Raleigh (Észak-Karolina)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Raleigh
Raleigh belvárosa
Raleigh belvárosa
Raleigh zászlaja
Raleigh zászlaja
Raleigh pecsétje
Raleigh pecsétje
Becenév: City of Oaks
Közigazgatási adatok
Ország Amerikai Egyesült Államok
Állam Észak-Karolina
MegyeWake megye
Alapítás éve1792
Irányítószám
Lista
27601
Körzethívószám 919
Testvérvárosai
Lista
Népesség
Népesség439 896 fő (2014) +/-
Népsűrűség930,2 fő/km²
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság96 m
Terület299,3 km²
- ebből vízi2,5 km²
Elhelyezkedése
Raleigh (Észak-Karolina)
Raleigh
Raleigh
Pozíció Észak-Karolina térképén
é. sz. 35° 49′ 08″, ny. h. 78° 38′ 41″Koordináták: é. sz. 35° 49′ 08″, ny. h. 78° 38′ 41″
Raleigh map.png
Raleigh honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Raleigh témájú médiaállományokat.

Raleigh (kiejtés: ra-lí) az Amerikai Egyesült Államok Észak-Karolina államának fővárosa, és Wake megye székhelye. Raleigh javarészt Wake megyében terül el, csak egy kis része nyúlik át a szomszédos Durham megyébe.[1] Raleigh-t a Tölgyek Városának (City of Oaks) is nevezik az ott található tölgyfák miatt. A város jelképe a makk. Észak-Karolina második legnépesebb városa Charlotte után. Becsült lakossága 380 173 fő (2008. július 1.)[2] Az USA népességnyilvántartó központja szerint az ország legdinamikusabban növekvő agglomerációja.[3]

Történelem[szerkesztés]

18. század[szerkesztés]

1770 decemberében hozták létre Wake megyét a korábbi Cumberland, Orange és Johnston megyék helyén. A megye a nevét a kormányzó feleségének vezetéknevéről kapta. Az első székhelye Bloomsbury volt. Raleigh-t 1788-ban választották az állam leendő fővárosának, ám hivatalosan csak 1792-ben kapta meg a megye- és államszékhelyi címet. Ugyanebben az évben nevezték el Sir Walter Raleigh-ről, a roanoke-i kolónia támogatójáról. Az "Elveszett Kolóniának" a Fort Raleigh Nemzeti Történelmi Központ állít emléket Roanoke szigetén.

A város helyszínét részben egy akkor híres fogadó közelsége alapján választották ki. Korábban azon a helyen nem állt semmilyen település. Raleigh egyike azon kevés amerikai városoknak, melyeket kimondottan fővárosnak terveztek és építettek. Céltudatos kialakítását utcaszerkezete is tükrözi.

19. század[szerkesztés]

Raleigh, Észak-Karolina, 1872

Andrew Johnson, az Egyesült Államok 17. elnöke Raleigh-ban született 1808-ban. A város első vízvezeték hálózatát 1818-ban építették ki, ám a rendszer nem működött, ezért a projekt félbemaradt. 1819-ben felállt a város első önkéntes tűzoltóbrigádja, amit 1821-től hivatásos tűzoltóság váltott fel.

1831-ben leégett az észak-karolinai kapitólium. A helyreállítási munkák két évvel később kezdődtek meg. Az ehhez bányászott gránitot az állam első vasútvonalán szállították a városba. Az új kapitólium 1840-ben készült el.

1857-ben megnyitotta kapuit a Peace College, Raleigh első felsőoktatási intézménye.

A Polgárháború kitörése után árokerődítménnyel vették körül a várost az uniós hadsereg ellen. 1865. április 13-án az uniós lovasság Kilpatrick tábornok vezetése alatt bevette a várost. Miután a konföderációs seregek nyugat felé húzódtak vissza, az uniós erők követték őket, végül a közeli morrisville-i ütközetben[4] találkoztak. A várost nem érte jelentős pusztítás a háború során, ám az utána következő Újjáépítési időszakban a gazdasági recesszió miatt évtizedek alatt is alig fejlődött valamit.

