„Toroczkai László” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Penzes.tamas (vitalap | szerkesztései)
18. sor: 18. sor:


==Politikai pályája==
==Politikai pályája==
Politikai tevékenységét a [[MIÉP]] színeiben kezdte meg 1996-ban. Először az ifjúsági tagozatban politizált, 1998 tavaszán országgyűlési képviselőjelölt. 1998 nyarától a MIÉP parlamenti tudósítója. A pártból 2000-ben lépett ki.
Politikai tevékenységét a [[MIÉP]] színeiben kezdte meg 1996-ban. Először az ifjúsági tagozatban politizált, 1998 tavaszán országgyűlési képviselőjelölt. 1998 nyarától a MIÉP parlamenti tudósítója. A pártból 2000-ben lépett ki. 2010-től [[Csongrád megye]]i önkormányzati képviselő, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság egyik alelnöke. A [[Jobbik]] listáján jutott be az önkormányzatba, de a pártnak nem tagja.


==Újságírói pályája==
==Újságírói pályája==

A lap 2011. október 10., 16:47-kori változata

Fájl:Toroczkailaszlo.jpg
Toroczkai László

Toroczkai László (szül.: Tóth László) (Szeged, 1978. március 10.) radikális jobboldali politikus, újságíró, lapszerkesztő, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (2001), a Mi Magunk (2006) és a Hunnia (2007) mozgalmak alapítója, a Magyar Jelen című lap főszerkesztője.

Személye 2006 szeptemberében került a figyelem középpontjába, amikor az MTV-székház ostromakor a tüntetőket a budapesti Kossuth térről a Szabadság térre vezette.

Élete

Családja

Nagysándor József aradi vértanú leszármazottja. Anyai ágon felmenőit a románok az erdélyi Torockóról és Kolozsvárról, apai nagyapja családját a szerbek a bácskai Zomborból és Hódságból telepítették ki. Egyik dédapja, Tutsek Gusztáv Vazul volt az 1956 utáni perek hírhedt bírája, aki többek között Wittner Máriát is elítélte. Tutsek még a 30-as években elvált Toroczkai dédanyjától és megtagadta gyermekeit. " Tutsek Gusztáv Vazul emiatt tabutéma volt a családomban, még a nagyanyám sem ismerte, hiszen az édesanyja egyedül nevelte fel. Tutsek Gusztáv a születésem előtt jó néhány évvel korábban Budapesten az általa vállalt család körében, az én őseimtől távol halt meg. Már felnőtt fejjel, 18 évesen, miután beléptem a MIÉP-be, tudtam meg, hogy ki volt valójában az egyik dédnagyapám." - vallja Toroczkai.[1] Bácskai származású nagyapja, Tóth László a harmincas években csendőr és válogatott labdarúgó volt, a második világháború alatt tüzérzászlósként részt vett a Délvidék és Észak-Erdély visszafoglalásában, később a don-kanyari harcokban.

Nős, egy lánya van. Felesége moldvai román származású.[1]

Iskolái

Iskolai éveit a szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskolában, majd a Piarista Gimnáziumban töltötte. 1996-ban érettségizett Szegeden. 1997-ben kezdte meg tanulmányait a József Attila Tudományegyetem kommunikáció tagozatának levelező szakán.

Sportmúltja

Gyermekkorában versenyszerűen sportolt. 1990-ben kenuzásban Diákolimpiát nyert.

Politikai pályája

Politikai tevékenységét a MIÉP színeiben kezdte meg 1996-ban. Először az ifjúsági tagozatban politizált, 1998 tavaszán országgyűlési képviselőjelölt. 1998 nyarától a MIÉP parlamenti tudósítója. A pártból 2000-ben lépett ki. 2010-től Csongrád megyei önkormányzati képviselő, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság egyik alelnöke. A Jobbik listáján jutott be az önkormányzatba, de a pártnak nem tagja.

