A NIMH titka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rém-mese szócikkből átirányítva)
A NIMH titka
(The Secret of NIMH)
1982-es amerikai animációs film
RendezőDon Bluth
Producer
Vezető producer
  • Rich Irvine
  • James L. Stewart
AlapműRobert C. O’Brien: Mrs. Frisby and the Rats of NIMH
Műfaj
  • fantasyfilm
  • kalandfilm
  • irodalmi adaptáció
  • hagyományos rajzfilm
  • dark fantasy
Forgatókönyvíró
  • Will Finn
  • Don Bluth
  • Gary Goldman
  • John Pomeroy
Hang
ZeneJerry Goldsmith
OperatőrBill Butler
VágóJeffrey C. Patch
GyártásvezetőFred Craig
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő82 perc
Költségvetés7 millió USD
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
Bevétel14,6 millió USD
Kronológia
KövetkezőA NIMH titka – Tim, a hős egér
További információk
SablonWikidataSegítség

A NIMH titka (eredeti cím: The Secret of NIMH) 1982-ben bemutatott amerikai animációs kalandfilm, amely Robert C. O’Brien regénye alapján Don Bluth rendezett. A forgatókönyvet Will Finn, Bluth, Gary Goldman és John Pomeroy írta, zenéjét Jerry Goldsmith szerezte. A mozifilm a Sullivan Bluth Studios gyártásában készült, a Metro-Goldwyn-Mayer és United Artists forgalmazásában jelent meg.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1982. július 2-án, Magyarországon 1988. április 28-án mutatták be a mozikban. A második magyar szinkronváltozattal 2004. január 11-én került adásba a Duna TV-n. A harmadik magyar változat az M2-n debütált 2007. november 22-én. A MOKÉP által készült magyar változattal 1990-ben adták ki VHS-en az Intervideo forgalmazásában.

Cselekmény[szerkesztés]

Mrs. Brisby, a nemrégiben megözvegyült egérmama, négy kicsi egérgyerekével nagy gondban van: idén korábban kezdődött a szántás a réten, emiatt veszélybe került az üreg, ahol laknak. Ráadásul a legkisebb egérgyereknek tüdőgyulladása van, ezért nem tudnak elköltözni a rét túloldalán lévő nyári üregbe, hiszen a gyermek nem élné túl, ha kivinnék a hideg levegőre. Tanácstalanságában felkeresi a Nagy Baglyot, aki mikor megtudja, hogy Mrs. Brisby a méltán híres Jonatán Brisby özvegye, azt tanácsolja neki, forduljon Nikodémusz mesterhez, aki a tanya melletti rózsabokorban lakó titokzatos patkányok mestere. Brisby mama nekivág a kalandos és veszélyes utazásnak.

Felfedezi, hogy a rózsabokort lakó patkányok aprócska kolóniája egy demokratikus, civilizált társadalmat alkot, akik képesek az emberi technológiát is használni. Brisby mama megismerkedik Justinnal, a patkányok hadseregének jóravaló vezérével, és Jennerrel, a hataloméhes főtanácsossal. A patkányok célja az úgynevezett "Nagy Terv", melynek értelmében elhagynák a tanyát, hogy saját maguk alakítsák ki az életformájukat, hogy végre ne függjenek az emberektől, ne kelljen lopniuk tőlük az ételt, az áramot, és az eszközöket. Nikodémusz mester elmeséli Brisby mamának a kolónia történetét: valaha ők is közönséges patkányok voltak, amíg el nem kerültek egy OMEK nevű helyre (Országos Mentálegészségügyi Központ, az eredeti változatban ez a NIMH, vagyis National Institute of Mental Health). Itt kísérleti patkányok lévén a tudósok beoltották őket egy bizonyos szerrel, ami megnövelte az intelligenciájukat. Megtanultak írni-olvasni és fejletten gondolkodni. Képességeiket nem fedték fel a tudósok előtt, inkább arra használták, hogy megszökjenek az intézetből. A szökést nagyban segítette Jonatán Brisby, aki szintén az intézet kísérleti egere volt, és akit tette miatt az egész kolónia hősként tisztelt. Jonatán segíteni akarta a patkányokat a Nagy Terv végrehajtásban is, de életét vesztette, amikor szembekerült a tanyán garázdálkodó macskával, Sárkánnyal. A Jonatán iránti tiszteletük fényében Nikodémusz és a patkányok felajánlják, hogy segítik átköltöztetni Brisby mama betontömbre épült üregét a tanya túlsó végébe. Jenner azonban, aki ellenzi a Nagy Tervet, mert szerinte felborítaná eddigi kényelmes életmódjukat, azt tervezi, hogy szabotálja a költöztetést, és megszabadul Nikodémusztól.

