Ugrás a tartalomhoz

Józsa János (vízépítő mérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Józsa János
Életrajzi adatok
Született1957március 9. (67 éves)
Győr
Ismeretes mintvízépítő mérnök, egyetemi tanár
Nemzetiségmagyar
IskoláiBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Budapesti Műszaki Egyetem
Pályafutása
Szakterülethidraulika és a hidromorfológia
Kutatási területtavak és állóvizek hidrodimanikája
Tudományos fokozatkandidátus (1993), akadémiai doktor (2003)
Munkahelyek
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemegyetemi tanár
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemrektor
Szakmai kitüntetések
Szent-Györgyi Albert-díj
Akadémiai tagságlevelező (2013), rendes (2019)

Józsa János Balázs (Győr, 1957. március 9. –) Széchenyi-díjas vízépítő mérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe a hidraulika és a hidromorfológia, ezen belül a határfelületi folyamatok tavi ökoszisztémában, hullámteres vízfolyások áramlási viszonyai és a turbulenciamérés. 2015 és 2021 között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora.

Életpályája[szerkesztés]

Ménfőcsanaki általános iskolai tanulmányok után a győri Révai Miklós Gimnáziumban tanult, majd érettségizett. 1976-ben kezdte meg egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) vízépítő mérnöki szakán, ahol 1981-ben szerzett diplomát. Ezt követően a Vízügyi Tudományos Kutatóintézet (VITUKI) segédmunkatársaként kezdett el dolgozni Bakonyi Péternél a numerikus hidraulika osztályon. 1982-ben átment a Vízitervhez, ahol tervezőmérnök volt. Három évre rá visszatért a VITUKI-ba tudományos munkatársként. 1992-ben a privatizált Vituki Consultnál volt szintén tudományos munkatárs. 1994-ben visszatért a BME-re, a vízgazdálkodási tanszékre egyetemi adjunktusi beosztásban. 1996-ban kapta meg egyetemi adjunktusi megbízását, majd a 2003-as habilitációt követően egyetemi tanári kinevezését. 2004-ben a vízgazdálkodási tanszék, 2012-ben az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportja vezetője is lett. 2015-ben megválasztották az addigra átalakult Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorának, pozíciójában 2018-ban megerősítették, a pozíciót 2021. június 30-ig töltötte be. Tisztségéből fakadóan a Magyar Rektori Konferencia tagja is volt. Magyarországi munkája mellett 1990–91-ben a Finn Hidrológiai Intézetben volt vendégkutató.

1993-ban védte meg a műszaki tudományok kandidátusi, 2003-ban akadémiai doktori értekezését. Az MTA vízgazdálkodás-tudományi, illetve az áramlás- és hőtechnikai tudományos bizottságának lett tagja. A kilencvenes években több magyarországi tó, a Fertő-tó, a Balaton és a Velencei-tó hidrodinamikai feltárását irányítja. 2013-ban megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2019-ben rendes tagjává. Emellett számos tudományos folyóirat szerkesztőbizottságába is bekerült: Hidrológiai Tájékoztató, Hidrológiai Közlöny (ezeknek elnöke is), Periodica Polytechnica - Civil Engineering, Encyclopedia of Lakes and Reservoirs, Journal of Hydraulic Research és Journal of Hydrology and Hydromechanics. Részt vesz az Országos Vízgazdálkodási Tanács munkájában, illetve az International Association for Hydro-Environment Engineering and Research, valamint a International Society for Soil Mechanics and Geotechnical Engineering magyar nemzeti bizottságaiban is.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Főbb publikációi[szerkesztés]

  • A Coupled Finite Difference - Fluid Element Tracking Method for Modelling Horizontal Mass Transport in Shallow Lakes (Bakonyi Péterrel, 1988)
  • Calibration of Modelled Shallow Lake Flow using Wind Field Modification (társszerző, 1990)
  • Lagrangian Modelling of the Convective Diffusion Problem Using Unstructured Grids and Multigrid Technique (társszerző, 1991)
  • A neurális hálózatok világa (társszerző, 1998)
  • Adaptive quad-tree model of shallow-flow hydrodynamics (társszerző, 2001)
  • So11lution-adaptivity in modelling complex shallow flows (társszerző, 2007)
  • New findings about the complementary relationship-based evaporation estimation methods (társszerző, 2008)
  • Water balance analysis for the Tonle Sap lake - floodplain system (társszerző, 2014)
  • On the internal boundary layer related wind stress curl and its role in generating shallow lake circulations (2014)
  • Water Security in Europe, in the Danube Basin and in Hungary (könyvfejezet, 2018)

Források[szerkesztés]