Maraton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A 2004-es washingtoni maraton futói

A maraton 42 195 méter távú futóverseny. A táv teljesítése sokak szerint emberfeletti teljesítményt jelent, ezért e sportág a kitartás egyik szimbólumává vált.

Csúcstartók[szerkesztés]

  • A maratonfutás világcsúcsát a kenyai Eliud Kipchoge tartja 2:01:39-es idővel, melyet a 2018-as Berlin Maratonon futott
  • A női világcsúcs jelenleg a brit Paula Radcliffe nevéhez fűződik: 2:15:25.
  • A legjobb magyar időt Szűcs Csaba futotta: 2:12:10.
  • A leggyorsabb magyar női maratonista Földingné Nagy Judit: 2:28:50. (Kálovics Anikó 2006-ban Capriban elért 2:26:43-as eredményét nem hitelesítették, mert a pálya lejtése valamint a rajt és cél közötti távolság a megengedettnél nagyobb volt.)

A név eredete[szerkesztés]

A maraton név Pheidippidész görög katona legendájához kapcsolódik. Amikor a görög–perzsa háborúk során i. e. 490-ben az athéni seregek a marathóni csatában vereséget mértek a túlerőben lévő perzsa seregre, a perzsák hajóhada Athén ellen indult, hogy még a győztes hadsereg visszaérkezése előtt elfoglalja a védtelen várost. Pheidippidész ekkor futva tette meg a mintegy 150 mérföldnyi távolságot Marathón és Spárta között, hogy a spártaiakat segítségül hívja. Pheidippidész vagy más néven Philipidész, aki egyébként hivatásos futó volt, másnapra oda is ért Spártába. A spártaiak természetesen megígérték a segítséget, de nem vonultak csatába addig, amíg a holdtölte be nem állt. Ekkor Pheidippidész visszafutott Marathónba, hogy hírét vigye a spártaiak üzenetének. A spártaiak csak hat nap múlva jelentek meg, amikor a csata már eldőlt. A dicsőséges athéni férfiak megnyerték az összecsapást a perzsa hadsereggel szemben. A másik elhíresült legenda szerint azért futotta le a csata helyszíne és Athén közötti 40 km körüli távot, hogy a győzelem hírét megvigye, és figyelmeztesse az athéniakat a perzsa seregek közeledtére. A legenda szerint (Pheidippidész – ez a történet nem feltétlenül kapcsolódik az illető nevéhez) az üzenet átadása után holtan rogyott össze. De ez a történet inkább csak legenda.

Olimpia[szerkesztés]

A modern olimpiai játékok hagyományosan a maratonfutással zárulnak, ahol a futók az olimpiai stadionba érkeznek. Az 1896-os és a 2004-es athéni olimpiákon a versenyt az eredeti helyszínen, Marathón és Athén között rendezték.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzet[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]