A költöztetés végrehajtáshoz a patkányok egy elektromos csörlőt akarnak használni, ám ahhoz hogy ezt akadálytalanul lebonyolítsák, altatót kell szórniuk Sárkány ételébe, mert a macska jelenléte túlságosan veszélyessé tenné az akciót. A feladat Mrs. Brisby-re hárul, mivel ő elég kicsi, hogy észrevétlenül belopózzon a házba. Sikerrel is jár, de mikor távozni készülne, a gazda felesége elfogja, és ketrecbe dugja. Ennek köszönhetően kihallgat egy telefonbeszélgetést a gazda és az OMEK emberei között, akik azt tervezik, hogy kora reggel idejönnek és begyűjtik a patkányokat. Mrs. Brisby megszökik, hogy figyelmeztesse a kolóniát. A költöztetés megkezdésekor váratlan vihar tör ki, ami nehezíti a betontömb megemelését. Jenner ráadásul elvágja a tartókötelet, így a tömb visszazuhan a földre, és megöli az alatta tartózkodó Nikodémuszt. Amíg a patkányok bölcs vezetőjüket gyászolják, megérkezik Brisby mama, és megpróbálja figyelmeztetni őket az OMEK érkezésére, emiatt Jenner vele is végezni akar. Justin szembeszáll az áruló patkánnyal, és egy heves kardpárbaj után végül önvédelemből megöli. A vihar miatt megnő a víz a réten, és a betontömb, rajta Brisby mama gyerekeivel, elmerül egy sártócsában. Brisby mama ekkor egy Nikodémusztól kapott mágikus medál erejét használja fel (melyet csakis a bátor szív képes működésbe hozni), hogy kiemelje a tömböt a sárból. Az egércsemeték megmenekülnek, és a patkányok segítségével biztonságban átjutnak a rét túloldalára.

A tavasz beálltával a patkányok véghez viszik a Nagy Tervet, és elköltöznek a szomszédos erdőbe, Brisby mama legkisebb csemetéje pedig szerencsésen felépül. A család később jókedvűen összegyűl, hogy elmeséljék egymásnak Jonatán és az OMEK-patkányok kalandos történetét.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
1. szinkron[1]
(MOKÉP, 1986)
2. szinkron[2]
(Duna TV, 2003)
3. szinkron[3]
(M2, 2007)
Cini-cininé 1. szinkron)
Mrs. Brisby (2. szinkron)
Brisbyné 3. szinkron)
Elizabeth Hartman Földessy Margit Major Melinda Kovács Nóra
Károlyka (1. sz.)
Jeremy (2. sz.)
Jeremiás (3. sz.)
Dom DeLuise Koroknay Géza Kálloy Molnár Péter Kálid Artúr
Nikodémusz Derek Jacobi Képessy József Versényi László Harsányi Gábor
Égisz úr (1. sz.)
Mr. Ages (2. sz.)
Égisz apó (3. sz.)
Arthur Malet Szabó Ottó Kenderesi Tibor Kajtár Róbert
Cickány néni Hermione Baddeley Czigány Judit Pap Éva Molnár Piroska
Marci (1. sz.)
Martin (2. sz.)
Wil Wheaton Magda Gabi Morvay Bence Kilényi Márk
Terézia (1. sz.)
Teresa (2. sz.)
Shannen Doherty Dallos Szilvia Berkes Orsolya Mánya Zsófi
Cincina (1. sz.)
Cynthia (2. sz.)
Jodi Hicks Fehér Anna Kiss Bernadett
Cinci (1. sz.)
Timothy (2. sz.)
Ian Fried Balogh Erika Penke Bence
Justin Peter Strauss Hegedűs D. Géza Welker Gábor Dányi Krisztián
Jenner Paul Shenar Dörner György László Zsolt Kőszegi Ákos
Nagy Bagoly John Carradine Surányi Imre Horkai János Orosz István
Sullivan Aldo Ray Kránitz Lajos Garamszegi Gábor Kapácsy Miklós
Mr. Paul Fritzgibbons Tom Hatten Peczkay Endre Lux Ádám Sztarenki Pál
Mrs. Beth Fritzgibbons Lucille Bliss Borbás Gabi Hullan Zsuzsa Kiss Anikó
Bill Fritzgibbons Joshua Lawrence Minárovits Péter Stukovszky Tamás Dene Tamás
A Nagy Ő Edie McClurg Mányai Zsuzsa Oláh Orsolya Roatis Andrea
Patkánybíró Haraszin Tibor Végh Ferenc Szokolay Ottó
Felolvasó Ulbrich András Bozai József Zahorán Adrienne

Betétdal[szerkesztés]

Flying Dreams
  • Zene: Jerry Goldsmith
  • Altató dal: Sally Stevens
  • Vége főcímdal: Paul Williams
  • Elrendező: Ian Fraser

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

  • 2. magyar szinkron: Duna TV Korhatár nélkül megtekinthető
  • 3. magyar szinkron: M2, M1 Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A NIMH titka 1. magyar szinkron, MOKÉP, 1986 az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  2. A NIMH titka 2. magyar szinkron, Duna TV, 2003 az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. A NIMH titka 3. magyar szinkron, M2, 2007 az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]