel meg kéne alapítani az Operaműhelyet és közösen meghatározni néhány formai és stiláris irányelvet. A focisoknál ez már remekül működik.– Istvánka posta 2010. július 21., 09:04 (CEST)

Visszatérve a szócikkre: felteheted a várólistára, s majd ha eljön az alkalom másodiknak megszavazom (Szalax után):-)Istvánka posta 2010. július 21., 09:12 (CEST)

Amikor elkezdtem foglalkozni a zeneszerzőkkel, nagyon kevés cikk volt a wikin róluk, úgyhogy volt lyuk amit tömködni bőven. Nem is igazán törekedtem a teljességre inkább arra, hogy egy minimális használható infó legyen. Ezekután pedig nekiláttam kigyúrni a fontosabb zeneszerzők cikkeit, hogy legalább a nagy klasszikusok legyenek kiemelve. Egyébként tervezek még orosz zeneszerzőkről is írni, s ezen az allapon láthatod miken is dolgozom, miket szeretnék még kiemetté varázsolni. A wikiszerkesztés egy hobby tulajdonképpen és mindenki azt ír amit éppen akar, szóval ha te a barokk zeneszerzőket szeretnéd fejleszteni, akkor hajrá, csak támogatni tudlak. A műhelynek tényleg csak annyi lenne a funkciója, hogy közösen megbeszélni bizonyos szabályokat és döntéseket hozni. Megkérdem Szalaxot is, és ha társulna, akkor már lennék hárman és nyélbe lehetne ütni a dolgot. – Istvánka posta 2010. július 21., 10:13 (CEST)

Egyáltalán nem hülyeség ami kérdezel, és azért is osztottam meg veled az allapom tartalmát. Ezeket a művészeket azért írtam oda, mert sokat olvastam róluk, szóval az irodalom megvan. Ha meglesz a műhely akkor ott majd lehet egy listát vezetni, hogy ki mit vállal el. Egyébként az tudni kell rólam, hogy hosszabb ideig nem tudok egy témával foglalkozni :-), s ne lepődj meg ha operás cikkek helyett éppen olasz településekről írok, vagy valami kolozsvári témában :-). A lapjaid közül nagyon szeretném még Alessandro Scarlattit, Paisiellót és Schützöt felbővíteni, szeretem őket :-). Handelnek például még neki se kezdtem, úgyhogy nyugodtan belevághatsz. Üdv – Istvánka posta 2010. július 21., 10:54 (CEST)

Még egy érdekes dolog amit összeszedtem és érdekelhet: Szerkesztő:Istvánka/oIstvánka posta 2010. július 21., 11:03 (CEST)

Szia! Az Istvánka által felvetett Operaműhellyel kapcsolatban az ő vitalapján válaszoltam. Megnéznéd?  … szalax vita 2010. július 21., 11:22 (CEST)

Szia! Az Operaműhely kapcsán írtakkal teljesen egyetértek. Azzal is hogy nem kell mindenkinek terjedelmes szócikkeket írnia (én pl. alkalmatlan vagyok is ilyenre, mert hajlamos vagyok túlságosan is tömöríteni). Szóval arra számíts, hogy Ti ketten Istvánkával lesztek a „központi mag”, de ha beindul a dolog, rövidesen úgyis kiderül minden. Szóval fejet fel! :)  … szalax vita 2010. július 21., 13:20 (CEST)

műhely

Operaműhely. Tessék befáradni! :-)Istvánka posta 2010. július 21., 14:17 (CEST)

Monteverdi

Szia! Kijavítottam, de a hiba pontos okára nem jöttem rá. Ilyen esetekben azt szoktam csinálni, hogy törlöm majd újra megadom a ref-sablont. Üdv– Istvánka posta 2010. július 22., 13:36 (CEST)

Megkérlek a Wikipédia-vita:Operaműhely lapot add hozzá a figyelőlistádhoz, hogy az egységesítési javaslatokat ott beszéljük meg. Köszi– Istvánka posta 2010. július 22., 22:17 (CEST)

Magyar opera

Jó lett! Mikor írtam az Opera cikket, terveztem a magyar operának is külön cikket, mint a többinek, de végül elmaradt. Szép lett és részletes. Grat. :-)Gothika 2010. július 25., 23:53 (CEST)

