Merck KGaA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Merck KGaA
Logo Merck KGaA 2015.svg
Merck KGaA 01.jpg
Típus
Alapítva 1668
Vezetők Wolfgang Büchele
Alapító Friedrich Jacob Merck
Iparág
Forma Kommanditgesellschaft auf Aktien
Alkalmazottak száma 56 000 (2016)
Leányvállalatai
  • Merck (India)
  • Merck (United Kingdom)
  • Merck (Canada)
  • Merck (Spain)
  • Seven Seas Ltd.
A Merck KGaA weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Merck KGaA témájú médiaállományokat.

Merck KGaA (ismert még “Merck Group” vagy "EMD") egy német vegyszer- és gyógyszergyártó vállalat, melyet 1668-ban alapítottak Darmstadtban. Egyike a legrégebbi, ma is működő vegyipari/gyógyszeripari vállalatoknak. A cég tulajdonjogát 1995-ig 100%-ban a Merck család birtokolta, de ez után is megmaradtak többségi tulajdonosnak.

Az I. világháborút követően a Merck elvesztette a külföldi gyárait, közte az Amerikai Egyesült Államok beli Merck & Co.-t is: a Merck & Co. ma már egy önálló vállalat, amely az USA és Kanada határain kívül MSD (Merck Sharp and Dohme) néven működik.

A Merck KGaA elsősorban Európában ismert, azonban 2007-től fokozottan koncentrál az ázsiai és dél-amerikai piacokra is. Mivel az Egyesült Államokban és Kanadában a Merck név használata a Merck & Co. joga, így a Merck KGaA Észak-Amerikában a termékeit az EMD (Emanuel Merck, Darmstadt) márkanév alatt értékesíti.

Történelem[szerkesztés]

A Mercknek színes és változatos a történelme. A cég gyökerei a 17. századra vezethetőek vissza. 1668-ban, Friedrich Jacob Merck, egy gyógyszerész, megnyitotta az "Engel-Apotheke"-t (Angyal gyógyszertár) Darmstadtban, Németországban.

1816-ban, Emanuel Merck vette át a patika irányítását. Hála a kimagasló tudományos képzettségének, sikeresen izolált és határozott meg különböző alkaloidákat a gyógyszertár laboratóriumában. Ezeket az anyagokat 1827-ben nagy mennyiségben kezdte gyártani, majd eladta azokat az orvos és vegyész kollégáinak. Társaival felépítettek egy vegyszer- és gyógyszergyárat, ahol – a gyógyszerek előállításához szükséges alapanyagokon túl – vegyszerek (majd 1890-től) gyógyszerek széles skáláját kezdték el gyártani.

1891-ben, Georg Merck letelepedett az Amerikai Egyesült Államokban és megalapította a Merck & Co.-t New Yorkban. A Merck & Co.-t az I. világháborút követően elcsatolták és önálló vállalatkén kezdett működni az Egyesült Államokban.

Gyógyszergyártás[szerkesztés]

Sok népszerű és sikeres termék került ki a Merck laboratóriumából. Miután 1805-ben Wilhelm Adam Sertürner izolálta a morfint ópiumból, a Merck úttörő szerepet játszott (1827-től) a morfin üzemi méretű gyártásában1884-től a Merck döntő szerepet játszott a kokain előállításában és forgalmazásában is. Sigmund Freud, az Über Coca (1884) szerzője, a Merck cocain kutatásainak lelkes támogatója volt, önmagán tesztelte a szert, mint a depresszió kezelésének egyik ígéretes lehetőségét.

Az I. világháború környékén, a Merck folyamatosan dolgozta ki a különböző szabadalmaztatott gyógyszert, amely MDMA-t tartalmazott (ecstasy). Később a vitaminokra összpontosítottak, melynek eredményeképpen 1927-ben bemutatták a Vigantolt, majd 1934-ben a Cebiont.

Miután Németország a második világháborúból vesztesen került ki, a Mercknek biztosította a katonai vezetés a gyógyszerek, peszticidek, élelmiszer-ipari segédanyagok, reagensek és finomvegyszerek gyártásának jogát laboratóriumi használatra. Később a "Wirtschaftswunder" (gazdasági csoda) idején a Merck két számjegyű eladási növekedést produkált több éven át. Olyan sikeres gyógyszeripari termékek is ebben az időszakban kerültek ki a cég laboratóriumából mint a különböző kortikoid tartalmú készítmények – például a Fortecortin, amelyet a mai napig használnak –, a meghűlés tüneteit enyhítő Nasivin vagy a hormonkészítmények Gestafortin és a Menova.

A Merck's kutatói jelenleg az oncológiai és a kardio-metabolikus készítmények fejlesztésére összpontosítanak. Az előbbi terápiás területen az első piacra bocsátott termékük az Erbitux (cetuximab), amelyre az egész világon értékesítési joguk van. Az Erbitux 2006-ban a Merck's legtöbbet keresett termékei közé tartozott.

A Merck fontosabb termékei még: Metformin, Bisoprolol, Levothyroxine és a Digitoxin.

Vegyszergyártás[szerkesztés]

A vegyiparban a Merck két kiemelkedő fejlesztése:

  • gyöngyházfényű pigmentek kifejlesztése 1957-ben;

Az analitikai kémia terén a Merck mindig is vezető szerepet játszott a kromatográfiás eljárások fejlesztésében.

A Merck Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon a Merck Kft. forgalmazza a Merck gyógyszer és kémiai termékcsaládját is, jelenleg több mint 100 alkalmazottal üzemel a cég, mint Magyarország egyik meghatározó laboratóriumi vegyszer és eszköz forgalmazója.

Források[szerkesztés]