Az Észak-Karolinai Kapitólium az előtérben David S. Reid kormányzóval. (1861.)
Az észak-karolinai állami kincstárnok irodája a Kapitóliumban (1890-es évek)

A Polgárháború után az afrikai-amerikaiak is tanulhattak, és a férfiak szavazati jogot is kaptak. A környező kisebb településekről sok felszabadított rabszolga felköltözött Raleigh-ba. A déliek első fekete felsőoktatási intézménye, a Shaw University 1865-ben kezdte meg a működését. A Shaw egyetemhez tartozó Estey Hall volt az első, fekete nők számára nyitott felsőoktatási intézmény. Az ország első afrikai-amerikai orvostudományi egyeteme szintén a Shaw-hoz tartozó Leonard Hall volt. 1867-ben az Episzkopális Egyház megalapította a St. Augustine főiskolát a felszabadított feketék számára. 1869-ben pedig jóváhagyták az első iskola megnyitását Raleigh-ban kimondottan látás- és halláskárosult feketék számára.

1874-ben felépült város szövetségi épülete. Ez volt a szövetségi kormányzat első projektje Délen a Polgárháború után. Raleigh fő napilapját 1880-ban alapították a korábbi News és Observer lapok összevonásával The News & Observer néven. Az Észak-Karolinai Ágrártudományi és Gépészmérnöki Főiskola,[5] amit ma - Észak-Karolinai Állami Egyetemnek[6] hívnak - 1887 óta működik. Az állam első ápolóképző intézménye az 1889-ben megnyílt Rex Hospitalban kapott otthont. A Baptista Nőiskola, mai nevén Meredith College 1891-ben nyílt meg.

1900-ban az állami törvényhozás új alkotmányt fogadott el megváltozott szavazási rendszerrel, mellyel megvonták a legtöbb fekete és a szegényebb fehérek szavazati jogait. Korábbi határozatokkal együtt az államnak 1908-ra sikerült teljesen kizárni a feketéket a szavazásból. Egészen 1965-ig az észak-karolinai feketék nem szavazhattak, nem lehettek az esküdtszék tagjai és nem láthattak el közfeladatokat.

20. század[szerkesztés]

A Martin és Fayetteville utcák kereszteződése (1908)
A Fayetteville utca az 1910-es években. Az észak-karolinai State Capitol a háttérben.
A Nemzeti Kereskedelmi Bank építése (1912)
Martin utcai üzleti negyed (1915)

1912-ben megnyílt a Bloomsbury Park a népszerű körhintákkal. Később áthelyezték a Pullen Parkba, de a körhinták még ma is működnek. 1914 és 1917 között egy influenzajárvány végzett 288 helyi lakossal. Észak-Karolina állam összesen 5 799 férfit vesztett az I. világháborúban.

1922-ben megkezdte adását a város első rádiója (WLAC), ám csak két évig volt hallható. Egy másik adó (WFBQ) azonban 1924 óta folyamatosan sugároz. Bár 1927-ben nevet változtatott (WPTF), ez Raleigh legrégebbi, ma is működő rádióadója.

1929-ben megnyitott a város első repülőtere, a Curtiss-Wright Flying Field. Ugyanebben az évben a tőzsdekrach miatt hat raleigh-i bank bezárt.[7]

A nagy gazdasági világválság alatt a kormányzat elsődleges célkitűzése volt a munkahelyteremtés. A város szabadidős és oktatási programokat indított, és közmunkákban alkalmazta az embereket.

1932-ben alakult meg az Észak-Karolinai Szimfonikus Zenekar.[8] 1939-ben engedélyezték egy nagyobb repülőtér építését Raleigh és Durham között.

Az 1954-es Hazel hurrikán jelentős károkat okozott a városban.

Az első helyi televíziócsatorna, a WRAL-TV 1956-ban kezdett sugározni.

A Research Triangle Park 1957-es megnyitásával a város lakossága növekedni kezdett, a hatvanas évekre elérte a 100 000 főt.

A szövetségi Szavazójogi Törvény[9] megszületésével, ami az afrikai-amerikai szabadságjogi mozgalom egyik legnagyobb sikere volt, Lyndon B. Johnson elnöksége alatt a feketék politikai szerepvállalása növekedésnek indult a városban. 1973-ban Clarence E. Lightner lett a város első fekete polgármestere.