Sajnos nem tudom bevállalni, annyira nem ismerem és irodalmam sincs hozzá. Engem igazából csak az olasz nyelvű opera fogott meg, más nem is hallgatok. De látom Istvánkával és Salaxal jó munkát végeztek. Az opera cikket is csak azért írtam meg, mert eredetileg így nézet ki, s akkoriban még senki sem foglalkozott a témával. Jó munkát, majd néha olvasgatom amit írtok. Üdv.– Gothika 2010. július 26., 15:23 (CEST)

Re: Brankovics

Szia! Köszönöm, már megtaláltam ezt is, a nyomtatottakat hazahoztam a könyvtárból, csak éppen sajnos most mással (wikin kívüli dolgokkal) kell foglalkoznom. :( De ami késik, nem múlik. :).  … szalax vita 2010. július 27., 19:05 (CEST)

kiemelés

Szia! Kérlek nézz rá a kiemeltszavazásra és szavazz a szócikkre. Szeretném, ha minél több szerkesztő figyelné a szavazásokat és szavazni. Minőségi wikit csináljunk :D Szajci pošta 2010. augusztus 2., 08:05 (CEST)

Vivaldi

Szia! Átnéztem a szócikket. Hatalmas munka, kiváló szócikk, gratulálok! Van pár kérdésem:

  • Tanulóévek fejezet: „másnap pedig ostiaróvá (ajtónálló) avatták, ami a szerpapság legalacsonyabb fokozata volt.” Később: „1699. április 4-én a szerpapság legalsó fokára lépett és subdiaconussá (alszerpap) nevezték ki.” Mindkettő legalacsonyabb v. legalsó?
  • Az opusok arab és római számokkal és kis v. nagy o betűvel is íródtak. Egységesíteni kellene!
  • A táblázatban: a librettóírók hol és szóval, hol / vagy | jellel vannak elválasztva. A bemutatás événél mit jelentenek a zárójelbe írt (18/05) és hasonlók?
    Üdv,  … szalax vita 2010. augusztus 10., 20:21 (CEST)

OK, láttam!  … szalax vita 2010. augusztus 11., 12:51 (CEST)

Fantasztikus szimfónia

Szia! A szócikk kiemelt lett, köszönöm a szavazataidat! Üdv  … szalax vita 2010. augusztus 15., 11:21 (CEST)

Re operaportál

Szia! Én szándékosan hagytam ki az évfordulókat, mivel tudtam, hogy egyedül képtelen lettem volna mindig frissen tartani a listát, de ha már ilyen szépen beindult a műhely, akkor tulajdonképpen el lehetne kezdeni az évfordulók kigyűjtését. Jó lenne például a jövő évi évfordulókra kiemelt cikkekkel is készülni. Üdvözlettel – Istvánka posta 2010. augusztus 15., 21:40 (CEST)

...és köszi, hogy belenéztél a Solti cikkbe :-)Istvánka posta 2010. augusztus 15., 21:44 (CEST)

Bocs, hogy ilyen gyorsan intézkedtem, de ma kerül le a Berlioz szócikk a kiemelési szavazásról, így azt hiszem helyére azonnal beugorhat majd Monteverdi. – Istvánka posta 2010. augusztus 16., 08:39 (CEST)

Diósgyőri kohászat

A mai napon kiemelt lett a szócikk, köszönöm a szavazataidat!  … szalax vita 2010. augusztus 22., 17:14 (CEST)

Borisz Godunov

Szia! Ha addig nem jön Vadaro, átnézném este orosz átírási szempontból, ha nem bánod. Csak a szembeszökőbbek: Alekszandr Puskin, Karamzin, szamizdat, Sesztakov stb. – Pagonyfoxhole 2010. augusztus 23., 09:51 (CEST)

Szia, került bele azóta átnézendő orosz név- és szóanyag, vagy rendben van így? Magyarán átnézzem-e még egyszer? – Pagonyfoxhole 2011. január 9., 18:22 (CET)

Borisz Godunov (opera) nagyon jó lett! Beturbózok én is, és befejezem a Muszorgszkij cikket és akkor talán lehetne egyszerre küldeni a művet és szerzőjét kiemelésre. Mit szólsz? Az alapok a Muszorgszkij cikkhez megvannak. Üdv– Istvánka posta 2010. augusztus 23., 10:29 (CEST)

Tökéletes! :-) Rimszkij-Korszakovhoz is kevés kell már :-).– Istvánka posta 2010. augusztus 23., 11:33 (CEST)

