Ulbrich András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ulbrich András
Született1946. május 12.
Budapest
Elhunyt2010. szeptember 22. (64 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar Magyarország
HázastársaVadász Ágnes [1]
Foglalkozása
  • műsorvezető
  • bemondó
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem (–1970)
KitüntetéseiPetőfi Sándor Sajtószabadság-díj (2001)
SablonWikidataSegítség

Ulbrich András (Budapest, 1946. május 12.Budapest, 2010. szeptember 22.) a Magyar Rádió bemondója, televíziós bemondó és műsorvezető.

Életpályája[szerkesztés]

Budapesten született, 1946. május 12-én. Gimnáziumi éveiben diákszínjátszással foglalkozott. A Bánk bán iskolai előadásán, Huszti Péter címszereplő mellett, Simon bánt alakította. A Színművészeti Főiskolára is jelentkezett, de a harmadik rostán kiesett. Az ELTE bölcsészettudományi karán szerzett tanári diplomát. Rádiós pályafutásának indulásáról így nyilatkozott:

„Én a budai Rákóczi Gimnáziumban kitűnő magyartanárom, dr. Szögi Ferenc óráin szerettem meg a magyar nyelvet és irodalmat…[2] 1965 és 1970 között jártam a bölcsészkarra, magyar-könyvtár szakra. Első éves egyetemista voltam, mikor indultam a Szép magyar kiejtési versenyen. A megtisztelő harmadik helyezést sikerült elérnem. A mai napig büszke vagyok arra, hogy olyan személyiségek ültek a zsüriben, mint Kodály Zoltán, Szathmáry István professzor úr, akit az Édes anyanyelvünkben hallhatnak a hallgatók. Akkor azt mondták, azért lettem csak bronzérmes, mert a vidéki indulók a zárt e-t sokkal jobban ejtik, és azt szerette Kodály tanár úr. Ezen a sikeren felbuzdulva jelentkeztem nyáron a Magyar Rádió válogatására, ahol kétezer jelentkező közül hármunkat választották ki. Persze nappali tagozaton folytattam az egyetemet, és felajánlották, ha van időm, hetente háromszor bejárhatok a rádióba dolgozni.”

Négy évtizeden át a Magyar Rádió bemondója volt. Emellett műsorokat vezetett, sportriporterként főleg futballmérkőzésekről tudósított, és sokáig a Sajtó SK kosárlabdacsapatának is aktív tagja volt.[3] 1984-től 1994-ig a Magyar Televízió Híradójában olvasott fel híreket, és egy rövid ideig A Hét műsorvezetőjeként is feltűnt a képernyőn. Nyugdíjba vonulása után Rómába költözött, az év egyik felét ott töltötte, a másikat pedig Magyarországon. Az olasz fővárosból rendszeresen tudósította a Lánchíd Rádiót és a Magyar Katolikus Rádiót, többször olvasott fel a Vatikáni Rádióban is. Előadóművészként gyakran mondott verseket és prózát is.

Felesége: Vadász Ágnes, a Magyar Rádió ismert bemondója volt.

Rádiós munkáiból[szerkesztés]

Barra Mária és Ulbrich András bemondók a Magyar Rádió stúdiójában, 1972-ben.
  • Krónikák (reggeli; déli; esti)
  • Kívánságműsor - műsorvezető
  • Szemle
  • Zeneszerda
  • Az én könyvespolcom
  • Vasárnapi újság

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Petőfi Sándor Sajtószabadság-díj (2001)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Új Magyarország,(2. évfolyam, 295.szám 15. oldal) 1992. december 15. - Rádiós szerelem, Látogatás Ulbrich András és Vadász Ágnes bemondó házaspárnál
  2. Édes Anyanyelvünk, 1994. április (16. évfolyam, 2. szám 4. oldal) „Az anyanyelv - lelkiállapot" Beszélgetés Vadász Ági és Ulbrich András rádióbemondóval
  3. Magyar Sajtó, 1991. június 10 (32. évfolyam, 11. szám)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]