1976-ban a Raleigh városi és Wake megyei iskolák egyesültek létrehozva a Wake megyei nyilvános iskolarendszert, ami az állam legnagyobb oktatási intézménye, az országban pedig a 19.

A '70-es és '80-as évek alatt felépült az I-440-es Interstate autópálya körgyűrű, ami sokat segített a város közlekedésében.

Az első kiállító és konferencia központ (convention center) és a Fayetteville bevásárlóközpont (street mall) 1977-ben nyílt meg. A Fayetteville Street sétálóutcává lett alakítva, hogy fellendítsék a belvárosi életet, de a kezdeményezés nem sikerült, és az üzletek hanyatlásnak indultak. Az utcát 2006-ban adták vissza a gépkocsiforgalomnak, ez a belvárost átszelő egyik legforgalmasabb út.

1991-ben felépült két felhőkarcoló a városban. 1996-ban az olimpiai láng is megfordult a Raleigh-ban az Atlantába vezető útján. Ugyanebben az évben a Fran hurrikán pusztított a városban.

1999-ben megnyílt az RBC Center aréna, ami otthont ad az NHL-ben szereplő helyi Carolina Hurricanes jégkorong csapatnak valamint a NC State Wolfpack kosárlabda csapatnak.

21. század[szerkesztés]

2001-ben a Raleigh Memorial Auditorium épületegyüttes tovább bővült a Progress Energy Center Előadóművészeti Központtal, a Fletcher Operaszínházzal, a Kennedy Színházzal, a Betty Ray McCain Galériával és a Lichtin Plázával.

A Fayetteville Street újra megnyílt a járműforgalom számára 2006-ban. Több belvárosi projekt indult ebben az évben, többek között a 34 emeletes RBC Bank Tower valamint több lakóépület és étterem építése. A városban további felhőkarcolók vannak a tervezési fázisban.

Az I-540-es Interstate autópálya 2007-es átadásával, amely egy 110 km-es elkerülőszakasz Wake megye körül, a közúti forgalom zsúfoltsága csökkent a régióban. A teljes elkerülőutat a tervek szerint 15 múlva fogják befejezni.

2008-ban a város Fayetteville utcai történelmi negyedet felvették a Nemzeti Történelmi Emlékhelyek Jegyzékébe.[10]

Földrajz[szerkesztés]

Az Egyesült Államok Népességnyilvántartó Hivatalának adatai szerint Raleigh területe 299,3 km², melyből 296.8 km² szárazföldi és 2.5 km² (0,84%) vízi.

Raleigh Észak-Karolina központi régiójának északnyugati részén található, ahol a Piedmont dombság és az Atlanti Parti Síkság találkozik. Ezt a területet "törésvonalként" is szokás nevezni, mivel a szárazföld belseje felé haladva itt jelennek meg először a zúgók és vízesések a folyókban és patakokban. Raleigh domborzatát is lankás dombok jellemzik, melyek enyhén keletre, a parti síkság felé lejtenek. A közép-piedmonti várostól nyugati irányban kb. három órányi autóútra van a tengerparti Atlantic Beach, keletre pedig kb. négy óra alatt érhetjük el autóval az Appalache-hegységet. A város 233 km-re délre fekszik a virginiai Richmondtól, 373 km-re délre Washingtontól és 230 km-re északkeletre Charlotte-tól.

Éghajlat[szerkesztés]

Havas Raleigh

Raleigh éghajlata nedves szubtrópusi. Az átmeneti évszakok általában enyhék, a nyarak melegek vagy forrók, a telek pedig hidegek vagy fagyosak sok csapadékkal. A téli hőmérséklet nappal 8-11 °C, éjszaka -4-0 °C, ám az esetenkénti 15 fokos hőmérséklet sem ritka a tél közepén. A leghidegebb napon -22 fokot regisztráltak. Tavasszal és ősszel általában 20 °C körüliek a nappalok, és 10-14 fokos éjszakák vannak. A nyarak nappal meghaladják a 30 fokos hőmérsékletet is.