Gyöngyhalászok

Szia, egy szemfüles anon észrevette, hogy a magyar ősbemutató évszáma 188. Ki tudod egészíteni? – Pagonyfoxhole 2010. augusztus 29., 21:57 (CEST)

Mozart

Szia! Igen, felszámoltam a projektszervezési allapomat, hiszen tulajdonképpen duplikátuma volt az operaműhelyes allapnak :-). Mozartot annak idején azért vettem fel a munkák közé, mert korrektúra-sablon került a cikkre, és mivel kiemelt fontosságú zeneszerző úgy éreztem, hogy nem maradhat így sokáig a cikk. Közben aztán nekikezdtem más melóknak is, úgyhogy rendesen tolódott a meló. Ha akarod megírhatod, én nem stipi-stopizom le :-). Van néhány mozartos könyvem, ha kell segítek. Egyelőre szeretném Rimszkij-Korszakovot is befejezni. Muszorgszkij már megvan, nem tudom láttad-e. Üdv– Istvánka posta 2010. szeptember 1., 09:40 (CEST)

Őszintén szólva átolvastam a cikket, de nem tudom honnan fogjam meg. Szerintem egy allapon kéne elkezdeni a melót az elejétől kezdve. Szerintem az újraírás többet segítene rajta, mint egy általános lektorálás. Az évfordulóra mindenképpen jó lenne kiemeltetni viszont arra vigyázni kell, hogy Mozartról bőséges az irodalom, úgyhogy meglehetősen sok uánajárással jár majd. Én délután/este leírom, hogy nekem milyen forrásaim vannak, s egyeztethetünk.– Istvánka posta 2010. szeptember 1., 10:51 (CEST)

A következő könyveim vannak Mozartról:

  • Cairns, David: Mozart és operái
  • Böttger, Dirk: Wolfgang Amadeus Mozart
  • Gál Zsuzsa: Mozart
  • Sadie, Stanley: Mozart
  • Hézser Zoltán: Wolfgang Amadeus Mozart életének krónikája
  • Thomas Baumann: Die Entfuhrung aus dem Serail

Ezekkel tudok segíteni. Az én nagy Mozart-kedvencem a Szöktetés a szerájból :-)Istvánka posta 2010. szeptember 3., 08:03 (CEST)

Vivaldi

Szia! Ha olyan jellegű kritika éri a cikket, hogy túl szakmai, a laikus számára kevésbbé érthető, akkor érdemes megfontolni a kifogásolt részek átírását, esetleg más, „populárisabb” forrás után lehet nézni, mert azokban talán sokkal jobban, érthetőbben össze van foglalva a lényeg. Üdv– Istvánka posta 2010. szeptember 3., 07:58 (CEST)

Szia. Elolvastam a mostani állapotot, szerintem egész jó. Az eléggé reménytelen próbálkozás, hogy megpróbáljuk egy zeneszerző zenéjét szavakban elmondani. Annak több értelme van, hogy elmondjuk, az adott komponista elődei, kortársai nagyjából hogyan muzsikáltak, ehhez mit adott hozzá, miket változtatott, újított a zeneszerzőnk, végül pedig hogy ezek közül a kortársak, a későbbi korok mit tettek magukévá, mit folytattak tovább. Úgy látom, ez most benne van a szövegben. Sajnos érdemileg nemigen tudom lektorálni, semmilyen normális könyvem sincs Vivaldiról. Sok sikert a kiemeléshez! – Villanueva vita 2010. szeptember 3., 13:05 (CEST)

Köszönet

Az Óceáni fehérfoltú cápa kiemelt lett és szeretném megköszönni, az ehhez nyújtott támogatásod. Andrew69. 2010. október 7., 13:18 (CEST)

Re: Monteverdi

Gratulálok!  … szalax vita 2010. október 10., 11:46 (CEST)

Szívesen tettem, gratula! :) – Einstein2 Einstein2 Góóól! 2010. október 10., 12:05 (CEST)

Nincs mit, grat! - RepliCarter Wormhole 2010. október 10., 17:53 (CEST)

Klassz lett – Villanueva vita 2010. október 10., 19:22 (CEST)

Gratulálok és további jó szerkesztést! – Tulipanos vita 2010. október 10., 20:03 (CEST)

Gratulálok a szócikkhez. Csak így tovább! :-)Istvánka posta 2010. október 11., 14:31 (CEST)

