Rejtő Sándor (gépészmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rejtő Sándor
Rejtő Sándor.JPEG
Született 1853. augusztus 21.
Kassa
Elhunyt 1928. február 4. (74 évesen)
Nemzetisége magyar
Foglalkozása gépészmérnök,
műegyetemi tanár,
akadémikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rejtő Sándor témájú médiaállományokat.

Rejtő Sándor (Kassa, 1853. augusztus 21.1928. február 4.) magyar gépészmérnök, műegyetemi tanár, az MTA tagja.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Már gyermekkorában apja posztógyárában dolgozott. Oklevelét a Budapesti Műszaki Egyetemen nyerte el 1877-ben. Ez volt az első ott kiadott gépészmérnöki oklevél. Ez után két évet külföldön töltött, Magyarország kiküldötteként a német, francia és angol textilipart tanulmányozva.

1882-ben nevezték ki a legelső iparfelügyelői állások egyikére. Ebben a minőségében módjában volt megismerni az ország összes gyártelepét.

1886-ban műegyetemi magántanár, 1888-ban a Mechanikai Technológia tanszék helyettesítő tanára 1891-ben a Mechanikai Technológia tanszék vezető tanára.

19011902-ben a Királyi József Nádor Műegyetem Gépészmérnöki Karának dékánja, 19201921-ben a Műegyetem rektora.

Részben saját tervezésű gépekkel és műszerekkel megszervezte a Mechanikai Technológiai Intézet (a sokak által ismert Gillemot tanszék elődje) anyagvizsgáló laboratóriumát. Itt munkatársa volt – a később szintén világhírűvé vált – Csonka János is.

Alapítója volt a Magyar Anyagvizsgálók Egyesületének, megindította és szerkesztette annak közlönyét. A Nemzetközi Anyagvizsgálók Egyesületének kongresszusain mindig tevékenyen részt vett. Az 1896-ban tartott kongresszuson azt az elvet mondta ki, hogy minden feszültség helyettesíthető valamely vele összetartozó más feszültséggel.

Tudományos előadásait a külföld is honorálta. Az egyesület 1912. évi New York-i kongresszusán tiszteletbeli elnöki tisztet töltött be.

1912-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, 1923-ban rendes tagja lett. 1924-ben nyugdíjba ment, de haláláig dolgozott könyvei újabb kiadásain.

Néhány évvel halála előtt innen kapta meg a rangos Rákosi Jenő-díjat.

1927 őszén a Királyi József Műegyetem okleve 50 éves jubileuma alkalmából arany diplomával tüntette ki, mivel egyidejűleg kormánykitüntetésben is részesült.

Oktató, kutató és – mint az első iparfelügyelő – gyakorlati iparszervezői működése különösen a textilipar fejlesztése terén volt eredményes.

Előadási jegyzetei alapján született a húszas években 4 kötetes fő műve, az Elméleti mechanikai technológia alapelvei. A textiltechnológiáról írt könyve még sok évtizedig a textilipar mérnökeinek bibliája maradt. A tanítványai és munkatársai alkotta Rejtő-iskola elvi irányvonala röviden: a tudományos alapon álló kutatás, gyakorlati célkitűzéssel. Oktató és kutató munkája különösen a textilipar területén volt eredményes. Dolgozott a Baross Gábor által felállított Iparfelügyelőségen, az első iparfelügyelők egyikeként is.

Munkásságát számos elismerés övezte. Külföldön azért ismerték el, mert le merte írni azt, amit lát és kísérleti eredményei megegyeznek a gyári adatokkal.

Udvari tanácsos lett. A Magyar Mérnök és Építészegylet 1897-ben Hollán-díjjal, majd 1916-ban egyesületi aranyéremmel jutalmazta publikációit. Tagja volt a szabadalmi tanácsnak, majd felsőbíróságnak addig, amíg az meg nem szűnt.

Fő tudományterülete az anyagvizsgálat volt. A szerkezeti anyagok viselkedésére vonatkozó elmélete nagy érdeklődést és sok vitát váltott ki. Elsőnek mutatott rá, hogy a fémes anyagok tulajdonságai az anyagszerkezetük függvénye. Elmélyedt kutatásokat folytatott a fém-, fa-, textil-, papír- és malomipar technológiáinak területén, színvonalas előadásokat tartott a gépészmérnök hallgatóknak.

Fő műve (a több kiadást megért s részben németül is megjelent elméleti mechanikai technológiai kézikönyve) mellett számos önálló eredményeket tartalmazó tanulmánya jelent meg a hazai és külföldi szaksajtóban.

Eredményes oktató és kutató munkássága mellett puritán, emberséges életszemlélete és hazafiassága a magyar műszaki társadalom elismert alakjává emelte. Kezdeményezéseit külföldön is elismerték és bevezették, több eljárás és általa szerkesztett műszer a nevét viseli.

Fő művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A szövetek tartósságának megállapítása (Bp., 1887);
 • A papiros tartósságának megállapítása (Bp., 1891);
 • Az elméleti mechanikai technológiák néhány alaptétele (Bp. 1896);
 • A fémek kimerülése (Magyar Mérnök és Építész Egyesület Közlönye.1910);
 • Az elméleti mechanikai technológia alapelvei… (I – IV., Bp., 1915 – 23);
  I. Fémek hőkezelése
  II. Fémek nyújtása és forgácsolása
  III. Belső és külső erők hatása
  IV. Szálas anyagok
  V. Malomipart tárgyal-ta volna, majdnem elkészült, időközben meghalt
 • Einige Prinzipien der theoretischen Mechanischen Technologie der Metalle (Berlin, 1927)

Róla elnevezett iskolák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]