A legcsapadékosabb hónap a január és a március, a legszárazabb pedig az április és a november.[11] Télen átlagosan 210 cm körüli hó esik, de gyakran előfordul ónos eső és havas eső is, sőt néha nagyobb károkat okozó jégesők is. A szárazabb hónapokban néha aszály sújtja a várost, ilyenkor korlátozzák a lakossági vízfogyasztást.

Gazdaság[szerkesztés]

Raleigh belvárosának látképe, 1909.

Raleigh iparát elsősorban elektromos, gyógyászati, elektronikai és telekommunikációs eszközök előállítása jellemzi, de ruházati cikkek készítésével, élelmiszer-feldolgozással, papír- és gyógyszergyártással is foglalkoznak. Raleigh része az ún. észak-karolinai kutatási háromszögnek,[12] ami az ország legnagyobb és legsikeresebb kutatási parkja, az Egyesült Államok vezető biotechnológiai és textilkutató központja.[13] A város fontos kiskereskedelmi áruszállítási központ Észak-Karolina keleti részén, valamint élelmiszer nagykereskedelmi disztribúciós pont.

Demográfia[szerkesztés]

A 2000-es népszámlálás szerint 276 093 fő (a 2008. júliusi becsült adat szerint 380 173), 61 371 család él Raleigh-ban. A népsűrűség 930,2 fő/km². 120 699 lakóegység található a városban, négyzetkilométerenként átlagosan 406,7. A város etnikai összetétele: 63,31% fehér, 27,80% afrikai-amerikai, 0,36% őslakos amerikai, 3,38% ázsiai, 0,04% csendes-óceáni, 3,24% egyéb továbbá 1,88% kevert etnikumú. A helyiek 7,01%-a vallja magát spanyol- vagy latin-amerikainak.

2000-ben 112 608 háztartás volt Raleigh-ban, melyek 26,5%-ában voltak 18 évnél fiatalabb gyermekek, 39,5%-át együtt élő házastársak, 11,4%-át pedig elvált női családfenntartó alkotta. A megkérdezettek 45,5%-a nem tekintette magát a háztartásban családtagnak. A háztartások 33,1%-át egyedül élő személyek teszik ki, ezek 6,2%-a volt 65 éves vagy idősebb. Az átlagos háztartás mérete 2,30 fő, az átlagos családé pedig 2,97 fő.

Oktatás[szerkesztés]

A D.H. Hill könyvtár az Észak-Karolinai Állami Egyetemen
A Memorial Bell Tower az Észak-Karolinai Állami Egyetemen
Az Estey Hall a Shaw University egyik épülete
A Peace College fő épülete

Felsőoktatás[szerkesztés]

Nyilvános (public) iskolák[szerkesztés]

 • North Carolina State University
 • Wake Technical Community College

Magán (private) iskolák[szerkesztés]

 • Meredith College
 • Peace College
 • Shaw University
 • St. Augustine's College

Magán, profitorientált iskolák[szerkesztés]

 • ECPI College of Technology
 • School of Communication Arts
 • Strayer University
 • The Emerald Academy - Paul Mitchell Partner School

Általános és középiskolák[szerkesztés]

Nyilvános iskolák[szerkesztés]

A nyilvános általános iskolákat a Wake megyei oktatási rendszer működteti.

Charter iskolák[szerkesztés]

Észak-Karolina állam törvényileg rögzített számú charter iskolát üzemeltet. Ezek az iskolák a Wake megyei oktatási rendszertől függetlenül működnek. Raleigh-ban jelenleg 11 charter iskola van:

 • Casa Esperanza Montessori School (K-6)
 • Exploris Middle School (6-8)
 • Hope Elementary School (K-5)
 • John H. Baker, Jr., High School (9-12)
 • Magellan Charter School (3-8)
 • PreEminent Charter School (K-8)
 • Quest Academy (K-8)
 • Raleigh Charter High School (9-12)
 • SPARC Academy (K-8)
 • Torchlight Academy (K-6)
 • Endeavor Charter School (K-7)
 • Community Partners Charter High School (9-12)

Magán és egyházi iskolák[szerkesztés]

