Ugrás a tartalomhoz

Siemens (vállalat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Siemens (cég) szócikkből átirányítva)
Siemens Zrt.
Hivatalos névSiemens Zrt.
Típus
Jogelőd
  • Siemens-Schuckert
  • Dade Behring
  • Siemens & Halske
  • Automatique Electrique de Belgique
Alapítva1887
NévadóWerner von Siemens
SzékhelyBudapest
Cím1143 Budapest, Gizella út 51-57.
VezetőkSiemens
AlapítóWerner von Siemens
TulajdonosSiemens AG
FormaZrt.
TermékekSiemens
Árbevételn. a.
Alkalmazottak száman. a.
AnyavállalataSiemens AG
Tőzsden.a.

Siemens Zrt. (Németország)
Siemens Zrt.
Siemens Zrt.
Pozíció Németország térképén
é. sz. 48° 08′ 40″, k. h. 11° 34′ 30″48.144332°N 11.575062°EKoordináták: é. sz. 48° 08′ 40″, k. h. 11° 34′ 30″48.144332°N 11.575062°E
A Siemens Zrt. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Siemens Zrt. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Siemens Zrt. Gizella úti székháza

A Siemens AG egy német multinacionális technológiai konglomerátum. Központja Berlinben és Münchenben tálálható. A vállalat portfóliója az ipar automatizálására és digitalizálására, épületek infrastruktúrájára, decentralizált energiarendszerekre, vasúti és közúti mobilitási megoldásokra, valamint orvostechnikára is kiterjed.

A Siemens Magyarország története[szerkesztés]

A Siemens több mint 130 éve, az első budapesti villamosvonal 1887-ben történt elindítása óta része a hazai mindennapoknak. Tevékeny szerepet vállal a nagyvárosi infrastruktúra és közösségi közlekedés fejlesztésében, az energiatermelést biztosító villamos erőművekben, az épületek energiahatékonyságában, a kórházak diagnosztikai eszközeiben, és az autógyárak tervezőszoftvereiben.

A cég hazai múltja történelmi léptékkel nézve is jelentős: a magyarországi cégalapításra az első budapesti villamosvonal kiépítése teremtett alkalmat, majd a vállalat már az második világháború előtt az ország egyik legnagyobb magyarországi foglalkoztatójává vált.

A rendszerváltás után a vállalat fontos szerepet töltött be a legfejlettebb technológiák hazai elterjesztésében, a működő tőkeberuházások bevonzásában, ma pedig a duális szakképzés úttörője, és aktív K+F tevékenységével is hozzájárul az ország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez.

Siemens mérföldkövek Magyarországon[szerkesztés]

1887 Siemens járművekkel indult meg a villamos vasúti közlekedés Budapesten. A villamos a mai Nyugati pályaudvartól indult, útvonala a Nagykörúton a Király utcáig tartott. A kilométeres távolságot alig három perc alatt tette meg a szerelvény.

1896 Elindult a kontinentális Európa első földalatti vasútja Budapesten.

1925 A vállalat megépítette Magyarország első rádióállomását.

1952 A Szépművészeti Múzeum restaurátorműhelyét egy hordozható Siemens Portix típusú röntgenkészülékkel szerelték fel. A készülék megmutatta, hogy két Goya-festmény látható kompozíciója alatt virágcsendéletek vannak.

1968 Az országos villamosenergia hálózatra digitális elvű Siemens-távmérőket telepítettek.

1972 A Budapesti Nemzetközi Vásáron bemutatkozott a Siemens telexgépe.

1991 Megalakult a Siemens Kft. forgalomtechnikai szervize Budapest közúti forgalmi jelzőlámpáinak telepítésére, karbantartására, csomópontok telepítésére, hibaelhárítására.

2005 Megnyílt Budapesten az első PET/CT diagnosztikai központ, amelyet Siemens Biograph PET/CT-berendezéssel szereltek fel.

2014 Átadták a forgalomnak az M4-es metróvonalat, Siemens automatikus vonatvezérlés, áramellátás és kommunikációs rendszer kiépítésével.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • A Siemens hivatalos oldala
  • A Siemens hivatalos magyar oldala
  • Siemens; szerk. Kozma László, Sipos Anna, Orbán Annamária; Kopint-Datorg, Bp., 1989 (Transznacionális vállalatok)
  • Siemens rádiók Magyarországon 1923–1944; szerk. Faics Lajos; Siemens Rt., Bp., 1999
  • A Siemens története Magyarországon, 1887–2017; szöveg Frisnyák Zsuzsa, Klement Judit, képszerk., fotó Hatlaczki Balázs; Siemens Zrt., Bp., 2017

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]