Újságírói pályája

1997-től a MIÉP-közeli Magyar Fórum munkatársa, szintén ekkor kezdte meg tanulmányait a József Attila Tudományegyetem kommunikáció szakának levelező tagozatán. Az 1999-ben Jugoszláviát ért NATO-támadás idején a Vajdaságban tartózkodott, a Magyar Fórum délvidéki tudósítójaként. 1998-ban, 1999-ben és 2000-ben hosszabb-rövidebb ideig Koszovóban tevékenykedett. 1999-től kezdve éveken át a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának szerkesztő-riportere, 2002-től a Kanadában megjelenő Magyar Jelen című hetilap főszerkesztője, magyarországi kiadója. 2005-ben jelent meg a Vármegyés a véres úton című, főleg önéletrajzi jellegű, illetve munkásságát bemutató kötete, ami több általa írt újságcikket is tartalmaz. 2007 februárjától az ismét – Magyarországon és Kanadában is – megjelenő Magyar Jelen című lap főszerkesztője.

Pártpolitikán kívül

Bár nem tagja pártoknak, neve több radikális jobboldali szervezettel kapcsolatba hozható.

A MIÉP-ből való kilépése után 2001-ben megalapította a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (röviden: HVIM), melynek 2006 őszéig elnöke volt. A mozgalom célja az összmagyar ifjúság és a nemzet egyesítése. A HVIM minden évben megrendezi a Magyar Sziget nevű kulturális-zenei ifjúsági fesztivált Verőcén. A mozgalom működését a magyar és környező államok hatóságai többször megpróbálták ellehetetleníteni, Toroczkait kitiltották 5 évre Szlovákiából, 1 évre Szerbiából és 3 hónapra Romániából.

Személye 2006 szeptemberében került a figyelem középpontjába, amikor az MTV-székház ostromakor a tüntetőket a budapesti Kossuth-térről a Szabadság-térre vezette.[2]

2006 októberében lemondott a HVIM elnöki posztjáról, azóta az általa alapított mozgalom tiszteletbeli elnöke. Majd megalapította a Mi Magunk politikai mozgalmat, melynek legfőbb célja a „párhuzamos Magyarország felépítése[3] és árnyékkormány felállítása.[4] A mozgalom 2007. március 15-ére tüntetéseket jelentett be a kormánypártok székházai elé MÚK jelszóval,[5] azonban később, októberben, miután a HVIM elleni törvényességi vizsgálat lezárult, ezért nem volt többé szükség új keretek között folytatni a Hatvannégy Vármegye mozgalom tevékenységét, feloszlott.[6]

2008. május 10-én Toroczkait Szerbiában megverték, majd két évre kitiltották az országból.[7] Május 9-én Toroczkai László és a Magozott Cseresznye zenekar Szabadkára tartott, ahol a HVIM kampányzáró rendezvényén vettek volna részt. A szerb határőrök azonban indoklás nélkül visszafordították őket, mire Toroczkai egy Románia felől egy másik határátkelőnél próbálkozott, ahol beengedték. Szabadkára érve beszédet tartott mintegy 150 fiatal előtt, majd 10-én hajnali 4 órakor hazafelé indult. Egy fekete autó követte őket, ami - mint később a rendszámból kiderült - a támadóiké volt. Egy gyorsétteremnél megállt reggelizni, ahol 5 szerb férfi kirángatta kocsijából, leütötte, majd a földön rugdosni kezdte. Toroczkai agyrázkódást kapott, egy foga kitört és egy bordája elrepedt. Segítségére sietett két szegedi HVIM-tag, ők könnyebb sérüléseket szereztek. Toroczkait mentővel szállították a szabadkai kórházba, ahol hármójukat őrizetbe vették. A kihallgatások délután 1 óráig tartottak. Miután a megkerült támadókat elengedték, Toroczkait és a két szegedi HVIM-tagot 2 évre kitiltották Szerbiából.[8] A magyar konzulátus nem kapott információkat az esetről.[9]

2008. június 9-én kanadai magyarok meghívásának eleget téve érkezett a Torontói repülőtérre, ahol három rendőr leszállás után közvetlenül őrizetbe vette. Majd az 5 órás kihallgatást követően felajánlották neki, hogy önként hagyja el az országot, ellenkező esetben terrorista-gyanús személyként eljárást indítanak ellene.[10] 2009. április 8-án előadást tartott volna Szatmárnémetiben, azonban a Méhkeréknagyszalontai határátkelőnél a román határőrség nem engedte belépni Romániába. A kitiltás okát és időtartamát nem közölték.[11]

2010 júniusában a rendőrség meggyanúsította gyülekezési szabadság megsértése, valamint közösség tagja elleni erőszak előkészületével, mivel a 2009-es melegfelvonulás megzavarására szervezkezdett.[12]

Források

Irodalom

Lásd még

Külső hivatkozások