 • Al-Iman Islamic School (K-8)
 • Bonner Academy (5-8)
 • Cardinal Gibbons Catholic High School (9-12)
 • Follow the Child Montessori School (K-6)
 • The Franciscan School (katolikus, K-8)
 • Friendship Christian School of Raleigh (baptista, 1-12)
 • Gethsemane Seventh-Day Adventist School (K-8)
 • Jewish Academy of Wake County (K-3)
 • Montessori School of Raleigh (K-9)
 • Neuse Baptist Christian School (K-12)
 • North Raleigh Christian Academy (K-12)
 • Our Lady of Lourdes Catholic School (K-8)
 • Raleigh Christian Academy (baptista, K-12)
 
 • The Raleigh School (K-5)
 • Ravenscroft School (K-12)
 • Saint David's Episcopal School (K-12)
 • Saint Mary's School (9-12)
 • Saint Raphael Catholic School, (K-8)
 • Saint Thomas More Academy (katolikus, 9-12)
 • Saint Timothy's Episcopal School (K-8)
 • Thales Academy - Wake Forest, Apex (K-5)
 • The Trilogy School (2-12)
 • Trinity Academy of Raleigh (keresztény, K-12)
 • Upper Room Christian Academy (Pre-K-12)
 • Wake Christian Academy (K-12)

Otthonoktatás[szerkesztés]

A 7059 diákjával Wake megyében a legmagasabb az otthon tanulók száma az Egyesült Államokban. (2008. augusztus).[14] Észak-Karolinában a törvény szerint az otthonoktatás magániskolának minősül, ahol a diák a szüleitől, gondviselőjétől vagy a lakhelye háztartásának egy másik tagjától részesül oktatásban. Az otthonoktatás tananyaga és követelményrendszere törvényileg szabályozva van. Az ilyen "iskolák" a Wake megyei oktatási rendszertől függetlenül működnek, és be vannak jegyezve az Észak-Karolina állambeli Közigazgatási Minisztérium magániskolákkal foglalkozó osztályán.

Kultúra[szerkesztés]

Múzeumok[szerkesztés]

 • Afrikai-amerikai Kulturális Központ (African American Cultural Complex)
 • Kortárs Művész Múzeum (Contemporary Art Museum)
 • Gregg Szép- és Iparművészeti Múzeum az Észak-Karolinai Állami Egyetemen (Gregg Museum of Art & Design at NCSU)
 • House & Gardens
 • Észak-Karolinai Szépművészeti Múzeum (North Carolina Museum of Art)
 • Észak-Karolinai Természettudományi Múzeum (North Carolina Museum of Natural Sciences)
 • Észak-Karolinai Történeti Múzeum (North Carolina Museum of History)
 • Észak-Karolinai Sporttörténeti Múzeum (North Carolina Sports Hall of Fame)
 • Raleigh Városi Múzeum (Raleigh City Museum)
 • Marbles Kids Museum
 • J. C. Raulston Arboretum
 • Joel Lane House
 • Mordecai House
 • Pope House Museum

Előadóművészet[szerkesztés]

A Walnut Creekben található Time Warner Zenei Pavilon nagy nemzetközi fellépőknek ad otthont. A Progress Energy Center Előadóművészeti Központjában található a Raleigh Memorial Auditorium nevű hangversenyterem, a Fletcher Operaszínház, a Kennedy Színház és a Meymandi Koncertterem. Az észak-karolinai állami nagyvásár nyitvatartása alatt a Dorton Arénában (ép.: Maciej Nowicki, William Henley Dietrick, 1952) is sok fellépő jelenik meg. 2008-ban egy új színház nyílt meg a Murphy Iskola felújított történelmi hangversenytermében, a Meymandi Theatre.[3] További színházak: a Raleigh Kamaraszínház (Raleigh Little Theatre), a Long View Center, a Parkszínpad (Theatre in the Park) és az Észak-Karolinai Állami Egyetemen található Stewart Színház.

Raleigh-ban több hivatásos művészegyesület található, mint például az Észak-Karolinai Szimfonikusok (North Carolina Symphony), az Észak-Karolinai Operatársulat (Opera Company of North Carolina), a Burning Coal Társulat (Burning Coal Theatre Company), az Észak-Karolinai Színház, a Broadway Series South és a Carolina Balett. Ezenkívül számos helyi felsőoktatási intézmény is hozzájárul az előadások palettájához.