Joan Sutherland

Szia, most halt meg, nem írnál róla egy akármilyen rövidet is? Mégiscsak a 20. század egyik legnagyobbja volt. – Pagonyfoxhole 2010. október 13., 18:59 (CEST)

Köszi! – Pagonyfoxhole 2010. október 14., 02:26 (CEST)

Bocs, annyira belemerültem a magyarításokba meg az elütések gyomlálásába, hogy észre sem vettem, hogy elkezdtél dolgozni a cikken. Én akkor nem nyúlok hozzá, amíg dolgozol rajta. És kösz a gyönyörű cikkért! Üdv, – Burumbátor Speakers’ Corner 2010. október 14., 07:50 (CEST)

Én nem látom, hogy miattam kétszer kellett volna dolgoznod, de ha ilyen volt 1) még egyszer bocs, 2) azonnal szólj, mert az elveszett anyag minden esetben visszaállítható. A magyarítgatással haladni fogok. – Burumbátor Speakers’ Corner 2010. október 14., 10:55 (CEST)

Lecce

Köszönöm a szavazatodat a kiemeltszavazáson!– Istvánka posta 2010. október 17., 11:54 (CEST)

Cervantes

Szia! Köszi a segítséget. Majd este igyekszem kijavítani, de most még a másnaposságtól szenvedek :D Szajci pošta 2010. október 21., 12:27 (CEST)

Szia! Elkezdtem a hibákat javítani. A szerb wikiben úgy szerepel, hogy templomi színházak. Mi legyen vele? maradjon vagy vegyem ki? Szajci pošta 2010. október 21., 19:29 (CEST)

A cikket javítgatom azok alapján, amiket mondtál. Nyugodtan írj bele. Nekem semmi anyagom nincs. Perszepolisznál is Ogodej segített felfejleszteni, tehát írjál bele nyugodtan. A következő cikk Don Quijote lesz, mert az is kiemelt a szerb wikin, majd ott is akkor a segítségedet kérném. Szajci pošta 2010. október 22., 15:59 (CEST)

Végeztem a javítással. Köszönöm, hogy rátekintettél a cikkre és köszi a segítséget. Átadom a terepet neked :D Ha van valami írj nyugodtan :D Szajci pošta 2010. október 22., 20:43 (CEST)

Köszi. Holnap megnézem. Nekem a firefox helyesírást is ellenőriz. Te nem ezt használod? Szajci pošta 2010. október 23., 20:05 (CEST)

Sajnos én sem tudok spanyolul csak úgy nagyjából kihámozom a lényeget. A mondat valami olyasmit jelent, hogy Cervantes "soldado aventajado"-vá vált (lett) s ajánlóleveleket kapott Don Juan de Austriától, Sessa hercegétől és elhatározta, hogy visszamegy Spanyolországba. Mindenképp javaslom, hogy egy spanyolul tudó nézze át. – Csesznekgirl vita 2010. október 25., 17:42 (CEST)

Cervantes - források

Szia! e miatt Hkoala írt a kiemeltszavazáson. Kérlek próbáld meg elrendezni, ahogy kérte Hkoala. Szajci pošta 2010. október 24., 20:41 (CEST)

A jegyzetelést is kicsit rosszul csináltad, ha a fentebb lévő dolgot megoldottad elmondom, mi a hiba :D Szajci pošta 2010. október 24., 20:51 (CEST)

Két apró hiba: Cannavaggio. Cervantes életének főbb tényei időrendben=Cervantes és a Don Quijote szerk. Csuday Csaba, p. 235 te így hivatkoztál. De ez így felesleges, elég, ha annyit írsz, hogy Csuday, 235. old. A másik hiba, hogy a 241-es oldalt két helyre írtad, de ezt össze kell vonni, ahogy látod pl. az első meg a második jegyzetnél. Szóval tényleg csak apró formai megoldás :D Szajci pošta 2010. október 25., 08:10 (CEST)

Haydn

Szia! Átnéztem Haydnt, van néhány kérdésem, megjegyzésem:

  • A pályakezdés nehézségei fejezet: „Miután Haydn kikerült a katedrális kórusából,...” első három bekezdése után a negyedikben „Amikor kitették az internátusból,...” elölről kezdődik a történet elmesélése. Talán jó lenne összedolgozni.
  • Az első sikerek fejezet: Lukovicából kettő is van, ezért kivettem a linkjét. Nem lehet tudni, melyikről van szó?
  • Ugyanebben a bekezdésben: fúvós partitúrák, nem partitákról van szó?
  • Általában: a gulden magyarul nem forint?
  • Haydn az operaimpresszárió fejezet: én úgy tudom, akkor még nem volt zenekari árok (ez Wagner találmánya volt)!
  • Haydn növekvő hírneve fejezet: „...hogy Adalbert Gyrowetz Párizsban Haydn neve alatt forgott közkézen...” nem a művei, vagy néhány műve?
  • Az utolsó londoni hónapok fejezet: „Ez a dal Mrs. Hodges-tól való, a legszebb nőtől, akit életemben láttam, hogy zongorista.” Nem értelmes a mondat!

Üdv,  … szalax vita 2010. október 28., 18:37 (CEST)

Szívesen! Nagyon jók lettek a változtatások. Üdv  … szalax vita 2010. október 28., 20:17 (CEST)

Re:Mosonyi

Szívesen, nagyon jó szócikk! Üdv  … szalax vita 2010. október 29., 19:21 (CEST)

Jól látom, hogy kiemelés készül? Én már msot támogatom, ha javasoljátok. wikiüdv Andrew69. 2010. október 31., 19:08 (CET)

Mocsáry

Szia! Mocsáry megkapta a csillagot, köszönöm a kiemelési eljáráson való részvételedet. Vungadu Lőjetek! Ide lőjetek! 2010. november 8., 17:19 (CET)

8 part harmony

Szia, gondoltam megkérdezlek, mint zenével foglalkozót, mi az az 8 part harmony? "Prominent examples of the unique musical characteristics among the various tribes are the Bunun’s eight-part harmony" Mindenfelé keresem google-ben, de csak nem találom a magyar megfelelőjét ennek... Köszi előre is :-)Jiélún de xiǎolóng(Jay kissárkánya) papírtekercs 2010. november 29., 12:37 (CET)

Köszi, annyira nem fontos, hogy könyvtárba menj miatta Vigyor Megkérdem még Villanuevát, hátha őt tudja. – Jiélún de xiǎolóng(Jay kissárkánya) papírtekercs 2010. november 29., 15:51 (CET)
Villanueva szerint nyolcszólamú éneklés, úgyhogy megoldódott. Azért köszönöm! – Jiélún de xiǎolóng(Jay kissárkánya) papírtekercs 2010. november 30., 10:32 (CET)

Kiemeltek

Nincs mit, a Vivaldi nagyon jó cikk lett :-). – Szilas vitalapom 2010. december 5., 10:37 (CET)

Gratulálok, ami jó, az jó!  … szalax vita 2010. december 5., 11:49 (CET)

Gratulálok hozzá! Még egy csillag az operaműhelynek;). Várom a következőt :-)Istvánka posta 2010. december 5., 12:31 (CET)

Megérkezett időközben a karácsonyi ajándékom, a vadiúj Muszorgszkij életrajz. Nekiállom turbózni a cikket hamarosan. Üdv– Istvánka posta 2010. december 5., 12:34 (CET)

Mosonyi Mihály

Szia! Feltettem a várólistára a Mosonyi Mihály szócikket. Az lenne a kérdésem, hogy az operáiról tudnál-e cikkeket írni? Üdv– Istvánka posta 2010. december 13., 21:57 (CET)

Rendben! Sok sikert a vizsgáidhoz!– Istvánka posta 2010. december 14., 09:10 (CET)

Karácsony

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok! Ivanhoe sherwoodi erdő 2010. december 22., 19:47 (CET)

Kellemes ünnepeket!

Szép a fenyő télen-nyáron,
sose lepi dermedt álom:
míg az ágán jég szikrázik,
üde zöldje csak pompázik.

Nagykarácsony immár eljő,
érkezik az új esztendő.
Míg a mező dermed, fázik,
a zöld fenyves csak pompázik.
Weöres Sándor: Szép a fenyő

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok! Istvánka posta 2010. december 23., 14:23 (CET)
Áldott, békés, szeretetteli Karácsonyt kívánok Neked! --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. december 23., 18:26 (CET)

Kiemelés

Gratulálok a Mosonyi Mihály kiemeléséhez. Andrew69. 2011. február 2., 21:31 (CET)

+1 gratula! Csak így tovább! – Istvánka posta 2011. február 2., 21:41 (CET)

Gratulálok!  … szalax vita 2011. február 2., 22:31 (CET)