Képzőművészet[szerkesztés]

Az Észak-Karolinai Szépművészeti Múzeum rendelkezik az egyik legjelentősebb gyűjteménnyel Washington és Atlanta között. Az amerikai, európai és ősi művészetek kiállításai mellett a múzeum 2000-ben egy nagyobb Rodin kiállításnak, 2006 és 2007 között pedig egy Monet kiállításnak is otthont adott, melyek 200 ezernél is több látogatót vonzottak egyenként. A legtöbb múzeumtól eltérően az Észak-Karolinai Szépművészeti Múzeum a kiállítási tárgyainak nagy részét közalapítványok segítségével vásárolta. A múzeum kertjében található az ország egyik legnagyobb szoborparkja. A létesítmény jelenleg bővítés alatt áll, a befejezés kitűzött dátuma 2010.

Szabadidő és sport[szerkesztés]

Professzionális[szerkesztés]

A raleigh-i RBC Center

Az NHL-ben játszó Carolina Hurricanes 1997-ben költözött Raleigh-ba a connecticuti Hartfordból, ahol Hartford Whalers néven játszottak. A csapat az első két szezonját a közeli Greensboroban játszotta, amíg az arénájukat az RBC Centert építették Raleigh-ban. A Hurricanes az egyetlen profiliga (NFL, NHL, NBA vagy MLB) bajnokságot nyert csapat Észak-Karolinában. 2006-ban nyerte meg a Stanley Kupát az Edmonton Oilers legyőzésével.

A Hurricanes mellett a városban található a Carolina Railhawks FC, az Egyesült Államok labdarúgó másodosztályában (USL) játszó csapat, a Carolina Mudcats és a Durham Bulls, akik alsóbb baseball ligákban játszanak.

A Research Triangle régióban rendezik meg 1994 óta az amerikai PGA Nationwide Tour Rex Hospital Open golf tornáját. A jelenlegi helyszín Raleigh Wakefield Ültetvényén található.

Amatőr[szerkesztés]

A Raleigh Rugby Football Club három felnőtt csapattal rendelkezik:

 • A Raleigh Vipers, divízió II-es férfi rögbicsapat, akik a Mid-Atlantic Rugby Football Union ligában játszanak. 2006-ban meg is nyerték a bajnokságot.
 • A Raleigh Venom, divízió I-es női csapat, akik szintén a Mid-Atlantic Rugby Football Union ligában versenyeznek. A csapat nemrég jutott fel a második divízióból, miután kétszer megnyerte a bajnokságot 2005-ben és 2006-ban.
 • A Raleigh Sidewinders, egy kerekesszékes rögbicsapat, amely az Egyesült Államok Quad Rugby Association tagja.

A North Carolina Tigers egy ausztrál focicsapat, akik a United States Australian Football League bajnokságban játszanak a keleti divízióban.

A Carolina Rollergirls egy női síkpályás rollercsapat. Ők a Női Flat Track Derby Association bajnokságában versenyeznek. Otthonuk a Dorton Arena az Észak-Karolinai Állami Nagyvásár terén.

Működik egy helyi krikettcsapat is Carolina ANZACs néven, akik a United States of America Cricket Association tagjai és a Közép-Atlanti Krikett Konferenciában játszanak.

Szórakozás[szerkesztés]

A városban több mint 150 helyszín nyújt pihenési vagy kikapcsolódási lehetőséget. Ezek közt található 33 km² parkosított terület, 87 km hosszú zöldút, 22 kulturális központ, egy BMX versenypálya, 112 teniszpálya 25 helyszínen, 5 tó és 8 aquapark.

A J.C. Raulston Arborétum, egy 32 000 m²-es növénykert Raleigh nyugati részén az Észak-Karolinai Állami Egyetem gondozásában. Az arborétum egész évben ingyenesen várja a látogatókat.

Minden év novemberében megrendezésre kerül a City of Oaks Maraton maratoni és félmaratoni távval.

A Millbrook Exchange Tennis Center 23 pályával, üzletekkel és öltözőkkel rendelkezik.

Közlekedés[szerkesztés]

Légi[szerkesztés]

Az RDU felirat a repülőtér bejáratánál.

Raleigh-Durham Nemzetközi Repülőtér[szerkesztés]

A Raleigh-Durham Nemzetközi Repülőtér a régió elsődleges reptere, mely Észak-Karolinában a második legnagyobb repülőtér. Raleigh városközpontjától északnyugatra található az I-40 Interstate autópálya mentén Raleigh és Durham között. Ez bonyolítja le a város, a Research Triangle régió és Észak-Karolina keleti részének légiforgalmát. A reptér az American Eagle légitársaság egyik központja. Több, mint 45 belföldi és nemzetközi járatot fogad és indít körülbelül 10 millió utasnak évente. A repülőtér áruszállító és magánrepülőket is fogad.

Néhány magáncélú reptér is működik Raleigh agglomerációs körzetében.

Főutak és autópályák[szerkesztés]

Interstate autópályák
 • Az I-40 a város déli részén halad át. Raleigh-ből nyugatra Durham és Chapel Hill felé tart, délkeletre pedig a tengerparti Wilmington felé.
 • Az I-440 körgyűrű a városközpont körül halad.
 • Az I-540 jelenleg építés alatt áll. Az út Wake megye külső részei és Duhame megye körül fog haladni.
U.S. Highway autópályák
 • A U.S. 1 észak felől érkezik a városba a Capital Boulevard mentén, majd csatlakozik az I-440-eshez Raleigh nyugati oldalán, és délkeleten hagyja el a várost.
 • A Route 64 a fő kelet-nyugati autópálya Raleigh-n keresztül. Minden szakasza érint egy másik másik autópályát.
 • A Route 70 nagyjából északnyugat-délkelet irányban halad át Raleigh-n.
 • A Route 264 a US 64-essel közösen Raleigh keleti részét érinti.
 • A Route 401 északon a Capital Boulevard és a Louisburg Road mentén vezet. Délen a US 70-essel közösen van számozva a Wade Avenue-tól.
Észak-karolinai autópályák
 • Az N.C. Route 54 a Chapel Hill Roadot és a Hillsborough Streetet követi Raleigh nyugati felén. Az út az I-440-eshez kapcsolódik.
 • Az N.C. Route 50 észak-déli irányban szeli át Raleigh-t.
 • Az N.C. Route 98, más néven a Durham Road a város északi csücskén halad át.

Intercity vasút[szerkesztés]

Az Amtrak Carolinian, Piedmont és Silver Star járatai naponta közlekednek Raleighból az alábbi állomások felé:

Tömegközlekedés[szerkesztés]

Triangle Transit busz

A tömegközlekedést Raleigh városában és a város körül a Capital Area Transit biztosítja[15] 38 buszjárattal és egy történelmi trolijárattal, valamint a Triangle Transit. Ez utóbbi a város a környező települések, a repülőtér és a Research Triangle Park között üzemeltet távolsági járatokat. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem saját közlekedési rendszert tart fenn, ami ingyenes járatokat biztosít az egyetem telephelyei között.

Kerékpáros és gyalogos forgalom[szerkesztés]

A hegyekből-a-tengerre észak-karolinai Bicycle Route 2 áthalad a városon. Akárcsak a Maine-ből Florida felé vezető U.S. Bicycle Route 1. A North Carolina Bicycle Route 5, a közeli Apex városát köti össze a tengerparti Wilmingtonnal.

A legtöbb buszjáraton található kerékpártartó, és sok úton van kijelölt kerékpársáv. A biciklisták és gyalogosok rendelkezésére áll Raleigh kiterjedt zöldút rendszere ösvényekkel és gyalogutakkal.

Média[szerkesztés]

Sajtó[szerkesztés]

Az alábbi nyomtatott kiadványok jelennek meg Raleigh városában:

 • The News & Observer, népszerű napilap
 • Independent Weekly, hetilap (a közeli Durhamben adják ki)
 • Carolina Journal, havonta megjelenő folyóirat
 • The Blotter, havonta megjelenő irodalmi napló
 • Q-Notes, kéthetente megjelenő folyóirat elsősorban a homoszexuális közönség részére
 • The Slammer, hetente megjelenő bűnügyi folyóirat
 • The Carolinian, Észak-Karolina legrégebbi afrikai-amerikai újsága
 • The Carolina Times, afrikai-amerikai hetilap
 • Triangle Tribune, afrikai-amerikai hetilap

Televízió[szerkesztés]

Földi sugárzású[szerkesztés]

Az alábbi csatornák vannak Raleigh-ben bejegyezve, vagy van jelentős nézőbázisuk a környéken:

 • WUNC-TV (4, PBS) Chapel Hill-i bejegyzés, az Észak-Karolinai Egyetem tulajdona
 • WRAL-TV (5, CBS): Raleigh városába van bejegyezve, a Capitol Broadcasting Company tulajdona
 • WLFL-TV (22, CW): Raleigh városába van bejegyezve, a Sinclair Broadcast Group tulajdona
 • WRAZ-TV (50, Fox): Raleigh városába van bejegyezve, a Capitol Broadcasting Company tulajdona
 • WNCN-TV (17, NBC): a stúdiók Raleighben találhatók, de Goldsboro városába van bejegyezve Raleigh-tól délkeletre, a Media General tulajdona
 • WTVD (11, ABC): Durham városába van bejegyezve. A hírszerkesztő iroda Raleigh-ban van. Az ABC (The Walt Disney Company) tulajdona
 • WRDC (28, MyNetworkTV) Durham székhelyű, a Sinclair Broadcast Group tulajdona
 • WRAY-TV (30, Independent/Jewelry TV) Wilsonba van bejegyezve, a Multicultural Broadcasting tulajdona
 • WUVC-TV (40, Univision) Fayetteville-be van bejegyezve, az Univision tulajdona.
 • WAUG-TV (68, független csatorna) Raleigh-ba van bejegyezve, a Saint Augustine's College tulajdona, és ők is üzemeltetik

Előfizetős[szerkesztés]

Raleigh a központja a Research Triangle régionális kábel hírcsatornának, a News 14 Carolina.

Földi sugárzású rádiók[szerkesztés]

Ingyenes és a hallgatók által támogatott rádiók[szerkesztés]

 • WKNC-FM (főiskolai rock), az Észak-Karolinai Állami Egyetem hallgatói működtetik.
 • WSHA-FM (jazz), a Shaw University működteti.
 • WCPE-FM (klasszikus)
 • WUNC-FM (nemzeti közszolgálati rádió, észak-karolinai közszolgálati rádió) a Chapel Hillen található Észak-Karolinai Egyetem működteti.

Kereskedelmi rádiók[szerkesztés]

 • WDCG-FM
 • WQDR-FM
 • WBBB-FM
 • WRAL-FM
 • WWMY-FM
 • WPTF-AM
 • WRBZ-AM
 • WDOX-AM
 • WCLY-AM
 • WQOK-FM
 • WFXC-FM
 • WFXK-FM
 • WRVA-FM
 • WKSL-FM
 • WRDU-FM
 • WNNL-FM
 • WAUG-AM

Testvérvárosok[szerkesztés]

Raleigh testvérvárosai az alábbiak:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Raleigh Durham csatolás egyezménye (angol nyelven)
 2. A 258 leggyorsabban növekedő város az Egyesült Államokban - 2007. jún. 27. (angol nyelven)
 3. [1]
 4. A morrisville-i ütközet. Ernest Dollar. [2008. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 17.)
 5. North Carolina College of Agriculture and Mechanic Arts
 6. North Carolina State University
 7. Raleigh történelme (angol nyelven)
 8. North Carolina Symphony
 9. Voting Rights Act
 10. National Register of Historic Places
 11. http://www.weather.com/weather/wxclimatology/monthly/graph/USNC0558
 12. Research Triangle
 13. A Research Triangle Park Archiválva 2011. március 5-i dátummal a Wayback Machine-ben (angol nyelv)
 14. "Home-school enrollment up in Wake, state" The News & Observer (angol nyelven)
 15. [2]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Raleigh, North Carolina
A Wikimédia Commons tartalmaz Raleigh (Észak-Karolina) témájú médiaállományokat.